Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

162 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ADO Den Haag

Nu we de euforie van de nieuwe start van deze competitie (7 uit 3 en 0 tegendoelpunten!) een plaatsje hebben gegeven en ook de rookwolken rond de Germaanse interesse in Fredrik Stenman zojuist zijn opgetrokken kunnen we ons opmaken voor weer een belangrijk duel. ADO komt langs in de Hel van het Noorden, en als we het gevaar van onderschatting in de kiem kunnen smoren gaan Attevelds bende en de maar liefst 36 meereizende Hagenezen een hete avond tegemoet!

 

UPDATE dinsdag 2 februari 2010: Ik heb zojuist een kritische blik op het speelveld geworpen. en geloof me: de omstandigheden zijn dramatisch. Momenteel is een ploeg van drie man sterk, gewapend met een soort wurmsteek-apparatuur, druk doende de plassen rond de middencirkel weg te steken, maar het zal een uitdaging worden om het praktisch ondergelopen strafschopgebied op Zuid droog c.q. bespeelbaar te krijgen. Normaal gesproken heb ik zoiets van "gait nait deur vanoavnd", maar volgens de FC gaat de wedstrijd "gewoon door". 1-0 is genoeg vanavond, en graag niet nog meer blessures oplopen, al het andere zal bijzaak zijn!

 

 

Tja, dan win je eens voor het eerst sinds 1997 uit bij AZ, en dan wordt het je niet gegund lang na te genieten van deze schitterende driepunter, want het zieltogende ADO Den Haag staat drie etmalen later alweer hijgend voor de poort in de waan dat hier, op het grasspriet-loze slagveld dat Euroborg heet, iets valt te halen. Als de schijn niet bedriegt zullen de regelrecht op de Jupiler League afstevende residentiëlen, die het ook nog eens moeten doen met "supporters" die eensgezind besloten hebben dat witte zakdoekjes dé manier zijn om van onvrede blijk te geven, een soortement van loppgravenoorlog trachten te ontketenen, iets in de trant van dit spektakel:

 

 

Tot hun ontluistering zullen ze echter vaststellen dat het kluchtige en suïcidale zootje uit Den Haag zich met een dermate imponerende vechtmachine uit Groningen geconfronteerd zal zien dat de spelers nog eerder dan hun aanhang de witte zakdoekjes ten bloederigen tonele zullen toveren. De Trots van het Noorden zal de capitulerende Hagenezen met een laatste krachtinspanning het genadeschot geven en hen op die wijze uit hun lijden verlossen, en daarmee is de jammerlijke 26e november 2006 definitief gewroken. Op die gedenkwaardige dag der rampspoed kwam voor de Trots van het Noorden aan een ongeslagen status van 22 eredivisiewedstrijden, die - gecombineerd in Oosterpark en Euroborg - maar liefst 14 maanden duurde!, een jammerlijk einde omdat datzelfde ADO er met een ontluisterende 2-5 winst vandoor glipte. (Overigens speelden toen zowel Lindgren, Nevland als $ilva en $uárez, dus zeg niet dat we toen onverslaanbaar waren.) Weliswaar is de orde daarna weer enigszins hersteld door de 3-0 zege die we op 5 oktober 2008 in petto hadden voor de tegenstander van morgenavond (met zowel een doelpunt als een assist van de brillerende Petter Andersson), maar een hernieuwd pak slaag aan het adres van Atteveld en zijn twijfelachtige gezelschap lijkt niet meer dan terecht.

 

Wie het heeft aangedurfd de samenvatting van de wedstrijd van ADO tegen de al even mijlenver weggezakte Friezen van jl. zondag tot zich te nemen, die zag een hopeloos falende thuisploeg, die volkomen verdiend op achterstand kwam, waarna dhr. Janmaat, de Fries met het naar verluidt laagste IQ van De Jonge's nadrukkelijk naar de eerste divisie hunkerende zootje, voor competitievervalsing zorgde door binnen luttele minuten geel te scoren met twee identieke botte tackles. En de laatste tien minuten vonden ook de tien overgebleven Vraizen het welletjes, Bak Nielsen bereidde zijn jankende afscheidsspeech alvast voor (Blom hoopte dat ADO ging winnen, dat heeft hij mij zelf gezegd!) en de ADO-ers mochten er nog twee ballen inschieten. Snel borg de slappe aanhang de witte zakdoekjes op en ging fanatiek met sjaaltjes zwaaien - opeens hadden ze de avond van hun leven!

 

Welnu, dit soort praktijken van zowel ploeg als aanhang moeten in de kiem worden gesmoord. Als we toch nog even kijken naar onze eigen fantastische prestatie in Alkmaar, dan zagen we daar een van minuut 1 tot en met 93 voor elke bal vechtend, hecht collectief en een fanatieke aanhang in het uitvak dat op een heerlijke manier meeleefde, 't was een heuse kippenvelavond. Niet voor niets prijken maar liefst vijf Groningers in het elftal van de week van sporadisch bij het rechte einde hebbende Telegraaf, te weten Granqvist (uiteraard, de ultieme uitblinker), Sankoh, Blind, Holla en Matavz. Waarom ze Luciano niet eveneens hebben uitverkoren is ons een raadsel, maar duidelijk is dat sinds de winterstop de uitblinkers in alle linies de potten aan het breken zijn - als de krachten verslindende strijdwijze van dit collectief in stand gehouden kan worden dan kan geen enkele tegenstander zich meer veilig wanen.

