Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

140 gasten online

Erwin van de Looi: "We moeten zorgen dat we dominanter worden"

Op deze spreekwoordelijke vrijdag de 13e is Erwin van de Looi in het perspraatje gegaan op de wedstrijd die FC Groningen zondag in en tegen Heerenveen speelt. In afwijking van zijn gewoonte wilde hij dit maal prijsgeven dat de opstelling waarmee vanochtend is getraind waarschijnlijk ook de basis van zondagmiddag zal zijn. Dit betekent dat Nick van der Velden de centrumspits zal zijn en Johan Kappelhof de rechtsback. Beide keuzes waren voor de trainersstaf lastig. Uiteindelijk gaf de doorslag dat Género Zeefuik in zijn opbouwtraject weliswaar vorderingen maakt, maar nog niet geschikt wordt geacht voor een basisplaats; de trainers zijn van mening dat Nick van der Velden op dit moment de beste optie voor de spitspositie is.

 

Johan Kappelhof krijgt als rechtsback de voorkeur boven Stefano Magnasco; dit heeft met de huidige vorm van de Chileen te maken, aldus Van de Looi.

Ook wordt met een schuin oog naar de tegenstander gekeken, waardoor er voor een systeem met controleur Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld (die hij niet als echte controleur typeert) op het middenveld en een verdediging zonder aanvallend ingestelde Stefano Magnasco wordt gekozen. Eric Botteghin kwam als rechter centrale verdediger tegen ajax goed uit de verf en blijft daar om die reden staan. Dit verklaart het posteren van Timo Letschert als linker CV.

 

(Tegen Go Ahead Eagles werd gekozen voor de wat aanvallender voetballer Krisztian Adorjan op het middenveld, met als wat verdedigender tegengewicht Johan Kappelhof als rechtsback in plaats van Maikel Kieftenbeld. Dit maakt het in onze ogen aannemelijk dat Adorjan volgende week zaterdag tegen RKC Waalwijk zal terugkeren in de basis, ten koste van Kieftenbeld, zo zijn wij van mening. (Aannames hierbij: Stefano Magnasco is dan nog steeds uit de gratie, en RKC-thuis wordt niet sterker geacht dan Eagles-uit.))

 

De hoofdtrainer reist wel degelijk voor de volle winst naar Heerenveen; het doel is niet slechts het eruit halen van de counter bij Heerenveen: "Wij willen gewoon voetballen." Dan moet er wel beter dan de laatste wedstrijden 'hogerop' worden gespeeld. De intentie is wel altijd om vroeg druk te zetten, maar dit lukt nog onvoldoende. Dit heeft vooral te maken met de middenvelders. Van de Looi: "We moeten zorgen dat we dominanter worden. Daar zijn we druk mee bezig."

 

Resumé verrichtingen internationals FC Groningen

Sinds afgelopen donderdag was de selectie weer compleet. Erwin van de Looi zegt dat de interlands goed zijn verlopen voor de genomineerde spelers van FC Groningen. Hij ging ze allemaal even bij langs:

 • Andraz Kirm
  Heeft twee interlands gespeeld van de eerste tot de laatste minuut; hij heeft het goed gedaan. Goed voor het vertrouwen van de Sloveen.
 • Filip Kostic
  Is slechts ingevallen, en de invalbeurt was naar Van de Loois idee te kort. Hij heeft daarna wel met de internationals getraind, maar al met al is er voor deze optredens wel erg veel gereisd.
 • Krisztian Adorjan
  Speelde één interland waarin hij een assist had en ook scoorde (uit een strafschop, red.); hij is al wat langer weer terug in Groningen.
 • Richairo Zivkovic
  Heeft  zijn debuut gemaakt voor Oranje Onder 18, en Van de Looi heeft met de bondscoch (Albert Stuivenberg, red.) gesproken. Stuivenberg gaf aan dat Richairo goed heeft gespeeld. Zivkovic behoort volgens Van de Looi overigens nog gewoon tot Jong FC Groningen, maar hij maakt een goede ontwikkeling door en zit daarom vaak bij het eerste elftal.
 • Stefan van der Lei
  Heeft vrijdag de tweede helft bij het Nederlands beloftenelftal gespeeld, en een hele goede indruk achtergelaten. Hij is daarna doorgereisd naar Jong Oranje waar hij als derde keeper op de tribune heeft gezeten.
 • Timo Letschert
  Kwam bij Jong Oranje hard in botsing met Van Ginkel. Letschert werd hard geraakt en kneusde zijn nier. Achteraf viel het mee; Timo is weer volledig fit.

