Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

150 gasten online

Voorbeschouwing NEC - FC Groningen

Wij gaan ons opmaken voor de wedstrijd tussen twee runner-ups uit de eredivisie. FC Groningen heeft in 2010 uit zes competitiewedstrijden 13 punten bij elkaar geharkt (hadden er ook zomaar 18 kunnen zijn, Twente jatte een punt uit de Euroborg mee en in Almelo zijn we al helemaal bestolen), en NEC kwam zelfs tot een oogst van 15 uit 6 (hierbij overigens twee lucky 1-0 zeges). De equipe van Jans zal met de Nijmeegse reeks korte metten moeten maken, hun gehijg in onze nek stoort!

 

UPDATE na training vrijdag 19 februari 2010: Daley Blind rechtsback, Zonneveld vrijwel zeker op de bank
Ron Jans en Raymond Libregts lieten de aanwezige fans en (pseudo)journalisten in het ongewisse over de vermoedelijke opstelling van morgenavond. De groep van 18 veldspelers (waaronder Femi en Van de Laak, die vrij snel apart gingen trainen, en Sparv, die weer alles meedeed, maar nog geen minuut in wedstrijdvorm heeft gespeeld en dus ook zal afvallen voor NEC-uit, en Pedersen die ook de hele training mee kon doen en wellicht wél op de bank zal plaatsnemen) werd onderverdeeld in enerzijds verdedigers (werden door Libregts getraind) en anderzijds middenvelders en aanvallers (o.l.v. Jans). De sfeer was uitstekend, spelers en trainers zijn enthousiast, maar er werd vanmorgen geen partij gehouden, zodat we de opstelling pas morgenavond zullen weten. Zonneveld deed mee met de verdedigende groep en moest in die groep vooral voorzetten vanaf links afleveren. Volgens ons een teken dat hij morgen vrijwel zeker op de bank plaats zal nemen. De verwachting is dat Bacuna, die zich vandaag tijdens de training nadrukkelijk manifesteerde, na zijn schorsing terug zal keren in de basis. De opstelling verderop in deze voorbeschouwing zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid kloppen. Enig vraagteken voor morgen is de plek naast Granqvist in de centrale verdediging.
Nog even over Tim Sparv: De FC schrijft vandaag: "Sparv heeft de technische staf verzocht komende maandag zijn debuut te mogen maken in Jong FC Groningen. Er is echter besloten dat Sparv eerst nog meer volledige trainingen met de eerste selectie zal moeten doormaken. Het herstel van Ajilore en Van de Laak is hooguit een kwestie van enkele weken."

 

 

Rustig weekje!

We hebben eindelijk weer eens een minder roerig weekje achter de rug. Daar waar we na de door Reinold Wiedemeijer (inmiddels net als collega-bloed-onder-de-nagels-schraper Ruud Bossen persona non grata in Stad en Ommeland) zo verneukte pot in Almelo nog dagenlang met het schuim op de bek rondbriesten, daar kwam de overwinning zondag tegen RKC, toch vaak een angstgegner tegen wie we thuis vaker hadden verloren dan gewonnen, relatief makkelijk tot stand, en ook in de dagen daarna bleven we verschoond van nieuw onheilspellend blessureleed. Nu ook de transfer window er alweer een paar weekjes opzit kunnen we ons echt richten op de zeer belangrijke komende maanden.

 

Terwijl we door wat te zappen langs de Europese velden toch wel wat jaloers vaststellen dat PSV, Twente en 020 met tegenstanders als HSV, Werder Bremen en Juventus de degens mogen kruisen, daar moeten wij ons prepareren op een clash met de Nijmegen Eendracht Combinatie. (Overigens zullen ze op zo'n wedstrijd op hun beurt weer jaloers zijn in de Veenkoloniën, waar door het vertrek van de helft van de bestuursleden en de beslaglegging door de belastingdienst op de TV-gelden het einde van die andere roemruchte Grunneger club aanstaande lijkt, 't is triest. Veendam, opgericht in 1894 onder de naam Look Out en profclub sinds 1954, verkeert in de zwartste periode uit haar geschiedenis, en wij zijn hier bepaald niet blij mee.)

