Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

148 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Utrecht

Liefhebbers van onvervalst opportunisme in de voetbalsport kijken terug op een heerlijke week. Velen waanden FC Groningen na een matig tot slechte voorbereiding reeds in de Jupiler League, maar na de winstpartij in Nijmegen gaan seizoenkaarten opeens als warme broodjes over de toonbank, rukt Studio Sport uit naar de op het TCN trainingsveld in actie zijnde koploper en is de stemming in Stad en Ommeland opperbest te noemen. Trots is eindelijk ons gevoel! 

 


UPDATE na training vrijdagochtend:

Timo Letschert lijkt tijdig hersteld; onveranderde basis, dus Michael de Leeuw op de bank

 

Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslag van de training van vrijdagochtend, de voorlaatste in de aanloop naar het thuisduel tegen FC Utrecht, inclusief fotoreportage van Patrick Stinissen!

 

Zondag wacht in onze eigen Groene Hel het zieltogende FC Utrecht, dat zondag zijn meerdere bijna in Go Ahead Eagles vond en eerder al door het nietige Differdange uit de Europa League werd gekegeld (hadden wij dat niet beter gedaan???). Kortom, te Utreg zijn de rapen gaar. Een nieuw Utrechts drama zal de Domstad in diepe rouw dompelen, maar daaraan moeten spelers en supporters van de Trots van het Noorden geen boodschap (lees: schijt) hebben. Hoe langer we hier kunnen genieten van het massale charmeoffensief dat van uit alle hoeken in de richting van FC Groningen stroomt, hoe liever het ons is. Op naar een lekkere pot attractief voetbal waartegen geen Utrechts kruid gewassen is!

 

 

 

Ongeacht het resultaat zal zondag een dag zijn die zeker de Groningen Fanatics lang zal bijblijven. Uit hun midden is op zaterdag 27 juli 2013 plotseling de 23-jarige Raymon Poelman weggerukt, en er zal zondag in het stadion bij zijn overlijden stil worden gestaan. In het uitvak van N.E.C. hing al een mooi spandoek, en zondag zal het gehalte aan zwarte bovenkleding groot zijn op de Noord Curve. Ook Hans Nijland heeft op het eerbetoon gewezen en het kan niet anders of menigeen zal het kippenvel zondag duimdik op de arm hebben staan. Terecht. Raymon verdient het om op een indrukwekkende manier herdacht te worden. Rust zacht jongen.

 

Teletekst pagina 819: inmiddels ingebrand in menig TV-toestel

 

 

Naast de constatering dat FC Differdange 03 en FC Petrolul Ploiesti (afgaande op recente Europa League-victories tegen stuntelende Nederlandse prutsdelegaties) niet zouden misstaan in de vaderlandse Eredivisie, genieten we ook met volle teugen van de koppositie van het al 2,5 seizoen qua amusementswaarde zo geplaagde FC Groningen. Daar waar angst (Huistra) en betonvoetbal (Maaskant) zowel uit als thuis regeerden (ook ingegeven door een faliekant verkeerd samengestelde selectie zonder routine en creativiteit), daar worden woorden ('Wij willen de supporters meer spektakel bieden!') nu eindelijk omgezet in daden.

 

Het is weer leuk om naar FC Groningen te kijken, en de naar Nijmegen afgereisde hondstrouwe aanhang had zaterdag een geweldige avond, en met hen duizenden TV-kijkers. We genoten van aanvallend ingestelde spelers als Andraz Kirm, Filip Kostic (herboren!) en Tjaronn Chery, zelfs de zo verguisde David Texeira scoorde een ruime voldoende en invallers Richairo Zivkovic en Krisztian Adorjan overtuigden in de paar minuten speeltijd die hen werden gegund. Het feit dat bij een voorsprong een spits voor een spits werd ingebracht stemde tevreden. En de statistieken van de seizoenouverture bij N.E.C. zijn zelfs on-Gronings indrukwekkend. Vier doelpunten met vier doelpuntenmakers, en drie spelers die nu al op een assist staan. Geen enkele ploeg kan dat navertellen!

 

 

Inmiddels is de naam van Richairo Zivkovic de wereld overgegaan. Hans Nijland heeft interesse van Liverpool naar buiten gebracht, en in Servië wordt op de bureaus van de Фудбалски савез Србије, oftewel de Servische voetbalbond, de FSS, koortsachtig naar trucs gezocht om Zivkovic nu al te bewegen in een officieel duel een Servisch nationaal shirt aan te laten trekken, zodat hij later niet meer voor het Nederlandse Oranje kan kiezen. Richairo is echter een wijze tiener en zal vooralsnog alleen in oefenwedstrijden voor Servië willen uitkomen, zodat hij later eventueel alsnog voor een Nederlands vertegenwoordigend elftal kan kiezen.

