Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

362 gasten online

Voorbeschouwing NAC Breda - FC Groningen

De gezelligheid van de Brabander mag dan een begrip zijn (met name in Brabant) - hierbij wordt wel het principe 'eigen volk eerst' gehuldigd. Dit werd gistermiddag maar weer eens pijnlijk duidelijk, toen een uit de hoogte blatende Leon Aerssens, in het kader van 'verborgen werkloosheid' aangesteld als veiligheidscoördinator van NAC, ons hautain de redenen van de verzwaring van de vervoersregeling van supporters van FC Groningen uitlegde.

 

Afsluitende training vrijdag 29 november 2013:

Tjaronn Chery en Nick van der Velden ontbreken; Michael de Leeuw tegen NAC in de basis

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, inclusief fotoreportage van Eric Smit!

 

Vermoedelijke opstelling NAC Breda (bron: Eindhovens Dagblad):
Ten Rouwelaar; De Roover, Drost, Kwakman, Van der Weg; Seuntjens, Hadouir, Buijs; Verbeek, Poepon, Sarpong

Bank: o.a. Lurling; tribune: o.a. Alex Schalk, Gill Swerts, Peter Gommeren, Rick Stuy van den Herik

'Er was informatie binnengekomen dat fans van Groningen naar de binnenstad zouden trekken' (één van de charmes van eigen vervoer), en hup - van tafel met de soepele regeling. Met een gezien zijn weinig benijdenswaardige achternaam ongetwijfeld onbedoeld grappige woordspeling raadde hij ons aan de analen er nog maar eens op na te slaan: 'Het is al eens eerder misgegaan bij een wedstrijd NAC - FC Groningen.' Volgens hem was het ook bij eerdere thuisduels van NAC tegen andere clubs 'misgegaan', maar de vraag welke duels het betrof kon Jan Doedel niet beantwoorden; hij verzocht ons contact op te nemen met Groningen, waarna het de hoogste tijd was om het gesprek te beëindigen. 

 

Zolang er types als Aerssens op posities zitten waar op enige wijze invloed uitgeoefend kan worden, wordt het nooit iets in dit land. Er is maar één passende straf op 's mans onacceptabele uit-de-hoogte-gedrag, die thuis vermoedelijk alleen maar lege briefjes heeft in te brengen: vlammen in Breda, en de punten net als vorig seizoen sneaky meenemen noar Stad en Ommeland!

 

 

Michael de Leeuw weet precies hoe je een uitwedstrijd moet beslissen. Afgelopen seizoen was hij in Breda het goudhaantje toen hij in de 81e minuut de 0-1 liet aantekenen. Als we eens kijken naar de basis van die avond, dan kunnen we rustig van een behoorlijke metamorfose spreken die is doorgevoerd (weer met dank aan FCG Stats):

 

Luciano Da Silva, Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet, Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv, Mitchell Schet (94' David Texeira), Michael de Leeuw (88' Oluwafemi Ajilore), Andraž Kirm (69' Leandro Bacuna), Género Zeefuik

 

Slechts Johan Kappelhof, Maikel Kieftenbeld, Michael de Leeuw en Andraz Kirm zullen morgenavond opnieuw aan de aftrap staan, en natuurlijk Kees Kwakman, maar die zal zich in een iets ander shirt hijsen.

 

FC Groningen: langst ongeslagen ploeg in de Eredivisie

FC Groningen is in de Eredivisie de langst ongeslagen ploeg! Al zes competitiewedstrijden op rij werd er niet verloren, alleen AZ deed het bijna net zo goed. De Alkmaarders verloren op 6 oktober jl. voor het laatst, en wel tegen ... FC Groningen. Onze laatste zeperd dateert van een weekend eerder, en heeft iets met FC Twente te maken. De equipe van Erwin van de Looi en Dick Lukkien verdient een pluim: met de mentale weerbaarheid zit het meer dan goed. De gehele maand oktober ongeslagen blijven en een groot deel van november, formidabel!

 

De opponent van zaterdagavond

NAC Breda ging afgelopen weekeinde met 5-2 onderuit bij FC Twente, en leek bovendien z'n rechtsback Sepp de Roover een tijdje te moeten missen. Hij viel uit met een gebroken teen, maar BN De Stem spreekt over een opmerkelijke genezing die doet terugdenken aan de tijd van een slordige 2000 jaar geleden. De voormalige Grunniger zal tegen de Trots van het Noorden gewoon kunnen opdraven. Miraculeus.