 

Maar goed, ook (overigens niet altijd even soepel verlopende) wedstrijden tegen ploegen als RKC en NEC zijn wel nodig om ons ook daar te brengen waar we zo hartstochtelijk naar hunkeren: naar heroïsche krakers in Florence, om maar eens een gedenkwaardige nazomeravond uit begin oktober 2007 te noemen met een weergaloos meelevend uitvak:

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Een mooiere motivatie om in de resterende 11 wedstrijden het gras op te vreten, en met opgestroopte mouwen elke tegenstander het snot voor de ogen willen spelen is er niet, en dit moet ook zaterdagavond het streven zijn!

 

Je hebt tegenstanders bij wie je het wel uit je hoofd laat om je te verdiepen in de vijandelijke fansites, forums en wat dies meer zij. Je moet dan denken aan clubs uit bv. de hoofdstad van ons land. Diverse door de VI opgetekende citaten met ene Pantelic zijn weer genoeg om de kotsbak tot de rand toe te vullen, wij besparen jullie deze typische uitingen van misplaatste arrogantie, uitgekraamd door iemand die zich de plaatselijke merites en omgangsvormen verrassend snel eigen heeft gemaakt, we komen hier eind maart wel weer op terug in de voorbeschouwing op de kraker die zich in de Arena zal afspelen.

 

De digitale wereld in Nijmegen en omstreken is echter een stuk vriendelijker. Zo lazen we vandaag op de site van de Trouwe Honden, die ik zo'n beetje elke vooruitblik op wedstrijden tussen de Trots van het Noorden en NEC aanhaal, in een stuk dat luistert naar de titel Jhon van de Burgerking is weer eens te zwaar, het volgende ludieke verhaal over de door NEC aan De Graafschap verhuurde spits: "Mario Been kreeg er al meermalen een punthoofd van, maar ook Graafschap-trainer Kalezic heeft nu gezien waar de van NEC gehuurde spits zijn bijnaam vandaan krijgt. Jhon van Beukering kampt namelijk wederom met overgewicht. Daarom is hij per direct uit de selectie gezet. Hij kan nu samen met ploeggenoot Fung a Wing, die twee weken geleden om dezelfde reden werd verbannen (Fung a Chickenwing?), vol aan het Sonja Bakkeren. Al wist hij bij NEC op miraculeuze wijze binnen een week zeven kilo kwijt te raken, dus wellicht dat hij dit kunststukje opnieuw weet te verrichten." Met de wedstrijd van onze helden van zaterdag in Nijmegen heeft dit allemaal niks te maken, maar heeft wel aan dat er geen reden is de Nijmeegse lokale persblaadjes en fansites te mijden. Zo schreven de alleraardigste viervoeters in hun vooruitblik op de heenwedstrijd in Groningen al eens realistisch als ze daar zijn: "Onze resultaten in de drie jaar dat we competitie in de Euroborg spelen zijn met de beste wil ter wereld nog niet eens matig te noemen. Dramatisch is een betere omschrijving." Naar dit soort kreten kun je in uithoeken als Amsterdam vergeefs zoeken.

 

Wat ze verwachten over de wedstrijd van a.s. zaterdag is ons volslagen onbekend, ze zijn daar nl., wellicht door nog wat na-ebbende gevolgen van aan caranaval gerelateerde overmatige drankinname , nog niet verder dan een voorbeschouwing op de wedstrijd die de Nijmegenaren gisteren al speelden, die tegen het Willem II van de vrolijk scorende Stef Nijland.