 

Als het aan een vermaard Gronings dichter ligt, dan valt het kwartje in Servische richting. Wij citeren: "Wie wil er nou spelen voor een land dat wordt toegejuicht door aandachtsgeile mensen met een wortel op hun hoofd en een Bavaria-reklameattribuut in de handen? Dan liever spelen voor een land dat wordt toegejuicht door passionele mannen met een bivakmuts op hun hoofd en een nitraatbom in de handen. Prima keuze dus van Zivkovic. Hartstocht voor aanstellerij!"

 

Erwin van de Looi liet vandaag in AD.nl mooie en reële teksten optekenen over Richairo: "Het is afwachten hoe groot Richairo kan worden. Dat is altijd zo met talentvolle spelers. Maar hij heeft snelheid en hij heeft ook nog eens gevoel voor wanneer hij de diepte in moet. Hij heeft ook een bepaalde bravoure. Zijn succes hangt af van hoe hij zich gaat ontwikkelen, hoe hij gaat investeren in zichzelf en hoe stoïcijns hij onderweg blijft. Zowel bij tegenslagen als tijdens de mooie momenten. Iedereen weet dat goals een soort doping zijn voor spitsen. Bij ons gaat hij voorlopig nog geen volledige wedstrijden spelen, dat moet hij in het beloftenteam doen. Alles wat hij daarnaast in het eerste elftal meepakt, is mooi meegenomen. Hij moet het maar laten zien. Als hij goed genoeg is, dan is hij ook oud genoeg. Voorlopig is het een mooi verhaal."

 

 

Genoeg teruggeblikt - op naar komende zondag!

Zondag zal FC Utrecht de opwachting maken in de Euroborg. De ploeg speelde afgelopen weekeinde als enige van de 18 Eredivisieploegen in een 4-4-2 concept (RKC speelde 4-2-3-1; de 16 overige ploegen praktizeerden een 4-3-3 systeem), maar de beide spitsen, De Kogel (later vervangen door voormalig FC Groningen-doelwit Steve De Ridder) en Mulenga, konden, net als hun negen collega's, geen deuk in een pakje boter schieten. De thuisploeg werd, zeker na rust, bij vlagen overklast door de fanatiek spelende Eagles uit Deventer en mocht niet klagen dat er uiteindelijk nog een schamel punt aan het duel werd overgehouden.

 

FC Utrecht speelde overigens in de volgende opstelling:

 

Ruiter; Van der Maarel, Derijck, Heerings, Bulthuis; Takagi (76' Schepers), Mårtensson, Toornstra, Oar; Mulenga, De Kogel (64'  De Ridder)

 

Jan Wouters zal deze week op het trainingsveld ongetwijfeld pogen zondag een strijdbare ploeg het veld in te sturen, maar dat zal hij toch ook gedaan hebben in de return tegen de goedwillende Luxemburgse schoonmakers en vuilnismannen, en ook zal hij het eigen Utrechtse publiek zondag tegen Go Ahead Eagles meer hebben willen voorschotelen dan hetgeen uiteindelijk werd geboden. Kortom, het lijkt momenteel lastig voor de trainersstaf om de goede bedoelingen door de ploeg te laten omzetten in een winnende strijdwijze. Hiervan moet FC Groningen zondag gebruik maken. Wellicht dat FC Utrecht gaandeweg dit seizoen alsnog op stoom komt; het zou lekker zijn als de uitwedstrijd in de weer als een onneembare vesting dienende Groene Hel goed is voor kansloze nul punten.

 

Zaterdag in Nijmegen werd al duidelijk welke strategie momenteel hoog in het vaandel staat van Erwin van de Looi en Dick Lukkien. De voorwaartsen zetten vroeg druk, twee middenvelders moeten vooruit denken en alleen Rasmus Lindgren mag als slot op de deur/uitklapbaar scheermes dienen. Van de centrale verdedigers worden weinig opkomende acties verwacht, maar dat is ook van secundair belang als een van de twee backs de rol van extra aanvaller heeft. Enkele defensieve en sobere accenten mogen dan gerust in de ploeg blijven om het er niet alleen aanvallend, maar ook met een gerede kans op succes uit te laten zien.

 

 

Als dit zelfs in uitwedstrijden al zo goed lukt, dan kunnen we niet wachten op het eerste fluitsignaal van Dennis Higler, komende zondag om 14:30 uur aan de Boumaboulevard. Alle seinen staan op groen om een lekker vervolg te geven aan de formidabele overwinning van jl. zaterdag. Zondag zal voor de wedstrijd een horecaplein worden geopend, dus al ver voor aanvang van het duel zal de stemming opperbest zijn. Als de 12e man vervolgens ook in het stadion doet waar hij in het verleden al zo vaak voor gezorgd heeft (met onvoorwaardelijke steun, zeker op de moeilijke momenten, zorgen dat de ploeg over een dood punt heen komt en kan doordenderen met GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal), dan kan pagina 819 ook de komende week weer in TV- en beeldschermen gebrand worden. Op naar een sfeervol eerste competitieduel in de Euroborg!

