Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

110 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - PEC Zwolle - op naar de top!

Het zijn zware tijden voor de gemiddelde randstedeling, met name de rood-wit georiënteerden die de focus eenzijdig en geforceerd op de hoofdstad hebben gericht. Een paar misstapjes van her en der wat favoriet geachte ploegjes en Jack van Gelder kan niet anders of hij moet tandenknarsend van ellende de woorden 'koploper uit Groningen' in zijn beroerde mondwerk nemen. Of hij gooit de zender doorzichtig andermaal op groen natuurlijk, dat kan ook.

 

Trainers en spelers doen er echter goed aan om zich niet blind te staren op pagina 819 van Teletekst. De horizon met daarin de eerstvolgende opponent lijkt voldoende; in het optimale scenario kunnen we op de 34e speeldag onze aartsvijanden achter ons laten. Kortom - zondag wacht PEC! De laatste thuisnederlaag tegen de IJsselmannen dateert alweer uit de stoffige meimaand van 1998; Toine Rorije kon met zijn doelpunt niet verhinderen dat er na afloop van dit nacompetitieduel een 1-3 nederlaag op de borden van het Oosterpark stond. Sindsdien is het vanuit Zwolse optiek een tranendal geweest (vier nederlagen; twee maal gelijk), en met de juiste spirit kunnen ook Ron Jans en zijn vrienden zondag met pek en veren de stad uit worden gejaagd. Op naar een heerlijke voetbalpot!

 

Training vrijdag 22 november 2013: Nick van der Velden ontbreekt; ongewijzigde basis

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend!


Ron Jans vreest fysiek FC Groningen: "Het is zaak om niet teveel in de duels te komen"

De vechtmachine die FC Groningen heet bezorgt her en der wat tegenstanders de nodige angstige voorgevoelens. Ron Jans komt in De Stentor aan het woord en verzucht: "Het grootste verschil tussen Groningen en PEC kan het fysieke onderscheid zijn. Het is zaak om niet teveel in de duels te komen. We moeten het, zoals altijd, van ons voetbal hebben."

 

Wat ons betreft is de vrees bij tegenstanders voor de fysieke kracht van FC Groningen één van de bewijzen van het goed bezig zijn van de trainersstaf!


Zwolse ziekenboeg stroomt vol: Begois, Fernandez, Klich, Ter Wielen, Narsingh en Drost niet inzetbaar

Net op tijd begint ook de Zwolse ziekenboeg vol te stromen. Jans kan geen beroep doen op Kevin Begois (kuit), Guyon Fernandez (hamstring), Mateusz Klich (teen), Leon ter Wielen (enkel), Furdjel Narsingh (hamstring) en Jesper Drost (lies); aanvoerder Bram van Polen begint zeker niet in de basis, maar mogelijk wel op de bank, aldus De Stentor, dat de volgende 4-2-3-1 opstelling bij PEC Zwolle verwacht:

 

Boer; Gravenbeek, Lachman, Broerse en Achenteh; Mokotjo en Thomas; Hiwat, Saymak en Nijland; Benson

 

Een verdere afhandeling van de statistieken van eerder gespeelde duels tussen FC Groningen en PEC dan wel FC Zwolle kan kort zijn. Slechts één maal eerder konden we de ploeg uit Overijssel in de Euroborg begroeten, en wel op 23 februari van dit jaar. Michael de Leeuw zette de Groene Hel diep in blessuretijd in vuur en vlam; zijn 1-0 was voldoende voor de volle buit. Het duel daarvóór eindigde in 2-2. Voor dit potje moeten we teruggaan naar 25 april 2004! Antoine van der Linden en Chris de Witte (waar is hij gebleven?) waren trefzeker aan de kant van de equipe van de trainer die zondag onze tegenstander coacht.

 

Henk Medik, eerder dit jaar 60 lentes jong geworden, stond op 28 augustus 1974 in de basis van de allereerste thuiswedstrijd die FC Groningen tegen PEC Zwolle speelde. Na een 0-1 ruststand bogen Peter Eimers en Ab Gritter de boudel om en konden er (toen nog) twee punten aan het arsenaal worden toegevoegd. Waar zouden we zijn zonder FCG Stats!

 

Henk Medik, toen (1974) en min of meer nu (2011) (foto's: fcgstats; Cor Kes)

 

Genoeg over onze rijke historie! (zeilen op de wind van gisteren, we weten het allemaal)

Als we kijken naar de laatste speelronde van dit seizoen, die door een vervelende interlandperiode alweer twee weken achter ons ligt, dan zagen we PEC met 1-1 gelijkspelen tegen FC Twente. De ploeg van Ron Jans speelde goed, maar moest het vanaf de 77e minuut zonder de creatieve smaakmaker Mateusz Klich doen. De Pool viel met een gekraakte teen uit en is er ook zondag niet bij. De ploeg speelde als volgt in een 4-3-3 concept:

 

Boer; Gravenbeek, Lachman, Broerse, Achenteh; Mokotjo, Saymak, Klich (77' Nijland); Hiwat, Fernandez (69' Narsingh), Thomas (82' Labylle)

 

Vanaf minuut 77 stonden er drie spelers met een FC Groningen-verleden bij de thuisploeg in het veld: Darryl Lachman, Joost Broerse en Stef Nijland hebben we allen in Grunn aan het werk gezien.