 

Een andere vriendelijk overkomend Nijmeegs internetgebeuren is NEC Today. Wie wat negatiefs over Anthony Lurling te melden heeft mag op slag op onze warme sympathie rekenen. De site meldt hier dat Lurling "op z'n zachtst gezegd niet de populairste speler van NAC Breda was in Nijmegen". De wedstrijd NEC-NAC (4-2) van 12 februari jl. kreeg vandaag nog een nasleep, omdat de elleboogstoot die Patrick Pothuizen van NEC volkomen terecht aan de gehate matennaaier Lurling uitdeelde voor ons aller tuchtcommissie van de KNVB werd behandeld. Onder het mom van "dan kan ik er straks weer lekker op rond trappen, zuigen en slaan, wie goed doet, goed ontmoet" verklaarde Lurling dat Pothuizen hem NATUURLIJK niet met opzet raakte en zich slechts breed wilde maken, de hypocriet dupeert ons daarmee natuurlijk anders had Pothuizen tegen ons mogelijk mogen toekijken. Wacht maar, ettertje Lurling, op 13 maart zien wij elkander weder en het Groningse uitvak zal je geen seconde met rust laten!

 

Helaas zijn ze op de redactie van NEC Today bij de voorbeschouwingen nog niet verder gekomen dan de bekerwedstrijd die ze in januari bij de neuzen hebben gespeeld, dus ook hier worden we niks wijzer. Laten we de regio Nijmegen dan maar afsluiten, maar niet voordat we samen nog even door het AH Voetbalplaatjesboek bladeren. NEC Today kopt veelzeggend met Wist de Albert Heijn het al langer... en schrijft: Ze zijn er weer! Nou ja, voor personeel van de Albert Heijn dan. Zij kregen het voetbalplaatjesboek opgestuurd, een week voordat ze in de winkel verschijnen. NECToday.nl bemachtigde er alvast één. De Albert Heijn heeft er deze keer voor gekozen de kleedkamers van de 18 bespelers van de Eredivisie als achtergrond te gebruiken. En in die kleedkamers liggen dingen die te maken hebben met de voetballers die zich erin omkleden. En wat ligt er bij Youssef El-Akchaoui? Jawel, twee tribune(!)kaartjes en een brief. Net nu El-Akchaoui tegen Vitesse voor het eerst zonder blessure of schorsing op de tribune plaats moest nemen, liggen er bij de linksback twee kaartjes op de stoel. En wat moet die brief voorstellen? Volgens de Albert Heijn zijn de boeken vóór december gedrukt, dus nog voordat de problemen ontstonden... Is het een gevalletje toeval of toch voorkennis?

 

Humor hebben ze daar wel.

 

Terug naar Groningen en omstreken!

Op woensdag zijn we in ons trainingsverslag al uitgebreid ingegaan op de opstelling die we zaterdagavond verwachten. Wij schotelden jullie toen gemotiveerd de volgende prognose van de opstelling van NEC-uit voor (let op: als Sankoh speelt is dit exact dezelfde opstelling als tijdens de galavoorstelling in Almelo, man wat liep het toen goed!):

 

matavz - nordstrand

bacuna

enevoldsen -  lovre

holla

stenman - granqvist - lucius/sankoh - blind

luciano

 

We hebben er inmiddels een nachtje over kunnen slapen en weten nog steeds niet of Jans met Lucius of met Sankoh op de proppen zal komen. We schreven gisteren al dat Sankoh zaterdag mag spelen tegen NEC in afwachting van het vonnis dat de Commissie van Beroep op 23 februari a.s. zal uitspreken n.a.v. zijn gewraakte rode kaart die hij onlangs in Almelo kreeg. Het centrale verdedigingsduo Granqvist-Lucius voldeed prima tegen RKC en mocht er tegen Sankoh een schorsing worden uitgesproken dan moet je daarna weer een poosje het duo Granqvist-Lucius opstellen. Tegen RKC speelden beiden al, en mogelijk spelen ze na NEC-uit ook weer samen achterin. Doe je dan tegen NEC iets anders? Lastig.