 

Opstelling FC Groningen in afsluitende partij donderdagtraining:

 

Kirm - Texeira - Kostic

Chery - Lindgren - Van der Velden

Wijnaldum - Botteghin - Ekong - Kappelhof

Bizot

 

 

Morgen, en anders uiterlijk bij de afsluitende training op zaterdagochtend, zal blijken in hoeverre Timo Letschert hersteld is van zijn liesklachten, die hem dinsdag noopten het trainingsveld eerder te verlaten. De medische staf zal absoluut geen risico willen nemen in deze fase van de competitie, dus hij zal echt volledig hersteld moeten zijn wil hij zijn vijfde officiële wedstrijd voor het eerste elftal kunnen boeken. Liesklachten mogen niet onderschat worden, en in de wetenschap dat er in de persoon van William Ekong een waardige vervanger staat te popelen om zijn debuut in het eerste te maken, hoeven trainers en medici niet wakker te liggen. We zijn erg benieuwd naar de twee laatste trainingen van deze week!

 

Op 20 januari 2013 openden we de tweede helft van het vorige seizoen met een 0-2 thuisnederlaag tegen FC Utrecht, en het is dus de hoogste tijd voor een stevige revanche. Twijfelaars, koop alsnog een kaart, en wees erbij, zondag in een kolkende Euroborg!

 

Wij zullen jullie in de aanloop naar zondag nog drie maal bestoken met wetenswaardigheden betreffende het duel van komende zondag. De vrijdagtraining, het perspraatje en de zaterdagtraining zullen we de revue  laten passeren (zonder de meelezende Utrechtse vijand van tactische snufjes te voorzien), en dan wordt het zenuwachtig aftellen naar zondagmiddag half drie. Wie het nog niet heeft meegekregen: wij hebben er zin in, en zien het helemaal zitten!

 


UPDATE na training vrijdagochtend:

Timo Letschert lijkt tijdig hersteld; onveranderde basis, dus Michael de Leeuw op de bank

 

In een zonnige Euroborg hadden zich vanmorgen drie keepers en 22 veldspelers verzameld. We waren benieuwd of Timo Letschert bij de veldspelers zou zitten die bij de afsluitende partij van 11 tegen 11 zouden afvallen, maar Timo lijkt tijdig hersteld van de liesklachten die hem eerder deze week parten speelden.

 

De beide ploegen waren in de grote partij als volgt samengesteld:

 

Basis (4-3-3):

 

Kostic - Texeira - Kirm

Chery - Lindgren - Van der Velden

Wijnaldum - Botteghin - Letschert - Kappelhof

Bizot

 

Tegenstanders (4-4-2, net als FC Utrecht):

 

Zivkovic - Zeefuik

De Leeuw

Johansson - Kieftenbeld

Adorjan

Burnet - Hateboer - Ekong - Magnasco

Van der Lei

 

Toen de grote partij begin was Luciano alweer naar binnen gegaan; zijn knieblessure zal hem vermoedelijk ook zondag verhinderen om bij de wedstrijdselectie te zitten, zo vermoeden wij. In de persoon van Stefan van der Lei hebben we een echter minstens zo betrouwbare stand-in.

 

De basis mocht in vergelijking met het eerste competitieduel tegen N.E.C. dan niet zijn gewijzigd, dit betekende niet dat het allemaal gesmeerd liep. De niet-basis liep door twee doelpunten van Richairo Zivkovic, die matig verdedigen bij de basis uitstekend afstrafte (de eerste maal uit een rebound na een schot van Género Zeefuik), uit naar een 0-2 voorsprong. Voor het slotakkoord hadden de toeschouwers echter applaus over, want de aanval over de schijven Van der Velden - Chery - Kirm, met uiteindelijk een prima scorende Texeira, was er eentje om van te smullen. Voor de rest was het echter magertjes wat de basis vanmorgen bood.

 

Michael de Leeuw lijkt inmiddels hersteld van zijn bovenbeenblessure, maar zal zich niet gemakkelijk in de basis kunnen terugspelen. Het lot van een van een blessure terugkerende speler die zich in winnend team moet terugknokken...

 

Hans Hateboer, op de positie van de naar FC Dordrecht vertrokken Yoëll van Nieff spelend, kon slechts aan een gedeelte van het partijspel meedoen; hij werd vervangen door Burak Saban, die doorschoof naar het middenveld waarna Emil Johansson centraal achterin ging spelen. Hilal Ben Moussa beperkte zich vanochtend tot het apart trainen van de groep. Gelukkig voor hem: de Ramadan zit erop.

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/19 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.