Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

142 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ajax

We kunnen ons bijzonder goed voorstellen dat de gezichtsuitdrukking van Frank de Boer nog norser is dan te doen gebruikelijk, bij de gedachte aan de kraker van komende zondag. Hij weet dat de Trots van het Noorden schuimbekkend op eerherstel uit is, na afgelopen seizoen drie nederlagen in evenzovele onderlinge confrontaties geleden te hebben, en hij moet het bovendien naar alle waarschijnlijkheid zonder allerlei spelers doen.

 

UPDATE training vrijdag 30 augustus 2013:

Género Zeefuik keert terug op trainingsveld; Michael de Leeuw afwezig

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, de voorlaatste in de aanloop naar de pot van zondag!

 

Stefano Magnasco: "Dit is een grote wedstrijd voor mij en de supporters"

 

De heren Christian Eriksen en Toby Alderweireld staan voor hun vertrek uit de omgeving van de grafbak, Joël Veltman en Siem de Jong zijn geblesseerd en Danny Blind is ook al verre van okselfris. 

 

 

 

Kortom, in de wetenschap dat ajax dit seizoen in uitwedstrijden pas één schamel punt bij elkaar sprokkelde, lijkt de conclusie voor hand te liggen dat onderschatting de grootste tegenstander van de equipe van Erwin van de Looi is. Dit is echter net even iets te kort door de Groningse bocht. Ook Grunn 1 is nl., afgaande op de ontwikkelingen op het trainingsveld van deze week, gehavend.

 

We rekenen niet op de inzetbaarheid van Michael de Leeuw en Género Zeefuik; Krisztian Adorjan, Nick Bakker, Henk Bos, Lorenzo Burnet en Timo Letschert zijn er sowieso niet bij. Uit de 24-koppige A-selectie vallen derhalve zeven spelers weg. Ergo: met Richairo Zivkovic van de beloften erbij heb je precies 18 spelers over. De bankbezetting zal met spelers als Hilal Ben Moussa, Tom Hiariej en Emil Johansson, die dit seizoen alledrie nog nimmer op het wedstrijdformulier prijkten, bovendien vederlicht zijn. Ga d'r maar aan staan - werk aan de winkel! 

 

 

Wedstrijden tegen, in oplopende mate van gebalde-vuist-gehalte, sc Heerenveen, FC Twente en (met name) ajax - het maakt onder de fanatieke aanhang van FC Groningen veel los. Er wordt net even iets fanatieker naar dit soort beladen krakers toegeleefd, de trappen van de Euroborg worden verbeten beklommen en de twaalfde man hoopt dat de spelers met dezelfde over-mijn-lijk mentaliteit de grasmat betreden om de tegenstanders vervolgens met huid en haar op te vreten.

 

Niet altijd voldoet de realiteit aan het verwachtingspatroon. Met name de twee thuiswedstrijden die we afgelopen seizoen tegen ajax speelden waren uit oogpunt van de FC vrij kansloze exercities, met bovendien geen bloedhonden maar makke schapen die door Robert Maaskant de wei werden ingestuurd, de vooraf uitgesproken strijdvaardige intenties en, voorafgaande aan het bekerduel, zelfs een besloten training ten spijt.

 

Kijkend naar de opstelling die donderdagochtend op het trainingsveld over het veld zwoegde, dan kunnen we concluderen dat er in elk geval bepaald geen meute makke schapen ronddartelde. Met de onvolprezen hanteerders van het scheermes, Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld, op het middenveld en Stefano Magnasco als een op z'n Chileens bloeddorstige rechtsback die snakt naar erkenning, kunnen we spreken van een ploeg die de mouwen eens goed zal opstropen. Bovendien lijkt het niet erg realistisch te verwachten dat er met een extreem controlerend middenveld en het opstellen van geen enkele erkende centrumspits, als er in de selectie van het eerste elftal al een erkende centrumpsits voorhanden is, met grote afstanden tussen de linies gespeeld zal worden.