 

Vrijdagochtend wordt dit ongetwijfeld wel duidelijk op de training, dus stem af op onze site voor de traditionele update van de voorbeschouwing

 

Voor de juristen onder ons: waarom mag Sankoh wel spelen tegen NEC, maar moest hij toekijken tegen RKC? Dit heeft niets te maken met de voorwaardelijke wedstrijd die nog open stond naar aanleiding van de rode kaart die hij in 2009 tegen Willem II scoorde, maar voor het antwoord hebben we de reglementen van de KNVB nodig:

 

Hoofdstuk VI - Straffen en registraties

Artikel 34 - Automatische uitsluiting

1. Een speler die in een competitie-, play-off- of bekerwedstrijd van de KNVB, of de wedstrijd zoals genoemd in artikel 33 van dit reglement, door de scheidsrechter direct van het veld wordt gezonden, wordt uitgesloten van deelname aan de eerstvolgende competitie-, play-off- of bekerwedstrijd van de KNVB van het desbetreffende elftal.

2. De hiervoor in lid 1 genoemde automatische uitsluiting vindt plaats, indien:

a. de tuchtcommissie vóór de eerstvolgende competitie-, play-off-, of bekerwedstrijd van de KNVB, of de wedstrijd zoals genoemd in artikel 33 van dit reglement, van het desbetreffende elftal in staat is de tuchtzaak van die speler te behandelen; en

b. de tuchtcommissie tijdens de onder a. genoemde behandeling vaststelt dat:

i. de scheidsrechter geen andere speler dan degene die de overtreding heeft begaan van het veld heeft gezonden;

ii. de scheidsrechter geen speler ten onrechte van het veld heeft gezonden.

3. Tegen de automatische uitsluiting is op andere, dan de hiervoor in lid 2 genoemde gronden geen verweer of beroep mogelijk.

4. De uitsluiting als genoemd in dit artikel laat onverlet de bevoegdheid van de aanklager op grond van het bepaalde in artikelen 10 en 11 van dit reglement.

Hoofdstuk IX - Beroep

Artikel 57 - Commissie van beroep

1. De commissie van beroep kan een uitspraak van de tuchtcommissie bevestigen, geheel of gedeeltelijk vernietigen en opnieuw recht doen;

2. Op de werkwijze van de commissie van beroep zijn de bepalingen in hoofdstuk VIII van dit reglement van overeenkomstige toepassing.

Artikel 58 - Opschorting

1. a. Tenzij de commissie van beroep, op vordering van de aanklager of ambtshalve, op zwaarwichtige gronden, anders beslist, schort het instellen van beroep de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf op.

b. In afwijking van het hiervoor onder a bepaalde wordt door het instellen van beroep de tenuitvoerlegging van de ingevolge artikel 34 van dit reglement opgelegde automatische uitsluiting niet opgeschort.

2. De uitvoering van de opgelegde straf wordt alleen opgeschort indien het beroepschrift door de commissie van beroep is ontvangen uiterlijk:

a. om 16.00 uur op de werkdag voorafgaand aan de zaterdag, zondag of een erkende feestdag indien de wedstrijd op een van de genoemde dagen wordt gespeeld;

b. vier uur vóór het vastgestelde aanvangstijdstip van een wedstrijd, indien de desbetreffende wedstrijd op een andere dag dan op de hiervoor onder a. genoemde dagen wordt gespeeld.

3. De opschortende werking van het instellen van beroep vervalt indien een speler beroep instelt nadat het eerste elftal van zijn betaaldvoetbalorganisatie een wedstrijd heeft gespeeld, tenzij de commissie van beroep anders beslist:

- na een gemotiveerd verzoek van appellant daartoe;

- op zwaarwichtige, door appellant aan te voeren, gronden; en

- gehoord hebbend de aanklager.

