Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

289 gasten online

Erwin van de Looi: "FC Groningen mist op het middenveld een type Bacuna"

Erwin van de Looi heeft tijdens het perspraatje, dat werd bijgewoond door diverse relaties van hoofdsponsor Essent, aangegeven dat zijn ploeg er alles aan wil doen om de door de nederlaag tegen FC Twente verloren goodwill terug te halen. Zeker in de eigen Euroborg wil hij tegen AZ voor de winst strijden, en hij hoopt dat het publiek zijn ploeg steunt in de moeilijke momenten. FC Groningen is thuis nog ongeslagen en de Trots van het Noorden gaat er alles aan doen om dit te blijven. Género Zeefuik zal niet bij de selectie zitten. Hij was deze week ziek, en was vandaag weliswaar weer op de club, maar de wedstrijd tegen AZ komt voor hem nog te vroeg.

 

Of Nick van der Velden zondag inzetbaar is zal morgen worden bekeken. Hij heeft vandaag voor het eerst in deze week volledig met de groep meegetraind en morgen zal gekeken worden hoe zijn knie hierop heeft gereageerd.

 

Bij de persconferentie hoeft zondag geen bordje met de naam van Gertjan Verbeek gevouwen te worden

Terugblik op nederlaag tegen FC Twente 

FC Groningen heeft tegen FC Twente een hele slechte wedstrijd gespeeld. Het was volstrekt onvoldoende en een hele zware middag voor alles en iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt. De manier van spelen past niet bij FC Groningen, aldus Van de Looi.

 

Ook de eerste dagen na zondag waren lastig (maandag was Van de Looi vooral boos), maar vervolgens hebben trainers en spelers zich gericht op de wedstrijd tegen AZ: Van de Looi gaat ervan uit dat de wedstrijd tegen FC Twente, die wel drie dagen leek te duren, een incident was, "en dat we herstellen tegen AZ."

 

De wedstrijd tegen FC Twente is nabesproken, zowel aan de groep als individueel. Aan elke speler zijn vijf fragmenten getoond. Bij iedereen is duidelijk wat eraan schortte. In de wedstrijden tegen SC Cambuur en FC Twente lag het volgens Van de Looi ook echt aan de instelling (al heeft niemand er bewust met de pet naar gegooid); in andere wedstrijden was het veldspel het probleem (bv. uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles), maar niet de instelling.

 

Tegen FC Twente zat er volgens de hoofdtrainer angst in de ploeg, bij wie het geloof al snel weg was. FC Twente is voetballend beduidend beter dan FC Groningen, misschien wel de best voetballende ploeg van de Eredivisie, maar FC Groningen heeft het toegelaten dat Twente dat ook heeft kunnen laten zien.

 

Het allerbelangrijkste: hoe sta je zelf op het veld? De tactiek kon in Enschede overboord gezien het feit hoezeer 8 à 9 spelers niet in de wedstrijd zaten. Wisselen al vóór rust was om die reden ook lastig. Als twee spelers niet hadden gepresteerd, dan had je ze kunnen wisselen, maar bij 8 à 9 ligt dat anders.

 

De reacties op de wedstrijd waren terecht negatief. Het gaat bij FC Groningen met vallen en opstaan, maar de ploeg is zondag wel erg hard gevallen.

 

Het is nu zaak om op te staan en om je te revancheren.

 

David Texeira

Erwin van de Looi kan zondag nog geen beroep doen op David Texeira. De trainer legde nogmaals uit wat inzake de Uruguayaan de stand van zaken is. Vanaf het begin heeft Texeira klachten (lies en bovenbenen), waarmee hij echter wel kon spelen. De klachten zijn vervolgens verergerd en uitgemond in een blessure. Van de Looi had Texeira deze week terug verwacht op het veld, maar het herstel gaat langzamer dan verwacht.

 

Nick van der Velden

Er is woensdag een MRI-scan van zijn knie gemaakt en de schade valt mee: de meniscus is niet kapot (alleen gekneusd, red.), waarover de medische staf opgelucht was. Voor zondag is hij nog een twijfelgeval. Hij heeft vandaag voor het eerst volledig kunnen meetrainen; afgewacht moet worden hoe zijn knie hierop reageert.

 

AZ

FC Groningen wil zondag revanche nemen tegen AZ, een goede tegenstander. Het zal dan ook een pittig potje worden. Van de Looi: "We willen vooral naar onszelf kijken. We gaan voor de winst, zeker in onze eigen Euroborg. We zullen er alles aan doen, we willen de verloren goodwill terughalen en hopen dat het publiek ons steunt in de moeilijke fases, die er ook zullen zijn."

 

De trainersstaf heeft AZ bekeken tegen NAC, PSV en PAOK. De Alkmaarders spelen volgens een helder plan. De trainerswissel wordt niet als positief voor FC Groningen beschouwd, omdat de spelers van AZ iets hebben aangegeven over de vorige trainer, Gertjan Verbeek, en er nu wel moeten staan.

 

AZ is een voetballende ploeg waartegen je zelf ook kunt voetballen, aldus Van de Looi. FC Groningen zal de tegenstander vanaf het begin willen aanpakken, veel druk willen zetten en willen vastzetten. Van de Looi was vóór de wedstrijd benieuwd hoe zijn ploeg het er vanaf zou brengen tegen een opponent die FC Groningen niet, in tegenstelling tot RKC en AFC,  de bal wil laten. Zijn ploeg is voor dit examen gezakt, en zal er tegen AZ echt bovenop moeten zitten.


Rasmus Lindgren

De Zweed zal tegen AZ op de bank beginnen, maar komt er binnenkort wel weer aan. Hij is hersteld van een blessure. In de centrale verdediging wordt tegen AZ gekozen voor Timo Letschert (en Eric Botteghin). De trainersstaf was niet onverdeeld blij over het presteren van Giliano Wijnaldum als linker centrale verdediger. Tegen AZ zal Wijnaldum weer linksback staan. Hij krijgt de voorkeur boven Lorenzo Burnet, die op de bank begint. Lindgren heeft in de voorbereiding ook nooit als centrale verdediger gespeeld en wordt om die reden niet zomaar naar de verdediging gehaald.

 

Angelo Cijntje trainde deze week een paar keer mee met het eerste elftal, maar dit betekent niet dat hij zondag dan ook bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal zal zit. Maar voor Cijntje geldt wat voor iedereen geldt: iedereen kan zich in de kijker spelen.

 

Leandro Bacuna

Erwin van de Looi gaf aan dat er een betere balans op het middenveld (volgens Van de Looi de key factor in het team) was toen Leandro Bacuna nog niet verkocht was. FC Groningen had een aantal controleurs; er is voor gekozen om van een aantal daarvan afscheid te nemen en een voetballer aan te trekken (Tjaronn Chery). Van de Looi mist nu een type Bacuna. Maar: "Ik verschuil me nergens achter. Welke balans je ook hebt, je hoeft niet met 5-0 van FC Twente te verliezen."

 

Vermoedelijk opstelling FC Groningen als Nick van der Velden niet inzetbaar is:

 

Kostic - De Leeuw - Adorjan

Hiariej - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Letschert - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting in dat geval:

Luciano, Ekong, Burnet, Ben Moussa, Lindgren, Kirm, Zivkovic

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Bakker, Bos, Johansson, Kappelhof, Texeira, Van der Velden, Zeefuik

 

Wouter Pauwels ondervraagt Erwin van de Looi voor FCG Radio

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.