Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

472 gasten online

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Twee maanden en 13 dagen zijn er verstreken sinds FC Twente-uit, het laatste officiële duel van de vorige competitie, maar een blik op de spelerslijst leert ons dat er in deze relatief korte tijdsspanne elf spelers uit de A-selectie zijn vertrokken, acht nieuwelingen zijn ingestroomd en ook een nieuwe hoofdtrainer voor de groep is geposteerd. Zaterdagavond barst het seizoen 2013-2014 los voor de Trots van het Noorden.

 

UPDATE na afsluitende training vrijdagochtend: Michael de Leeuw ontbreekt opnieuw

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagmorgen.

 

Volgens het Dagblad van het Noorden is Michael de Leeuw morgenavond tegen N.E.C. niet inzetbaar. Deze conclusie hadden we op grond van de training van vrijdagochtend ook al getrokken.

Tegenstander is N.E.C. uit Nijmegen, dat maar liefst 16 spelers uitzwaaide en van heinde en verre het illustere sextet Diarra, Gentenaar, Jahanbakhsh, Haitz, Higdon en Hemlein binnenhengelde. Van Michael Higdon, afgelopen jaargang topscorer van Motherwell, gaan we ongetwijfeld nog veel horen, maar dat kon ook wel eens voor onze beide huurlingen, de heren Tjaronn Chery en Krisztian Adorjan, gaan gelden. Waar beide ploegen staan? Joost mag het weten. De Groningse equipe oogt nog verre van ingespeeld en kan onmogelijk klaar zijn voor de nieuwe competitie, maar de kop zal er op last van de KNVB af moeten, zaterdag om 19:45 uur. Op naar weer een bewogen groen-witte jaargang! 

 

 

 

Van het consciëntieus analyseren van de oefencampagne van beide contrahenten, die de provincie pezenderwijs onveilig hebben gemaakt, worden we ook al niet veel wijzer. De voorbereiding van FC Groningen mag ronduit matig worden genoemd. Op drie zeges tegen goedwillende amateurs en een overwinning tegen Helmond Sport volgden zeperds tegen Mainz 05 en Getafe, en ook de smadelijke 1-1 tegen de beter spelende Emmenaren kan moeilijk als overtuigend worden aangemerkt.

 

Ook N.E.C. won de eerste vier oefenduels en trof louter amateurclubs. Daar waar FC Groningen na vier potjes op een doelsaldo van 42-1 kon bogen, daar bleef de teller bij de Nijmegenaren steken op 19 doelpunten vóór; ook de ploeg van Alex Pastoor moest één tegendoelpunt incasseren. Vervolgens werd echter ook knap gewonnen van het Duitse Fortuna Düsseldorf, maar PEC Zwolle en Real Mallorca waren daarna te sterk. Afgesloten werd de Gelderlandse campagne met een 2-0 overwinning tegen het Turkse Sivasspor en een 1-1 gelijkspel tegen Osasuna.

 

Wat kunnen we uit al dit Groningse en Nijmeegse cijfermateriaal opmaken? Vermoedelijk weinig meer dan de aloude clichés dat de bal rond is en dat wedstrijden in de regel 90 minuten duren. Alex Pastoor was in Haren als spion present om de verrichtingen van FC Groningen tegen Getafe gade te slaan, maar de basisopstelling waarmee FC Groningen dat duel inging zal zaterdag vermoedelijk op drie plaatsen gewijzigd zijn. Op het middenveld zal Nick van der Velden in plaats van Maikel Kieftenbeld opdraven, en we denken, afgaande op de training van vanmorgen, dat de voorste linie zal bestaan uit de heren Filip Kostic, David Texeira en Andraz Kirm, daar waar in Haren nog Andraz Kirm, Género Zeefuik en Michael de Leeuw voorin waren te vinden. Kortom, Pastoor had zich de trip naar het mooie maar verre Sportpark De Koepel gevoeglijk kunnen besparen.