 

Onze eigen boerenkool-interpretatie van deze pittige kost is de volgende:

 

Op grond van art. 34.1 is hij geschorst tegen RKC (de tuchtcommissie kwam immers tijdig bijeen), op grond van art. 58.3a vervalt de opschortende werking van het beroep NIET omdat het beroep is ingesteld vóór de wedstrijd tegen RKC (mits de FC dit beroep afgelopen vrijdag uiterlijk om 16 uur bij de commissie van beroep heeft ingediend, mocht dit later zijn gebeurd, dan mag hij tegen NEC ook niet spelen omdat de opschortende werking van het instellen van beroep dan wel vervalt).

 

Ik denk dat de Commissie van Beroep straks een straf uitspreekt, en dat de wedstrijd voorwaardelijk van zijn rode kaart tegen Willem II dan sowieso is vervallen. OF ze nemen die wedstrijd voorwaardelijk mee in de nieuwe schorsing (door bv. twee (of 3 of 1) wedstrijden onvoorwaardelijk op te leggen plus nog eentje om de voorwaardelijke om te zetten in een onvoorwaardelijke), OF ze spreken straks uit: 2 (of 1 of 3) wedstrijden onvoorwaardelijk en eentje voorwaardelijk, en die laatste zal dan lopen vanaf de dag van de uitspraak van de Commissie van Beroep. Of ze spreken hem vrij. Ik denk dat in alle gevallen de oude wedstrijd voorwaardelijk nu weg is, en ook dat in alle gevallen de al uitgezeten wedstrijd tegen RKC wordt afgetrokken van de definitieve straf, dat is immers de wedstrijd op grond van art. 34.1

  • Als de straf straks 0 wedstrijden is, is het sneu gelopen (onterecht geschorst tegen RKC).
  • Als er 1 wedstrijd onvoorw. schorsing wordt uitgesproken kan hij tegen Feyenoord spelen, die wedstrijd is dan immers tegen RKC uitgezeten.
  • Als er meer dan 1 wedstrijd onvoorwaardelijk wordt uitgesproken mag hij ook tegen Feyenoord niet spelen.

Mocht de Commissie van Beroep Gibril Sankoh vrijspreken, dan was hij tegen RKC dus feitelijk onterecht geschorst, maar dit schijnt in het amateurvoetbal niet anders zijn. We moeten de uitspraak van Commissie van Beroep afwachten vrees ik, 23 februari a.s. weten we meer.

 

Wie na bovenstaande gerechtelijke prietpraat nog niet is afgehaakt kan zich de slaap weer een beetje uit de ogen wrijven met:


De veelbelovende statistieken van de scheidsrechter

Wij spreken zijn naam vooralsnog met gepaste eerbied uit: Janssen, P.J.H., zoals de KNVB heeft doorgegeven als zijnde het heerschap met wie we het zaterdagavond moeten doen. Als dit dezelfde Janssen is als de Ed Janssen die ons al 5x eerder floot, dan keuren wij het feit dat de keuze op deze meneer is gevallen met verrukking goed, want als hij fluit, dan winnen we altijd! Dit seizoen leverden de wedstrijden tegen Vitesse (thuis, 1-0) en Sparta (uit, 2-4) onder zijn bezielende leiding drie prachtige punten op, en dit geldt dus voor nog drie eerder gespeelde wedstrijden van onze toppers die hij floot.

 

We weten allemaal dat dit patroon een keer zal worden doorbroken waarna met Janssen weer de draak kan worden gestoken op onze site, het lot dat (praktisch altijd) te pas en (zelden tot nooit) te onpas zijn collega's-arbiters ten deel valt op FCG Online. Ze hebben het er nou eenmaal naar gemaakt, de Nederlandse scheidsrechters, het gemiddelde niveau is schrikbarend laag, het aantal fatale en wedstrijdbepalende blunders is oneindig. Moge Janssen nog lang een schaarse uitzondering, een witte raaf onder zijn onthutsend zwakke collega's vormen!

 

Nog even de cijfertjes van eerdere ontmoetingen NEC-Grunn!

