Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

130 gasten online

Erwin van de Looi: "Duel tegen SC Cambuur  is mooi affiche; wij moeten initiatief nemen en lef tonen"

Erwin van de Looi liet tijdens het perspraatje duidelijk merken veel zin in de wedstrijd van morgenavond te hebben. Het duel tegen Cambuur is voor hem persoonlijk speciaal omdat Dwight Lodeweges, de huidige trainer van de Friezen, in 2001 zijn laatste trainer was toen Van de Looi nog speler van FC Groningen was. Van de Looi merkt bovendien dat het duel enorm leeft, zowel in Leeuwarden als in Groningen. Hij verwacht dat het morgenavond in het Cambuur Stadion zal stormen, maar hij wil dat zijn ploeg gewoon gaat voetballen, het initiatief neemt en lef zal tonen.

 

In vergelijking met de wedstrijdselectie van het duel van vorige week keert Krisztian Adorjan terug in de selectie. Hij vervangt Lorenzo Burnet die vanwege een heupblessure niet helemaal fit is, ook al train de hij vanochtend wel mee. Vorige week zaten er drie verdedigers op de bank (Stefano Magnasco, William Ekong en Lorenzo Burnet), maar dit had alles te maken met het feit dat er vóór de wedstrijd tegen FC Utrecht toch wat twijfels waren over de fitheid van Timo Letschert. Bij afhaken van Letschert in de warming-up zou Ekong in de basis hebben gestaan en Adorjan op de bank hebben gezeten.

Erwin van de Looi over duel tegen FC Utrecht 

De hoofdtrainer vond FC Groningen voetballend goed in het eerste half uur van de eerste helft, maar daarna tot het begin van de tweede helft niet. Vervolgens kwam het voetbal weer terug. Hij vond dat de omschakeling van zijn ploeg in de mindere fase matig was. De sleutel is vaak hoe de ploeg staat bij balbezit.

 

Met deze bevindingen is de trainersstaf afgelopen week aan de slag gegaan. In de Euroborg maakt FC Groningen eigen beelden van bovenaf, waardoor het hele veld in beeld is. Hierdoor zijn ook de onderlinge afstanden en andere zaken te zien, perfect voor trainers om hiermee met de spelers te werken. Dit is gebeurd, zowel in kleine groepjes (interactie) als individueel. Helaas kon dit vanwege de afwezigheid van vijf internationals niet met een volledige groep, maar het feit dat vier van de vijf voor Jong Oranje, Jong Hongarije en Jong Servië speelden (alleen Kirm speelde voor een eerste elftal) is volgens hem een bewijs van de kwaliteit van zijn jonge spelers.

 

Vijf internationals FC Groningen

De internationals zijn gisteravond allemaal teruggekeerd en hebben ook gisteren getraind. Timo Letschert en Stefan van der Lei trainden gisterochtend nog met Jong Oranje en vlogen toen terug; Krisztian Adorjan, Andraz Kirm en Filip Kostic vlogen gisterochtend terug, hebben 's middags gerust en waren 's avonds in Plaza Sportiva te vinden. Vandaag trainde het vijftal weer fit mee met de groep.

 

Letschert had een goed gevoel over zijn invalbeurt bij Jong Oranje, Van der Lei kon niets doen aan het tegendoelpunt, Adorjan had goede kritieken gekregen over de eerste helft die hij speelde, Kostic was goed ingevallen en had een assist en Kirm had de volle 90 minuten gespeeld in een verder slechte interland.

 

De voorbereiding op het duel tegen Cambuur was door de absentie van het vijftal korter dan normaal; alleen vandaag kon met de hele groep gericht op het uitduel worden getraind. De rest van de week is op het eigen voetbal van de ploeg gefocust.

 

Cambuur-uit

Van de Looi vindt de wedstrijd bij Cambuur, de eerste officiële pot tussen beide ploegen in 15 jaar, een mooi affiche. Het stadion zal uitverkocht zijn, en er zullen veel supporters van FC Groningen zijn (het uitvak is met 400 fans stijf uitverkocht, red.) Van de Looi vindt Cambuur een aanwinst voor de Eredivisie. Hij is benieuwd hoe zijn ploeg het doet in een stormend Cambuur Stadion, en ziet uit naar de wedstrijd. Zoals hierboven al gezegd: hij wil dat zijn ploeg gewoon gaat voetballen, het initiatief neemt en lef zal tonen.

 

Het maakt hem in het algemeen niet uit wie man van de wedstrijd wordt - belangrijker is het winnen. Turen naar de huidige stand in de Eredivisie is hem echter vreemd. Zes uit twee is leuk en aardig, maar het gaat hem om het voetbal dat zijn ploeg speelt. Hij heeft meer de langere termijn voor ogen.

 

Van de Looi wilde het eigenlijk niet hebben over het feit dat Cambuur op kunstgras speelt. Steeds meer clubs hebben die ondergrond, "en wij zullen er morgen gewoon op moeten spelen." In de voorbereiding heeft de trainersstaf het dan ook niet specifiek over kunstgras gehad.

 

Hij verwacht dat Cambuur in vergelijking met vorige wedstrijd alleen de achterste linie intact houdt. Hij gaat ervan uit dat Ritzmaier en Hemmen in de basis zullen staan.

 

Wedstrijdselectie

Krisztian Adorjan keert terug in de selectie. Van de Looi heeft deze creatieve speler er graag bij. Vorige week viel hij weg uit de selectie omdat er vanwege de eerdere liesklachten van Letschert gekozen was voor drie verdedigers op de bank, maar dat gebeurt nu niet. Lorenzo Burnet zit niet bij de selectie; voor de rest worden er geen wijzigingen in de achttien doorgevoerd. Género Zeefuik zal dus opnieuw niet op het wedstrijdformulier staat. Richairo Zivkovic krijgt wederom de voorkeur. Luciano trainde vandaag met de beloften mee en zal daar eerst weer moeten spelen voordat hij bij het eerste wordt gehaald. Stefan van der Lei, keeper van Jong FC Groningen, zit morgen dus weer op de bank bij het eerste elftal.

 

Filip Kostic

Van de Looi gaf aan dat de Serviër veel zaken goed doet. Hij laat nu zien dat hij specifieke kwaliteiten heeft. Hij werkt hard en voelt zich goed, en met name dat laatste is erg belangrijk voor het kunnen presteren van een speler.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Bizot; Kappelhof, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Van der Velden, Lindgren, Chery; Kirm, Texeira, Kostic

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Van der Lei, Magnasco, Ekong, Kieftenbeld, De Leeuw, Adorjan, Zivkovic

 

Zeker niet bij de selectie:

Bakker, Ben Moussa, Bos, Burnet, Hiariej, Johansson, Luciano, Zeefuik

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.