 

Dat geldt overigens eveneens voor ons eigen bezoekje aan Delfzijl, waar we het sportpark van Neptunia bijna af waren gekegeld omdat we ons niet al te meegaand en begripvol opstelden jegens de met straffe doch onrechtvaardige hand regerende parkeerinquisitie. Wat ons vervolgens op het veld werd voorgespiegeld was weinig verheffend, maar ook die opstelling kan de prullenbak in.

 

We denken dat Erwin van de Looi en Dick Lukkien zaterdagavond de volgende 11 basisspelers aan het wedstrijdformulier zullen toevertrouwen:

 

Kostic - Texeira - Kirm

Chery - Lindgren - Van der Velden

Wijnaldum - Botteghin - Letschert - Kappelhof

Bizot

 

 

Doemdenkers vreesden na de benoeming van Maikel Kieftenbeld tot tweede aanvoerder al een betonnen middenveld met de heren Lindgren en Kieftenbeld, althans in de spaarzame potjes waarin niet één van beiden, of allebei, een schorsing moeten uitzitten, maar deze niet al te positief in het leven staande supporters kwamen vandaag bedrogen uit: tweede aanvoerder of niet, Maikel Kieftenbeld speelde vanmorgen in de afsluitende partij zonder het felbegeerde gele basishesje, en aangezien er in de rust van het potje niet werd gewisseld, lijkt niets erop te wijzen dat het vrijdag (afsluitende training) en zaterdag anders zal zijn.

 

In bovenstaande opstelling is geen plek voor een echte 'nummer tien'. Tjaronn Chery speelt links op het middenveld, Rasmus Lindgren controleert en hanteert waar nodig het scheermes en Nick van der Velden is rechtshalf. Het is dan ook geen één-tweetje om Krisztian Adorjan, de Hongaar die op ons zo'n grote indruk heeft gemaakt, zomaar in te passen. Desondanks kan zijn entree in het eerste elftal niet uitblijven. Op een paar imponerende invalbeurten volgt vast en zeker een basisdebuut; dan moet er maar weer wat aan het systeem geschaafd worden. Ingespeeld is de boudel toch nog niet, dus er kan de komende weken zeker nog wat gesleuteld worden.

 

 

Tripjes naar Nijmegen - een zekerheidje voor een toto-technisch tweetje?

Verre van dat. De vorige keer dropen we af met een 2-1 nederlaag. Pluspunt was wellicht nog de rode kaart voor Mitchell Schet, die er een even kort als gitzwart dienstverband bij FC Groningen op heeft zitten. Door de schorsing van de falende buitenspeler moest Robert Maaskant in de daaropvolgende wedstrijd (AZ-uit) voor een andere voorhoede kiezen, en dit pakte goed uit: de punten werden in z'n geheel meegenomen uit Alkmaar. Maaskant zelf bekeek het duel vanaf de 47e minuut staande op ca. 1,5 meter van de dug-out verwijderd. Dhr. Higler (na het gedwongen pensioneren van Ruud Bossen en het niet meer prijs stellen op Belgische arbitersdiensten één van de zwartste schapen onder de vaderlandse scheidsrechters die nog over zijn) vond het nodig de woorden Hé, hé, hé met rood te bestraffen. Zucht.

 

Ook vóór afgelopen seizoen dropen we uit Nijmegen gemiddeld drie van de vier keer zonder overwinning af. In 31 officiële ontmoetingen staat het aantal Groningse victories op zegge en schrijve acht, zo lepelt FCG Stats feilloos op, en de laatste driepunter dateert alweer van 20 februari 2010. Goran Lovre en Tim Matavz zorgden voor een lekkere 0-2 eindstand. Goran Lovre, clubloos nadat zijn contracten bij achtereenvolgens Barnsley FC en FK Partizan werden ontbonden, en Tim Matavz (hoe lang duurt het nog dat Benfica hem in de wacht sleept?) - ze lijken alweer een eeuwigheid uit Groningen verdwenen.