We kwamen, met dank weer aan FCG Stats, in het Gelderlandse al tot 27 wedstrijden en met een winstpercentage van nog geen 26% staan wij niet watertandend van geluk op de banken. Met walging denken we terug aan de 28e oktober 2007. Ondergetekende was aanwezig op deze voor de FC half-stok-middag. We werden met 5-1 de pottenbak in gespeeld, en ik citeer uit een wedstrijdverslagje: "Man van de wedstrijd was Gibril Sankoh, die met domme fouten een penalty voor NEC en een rode kaart voor collega-verdediger Svejdik inleidde. Op de ranglijst duikelt FC Groningen van de vierde naar de negende plek." Moeten we er nog meer over zeggen? Over deze wedstrijd zeker niet! De laatste keer dat we NEC het leven zwaar mochten maken was in 2008 (ook al in oktober), met een 2-2 keerden we die avond huiswaarts, met doelpunten van ene Powel en ene García. Ik kan me weinig meer over deze twee spelers herinneren, behalve dan dat ze kwamen, gingen en natrapten, de ondankbare honden. Ook hier viel Sankoh weer op, met een gele kaart dit keer, maar daar had Andreas Granqvist in die wedstrijd zeker voor getekend, want die moest er in de 83e minuut met zijn tweede gele kaart af. Braamhaar bedankt!

 

Winnen we dan nooit in Nijmegen?

Zeker wel! Helaas is de laatste keer alweer ruim 6 jaar geleden. In november 2003 zorgden Brian Pinas, Antoine van der Linden en Sander van Gessel ieder voor een groen-witte goal en omdat de thuisploeg daar slechts twee doelpunten tegenover stelde namen we de drei punt'n mit noar Stad! Voor de liefhebbers van nostalgie: dit was de opstelling van die wedstrijd:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Antoine van der Linden, Melchior Schoenmakers, Mathias Florén, Paul Matthijs, Hugo Alves Velame, Sander van Gessel, Arvid Smit, Glen Salmon (Rolf Landerl), Brian Pinas (Martin Drent)


Wat kunnen we nog melden over de wedstrijd van zaterdagavond?

Welnu, we moeten ons wapenen tegen de schopploeg die NEC is geworden. Tot de wedstrijd van gisteravond tegen Willem II stonden ze tweede op de ranglijst van meeste overtredingen in het lopende seizoen 2009-2010, met 417 wandaden moesten ze alleen datzelfde Willem II vóór zich dulden dat 419x over de schreef ging. Als we dan ook nog weten dat op de individuele ranglijst van overtredingen niemand minder dan het stuk verdriet van een Vleminckx prijkt (dit hoeft ons niks te verbazen), dan is de wijze les van zaterdag: niet meegaan met de vuile streken van bloedzuiger Vleminckx, gewoon ons eigen spel spelen. NEC speelt vaak de lange bal op genoemde vlegel van een spits, als Granqvist en Lucius dan wel Sankoh hun hoofd koel houden en ook onze andere spelers overtuigendl hun dit kalenderjaar zo overtuigende spelletje blijven spelen, dan speelt NEC een kansloze wedstrijd!

 

 

Wat wie achterin de beschikking heeft over Daley Blind en Andreas Granqvist, en in Goran Lovre rechts op het middenveld, Thomas Enevoldsen links en Leandro Bacuna op 10 zeer belangrijke schakels heeft - die zal moeite hebben er eentje achter Luciano in te prikken, ze komen immers het middenveld niet over, en Tim Matavz en Morten Nordstrand zullen echt weer genoeg kansen krijgen en het is onbestaanbaar dat ze ze weer allemaal ruimhartig verkwanselen, kortom - volgens mij kan het zaterdag eigenlijk niet fout gaan!

 

Met een uitverkochte autocombi en nog een praktisch vol busje erbij zal het uitvak vocaal indruk kunnen maken op de rest van het zaterdag verder muisstille stadion, ik zou zeggen - tot zaterdag, mijn gevoel zegt dat we de zegereeks gaan voortzetten! Op naar de play-offs!!!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.