Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

187 gasten online

Voorbeschouwing sc Heerenveen - FC Groningen

Afgaande op recente klaagzangen van onze westerburen kan de pot tegen FC Groningen net zo goed schriftelijk afgedaan worden, aangezien het affiche plotsklaps het imago van een natte dweil lijkt te hebben, althans bij DKV, zoals men in Leeuwarden minachtend over het Friese, 30 (D) km (K) verderop (V) gelegen dorp spreekt.

 

Gerard Bos, journalist van het Friesch Dagblad, meent dat de derby tussen H'veen en FC Groningen is verworden tot een 'vrij bijzondere wedstrijd' die slechts het predikaat semi-derby verdient. Volgens hem draait alles en iedereen in Vraislaand om de zgn. Derby der Derby's - de wedstrijden tussen SC Cambuur en H'veen. Waarom deze kennelijke wedstrijd van de eeuw, die eind deze maand al in Abe's bioscoop wordt gespeeld, op het ook dan kolkende uitvak na nog lang niet is uitverkocht en zelfs begrepen is in het (lach niet, dit is geenszins een grap) ABEnement - deze vraag blijft jammerlijk onbeantwoord.

 

Zondag zal het net niet-uitverkochte uitvak in Heerenveen door 1.159 fans van FC Groningen worden bezocht. De capaciteit van het uitvak is overigens 1.222.

 

Training vrijdag 13 september 2013: Género Zeefuik lijkt op bank te moeten beginnen

Kijk onderaan de voorbeschouwing voor meer info's over de training van vrijdagochtend.

 

Erwin van de Looi en Evert ten Napel

 

Onderaan de voorbeschouwing hebben we een fotoreportage van de training van vrijdag toegevoegd!

Wat ons betreft dient de enkele weken geleden in VI opgetekende uitspraak van journalist Kick Geudeker ('Abe is niet alleen van Friesland') van enige nuances voorzien te worden. Van ons is hij nl. zeker niet, en ook te Leeuwarden is dhr. Lenstra persona non grata. Sterker nog, fans van SC Cambuur associëren zich niet eens met de provincie waarin ze wel degelijk wonen, getuige de prachtexemplaren van sjaals die, erg sympathiek, met het oog op de kraker tussen H'veen en Cambuur werden uitgerold: 

 

 

Kennelijk raakt men de toegangskaarten dit seizoen in het Friese dorp aan de straatstenen niet meer kwijt, maar desondanks zijn waarschuwingen voor zwarthandel aan de orde van de dag. Het kan verkeren. Hakim Ziyech gaat op het digitale huis van onze zondag te kraken opponent zelfs zo ver door met droge ogen te stellen dat de wedstrijd tegen de Trots van het Noorden bij de fans wellicht nog een gang naar het stadion rechtvaardigt, maar bij de spelers in die mate zeker niet. "Het leeft niet zoals bij de fans", zo verklaart de overbetaalde onverlaat, al dan niet in kennelijke staat. Dergelijke kreten van een verwende snotaap zullen het goed doen bij zijn fans...

 

In onze ogen heeft het er alle schijn van dat het de SCH dun door de broek loopt bij de gedachte aan de komst van FC Groningen, die zich gesteund weet - semi-derby of wat dan ook - door een mannetje of 1.200 doldrieste groen-witte helden die het uitvak in een kolkende bende zullen omtoveren. Heerenveen is gebakken lucht zonder die IJslander voorin, en wellicht dat hij met een centimetersdik ingetapte verbrijzelde teen wel kan spelen, maar veel soeps zal het allemaal niet wezen wat hij zal laten zien, zo vermoeden wij.