 

We gaan niet zover door te stellen dat er wordt voortgeborduurd op de opstelling van 1. FC Nürnberg van afgelopen weekeinde, die met een vrij behoudend 4-4-1-1 concept naar de uitwedstrijd bij Bayern München toog. Pal vóór de viermans verdedigingslinie werd een tweede defensieve blok van eveneens vier man sterk opgetuigd. In de directe nabijheid van deze acht verdedigers speelde een controlerende middenvelder, en ergens liep ook nog een aanvaller voor spek en bonen rond. Doel van de door Michael Wiesinger getrainde gasten was - het zal u niet verbazen - het voorkomen van tegendoelpunten. Inderdaad liepen de Nürnbergers niet tegen een afstraffing aan, maar na rust vielen toch de onvermijdelijke tegendoelpunten, en o.a. Arjen Robben zorgde voor een 2-0 einduitslag.

 

Deze strijdwijze zal zondag het door Van de Looi en Lukkien beoogde winnende concept niet zijn, maar wel vragen we ons af of we niet toch een vorm van catenaccio voor de kiezen gaan krijgen - het type spelletje waarvan we gedacht hadden dat het naar de prullenbak was verwezen.

 

Met een iets behoudender middenveld hebben we niet zoveel moeite. Maar wat is erop tegen om William Ekong op de positie van de geschorste Timo Letschert te posteren, en om Richairo Zivkovic vanaf het begin te laten opdraven, en kijken waar het schip strandt? Afgaande op het forum dat gisteravond na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Supportersvereniging FC Groningen werd gehouden, kunnen we deze optie doorstrepen. Zivkovic wordt nog niet geschikt geacht om vanaf het begin te starten en Van de Looi vindt hem bovendien een ideale spits om in te brengen als zijn ploeg op voorsprong staat, vanwege de ruimtes die er dan ontstaan. En dan wordt de spoeling wel erg dun, aangezien op Michael de Leeuw (geblesseerd), Género Zeefuik (geblesseerd) en David Texeira (de allerlaatste in de pikorde) vermoedelijk ook geen beroep wordt gedaan.

 

Kortom - met Nick van der Velden als op papier diepe, in de praktijk echter niet zo diepe spits gaan wij ons opmaken voor een clash op het middenveld, daar waar onze voorkeur naar wat meer lef was uitgegaan, aangezien de vijandelijke defensie niet al te denderend safe op ons overkomt.

 

Het middenveld van FC Groningen werd in de uitduels bij de beide promovendi, SC Cambuur en Go Ahead Eagles, bij vlagen overlopen, en dus zal er met meer discipline en met meer 'geschoffel' geacteerd moeten worden. Ook kan het geen kwaad iets scherper te verdedigen. Aanvallers uit Leeuwarden en Deventer waanden zich volledig vrijgelaten en dit kan tegen de hoofdstedelijke arrogantie die ons zondag visiteert niet de bedoeling zijn.

 

 

We hoeven niet zo gek lang terug te gaan in de historie om de laatste driepunter tegen de neuzen, of 020, zoals Hans Nijland de opponent gisteravond tijdens het forum grijnzend placht te noemen, voor de geest te halen. Op 2 oktober 2011 prijkte er na afloop een lekkere 1-0 op het scorebord, met dank aan Leandro Bacuna die in de 62e minuut een strafschop binnenjoeg. Met dank aan FCG Stats weten we dat maar liefst zes spelers van de FC een gele kaart scoorden, te weten Tim Sparv (10'), Maikel Kieftenbeld (11'), Johan Kappelhof (44'), Dusan Tadic (55'), Kees Kwakman (66') en Thomas Enevoldsen (93'). Van dit sextet zijn Maikel Kieftenbeld en Johan Kappelhof nog altijd actief aan de boorden van de Boumaboulevard, en we denken dat beiden in de basis zullen starten en een goede kans maken her en der wat kaarten aan hun met name in het geval van Kieftenbeld imposante verzameling toe te voegen.

 

Het doel heiligt de middelen - de doelstelling moet zondag zijn: drie punten in eigen huis te houden. Hoe, dat maakt ons geen donder uit. Op voorhand zetten we een paar vraagtekens bij de opstelling die ons op donderdag werd voorgeschoteld, maar we zullen de eersten zijn om de loftrompet te steken als er uiteindelijk met een attractiever dan gedachte strijdwijze wordt gespeeld en de score van de ajacieden in uitwedstrijden bovendien op één punt blijft staan.