 

Wie het kleine niet eert...

Wij zijn vrienden van de Jeugdopleiding van FC Groningen!

 

Wat ons betreft is er bij het prima aan de competitie begonnen PEC toch een beetje de klad ingekomen. Gewonnen werd er de laatste drie potjes niet, en ook tegen FC Twente, dat al vier maal op rij het zoet van een overwinning niet heeft geproefd, lukte het niet de punten in de buutse te steken. Wat ons betreft staan alle seinen op groen voor de FC!

 

Onderschatting mag echter niet aan de orde zijn. PEC kan verzorgd maar ook gevaarlijk aanvallend spelen, eigenlijk de wapens die ook de Trots van het Noorden hanteert.

 

De collectieve teamprestatie die FC Groningen in Almelo leverde was indrukwekkend. Natuurlijk, niemand weet hoe het zou zijn afgelopen als arbiter Liesveld al in de derde minuut naar de stip zou hebben gewezen, maar vervolgens was het meer en meer genieten geblazen. FC Groningen speelde met een overtuiging die we in uitwedstrijden toch niet altijd hebben gezien, en op de eclatante 0-3 uitoverwinning viel helemaal niets af te dingen. Het bomvolle uitvak had een geweldige avond!

 

 

Hoe jammer het ontbreken van fighter en teamman Nick van der Velden ook was, Andraz Kirm liet zien dat hij een waardige vervanger is. De Sloveen heeft het dit seizoen moeilijk, was zijn basisplaats kwijtgeraakt, maar zeurde nooit, bleef keihard doortrainen en zag zijn inspanningen in de thuiswedstrijd tegen Roda JC beloond. Van der Velden viel geblesseerd uit, Kirm verving hem met verve en stond tegen Heracles in de basis. Niet dat hij in Almelo de pannen van het dak speelde, maar we verwachten hem ook tegen PEC Zwolle vanaf minuut één op het veld, aannemende dat Nick van der Velden nog een wedstrijdje vastgebonden langs de kant wordt gedetineerd. Wat zal hij graag willen spelen...

 

Teletekst-pagina 819, leuk is het stiekem wel

 

 
Wat staan we er goed voor, maar wat zijn de verschillen klein. Twee overwinningen (PEC-thuis en NAC-uit) en in heel Stad en Ommeland gaan de groen-witte vlaggen uit, maar twee nederlagen en je moet maar zien of je nog in het linker rijtje staat. Het is tot nu toe een heerlijk seizoen. In thuiswedstrijden is het meer en meer genieten geblazen, en nu we ook begonnen zijn om de opponenten in uitduels van het veld te blazen kan langzaam van een metamorfose ten opzichte van vorig seizoen worden gesproken. Het zakelijke en behoudende concept van de vorige jaargang, die in uitwedstrijden overigens wél succesvol was maar thuis de bezoekers uit de Euroborg joeg, is verlaten; gevaarlijke aanvalsopzetten zijn aan de orde van de dag. Echter wél in combinatie met verzorgd voetbal vanuit een goede organisatie. In deze wonderlijke competitie lijkt dit hét concept om resultaat en tevredenheid onder de supporters met elkaar te verenigen.
 
 
De voorlaatste training in de aanloop naar de kraker tegen PEC staat op het punt van beginnen; wij zijn benieuwd of onze gisteren genoteerde bevindingen stand blijven houden!
 
Opstelling FC Groningen op grond van training donderdagochtend:
 

Kostic - Zivkovic - Kirm

Hiariej - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 
Wij melden ons snel weder, met info's over trainingen en perspraatje met Erwin van de Looi! Op naar de Grote Markt!
Fragment uit de training op vrijdag 22 november 2013
 

Training vrijdag 22 november 2013: Nick van der Velden ontbreekt; ongewijzigde basis

Een eerste blik op het waterkoude trainingsveld leerde ons al snel dat Nick van der Velden er vanochtend niet bij was. Onze gisteren reeds uitgesproken vrees was niet ongegrond: één van de smaakmakers van dit seizoen zal er tegen PEC Zwolle ongetwijfeld niet bij zijn. Laten we hopen dat hij uit voorzorg binnen is gebleven en dat hij niet met een terugslag van de training van gisterochtend te maken heeft.

 

Bij de verdeling van de hesjes, die dit keer aan de reserves werden verstrekt, zagen we dat de trainersstaf inderdaad niet zal tornen aan de winnende basis van Heracles-uit.

 

Net als gisteren speelde Rasmus Lindgren als centrale verdediger bij de tegenstanders van de basis. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de liesblessure van William Ekong, die de training net als Nick van der Velden, Nick Bakker en Henk Bos moest laten schieten.

 

Tijdens de training werd eerst een partijtje op een klein veld gespeeld, waarna afwerkoefeningen werden gehouden. Vervolgens werd ook op een groot veld een partij gespeeld.

 

De tegenstanders van de basis speelden net als gisteren als volgt:

 

Johansson - Texeira - Mennega

Adorjan - De Leeuw - Ben Moussa

Burnet - Lindgren - Letschert - Hateboer

Luciano

 

Marco Bizot in actie, al trof het schitterende schot van Hilal Ben Moussa wel doel

 
Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.