Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

117 gasten online

Voorbeschouwing SC Cambuur - FC Groningen

Het kan verkeren op onze site. Wij haalden op 25 juli jl. de burgemeester van Leeuwarden drs. F.J.M. (Ferd) Crone door het slijk omdat hij één van de onverlaten was die een verplichte buscombi oplegde voor uitsupporters van FC Groningen die zaterdag zijn stad willen visiteren, maar inmiddels zijn 's mans tot op heden voor ons verborgen talenten aan het licht gekomen.

 

Hij is nl. verantwoordelijk voor de artistiek bijzonder geslaagde beslissing om het nieuwe zebrapad op het Blokhuisplein van de FC-vriendelijke kleur groen te voorzien. Het was de prijs, verbonden aan de beste inzending in het kader van het project 'Kloppend Hart' om de binnenstad van Leeuwarden op te leuken. Ook ons hart klopt sneller van het eindresultaat en ook de timing, oplevering vlak vóór de kraker tussen SC Cambuur en FC Groningen, had wat ons betreft niet beter gekund. Hulde aan de burgervader van Liwwadden ... al is dit geen reden om punten te laten liggen tegen de club wiens fans de dorpelingen uit Heerenveen minstens zo verafschuwen als supporters van FC Groningen dat doen.

 

Het winnende ontwerp van het zebrapad Blokhuisplein - hulde

(foto: Gemeente Leeuwarden)

 

In beide kampen worden inmiddels rookgordijnen opgetrokken om de opponent van komende zaterdag niet wijzer te maken dan hij is. Op de voorlaatste training van FC Groningen wordt Emil Johansson met droge ogen opgesteld als linksbuiten, en vanuit het tochtige dak van een flatgebouw nam Cambuur-volger Henk Albers van Huis aan Huis (zeg maar de Wim Masker van de Gezinsbode) waar hoe de Friezen besloten trainden. Henk is zo vriendelijk geweest om de vermoedelijke opstelling van de promovendus alhier prijs te geven, maar aangezien hij aan zijn analyse toevoegt te wensen dat Cambuur wint moet niet worden uitgesloten dat Oebele Schokker, Marcel Ritzmaier en Michiel Hemmen uiteindelijk toch niet in de basis zullen starten. Wij zullen het allemaal zien, in een kolkend Cambuur Stadion dat voor het eerst in 51 maanden uitverkocht zal zijn.

 

We komen op slag ter zake en lanceren meteen de vermoedelijke opstellingen van beide contrahenten:

 

Prognose opstelling SC Cambuur:

Nienhuis; Bijker, Van der Laan, Leeuwin, Droste; Ritzmaier, El Makrini, Bakker; Lukoki, Hemmen, Schokker

 

(Bron: Huis aan Huis, alwaar Radboud Droog echter schrijft: 'Over het tactische deel van de training zweeg Albers eveneens: "Want ik wil natuurlijk wel gewoon van Groningen winnen. Die hoeven we niets wijzer te maken." ')

 

Prognose opstelling FC Groningen:

Bizot; Kappelhof, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Van der Velden, Lindgren, Chery; Kirm, Texeira, Kostic

 

Het hebben van gemeenschappelijke vijanden: het schept een band

De oorlogszuchtige Amerikanen gingen met hun interpretatie van 'Your enemy is my enemy, so you're my friend' wel eens te ver. Het genereus verstrekken van allerhande wapentuig aan Irak, de vijand van Iran, had uiteindelijk een ietwat boemerang-achtig effect, gezien de strubbelingen tussen Irakezen en Yankees, om maar eens als een olifant door de porceleinkast te denderen. We moeten dan ook voorzichtig zijn met het liefkozen van SC Cambuur, zeker nu er door het predikaat 'volksclub' op z'n minst een potloodstreep gehaald kan worden getuige de recente overgang op een beschamend kunstgrasveld. FC Groningen heeft een cultuurmanifest waarin o.a. het volgende is vastgelegd: "Voetbal is een buitensport en wordt gespeeld op echt gras. Het is onwenselijk dat FC Groningen op kunstgras of onder een dak gaat spelen, tenzij door reglementen of andere omstandigheden anders wordt opgelegd." Het had SC Cambuur gesierd als het in samenspraak met de supporters tijdig een overeenkomstig document zou hebben opgesteld.