 

Zijn gedachten zullen ongetwijfeld nog meer dan geregeld uitgaan naar de voor hem zo sneu verlopen transfer window, die er in resulteerde dat hij zich in elk geval dit hele kalenderjaar nog met die foeilelijke rode vlekken op z'n shirt zal moeten vertonen. Het zit behoorlijk tegen, of zoals de IJslander off the record zegt - cunt með perum. De helft van de Friese doelpuntenproduktie valt weg zonder Alfred F., en ook het aantal assists wordt aardig gedecimeerd als F. zich er niet mee kan bemoeien. Gevoegd bij het feit dat zelfs mét de IJslandse knaap in drie thuiswedstrijden evenveel doelpunten vóór als tegen werden gescoord (negen) en de conclusie is helder - grijp de Heerenveense defensie (predikaat wrakhout) bij de lurven en de punten gaan in z'n geheel mee noar Stad.

 

Dat het vertrouwen onder de verwende Friese aanhang voor dit seizoen niet bijster groot is blijkt ook uit de toeschouwersaantallen. Over de belangstelling in Grunn is veel te doen, maar wat te zeggen van de gemiddelde bezetting in de eerste drie thuisduels bij de SCH? De 21.735 toeschouwers zorgden voor een schamele bezettingsgraad van 81%, daar waar die in de Euroborg na twee duels op ruim 90% ligt.

 

Abe kleurt wel iets beter in groen-wit

 

Om de tegenstander daadwerkelijk adequaat te kunnen aanpakken lijkt het raadzaam dat Erwin van de Looi de stoute schoenen aantrekt en een spits opstelt (of liefst twee, maar deze continuing story duurt al langer dan onze fansite bestaat). Aanvankelijk dachten we donderdagochtend op de training dat er wederom gekozen zou worden voor de tegen ajax beproefde en als zijnde behoudend angsthazenconcept bewezen 4-4-2 concept (waarbij de 2 niet staat voor het aantal centrumspitsen maar voor het aantal flankaanvallers - Nick van der Velden kunnen we met de beste wil van de wereld geen centrumspits noemen). Echter, in het laatste onderdeel van de grote partij zagen we dat Andraz Kirm zijn basishesje tandenknarsend aan Género Zeefuik moest afstaan, waarna Zeefuik - die inmiddels bloed heeft geroken, getuige zijn score van vijf doelpunten in de laatste drie duels (de oefenpot tegen Be Quick 1887 meegerekend) - de positie centraal voorin voor zijn niet geringe rekening nam.

 

Het tot dan toch wat bleue spel van de basis begon opeens te lopen, en het duurde niet lang of Filip Kostic joeg de bal onbedaarlijk hard tegen de touwen, Luciano aan de grond genageld achterlatend, de nodige, niet nader te publiceren Braziliaanse krachttermen en schuttingtaal uitkramend.

 

Wij gaan ervan uit dat de op donderdag laatstelijk gepraktizeerde variant ook de uiteindelijke basisopstelling in de semi-derby zal zijn. Kortom:

 

Prognose opstelling FC Groningen op basis van donderdagtraining en boerenverstand:

 

Kostic - Zeefuik - Van der Velden

Lindgren - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Letschert - Botteghin - Kappelhof

Bizot

 

Tot slot een vluchtige blik op de statistieken

Van de vier laatste potjes die we met de pompeblêdden uitvochten werden er twee in een klinkende winst omgezet. De beide laatste edities eindigden echter in jammerlijke 3-0 drama’s. Volgaarne denken we terug aan de galavoorstelling van 30 januari 2011. Dankzij doelpunten van Jonas Ivens (13'), Tim Matavz (25') en Dusan Tadic (56', 94') stond er na afloop een formidabele 1-4 eindstand op de borden. Wat een gekkenhuis was het toen in het uitvak (voor een sfeerreportage zie onderaan deze voorbeschouwing!), op deze memorabele dag die met een protestmars over de A7 was begonnen vanwege een nodeloos opgelegde autocombiregeling. Even nagenieten van een terugblik van FC Groningen TV met Jonas Ivens:

 

 

