Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

421 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ajax

FC Groningen staat voor een aardige kluif. Erwin van de Looi gaf vorige week na de zo teleurstellend verlopen wedstrijd tegen VVV-Venlo aan dat de spelers tijdens de wedstrijd naar de tussenstanden op de overige velden keken, en dat pas in de rust is aangegeven dat er gewonnen moest worden vanwege de voorsprong van ADO Den Haag tegen Feyenoord, die overigens al vanaf minuut 10 een feit was.

 

Het lukte de Trots van het Noorden toen echter niet meer de knop om te draaien, met een bloedeloze 0-0 als resultaat. Wellicht het vooraf beoogde resultaat, maar soms kun je beter van je eigen kracht uitgaan en het rekenen achterwege laten.

 

Een 0-0 volstaat zondag in de kraker tegen ajax om de play-offs alsnog binnen te stormen. Als we kijken naar de top drie in de Eredivisie, dan behaalden we eerder dit seizoen een 2-2 gelijkspel tegen Feyenoord. De Amsterdammers zijn wellicht van een iets ander kaliber. De Duivendrechtse graftombe-bespelers verkeren echter in de ban van hun titel en van hun flitsende roze uittenue, waarin ze zich komend seizoen mogen hullen, en met een gedegen organisatie, waarbij het middenveld versterkt zal worden, en een over-mijn-lijk-schoffel-mentaliteit moet een resultaat van minimaal één punt mogelijk zijn. Wij gaan ervoor. Op naar een stevige pot voetbal die op het scherpst van de snede zal worden uitgevochten! Op naar een ouderwets op z'n grondvesten trillende Euroborg!

 

Training vrijdag 10 mei 2013:

FC Groningen vermoedelijk met Maikel Kieftenbeld en zonder Género Zeefuik

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend! Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Patrick Stinissen toegevoegd!

  

Snel door naar de huidige stand en de mogelijke scenario’s

 

 

Als we een blik werpen op de stand in de Eredivisie na 33 speelrondes, dan is één en ander glashelder. In de wetenschap dat AZ de bekerfinale heeft gewonnen is het mogelijk dat ook de nummer negen aan de play-offs meedoet. Dit is het geval als AZ plek acht veroverd. Voor FC Groningen is dit echter niet van belang, aangezien AZ de Groningers niet meer kan passeren.

 

De Trots van het Noorden staat op een zevende plek en dient minstens één van de twee naaste achtervolgers, sc Heerenveen en ADO Den Haag, achter zich te laten. De achterstand van de Friezen, voor wie een uitduel bij Roda JC op het programma staat, bedraagt één punt; FC Groningen staat drie punten vóór op ADO Den Haag voor wie een uitwedstrijd bij PEC Zwolle staat ingeroosterd. Zowel het doelsaldo van Heerenveen (-12) als dat van ADO (-8) is beter dan dat van FC Groningen (-15), en dus betekent dit dat FC Groningen bij zeges van zowel Heerenveen als PEC minstens gelijk moet spelen. Mocht ADO Den Haag er niet in slagen te winnen, dan kan de ploeg van trainer Maurice Steijn ons niet meer passeren en kunnen we ons zelfs een fors pak slaag tegen ajax veroorloven om de play-offs te bereiken.

 

Het is echter het beste om zevende te worden. Dan heb je in de finale van de play-offs nl. mogelijk thuisvoordeel. De play-offs gaan immers tussen de nummers 5 en 8/9, en 6 en 7. De winnaars van beide halve finales spelen tegen elkaar, weer met een uit- en een thuiswedstrijd. Zowel in de halve finales als in de finales speelt de ploeg die het hoogst in de competitie is geëindigd eerst thuis. Dus als 7 van 6 wint en 8/9 wint van 5, dan gaat de finale tussen 7 en 8/9. Nr. 7 speelt dan eerst uit en kan het thuis afmaken. Dit zou FC Groningen kunnen zijn.

 

De winnaar van de play-offs ontvangt een ticket voor de tweede kwalificatieronde voor de Europa League. De wedstrijden worden op 18 en 23 juli 2013 gespeeld, de loting voor deze wedstrijden vindt op 24 juni 2013 plaats.

 

 

Training Hemelvaartsdag

Uiteraard hebben we het trainingsveld ook gisteren met een bezoekje vereerd, en zagen dat er op dat moment een wijziging in het basiselftal van vorige week werd doorgevoerd. Género Zeefuik moest zich tandenknarsend met een plek bij de reserves tevreden stellen, en Maikel Kieftenbeld keerde terug in de ploeg. Een extra slot op de deur lijkt ons zondag tegen ajax zeker zinvol. Een fanatieke stormloop op het doel van de Amsterdammers lijkt een suïcidale strategie. In het bekerduel tegen dezelfde tegenstander was het de bedoeling (eindelijk!) om met twee centrumspitsen voor spektakel te gaan zorgen, maar we werden op alle fronten afgetroefd en liepen een 0-3 zeperd op. We zullen vandaag en morgen zien of de lijn van donderdag wordt doorgetrokken.

