Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

306 gasten online

Erwin van de Looi: "Género Zeefuik keert terug in de selectie; Nick van der Velden is zondag onze spits"

Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag tijdens het perspraatje ingegaan op de wedstrijd die de FC komende zondag in Deventer tegen Go Ahead Eagles zal spelen. Hij gaf aan dat Género Zeefuik inmiddels zover is dat hij kan terugkeren in de wedstrijdselectie. Género zal op de bank beginnen. Van de Looi zal nóg een reservespits meenemen, maar of dit David Texeira of Richairo Zivkovic zal worden wilde hij nog niet zeggen. Wel wordt geen van drieën geschikt geacht om zondag in de basis te starten. Dit betekent niet dat de trainersstaf tegen de Eagles geen spits zal opstellen.

 

Nick van der Velden zal in de punt van de aanval worden geposteerd, een positie die hem niet vreemd is. Zo heeft hij in de jeugd van ajax als diepste aanvaller gespeeld. Volgens ons moet dit begin 2003 zijn geweest, voordat hij een profcontract bij RKC Waalwijk tekende.

 

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Patrick Stinissen van de training van vrijdagochtend toegevoegd!

Dat Zivkovic, Texeira en Zeefuik niet in de basis zullen staan heeft uiteenlopende redenen. De trainersstaf vindt dat de 16-jarige Richairo Zivkovic daar nog niet aan toe is, en Género Zeefuik zit in een traject en komt er net aan, het zou niet logisch zijn om hem vanaf minuut één te laten spelen. Over David Texeira tenslotte, die de eerste drie wedstrijden heeft gespeeld, is de trainersstaf niet tevreden. Zo stond hij tegen SC Cambuur positioneel vaak verkeerd. Hij stond vaak 20 tot 25 meter van Martijn van der Laan af en kon de bal daardoor niet veroveren. 

 

Afgaande op bovenstaande lijkt het ons logisch dat Richairo Zivkovic naast Género Zeefuik op de bank zal zitten, en dat David Texeira niet bij 'de achttien' zal zitten. Veel kritiek op Zivkovic is er nl. niet.

 

Terugblik op uitwedstrijd tegen Cambuur

FC Groningen heeft zaterdag in Leeuwarden een flinke dreun gehad. Zeker in de eerste helft werd er slecht gespeeld. Als team maar ook individueel werd er niet goed verdedigd; dit was voornamelijk de basis voor de nederlaag, aldus Van de Looi.

 

Eigenlijk zijn er twee zaken van belang: het voorwaarden creëren om te duelleren en het duelleren zelf. Aan beide randvoorwaarden werd zaterdag niet voldaan. Zo liepen de spelers van Cambuur zaterdag regelmatig over de middenvelders van FC Groningen heen.

 

Het is lastig om dit in het veld te corrigeren. Van een aanvoerder, in dit geval Rasmus Lindgren, wordt gehoopt dat hij de zaak probeert te corrigeren als in dit geval de aanvallers naar voren druk zetten terwijl de verdedigers teruglopen en de afstanden tussen de linies dus veel te groot worden. Het is echter maar weinige spelers gegeven om dit daadwerkelijk in het veld te corrigeren. In de rust lukte dit de trainersstaf wel, maar het stond toen wel 3-0 voor Cambuur. Na de 3-1 was het wachten op de 3-2, maar bij de eerste uitbraak van Cambuur werd het 4-1 en was het duel beslist.

 

Er werd ook alweer snel vooruitgeblikt door de ploeg en staf. Er is geanalyseerd hoe het met de volgende vier punten stond:

  • balans in het team
  • het samen doen van aspecten
  • de afstanden moeten klein zijn als de ploeg niet in balbezit is
  • wat gedaan moet worden moet voluit gedaan worden

De ploeg gaat nu weer hard door, zoals het dat ook deed na de zeges tegen N.E.C. en FC Utrecht. Een nederlaag verandert daar niets aan. Van de Looi denkt dat zijn ploeg links of rechts nog wel eens tegen een tikje zal oplopen, al hoopt hij dat dat niet weer zoals tegen Cambuur zal zijn.