De allereerste groen-witte overwinning werd overigens geboekt op 12 november 1978. Azing Griever hield zijn doel in dit eerste divisieduel keurig schoon, en dankzij een treffer van Eddy Bakker was het dankzij de 0-1 zege feest in Stad en Ommeland. Met dank aan het onvolprezen FCG Stats weten we nog precies welke helden dit huzarenstukje mogelijk maakten:

 

Azing Griever, Jack van Loon, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Henk Oosterwold, Jan van Dijk (Harry Rooseboom), Sip Bloemberg, Theo Keukens, Eddy Bakker, Arie Romijn (Anne Mulder), Leen Swanenburg

 

FC Groningen, elftalfoto seizoen 1978-1979

Boven VLNR: Renze de Vries (vice-voorzitter) Theo Verlangen (trainer) - Hans Boer - Henk Bink - Henk Oosterwold - Walter Waalderbos - Henk Veldmate - Karel Hiddink - Leen Swanenburg - Eddy Bakker - dr. Hoekstra (clubarts) – Henk Wessels (assistent)
Onder VLNR: John Visser (verzorger) - Theo Keukens - Anne Mulder - Azing Griever - Jack van Loon - Sip Bloemberg - Johan Tukker - Harry Rooseboom - Jan van Dijk
Ontbrekende spelers: Arie Romijn, Ted Venema, Bert de Voogd, Erwin Koeman, Dick Bults, Bert Hendriks, Jannes Loves

 

Een aantal van bovengenoemde elite is overigens a.s. vrijdagavond in Eenrum te bewonderen voor de absolute kraker tussen Eenrum 3 en Oud FC Groningen. Komt allen!

 

Bij slechts weinigen zullen de alarmklokken gaan rinkelen bij het horen van de naam Harry Rosseboom. Hij droeg alleen in het seizoen 1978-1979 het shirt van FC Groningen, en was geen zekerheidje in de basis: van zijn 19 potjes die hij dat seizoen bij elkaar voetbalde tellen we 10 invalbeurten. De op 24 oktober 1956 geboren Rooseboom werd door Go Ahead Eagles bij VV Hattem weggeplukt, maar verkaste, net zoals in die tijd talloze andere voetballers, naar FC Groningen. Zijn avontuur onder trainer Theo Verlangen duurde echter niet lang, en hij keerde terug naar Hattem. Mede door zijn inbreng werd Hattem in 1980 kampioen van de eerste klasse.

 

Harry Rooseboom

 

Genoeg naar het verleden getuurd, genoeg voorbeschouwd! De Friezen hebben er geen zin in, maar wij wel! Op naar een spetterende pot voetbal, waarbij FC Groningen hopelijk wat meer durf, passie en strijd aan de dag legt dan in de laatste thuiswedstrijd tegen ajax. Heerenveen lijkt ons geen ploeg die goed overweg kan met een gezonde dosis mannetjesputterij (al had ons dat ook een goed stramien geleken tegen de door de transfer window gekortwiekte Ameterdammers), de beuk er ouderwets inknallen lijkt ons het halve werk.

 

Wij stropen de mouwen alvast op en ballen de vuist, en zijn van zins dit tot zondagavond te doen. Op naar een mooie pot vechtvoetbal!

 

 

Tot morgen na onze updates over de vrijdagtraining en het perspraatje! Zaterdag - de afsluitende training - ook dan zijn wij voornemens een opbouwend kritische blik op het trainingsveld te werpen!

 

 

Training vrijdag 13 september 2013: Género Zeefuik lijkt op bank te moeten beginnen

In tegenstelling tot onze verwachtingen werd er op vrijdagochtend tijdens de voorlaatste training in de aanloop naar Heerenveen-uit bij de hesjesverdeling in eerste instantie geen beroep gedaan op Género Zeefuik. De basisopstelling was een behoudend ogende mix van de varianten die donderdag op de training is uitgeprobeerd, en wel de volgende:

 

Kostic - Van der Velden - Kirm

Lindgren - Chery - Kieftenbeld
Wijnaldum - Letschert - Botteghin - Kappelhof

Bizot

 

Met name de keuze voor Nick van der Velden als diepe spits kunnen we niet begrijpen. In de persoon van Género Zeefuik is er nu immers een fit en recentelijk goed scorend alternatief voorhanden; Van der Velden hoort o.i. absoluut in het elftal thuis, maar niet als centrumspits.