 

 

Morgen moeten we Gibril Sankoh missen, het is genoegzaam bekend, maar net op tijd keert één uit het leger aan geblesseerden terug. We kunnen Tom Hiariej goed gebruiken op de positie rechtsback. Daley Blind, de alleskunner uit de hoofdstad die inmiddels in onze armen is gesloten en die we nu al een langer verblijf bij de FC gunnen, kan dan opschuiven naar Granqvists stek en Andreas schuift naar Sankohs positie, waardoor de achterste linie er als volgt uit zal zien morgen:

 

stenman - blind - granqvist - hiariej

 

Ik denk dat dit een goede zet is van Jans, ik heb hierin met jonkie Blind tussen routiniers Stenman en Granqvist in nog iets meer vertrouwen dan in de linie

stenman - granqvist - hiariej - blind, want Hiariej zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen tegen de boomlange maar oerdomme vijandelijke aanvaller Milic, maar Blind zal deze gehakt van dit heerschap maken, daarvan ben ik overtuigd. En om Jorrit Kunst, de rechtsback van de beloften, nu al vanaf de eerste minuut in het diepe te gooien gaat misschien ook wat ver.

 

Normaal gesproken breng je een van een blessure terugkerende speler iets langer en laat hem bij voorkeur spelritme opdoen bij de beloften, maar ten eerste wordt praktisch elke wedstrijd van de beloften afgelast en ten tweede hebben we op dit moment domweg de tijd niet om iemand gedoseerd te brengen. Kortom, meteen voor de leeuwen met Tommie, het zal wel loslopen.

 

Voor de rest is er geen enkele reden om de basis van AZ-uit aan te passen, al was het alleen maar domweg omdat we het weer zo goed als zonder wisselmogelijkheden zullen moeten doen.

 

Kortom, de volgende vuurvreters zullen de Groene Hel tot een vuurzee willen omtoveren morgenavond:


matavz - bacuna

enevoldsen - lovre

holla - femi

stenman - granqvist - blind - hiariej

luciano


 

Met een beetje geluk kunnen we de bank dan nog een beetje vullen, wij vermoeden met Van Loo, Zonneveld, Kunst, Koç en Nordstrand. Een ruime bankbezetting is anders maar we moeten roeien met de riemen die we hebben en dat gaat de laatste drie wedstrijden verrekte goed: op een indrukwekkende manier worden de punten binnengeharkt. Ook morgen zal de tegenstander weer met de zo geliefde Groningen Thuis Pressie Voetbal-strijdwijze de wil worden opgelegd, en het moet raar lopen wil dit niet op een continuering van de reeks 7 uit 3 en 3 goals voor en 0 tegen uitdraaien.

 

Maar, nogmaals: we moeten waken voor onderschatting. Het "veld" aan de Boumaboulevard leent zich voor niets anders dan strijd. De plaggen zullen in het rond vliegen en García-achtige hakjes en ander technisch geneuzel moeten uit den boze zijn morgen, want dan speel je de tegenstander in de kaart. Die hebben er nl. een paar irritante schoppers bij lopen, wie technisch vaardig spel vreemd is maar die het mouwen opstropen wel tot kunst hebben verheven.

 

Als je er als FC Groningen zijnde, morgen echter in slaagt om vanaf het eerste fluitsignaal van Van Sighem duidelijk te maken wie er de baas is in de Euroborg, dan gaan we een heerlijke avond tegemoet.

 

We gaan het hier gewoon bij laten. 't Wordt genieten morgen. Als wij ons niet vergissen is de rauwe voetbalsfeer ook weer langzaam aan het terugkeren in de Euroborg, en de pot van morgen is nou echt zo'n kraker om die sfeer-lijn door te zetten. Van het uitvak moeten we het niet hebben, zoals in het intro al gezegd heeft de ADO-aanhang de euvele moed om met zegge en schrijven 36 man naar Grunn af te reizen. Of het te maken heeft met het voor een doordeweekse dag relatief vroege vertrektijdstip van de Hagenese bussen (15 uur) (hoewel, ze mogen ook op eigen vervoer naar Beilen en dan met de bus verder), of met de ook bij ADO stringent opgelegde vervoersvoorwaarden (klein citaat uit het vervoersdictaat: Voor deze uitwedstrijd gelden de Standaardvoorwaarden van de KNVB. Dit houdt onder andere in dat het meenemen van alcoholhoudende drank niet is toegestaan. Op de heereis zijn glas- en blikwerk in de bus niet toegestaan. Het is toegestaan om per persoon 2 ongeopende plastic flesjes met een maximale inhoud van 0.5 liter mee in de bus te nemen. De inhoud dient alcoholvrij te zijn. Het is niet toegestaan deze flesjes bij aankomst in Groningen mee uit te bus te nemen.), of met de afgrijselijke vorm waarin Den Haag steekt - wij weten het niet. Wij moeten echter niet naar de tegenstander maar naar onszelf kijken. Krijgen we het weer voor elkaar om met de juiste wedstrijdinstelling het veld te betreden, dan zit het wel goed.

 

Maar wees voorbereid: het gaat krachten vreten, ons spelletje. Het veld in de Euroborg is werkelijk van een beschamend niveau, ik heb het vandaag nog weer eens mogen vaststellen. Waar gesprint wordt is de kleur groen vervangen door zwart, en waar gelopen wordt is het veld bruin. Maar goed, we komen morgen niet voor mooi voetbal, we komen voor GTPV, voor strijd en passie en voor gewoon een heerlijke voetbalavond. Voor het eerst sinds Sint Juttemis staan we in het linker rijtje, de negende plek geeft al recht op play-offs (BEHALVE als Go Ahead Eagles de beker wint; gaat 020, Twente of Feyenoord met de beker aan de haal en eindigt die ploeg bij de eerste acht dan mag je gewoon negende worden om tot het zalige toetje van de eredivisie toegelaten te worden) - laten we deze plek vastigheid geven!

 

Iedereen heel veel plezier, geniet ervan!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.