Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

384 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Roda JC

Wie verwacht had dat FC Groningen na de zeperd bij FC Twente tegen achtereenvolgens AZ, PSV en Vitesse ongeslagen zou blijven, die kunnen we feliciteren met een formidabel inzicht in de krachtsverhoudingen in deze knotsgekke maar heerlijke competitie. Zondag kan de Trots van het Noorden de borst opnieuw natmaken.

 

Roda JC, met de bij voorkeur tegen zijn oude ploeg bloedzuigende Mark-Jan Fledderus in de gelederen, is al wekenlang in de competitie ongeslagen en heeft het zwalkende PSV bovendien van de Brabantse bekeraspiraties ontdaan. Kortom, twee ploegen die in de winning mood zijn stoten zondag op elkaar. Op naar een verlenging van de ongeslagen status van FC Groningen in de eigen Euroborg - de vesting moet en zal onneembaar blijven!

 

Training vrijdag 1 november 2013:

Vermoedelijk basisplaatsen voor Richairo Zivkovic en Nick van der Velden

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend. Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Na afloop van de training worden Richairo Zivkovic en Nick van der Velden

door de verzamelde pers ondervraagd

 

Het Dagblad van het Noorden is zo vriendelijk geweest om vanmorgen een vraaggesprek met Roda-trainer Ruud Brood te plaatsen. De twee maal winnende strategie tegen PSV wordt verklapt: "Bij PSV heb je de ene wedstrijd Arias als rechtsback en de andere Brenet. Van die dingetjes. Het is gewoon niet uitgebalanceerd. Als je dat voelt, ga je voor je eigen ploeg als kleinere ploeg. Voetballen, je vrije man zoeken en hun zwakte opzoeken. dat is het hele verhaal."

 

Over het verschil tussen de kleinere clubs en de zgn. topclubs: "Als je als kleine ploeg tegen een topclub speelt, moet die topclub met tempo het verschil kunnen maken. Die moet de tegenstander uit elkaar spelen in hoog tempo en bij de omschakeling drie keer zo snel als de tegenstander voor de goal zien te komen. Dat brengen ze in de Eredivisie momenteel niet."

 

En over het mentale aspect: "Het zit hem ook wel in de voorbereiding. Je wijst erop dat je met een goede mentaliteit kunt winnen. Want de klassieke top is mentaal momenteel duidelijk minder. Daarnaast bestudeer je de tactiek. Ik had bij ons nog eens goed gekeken naar hoe we moesten staan bij balverlies. Ik zag dat ze Hiljemark op Kali zetten, dat soort dingen. maar bovenal durfden we te voetballen. Ploegen als de onze hoeven niet meer bang te zijn in de Kuip, de Arena of in Eindhoven." De Euroborg noemt hij wijselijk niet.

 

Het is interessant wat Ruud Brood zegt. Zo werkt het gewoon. Ook de trainersstaf van FC Groningen, en dan met name Dick Lukkien, bijt zich in de voorbereiding vast in de komende tegenstander. Je ziet dit vooral op zaterdag bij de afsluitende training terug als er op standaardsituaties wordt getraind. Lukkien geeft aan zijn spelers aan welke opponent vermoedelijk waar zal staan. Prachtig.

 

Het moge duidelijk zijn - de Limburgers reizen met een behoorlijke portie zelfvertrouwen naar het hoge noorden. Roda JC speelde beide wedstrijden tegen PSV als volgt:

 

Competitie:

Kurto; Dijkhuizen, Biemans, Luijckx, Van Peppen; Pluim, Kali; Hupperts (80' Höcher), Donald (61' Demouge), Fledderus; Németh (89' Bonevacia)

 

In de beker stelde Brood op Krisztian Németh na dezelfde spelers op. In Eindhoven stond Frank Demouge in de spits. Maar Németh (dit seizoen zes doelpunten en drie assist) of Demouge - het zal de heren Botteghin en Kappelhof worst zijn. Aanpakken die handel!

 

 

Genoeg over onze tegenstander - hoe staat de FC erop?

Erwin van de Looi nam de bekerconfrontatie met Capelle terecht dermate serieus dat hij zijn basis niet omgooide. Sterker nog - het elftal dat bij Vitesse zo goed knokte en bij een 2-0 achterstand de rug imponerend rechtte werd beloond en stond ook tegen Capelle aan de aftrap. Gewisseld werd er in de rust echter wel. Giliano Wijnaldum en Krisztian Adorjan moesten plaats maken voor resp. Lorenzo Burnet en Richairo Zivkovic. We verwachten zondag echter opnieuw een ongewijzigd elftal, of Nick van der Velden moet volledig zijn hersteld van zijn vorige week vrijdag opgelopen liesblessure. Risico zal er met de routinier, die het dit seizoen zo geweldig doet, niet worden gelopen. We zijn immers pas toe aan de 12e speelronde, en niet aan de 34e.