 

Nog even de opstelling van de training van donderdagochtend:

 

Kostic - Van der Velden - Kirm

Chery - Lindgren - Kieftenbeld

Wijnaldum - Botteghin - Kappelhof - Magnasco

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting in dat geval:

Luciano, Ben Moussa, Ekong, Hiariej, Johansson, Texeira, Zivkovic

 

Onze hoop is gevestigd op het versneld oplappen van Michael de Leeuw en Género Zeefuik, maar uit de training van gisterochtend konden we dienaangaande geen aanknopingspunten vinden. We zullen het zien, straks en wellicht morgenochtend bij de afsluitende training!

 

Finse Winteroorlog - de tactiek der verschroeide aarde bleek succesvol

 

Wij zien tegen ajax wel degelijk mogelijkheden op de volle buit. Slechts één tegendoelpunt scheiden beide ploegen op de ranglijst, en uit de tien doelpunten die de FC na vier speelrondes bij elkaar heeft geschoten blijkt een sterk verbeterde doelgerichtheid. Mocht dit zondag doorgetrokken kunnen worden, dan gaan we een pot tegemoet met een op de tribunes aan alle kanten zinderende en kolkende meute Groningers. Wat ons betreft is Geen Genade zondag het motto. Verfijnd voetbal hoeven we niet te zien. Maar durf te voetballen, durf de Amsterdammers aan te pakken! Duels winnen, niet de angst om niet te verliezen maar de absolute wil om te winnen tentoonspreiden! Dan krijg je het publiek erachter, dan is de twaalfde man een échte twaalfde man die de ploeg over een dood punt kan helpen. Aan de supporters zal het zondag niet liggen. Spelers, klap er vol op!

Género Zeefuik keerde vrijdag terug op het trainingsveld

 

UPDATE training vrijdag 30 augustus 2013:

Género Zeefuik keert terug op trainingsveld; Michael de Leeuw afwezig

Tot onze vreugde was Género Zeefuik vanochtend één van de aanwezigen op het TCN trainingsveld. Afgelopen maandag viel hij in de wedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong VVV-Venlo/Helmond Sport uit met een enkelblessure, waarna we hem niet meer hadden gezien.

 

Michael de Leeuw, gisterochtend nog apart met Nick bakker trainend, liet de training van vrijdag weer schieten. Krisztian Adorjan, zondag geschorst, trainde niet mee met de eerste selectie, maar was mogelijk wel bij de beloftengroep present, al denken wij dat hij helemaal niet aanwezig was.

 

De hesjes werden aanvankelijk als volgt onder de veldspelers verdeeld:

 

Oranje: Magnasco, Kappelhof, Botteghin, Wijnaldum, Lindgren, Chery, Kirm, Van der Velden, Kostic

Geel: Kieftenbeld, Hiariej

Geen hesje: Hateboer, Ekong, Letschert, Johansson, Ben Moussa, Boutzamar, Texeira, Zeefuik, Zivkovic

 

Maikel Kieftenbeld en Tom Hiariej deden mee met de aanvallende ploeg.

 

Vervolgens werden de basishesjes uitgedeeld. Hieruit maken we op dat de opstelling van gisterochtend gehandhaafd blijft, met dien verstande dat Eric Botteghin niet als linker maar als rechter centrale verdediger zal spelen, wij denken met het oog op de communicatie met Stefano Magnasco.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen ajax:

 

Kostic - Van der Velden - Kirm

Chery - Lindgren - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Deze ploeg speelde een afsluitende partij tegen de overige spelers. De wedstrijd werd veelvuldig stilgelegd waarna tactische aanwijzigngen werden verstrekt. Na het partijspel trainde Peter Hoekstra nog even apart met de aanvallers.

Begin van de training op vrijdagochtend

 

Selectie van ajax:

Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Niklas Moisander, Christian Poulsen, Mike van der Hoorn, Viktor Fischer, Kolbeinn Sigthórsson, Bojan Krkic, Nicolai Boilesen, Lucas Andersen, Davy Klaassen, Tobias Sana, Lasse Schöne, Jasper Cillessen, Danny Hoesen, Stefano Denswil, Thulani Serero, Ruben Ligeon

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.