 

Centraal achterin stond het tegen ajax met Johan Kappelhof als linker centrale verdediger en Eric Botteghin als rechter CV prima, en ook Stefano Magnasco presteerde als rechtsback naar behoren, maar van deze verdedigingslinie wordt na één wedstrijd alweer afscheid genomen, althans afgaande op de training van vrijdag. Timo Letschert speelde in de voorbereiding op dit seizoen als linker CV en dit kwam absoluut niet uit de verf, zo vonden wij. Botteghin als rechter CV is wél een goede optie.

 

(Dick Heuvelman, die bij het onlangs door vv VAKO uit Vries gehouden voetbalforum aanwezig was, meldde ons zojuist dat Erwin van de Looi zich op de bewuste avond verre van lovend over Stefano Magnasco heeft uitgelaten.)

 

Met een systeem met twee controleurs kunnen we (in noodgevallen - Kieftenbeld voegt opbouwend nou eenmaal niks toe) tenslotte alleen leven als de rest van de ploeg aanvallender wordt ingestoken, dus met Magnasco en Zeefuik in de basis. Heerenveen leent zich net als ajax om met een pressie-methode kapot te spelen. Maar goed, hoe was dat ook alweer met de beste stuurlui? ;-) Hoe dan ook, er spreekt geen LEF uit bovenstaande opstelling.

 

Afwezig op het trainingsveld waren uiteraard Nick Bakker en Henk Bos; Emil Johansson speelde bij de beloften. Mogelijk heeft dit te maken met de competitiewedstrijd die Jong FC Groningen komende maandag thuis tegen Jong FC Dordrecht speelt.

 

Het partijspel verliep weinig spectaculair; gescoord werd er niet. De tegenstanders van de basis speelden als volgt:

 

Zivkovic - Zeefuik - Texeira

Adorjan - De Leeuw - Ben Moussa

Burnet - Hiariej - Ekong - Magnasco

Luciano

 

Misschien dat de trainersstaf nog een konijn uit de hoed tovert en in Heerenveen met bovenstaande basis, die wij abusievelijk voor de reserves hebben gehouden, op de proppen komt ;-) Aanvallender ziet dat team er in elk geval wel uit.

 

Begin van de training op vrijdag 13 september 2013

 

Spitsentrainer Peter Hoekstra neemt de aanvallend ingestelde spelers

na het partijspel onder handen

 

Het verzamelde noordelijke journaille

 

Emiel Venema interviewt namens FC Groningen TV Timo Letschert,

die vóór zijn tijd bij FC Groningen voor sc Heerenveen speelde

 

Morgenochtend zullen we zien of er op de afsluitende training alsnog aan de basisopstelling gesleuteld zal worden. Wij vermoeden van niet. Tot straks na onze berichtgeving over het perspraatje met Erwin van de Looi!

 

Fotoreportage van Wouter van de training van vrijdagochtend:

 

DSC_0001
DSC_0002
DSC_0003
DSC_0004
DSC_0005
DSC_0008
DSC_0010
DSC_0012
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0015
DSC_0016
DSC_0017
DSC_0018
DSC_0019
DSC_0020
DSC_0021
DSC_0022
DSC_0023
DSC_0024
DSC_0026
DSC_0027
DSC_0028
DSC_0029
DSC_0032
DSC_0033
DSC_0034
DSC_0035
DSC_0036
DSC_0037
DSC_0039
DSC_0040
DSC_0041
DSC_0042
DSC_0043
DSC_0044
DSC_0045
DSC_0046
DSC_0047
DSC_0048
01/40 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.