 

Wie door de bekerzege heenkijkt, die zag een ploeterend elftal dat van creativiteit niet overliep. Tjaronn Chery speelde tot dusver slechts één goede wedstrijd (NEC-uit, de eerste speeldag) en lanceerde in het vervolg van de competitie veel en veel te weinig splijtende passes naar een wegsprintende aanvaller van zijn voeten. Krisztian Adorjan komt als rechtsbuiten niet goed tot zijn recht, en kon tegen Capelle ook niet imponeren als hij naar het centrum trok. Filip Kostic, vandaag verjarend en inmiddels 21 lentes jong, deed z'n best maar was bepaald geen onnavolgbare vleugelflitser, en Andraz Kirm, die tegen Vitesse prima inviel, moest de bank 90 minuten warmhouden. Stefano Magnasco bracht datgene waar hij normaal gesproken goed in is - onstuimig opkomen langs de zijlijn - veel te weinig in de praktijk. Etc. Kortom - het hield bepaald niet over. De belangrijkste doelstelling - doorbekeren - is echter bepaald en wij hebben ons woensdag in de Euroborg prima vermaakt.

 

Zondag zal er tegen de Limbo's uit Kerkrade uit een iets ander vaatje getapt moeten worden. Dit is de mannen van Van de Looi en Lukkien echter wel toevertrouwd, afgaande op de vorige thuiswedstrijden tegen AZ en PSV. We hebben toen een fantastisch knokkend elftal aan het werk gezien dat twee maal op strijdlust de Groene Hel tot een onklopbaar bastion maakte. Onze laatste thuisnederlaag dateert alweer van bijna een half jaar geleden. Oude tijden herleven - 't is genieten geblazen aan de Boumaboulevard!

 

 

Statistieken thuiswedstrijden tegen Roda JC

In de Euroborg maakte Roda tot nu toe zeven maal z'n opwachting (met dank aan de KNVB veelal op de meest absurde tijdstippen, en ook zondag is er gezien het aanvangstijdstip van 12:30 uur weer goed aan de meereizende supporters gedacht, NOT). Alleen begin 2011 en begin 2012 werden de punten in z'n geheel naar Limburg ontvoerd, maar afgelopen seizoen kon zelfs Poedel Wiedemeijer niert verhinderen dat er door de FC een lekkere 3-2 overwinning werd geboekt. Michael de Leeuw nam de volledige productie voor z'n rekening; het beslissende doelpunt scoorde hij in de blessuretijd. Dat zijn toch echt de lekkerste overwinningen.

 

Roda JC was ook één van de ploegen die we in de nadagen van het Oosterpark voor de kiezen kregen. FC Groningen was in die periode thuis volstrekt onklopbaar en liet ook de Limburgers kansloos. Danny Buijs zorgde met zijn doelpunt voor een 1-0 overwinning aan de kant van de Groningers, en Rasmus Lindgren was ook toen al niet vies van her en der een gele kaart. Ook op die dag pakte hij er eentje mee, zo kan FCG Stats zich nog herinneren. Ook Evgeniy Levchenko nam een dergelijk kartonnetje mee naar huis.

 

De inmiddels 31-jarige Buijs is inmiddels in het eerste elftal van Kozakken Boys te bewonderen, de ploeg die FC Utrecht bijna uit de beker had gekegeld en dus bijna de volgende tegenstander van SC Cambuur in dit bekertoernooi was geweest. Zie en oordeel zelf hoe weinig de tand des tijds met Danny Buijs heeft gedaan:

 

 

Wat kunnen we over de huidige stand in de Eredivisie melden?

 

 

Zelden hebben we na 11 speelrondes een dergelijk schouwspel mogen meemaken. FC Groningen begon als zevende aan de wedstrijd tegen Vitesse, had bij een overwinning de koppositie ingenomen maar staat door de 2-2 nog steeds op een zevende plaats. We zijn Feyenoord voorbij gegaan, maar zagen AZ over ons heen gaan. De Alkmaarders staan nu gedeeld eerste, maar stonden vóór het duel bij PEC nog maar net in het linker rijtje. Krankzinnig.