 

Desondanks denken we glimlachend terug aan de tijd dat Leeuwarders en Groningers in de Friese hoofdstad gezamenlijk ten strijde trokken tegen het op bezoek komende FC Twente. Het moet een jaar of 20 geleden zijn, maar de gebeurtenissen maakten die avond een prettige indruk op ons, en op de organiserende Liwadders. De Tukkers, die op de bewuste avond en nacht een smadelijke nederlaag leden, zullen iets minder graag aan de Slag om Leeuwarden terugdenken, maar dit terzijde.

 

Ook de haat van de Friese hoofdstad jegens het oostelijk gelegen gehucht, waar de SC Heerenveen in een bestuurlijke puinzooi is geraakt, kan ons bekoren. Niet voor niets wordt in Leeuwarden de naam van de plaats vermeden, men spreekt liever over DKV (Dertig Kilometer Verderop). Sympathiek. Het zal er tijdens de komende Friese derby's, die voor het eerst in 13 jaar weer op het programma staan, heet aan toegaan.

 

(Uit betrouwbare bron weten we dat er Cambuur-supporters zijn, die het, als ze op weg gaan richting Zwolle, vertikken om langs het Heerenveen-stadion te rijden. Ze rijden om via Joure. Eveneens sympathiek.)

 

Tenslotte strekt ook de hierboven aangestipte kleurkeuze betreffende de Leeuwarder zebrapaden tot aanscherping van de vriendschapsbanden.

 

Supporters en spelers van FC Groningen na het gewonnen duel bij N.E.C.

 

Zaterdagavond is voor vriendschap echter even geen plaats. Twee ploegen die het opstropen van de mouwen niet schuwen clashen op elkaar, en het kan niet anders of er zal zondag of maandag op de uitlooptraining een krakkemikkig zootje over de trainingsvelden in zowel Leeuwarden als Groningen strompelen, zó zal de slijtageslag van zaterdag zijn sporen hebben nagelaten. Ook met de ca. 10.000 Friese supporters en 400 fanatiekelingen oet Stad zal zondag geen land te bezeilen zijn. Het zal een energievretende avond worden, waarna het nog lang onrustig zal zijn in het ganse noorden des lands.

 

Historie SC Cambuur - FC Groningen

Over de historie aangaande ontmoetingen tussen beide teams kunnen we vrij kort zijn. Met dank aan FCG Stats weten we dat er tot op heden in Leeuwarden zegge en schrijve tien officiële wedstrijden tussen SC Cambuur en FC Groningen zijn gespeeld, en de laatste dateert alweer van de 27e mei 1998. Door de geleden groen-witte nederlaag (3-1 stond er na afloop op de borden...) degradeerden we uit de Eredivisie - een zwarte bladzijde was geschreven.

 

Het laatste Eredivisieduel tussen beide clubs werd zelfs 20 jaar geleden gespeeld. Op 29 augustus 1993 togen we met het volgende team naar Leeuwarden:

 

Patrick Lodewijks, Claus Boekweg, Jan Veenhof, Ulrich Wilson, Joop Gall, Michael Reiziger, Edwin Olde Riekerink, Harris Huizingh, Rick Slor, Ronald Hamming (Clyde Wijnhard), Milko Djurovski (Jos Roossien)

 

Helden van de dag waren Milko Djurovski en Michael Reiziger, die verantwoordelijk waren voor de 0-2 uitslag. Uiteindelijk won FC Groningen vier van de tien in de Friese hoofdstad gespeelde krakers, terwijl de Friezen slechts tweemaal met de volle buit aan de haal gingen.

 

Cambuur-uit: het allerlaatste officiële duel van Tonny van Leeuwen

Als we kijken naar de verrichtingen van FC Groningens rechtsvoorganger, GVAV, dan is de balans net even beroerder. De Groningers wisten van de 31 officiële potten die tegen Cambuur, of VV Leeuwarden, zoals de club vrouger door het leven ging, slechts negen in winst om te zetten. Opvallend: GVAV speelde voor de laatste maal op 9 mei 1971 een uitwedstrijd bij Cambuur. Tonny van Leeuwen hield die wedstrijd (de 34e en laatste speeldag van het seizoen 1970-1971) voor de allerlaatste keer zijn doel schoon. Het zou uiteindelijk zijn 262e en laatste wedstrijd voor GVAV zijn. Hij verongelukte op 15 juni van datzelfde jaar...

