Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

137 gasten online

Erwin van de Looi: "Magnasco kan vonk naar publiek laten overslaan"

Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag tijdens het perspraatje ingegaan op de thuiswedstrijd tegen ajax, waarvoor rond het middaguur nog ca. 150 kaarten te koop waren bij de Fan Corner. De verwachting is dat deze allemaal nog verkocht zullen worden. Dit soort duels zijn volgens Van de Looi de mooiste wedstrijden. Het zal volgens hem anders moeten dan beide thuiswedstrijden die vorig seizoen tegen ajax werden gespeeld, maar hij heeft er een goed gevoel over; volgens hem zag het er vanochtend op de training goed uit. Hij kiest voor Stefano Magnasco als rechtsback. De Chileen toont de laatste weken verbetering en een goede Magnasco kan iets toevoegen aan het elftal en een vonk naar het publiek laten overslaan.

Vervanging Timo Letschert: Johan Kappelhof vs William Ekong 

In de centrale verdediging worden voor Johan Kappelhof gekozen als vervanger van de geschorste Timo Letschert, die vandaag overigens voor Jong Oranje is opgeroepen. Van de Looi vindt dat Letschert meer voetballer is dan verdediger, terwijl hij William Ekong juist een betere verdediger vindt en in dat opzicht veel lijkt op Eric Botteghin. Kappelhof daarentegen kan volgens de hoofdtrainer zowel goed voetballen als goed verdedigen, vandaar zijn keuze voor de voormalige ajacied.

 

Terugblik op uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles

Van de Looi stapte na de wedstrijd met een goed gevoel de bus in, omdat zijn ploeg weerbaarheid en spirit had getoond en op basis daarvan is er met negen man alsnog een punt behaald. Spelers en trainers hebben er met drie wissels alles aan gedaan om het tij te keren.

 

FC Groningen was echter niet voor een punt naar Deventer gereisd, en met de bevindingen van het duel is afgelopen week aan de slag gegaan.

 

Situatie spitsen FC Groningen

Género Zeefuik was tegen de Eagles goed ingevallen. Hij is op de weg terug, is fit en was niet alleen een goed aanspeelpunt maar had ook weer goede loopacties in de diepte. Helaas is hij maandag in de wedstrijd van Jong FC Groningen met een enkelblessure uitgevallen; vandaag heeft hij voor het eerst deze week weer kunnen meetrainen. Morgen zal bekeken worden of hij zondag bij de wedstrijdselectie zal zitten. Als dat het geval is, dan zullen er drie centrumspitsen op de bank zitten, te weten Richairo Zivkovic, David Texeira en Género Zeefuik.

 

Voor dit drietal geldt hetzelfde als een week geleden. Over Texeira was de trainersstaf de eerste drie wedstrijden niet tevreden, Zeefuik komt er net weer aan maar is nog niet rijp voor de basis en Zivkovic wordt evenmin geschikt geacht voor de basis. Hij doet het volgens Van de Looi wel heel erg goed. Zijn sterke punt is het benutten van ruimtes als deze groot zijn. Op het gebied van power, slimheid, het ballen vasthouden in de kleine ruimte en  combineren moet hij echter nog het nodige leren. De invalbeurt bij Cambuur vond Van de Looi zijn minst goede wedstrijd; tegen GA Eagles, toen de ruimtes wél groot waren, viel hij prima in. Dat Zivkovic niet voor Oranje Onder 19 is opgeroepen, en de spits van ajax A1 wel, terwijl Zivkovic in de Eredivisie al tweemaal heeft gescoord, begrijpt Van de Looi niet.

 

Van de Looi vond dat Krisztian Adorjan en Nick van der Velden tegen de Eagles goed speelden. Er wordt daarom opnieuw gekozen voor Nick van der Velden als spits. Van der Velden is volgens Van de Looi een multifunctionele speler en mede daarom door FC Groningen gehaald.