 

Afgelopen week is extra aandacht besteed aan het druk zetten en aan het spel met de bal; ook het spel zonder bal moet verbeteren, aldus Van de Looi. Kortom, er moet 'gewoon beter' worden gevoetbald. Dit was ook al de conclusie na de twee gewonnen wedstrijden, eerder dit seizoen.

 

Michael de Leeuw

De Leeuw is zaterdag in de wedstrijd tegen Cambuur geblesseerd geraakt. Dit is jammer. Hij viel in Leeuwarden goed in en Van de Looi had eerder al gezegd dat De Leeuw een belangrijke speler is die een goede rol zal gaan spelen. Hij zou ook zondag in Deventer een rol hebben gehad, maar door zijn enkelblessure zit dat er niet in.

 

Gisteren en vandaag is goed getraind; ook de trainingsvrije dinsdag, toen het team op een marineschip voer, was een goede dag met elkaar. De groep heeft vertrouwen in het proces dat is ingezet.

 

Lorenzo Burnet (afgelopen dinsdag opnieuw te laat, red.)

Naast Michael de Leeuw is ook Lorenzo Burnet er zondag niet bij. Van de Looi wilde weinig kwijt over hetgeen is voorgevallen. De ploeg begrijpt dat er is ingegrepen, en ook Burnet zelf begrijpt het. Van de Looi vindt het jammer, want een goede Burnet is voor hem een belangrijke speler. Van de Looi: "Meer wil ik er niet over zeggen."

 

(Inmiddels is bekend geworden dat Lorenzo Burnet afgelopen dinsdag, toen de ploeg met een marineschip heeft gevaren, opnieuw te laat was.)

 

Luciano is wel weer fit. Vandaag heeft hij binnen een hersteltraining gehad. (Wij kregen tijdens de training van vanochtend door dat hij na de wedstrijd van Jong FC Groningen van gistermiddag vocht in zijn knie had. We zullen zien of de Braziliaan zondag weer op de bank zit.)

 

Stefano Magnasco

Volgens de hoofdtrainer heeft de Chileen het lastig nu hij niet speelt. Magnasco is in de voorbereiding voetballend niet goed begonnen. Hij moet zijn sterke kanten, zoals het er overheen gaan en het tonen van drive, beter benutten - dát is wat er volgens de trainers aan schort. Ook geven de trainers aan wat er verder verbeterd moet worden. Gedoeld wordt o.i. op het verdedigende deel van zijn spel.

 

Van de Looi begrijpt dat het niet goed in je vel zitten zijn weerslag heeft op je spel. Magnasco is wel fit; het zit voornamelijk "in zijn hoofd". Het is een kwestie van zelfvertrouwen.

 

Go Ahead Eagles

Van de Looi heeft zin in de wedstrijd. Hij verwacht dezelfde mooie omstandigheden als afgelopen zaterdag in Leeuwarden. Hij heeft de Eagles thuis tegen ADO Den Haag (2-1 winst, red.) aan het werk gezien. Hij vindt het team van Foeke Booy een prima ploeg met een goede spelopvatting. De ploeg komt snel op, heeft een spits (Marnix Kolder) die goed in het systeem past en twee snelle zijkanten. De ploeg loopt net als Cambuur over van enthousiasme; het publiek staat er vol achter. Van de Looi ziet dit vaker in het begin van het seizoen bij net gepromoveerde ploegen. "Als het sneller donker wordt, dan stroomt de energie ook sneller weg."

 

Zondag worden er bij FC Groningen meer echte voetballers opgesteld (Van de Looi zal Krisztian Adorjan bedoelen, red.); er zal meer druk naar voren moeten worden gezet. Tegen Cambuur werd te ver uit elkaar gespeeld; dit moet zondag beter. Aan het systeem en de speelwijze wordt niet getornd: de ploeg speelt met één spits (Nick van der Velden). In de praktijk kan dit echter wel lijken op bv. 4-4-2.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Bizot; Kappelhof, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Adorjan, Lindgren, Chery; Kirm, Van der Velden, Kostic

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Van der Lei, Ekong, Hiariej, Kieftenbeld, Magnasco, Zeefuik, Zivkovic

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Bakker, Ben Moussa, Bos, Burnet, Johansson, De Leeuw, Luciano, Texeira

 

Fotoreportage van Patrick Stinissen van de training van vrijdagochtend

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/24 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.