 

Maar, om met Wim Entzinger te spreken - op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen, ook al vangt een vliegende kraai volgens Hans Nijland altijd wel wat. We laten de statistieken en overige bespiegelingen even voor wat ze zijn. Na vijf duels in het nieuwe seizoen kunnen we zomaar op 15 punten staan, maar als het in Nijmegen een beetje tegen zit en Cambuur en Go Ahead Eagles slagen erin om in hun eerste Eredivisieweken nog wat punten bij elkaar te sprokkelen, dan kun je als ajax over exact één maand op bezoek komt ook zomaar in de diepste krochten van de Eredivisie verzeild zijn geraakt.

 

 

We gaan het de komende weken allemaal zien. Morgen wordt er in zowel Groningen als in Nijmegen vanwege de bizarre hitte al om 09:30 uur getraind, en we slepen ons daarna naar het perspraatje, dat Erwin van de Looi voor het eerst in zijn hoedanigheid als hoofdtrainer van FC Groningen zal voorzitten. De bevindingen van training en perspraatje zullen we in uitgewrongen toestand aan het digitale papier toevertrouwen, en zijn dan optimaal geoutilleerd om de confrontatie met de Nijmegen Eendracht Combinatie aan te gaan. Volgens clubleiding en trainersstaf moet het komend seizoen om spektakel en vermaak voor de supporters draaien. Wij hebben er zin in!

 

Afwezig bij N.E.C.: Tobias Haitz (kuitblessure), Marcel Stutter (meniscusblessure) en aanvoerder Ryan Koolwijk (herstellende van meniscusoperatie).

 

 

UPDATE na afsluitende training vrijdagochtend: Michael de Leeuw ontbreekt opnieuw

De laatste training in de aanloop naar het eerste competitieduel tussen N.E.C. en FC Groningen begon voor beide ploegen eerder dan normaal, nl. om 09:30 uur. Dit heeft alles met de nu al extreem hoge temperaturen te maken.

 

Absent op het trainingsveld waren Luciano, Hilal Ben Moussa en Michael de Leeuw. Ben Moussa, sinds 9 juli jl. in een iets ander ritme vanwege de ramadan en De Leeuw ontbraken ook gisterochtend; het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Michael de Leeuw (bovenbeenblessure) morgen in Nijmegen aan de aftrap zal staan. Luciano heeft last van zijn knie. Emil Johansson was er, in tegenstelling tot gisteren, wel weer. Tot nu toe had hij nog geen rugnummer, maar vanochtend droeg hij kleren met nummer 12. In alle overzichten van de eerste selectie of B-kern komt hij echter niet voor...

 

In de partij 11 tegen 11 stuurde Erwin van de Looi dezelfde basis als gisterochtend het veld in, te weten:

 

Kostic - Texeira - Kirm

Chery - Lindgren - Van der Velden

Wijnaldum - Botteghin - Letschert - Kappelhof

Bizot

 

De tegenstanders speelden als volgt:

 

Jones - Zeefuik - Zivkovic

Hiariej - Adorjan - Kieftenbeld

Burnet - Van Nieff - Ekong - Magnasco

Van der Lei

 

Het partijtje eindigde in 1-1. De niet-basis nam met 0-1 de leiding door een doelpunt van Tom Hiariej; Tjaronn Chery scoorde in de tweede helft de gelijkmaker. De training werd afgesloten met een sessie standaardsituaties.

 

Later nog iets meer over de warme training van vrijdagochtend en het perspraatje van vanmiddag!

 

Vermoedelijke opstelling N.E.C. (bron: clubsite N.E.C.):

Johnsson; Bovenberg, Breuer, Van Eijden, Conboy; Palsson, Foor, Loen; Hemlein, Higdon, Rieks

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.