Vooruitblik op uitwedstrijd tegen sc Heerenveen

Van de Looi beschouwt wedstrijden tegen ajax, Heerenveen en FC Twente als mooie potjes, zeker voor het publiek. Dat dit soort wedstrijden leven onder de supporters krijgen de spelers en trainers ook zeker mee. Het uitvak zal zondag nagenoeg vol zijn; het uitgangspunt van de trainers is om de meegereisde aanhang een prachtige middag te bezorgen. Dit zal het geval zijn als er een goed resultaat wordt geboekt. FC Groningen gaat wedstrijden nooit in met de intentie om gelijk te spelen. De FC gaat altijd voor de winst, maar soms moet je tevreden zijn met een gelijkspel, zoals in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. "Wij willen ons spel spelen", aldus Van de Looi.

 

Invulling spitspositie

De aanwezigen waren met name benieuwd naar de motivatie van Erwin van de Looi om in de spitspositie opnieuw te kiezen voor Nick van der Velden, en niet voor Género Zeefuik. Van de Looi vindt dat in de situatie rond Richairo Zivkovic, David Texeira en Michael de Leeuw maar weinig is veranderd. Género Zeefuik heeft wel een stap gemaakt, maar de wedstrijd tegen Be Quick 1887 was de eerste in lange tijd die hij van begin tot eind meespeelde. (Género Zeefuik speelde voor het laatst 90 minuten in een officieel duel op 27 april 2013. Het betrof de uitwedstrijd bij PSV, red.) Zeefuik is volgens Van de Looi op de weg terug en hij komt in de buurt van een basisplaats, maar op dit moment vindt hij Zeefuik geschikter in de rol als invaller - dit is beter voor hem en ook voor het team. Hij heeft weliswaar vijf doelpunten gemaakt in de laatste drie wedstrijden, maar het draait volgens de hoofdtrainer niet alleen om het maken van doelpunten, al zijn goals belangrijk voor een speler en voor het team.

 

Op dit moment vindt Van de Looi Nick van der Velden voetballend stabieler en een speler die beter druk zet, en "de dingen die we met het team willen doen beter uitvoert." Van der Velden, die door Van de Looi als een aanvaller wordt beschouwd, is één van de spelers die op meerdere posities goed kunnen spelen. Dit geldt ook voor Johan Kappelhof, maar bv. niet voor Eric Botteghin, die echt een centrale verdediger is en geen back.

 

In de wedstrijd tegen ajax viel Género Zeefuik in de rust in, maar Van de Looi vond de eerste 20 minuten van de tweede helft minder dan de hele eerste helft. Pas toen Richairo Zivkovic in de ploeg werd gebracht en FC Groningen met een 4-2-4 concept alles of niets ging spelen gebeurde er van alles. Van de Looi vond de rechterkant van het elftal in die wedstrijd overigens wat minder. (Rechtsback speelde Stefano Magnasco; rechtsbuiten was Andraz Kirm, red.)

 

Michael de Leeuw

De Leeuw heeft nu twee keer meegetraind en lijkt dit tot nu toe goed te doorstaan. Er wordt nog even bekeken of hij tegen Heerenveen inzetbaar is. Als hij bij de selectie zit, dan gaat dit ten koste van één van de spitsen Zeefuik, Zivkovic en Texeira, omdat Van de Looi op de bank niet vier aanvallers zet. (Wij denken dat David Texeira in dat geval de sjaak zal zijn, red.)

 

Visie Erwin van de Looi op sc Heerenveen

De trainer beschouwt Heerenveen als een ploeg waarbij de kwaliteit vooral voorin ligt. Finnbogason is een gevaarlijke spits die een uitstekende klik heeft met Ziyech, maar ook de buitenspelers en de speler op tien zijn gevaarlijk. De ploeg is bovendien gevaarlijk in de omschakeling en heel goed in het veroveren van de bal. Van de Looi heeft de ploeg van Marco van Basten tegen FC Twente, ajax en Heracles aan het werk gezien en is van mening dat Heerenveen het ook niet erg vindt om de bal niet te hebben. Slagveer, Van la Parra en Wildschut typeert Van de Looi als spelers die "vrij hard kunnen rennen." Dit ondervond Angelo Cijntje vorige week in de oefenwedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong sc heerenveen. Wildschut kon toen vrij gemakkelijk scoren.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Bizot; Kappelhof, Botteghin, Letschert, Wijnaldum; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Kirm, Van der Velden, Kostic

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Luciano, Burnet/Magnasco, Ekong, Hiariej, De Leeuw, Zivkovic, Zeefuik

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Adorjan (geschorst), Bakker (kruisband), Ben Moussa, Bos (kruisband), Johansson, Texeira, Magnasco/Burnet

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.