 

 

FC Groningen speelde op de bewuste 9e mei 1971 in de volgende opstelling (bron: GVAV Stats):

 

Jaap Bos, Henk Cornelis, Piet Fransen, Frans Guns, Hugo Hovenkamp, Bjarne Jensen, Martin Koeman, Tonny van Leeuwen, Henk Oosterwold, Jaap Schipper, Dick van Vlierden

 

Deze basis herbergt één massieve brok historie en nostalgie. Ze zouden allemaal niet misstaan in de boekenreeks van VI, maar het zal wel blijven bij aangedikte pillen over beperkte voetballers als Cruijff, Van Hanegem, Advocaat en hoe ze allemaal maar mogen heten.

 

Snel door naar het noordelijke voetbal anno 2013!

Cambuur speelt, we noemden het eerder al in dit voorbeschouwende, gekleurde stuk proza,  op een kunstgrasondergrond waarover de meningen nogal uiteenlopende. Kees Kwakman, de man die nog nooit een blad voor de mond heeft genomen, sprak na de bloedeloze 0-0 die zijn NAC Breda tegen Cambuur speelde over een competitievervalsende ondergrond waarop normaal voetbal niet mogelijk was, zó langzaam rolde de bal. Onze eigen Marco Bizot typeert de ondergrond juist als snel en duidt dit als zijnde een voordeel voor FC Groningen. Tegenover Huis aan Huis laat hij het volgende optekenen aangaande het spelen op kunstgras: "Daar is niks mis mee. Het blijft een onderwerp van gesprek, maar ik denk dat het kunstgras wel eens in ons voordeel kon werken. Een vlak, snel veld past ons wel. Dat komt ons spel zeker ten goede. Ik ben niet bang voor kunstgras."

 

Bizot gaat in het twee dagen geleden geschreven artikel ook in op de succesvolle start van FC Groningen in het huidige seizoen, en zegt onder meer: "We lijken het aardig voor elkaar te hebben. Ik denk dat we wat meer creativiteit in ons team hebben. Het oogt allemaal wat frisser en heel belangrijk: dit FC Groningen is ook een echt team. We spelen aantrekkelijk voetbal, maar knokken ook voor elkaar. Trainer Erwin van Looi heeft de juiste snaar geraakt. Dat is mooi. Wat Cambuur betreft, vind ik dat wij het aan onze stand verplicht zijn om te winnen. Maar eenvoudig zal het niet worden. Ik weet hoe het kan ‘spoken’ in het Cambuurstadion. De ploeg heeft laten zien dat het goed mee kan in de eredivisie en zal er alles aan doen om thuis een goed resultaat neer te zetten. Maar dat willen wij natuurlijk ook. Het kan dus een leuke voetbalavond worden."

 


Marco Bizot en keeperstrainer Sierd van der Berg, donderdag op de training

 

Ook wij denken dat het een leuke voetbalavond kan worden, sterker nog - het wordt een legendarische pot, dat kan niet anders. Hoogstaand voetbal zal uit den boze zijn, beide ploegen zullen elkaar geen millimeter ruimte gunnen. Mannetjesputterij zal gevraagd worden, en wie zich het beste kan wapenen tegen fysiek geweld zal het rokende strijdtoneel als winnaar verlaten. Wij zien uit naar komende zaterdagavond! De stoet bussen zal in twee tranches naar Leeuwarden crossen. De ene helft vertrekt om 16 uur, de andere helft een half uurtje later. Uiteindelijk zal het stormen in een uitpuilend uitvak, en 400 knotsgek meelevende Groningers gaan zich opwarmen voor één van de mooiste potten van dit seizoen. Geniet ervan, mensen!

 

Uitvak Fiorentina - FC Groningen, 4 oktober 2007 - 2.000 man - vijf maal

zoveel FC-supporters als zaterdag toegelaten worden, 't is niet anders

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.