 

Ook dit weekend kan er weer een aardverschuiving in de Eredivisie teweeg worden gebracht. Wij wagen ons niet aan voorspellingen. De huidige gedeelde koploper uit Duivendrecht krijgt Vitesse op bezoek, en het zou dus maar zo kunnen dat de meute van Frank de Boer door een handvol clubs, waaronder FC Groningen, voorbij wordt gestreefd. Genieten!

 

Zonder dat er ten tijde van schrijven van dit epistel ook maar één volledige groepstraining is afgewerkt kunnen we niet anders dan concluderen dat Erwin van de Looi vast zal houden aan het elftal dat hij in de afgelopen Engelse week twee maal aan het wedstrijdformulier heeft toevertrouwd, of Nick van der Velden moet zoals gezegd volledig van zijn liesblessure zijn hersteld. Ergo:

 

Kostic - De Leeuw/Van der Velden - Adorjan

Hiariej - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Nivellering in de Eredivisie of niet - wij genieten ervan. Spanning is er van de plaatsen één tot en met 18, en wie zich uiteindelijk voor de play-offs om Europees voetbal zal plaatsen is meer dan ooit het reinste giswerk. Of gaan de play-offs aan de neus van de Groningers voorbij omdat de klassering na 34 wedstrijden recht geeft op directe plaatsing voor een inmiddels als heilig beschouwde Europese competitie? Niets is onmogelijk, en zelfs dat niet.

 

Op naar een pittige clash met Roda JC! Wees erbij!

 

Begin van de training op vrijdagochtend

 

Training vrijdag 1 november 2013:

Vermoedelijk basisplaatsen voor Richairo Zivkovic en Nick van der Velden

Tijdens de eerste echte groepstraining na de bekerwedstrijd tegen Capelle bleek dat Richairo Zivkovic zich na 18 invalbeurten (verdeeld over twee seizoenen; dit seizoen viel hij in alle officiële wedstrijden in!) mag verheugen op zijn eerste basisplaats! Hij start vermoedelijk in de punt van de aanval. Nick van der Velden lijkt hersteld van zijn liesblessure en keert meteen terug in de basis, en wel als rechter aanvaller. Eén en ander gaat ten koste van Michael de Leeuw en Krisztian Adorjan.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Roda JC:

 

Kostic - Zivkovic - Van der Velden

Hiariej - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Tijdens de afsluitende partij, die op een klein veld werd gespeeld, scoorde Richairo Zivkovic al snel twee keer. David Texeira zorgde echter voor zowel de 2-1 als de 2-2. Zivkovic vond het toen echter welletjes en zorgde voor de 3-2 en de 4-2. Samenvattend:

 

1-0 Richairo Zivkovic

2-0 Richairo Zivkovic

2-1 David Texeira

2-2 David Texeira

3-2 Richairo Zivkovic

4-2 Richairo Zivkovic

 

Het spitsenprobleem bij FC Groningen lijkt op slag te zijn opgelost ;-)

 

Met de eerste selectie trainden vanochtend namens Jong FC Groningen niet alleen Zivkovic mee, maar ook Hans Hateboer en Angelo Cijntje.

 

Henk Bos trainde vanochtend voor het eerst sinds hij zijn kruisband op 29 juni jl. scheurde, en waaraan hij op 24 juli 2013 werd geopereerd, weer buiten!

 

Henk Bos trainde eindelijk weer mee!

 

Nick Bakker en Henk Bos

 

De tegenstanders van de basis speelden net als Roda JC in een 4-2-3-1 concept:

 

Texeira

Johansson - De Leeuw - Kirm

Adorjan - Lindgren

Burnet - Hateboer - Ekong - Cijntje

Van der Lei

 

Richairo Zivkovic: "Zondag speel ik, dat heeft de trainer vanmorgen in de groep verteld"

Stef de Bont van Voetbal International, vanochtend op het trainingsveld aanwezig, heeft Richairo Zivkovic na de training even gesproken. De jonge spits heeft bevestigd dat hij tegen Roda JC in de basis zal starten!

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_0004
DSC_0012
DSC_0016
DSC_0017
DSC_0018
DSC_0032
DSC_0034
DSC_0051
DSC_0053
DSC_0061
DSC_0062
DSC_0065
DSC_0066
DSC_0073
DSC_0074
DSC_0084
DSC_0093
01/17 
start stop bwd fwd
 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.