 

Opstelling op basis van de training van donderdag:

 

Kirm - Texeira - Bacuna

Lindgren - De Leeuw - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

Historie ajax-thuis

We schreven het hierboven al: een bloedeloze 0-0 volstaat. Potten tegen ajax zijn echter zelden tot nooit bloedeloos, en we weten, met dank aan FCG Stats, dat alleen de allereerste in Groningen gespeelde confrontatie tussen beide ploegen een 0-0 als eindstand had. De opstelling van de betreffende 11e september 1971, die Tonny van Leeuwen door zijn dramatische auto-ongeluk, bijna drie maanden daarvóór, niet meer heeft mogen meemaken en waarvan in het kolkende Oosterpark maar liefst 17.500 toeschouwers getuige waren:

 

Jan Nordström, Jan Schipper, Martin Koeman, Henk Cornelis, Henk Oosterwold, Hugo Hovenkamp, Wim van der Heide, Piet Fransen (Frans Guns), Jaap Bos, Bert Oldenburger (Wim Visser), Bjarne Jensen 

 

FCG Stats vermeldt nog het volgende prachtige feit bij dit duel:

 

Hugo Hovenkamp

 

Dit seizoen was het laatste voor de invoering van gele en rode kaarten. Formeel kreeg Hovenkamp dan ook niet de rode kaart. Evengoed werd hij er wel uit gestuurd na een incident met Piet Keizer die eveneens het veld moest verlaten. Hovenkamp is daarmee de eerste FC Groninger die van het veld is gestuurd.

 

Finse Winteroorlog, tactiek van de verschroeide aarde, ook zondag de strategie?

 

Incidenten, kaarten - het bruggetje naar de pot van zondag is snel geslagen. Het zal gaan om fysieke kracht, om het aantonen dat er maar één ploeg de baas is in de Euroborg, en dat is FC Groningen. Gewonnen hoeft er niet perse te worden, maar als er links of rechts of door het midden een ajacied doorheen wil glippen, dan dienen er passende maatregelen getroffen te worden. Wij komen zondag niet voor de schoonheidsprijs. Wij willen de play-offs in, we willen EINDELIJK weer eens Europa in. Bacuna, De Leeuw, Kieftenbeld, Kirm en Kwakman staan op scherp, en desnoods beginnen we de eerste wedstrijd(en) van het komende seizoen met een leger aan geschorsten. Als wij die play-offs morgen maar halen. Als de Trots van het Noorden erin slaagt passie en strijd tentoon te spreiden en te laten zien dat ze wil knokken tot het erbij neervalt, dan komt het publiek erachter en dan gaan wij een heerlijke middag tegemoet die wij, maar ook de meegereisde Amsterdamse aanhang zich nog lang zal heugen!

 

Niets is mooier dan met een gebalde vuist het laatste fluitsignaal van Poedel Wiedemeijer te horen en te weten: yes, de play-offs zijn binnen! Dat zijn ook de beste ingrediënten om Robert Maaskant, Tim Sparv, Femi, Tim Keurntjes en Luis Pedro een passend afscheid te geven. Dat hebben de mannen verdiend. Laten we onze handen kapot klappen en de kelen schor schreeuwen, zowel tijdens de wedstrijd als erna als het vijftal afzwaait! Robert, Tim, Femi, Tim en Luis Pedro - bedankt voor alles!

 

 

Forza Grunn!

 

 

Training vrijdag 10 mei 2013:

FC Groningen vermoedelijk met Maikel Kieftenbeld en zonder Género Zeefuik

Net als gisterochtend werd vandaag op de training, die in de Euroborg werd gehouden, vastgehouden aan een strijdwijze met David Texeira in de punt van de aanval en Maikel Kieftenbeld in een controlerende rol naast Rasmus Lindgren.

 

Género Zeefuik zal hoogstwaarschijnlijk niet in de basis staan en het zou ons zelfs niet verbazen als hij niet eens bij de selectie zit, aangezien er mogelijk aan de zich onstuimig ontwikkelende Alex Christovao de voorkeur wordt gegeven als reservespits. Dit hopen we straks bij het perspraatje bevestigd te krijgen.

 

Robert Maaskant gooide eerst nog een rookgordijn over het trainingsveld door negen man apart te nemen (zowel Género Zeefuik als Maikel Kieftenbeld ontbraken toen nog bij dit groepje), maar bij de afsluitende partij werd duidelijk dat de hierboven genoemde opstelling een grote kans van slagen heeft.

 

Als er één speler is die weet wat er zondag van hem wordt verwacht, dan is het Stefano Magnasco. De Chileen heeft in zijn geboorteland een gedegen vooropleiding genoten als het gaat om vechten met het mes tussen de tanden. Hij vloog vandaag werkelijk over het veld. Heerlijk! Ook zijn collega's toonden echter veel meer inzet dan gisteren. Wij krijgen nu echt zin in zondag!

 

(Stefano Magnasco was deze week aanwezig bij de Junior Club Dag en deed mee aan een partijtje voetbal met jeugdige voetballertjes. Net als vandaag kletste Stefano er echter onvoorstelbaar in en moest door Bas Roorda tot kalmte worden gemaand.)

 

En wie het in Leandro Bacuna niet ziet zitten in een vrije rol iets meer aan de rechterkant: Leandro scoorde zowel gisteren als vandaag overtuigend op de training. Ook David Texeira wist overigens te scoren, uit een goed uitgevoerde counter en een afsluitende assist van Andraz Kirm. Komt goud!

Begin van de training op vrijdag 10 mei 2013

 

Opstelling van beide ploegen in partij 11 tegen 11:

 

Basis:

 

Kirm - Texeira - Bacuna

Lindgren - De Leeuw - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

Niet-basis:

 

Kostic - Christovao - Schet

Sparv - Van Moorsel - Femi

Johansson - Van Nieff - Letschert - Apau

Van der Lei

 

Apart trainden: Potveer, Zeefuik, Renken, Lambooij, Batbay, Ben Moussa, Holder, Francisco, Luis Pedro

Afwezig: Luciano, Kappelhof, Bos, Bakker

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/24 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.