 

In de persoon van Magnasco wordt voor een aanvallender speler in de verdediging gekozen, en Van de Looi zegt dat het "heel goed mogelijk is" dat er op het middenveld, waar de opties zondag niet groot zijn, gekozen wordt voor een iets minder aanvallende speler. (Van de Looi doelt uiteraard op Maikel Kieftenbeld, red.)

 

Michael de Leeuw

De Leeuw heeft in de uitwedstrijd bij Cambuur, die hij overigens wel uitspeelde, een vervelende enkelblessure opgelopen. Hij heeft een kneuzing op zijn bot en dit soort blessures duurt vaak wat langer. Hij heeft gisteren voor het eerst sinds die wedstrijd weer buiten getraind. Tegen ajax is hij niet inzetbaar, maar de hoop is gevestigd op de volgende wedstrijd, de kraker tegen Heerenveen die over twee weken wordt gespeeld.


Tjaronn Chery

Chery speelde tegen N.E.C meer naar voren, maar kreeg in de uitduels bij Cambuur en de Eagles de opdracht mee wat meer naar achteren te spelen, in het belang van het team. De kritiek die er na deze wedstrijden op Chery is geleverd vindt Van de Looi dan ook onterecht. In Deventer raakte hij overigens al na tien minuten geblesseerd, maar speelde op wilskracht door. Het is de bedoeling dat hij tegen ajax weer wat meer naar voren speelt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het opstellen van Maikel Kieftenbeld, die Van de Looi overigens pertinent niet als tweede controlerende middenvelder beschouwt.

 

Krisztian Adorjan

FC Groningen vond de schorsing die naar aanleiding van zijn rode kaart is uitgesproken aan de hoge kant en had op één wedstrijd minder straf gerekend. In beroep gaan bij de tuchtcommissie werd echter als kansloos geacht: daar kan alleen worden aangevoerd dat er in het geheel geen sprake was van een rode kaart. Het risico op een verzwaring van de straf (drie wedstrijden onvoorwaardelijk in plaats van twee onvoorwaardelijk en eentje voorwaardelijk) werd als te groot geacht, zeker omdat de vierde official (Davy Otto, red.) maandag in zijn rapport schriftelijk heeft verklaard dat Adorjan zijn tegenstander heeft geslagen. Diezelfde vierde official verklaarde zondag tijdens de wedstrijd tegenover Van de Looi overigens nog dat hij niets van het voorval had waargenomen. (Kennelijk is er daarna van hogerhand aan de vierde official gedicteerd hoe zijn rapport eruit diende te zien, red.) (We tellen nu even tot tien.)

 

Van de Looi vond de rode kaart overigens wél onterecht, en vond dat alleen Marnix Kolder, die een tegenstander sloeg, een rode kaart had verdiend.

 

Adorjan vindt over zijn eigen spel dat zijn snelheid nog omhoog moet, zowel in balbezit als niet in balbezit. Hij merkt zelf dat hij geen jeugdvoetbal bij Liverpool meer speelt maar dat hij tegen volwassen kerels speelt. De trainersstaf deelt zijn visie, maar vindt hem wel een erg goede speler.


Erwin van de Looi over ajax

De hoofdtrainer wilde weinig kwijt over de tegenstander van zondag: "Wij kijken vooral naar onszelf." Ook zonder Christian Eriksen vindt hij ajax kampioenskandiaat nummer één. Volgens hem is het lot van elke club in Nederland dat de beste spelers verkocht worden.

 

Het gaat er zondag om: kom je in duel, of kom je niet in duel? Met name het duelleren op het middenveld is van groot belang en daarmee is de trainersstaf continu hard bezig. Er zal lef getoond moeten worden; er zal van achteruit aangesloten moeten worden, anders worden de ruimtes te groot. Het probleem voorin, dat tegen Cambuur nog speelde (Texeira werd daarom na 30 minuten gewisseld, red.), speelde tegen de Eagles niet, maar op het middenveld traden bij vlagen wel dezelfde fouten op.

 

Kostic - Van der Velden - Kirm

Chery - Lindgren - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin -Magnasco

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Luciano, Ekong, Texeira, Zivkovic en drie van het viertal Ben Moussa/Hiariej/Johansson/Zeefuik

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.