 

De ploeg van trainer coach Nebojsa Gudelj sjokte in Enschede in de volgende 4-3-3 samenstelling over het veld:

 

Ten Rouwelaar; De Roover (57' Swerts), Drost (62' Perica), Kwakman, Van der Weg; Buijs, Hadouir, Seuntjens (70' Gilissen); Verbeek, Poepon, Sarpong

 

Wat ons betreft geen opponent om wakker van te liggen en met de juiste instelling moiet het absoluut mogelijk zijn een gedegen zege te boeken.

 

FC Groningen zal het vermoedelijk moeten doen zonder Tjaronn Chery en opnieuw Nick van der Velden, want wie in de aanloop naar een competitiewedstrijd verscheidene malen ontbreekt (Van der Velden hebben we de hele week nog niet op het veld gezien) doet in de regel ook niet mee aan het betreffende potje. In Groningen wordt in tegenstelling tot het ongastvrije Brabant niet besloten getraind, en zo konden we zien hoe Michael de Leeuw gisterochtend het begeerde basishesje droeg dat Chery anders zou hebben aangetrokken. De basis zag er derhalve als volgt uit:

 

Kostic - Zivkovic - Kirm

Hiariej - De Leeuw - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Straks bij de afsluitende training zullen we zien of bovenstaand keurkorps ook morgen op het wedstrijdformulier zal zijn, of dat er nóg een wonderbaarlijk snelle genezing genoteerd kan worden.

 

 

 

FC Groningen heeft afgelopen zondag twee dure punten verloren tegen PEC Zwolle. Op grond van de waslijst aan kansen in de eerste helft was een overwinning meer dan verdiend geweest, maar soms zit het tegen. De efficiëntie liet te wensen over, en dat gold overigens ook voor het druk zetten in hert tweede bedrijf. De krachtenverslindende strijdwijze van vóór de thee zal z'n tol geëist hebben. Jammer, anders was een fantastische gedeelde tweede plaats ons deel geweest.

 

We staan er in de stand echter nog steeds geweldig voor, zoals uit bovenstaand plaatje moge blijken. Vanavond al kan één van onze concurrenten om een voorronde CL-plaats (u merkt het, we zijn positief gestemd) tegen puntverlies aanlopen. Het valt zwaar om Roda JC, met opperklootzak Mark-Jan Fledderus in de gelederen, een zege te gunnen, maar vanavond tegen FC Twente duimen wij voor de Duitse thuisclub. Als een Tukkerse zeperd een etmaal later gevolgd wordt door een Brabants tranendal, dan is FC Groningen één van de ploegen die Dusan Tadic en zijn vrienden boven zich moeten dulden. Een knotsgekke competitie, waar het dit seizoen genieten geblazen is!

 

Een kleine duik in de geschiedenis

In onze rijke historie duurde het tot de 25e april 1982 voordat FC Groningen de eerste overwinning in Breda kon boeken. Daarvóór was het in vijf officiële wedstrijden niet gelukt de Brabanders op de knieën te krijgen, maar in 1982 was het met een eclatante 0-4 meteen goed raak. Johan Tukker hield zijn doel schoon, en we kijken via FCG Stats met plezier naar de opstelling van die pot:

 

Johan Tukker, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Otto Halmingh, Hans Boer, Jan van Dijk, Ronald Koeman (Henk Veldmate), Theo Keukens (Bert Wiebing), Steve Goble, Peter Houtman, Herman Dijkstra

 

Steve Goble wist zich omringd door louter Nederlanders, en via teams met bijna uitsluitend buitenlanders zijn we anno 2013 aangekomen bij een periode dat FC Groningen uit kostenoverwegingen weer met name een beroep doet op spelers van vaderlandse bodem. Magnasco, Botteghin, Kirm en Kostic zijn de enige 'exoten' in de basisopstelling, al kan Eric Botteghin, die voor de tweede maal op rij tegen een voormalige werkgever speelt, rustig als voetbal-Nederlander beschouwd worden, al hebben we hem nog nooit op één woord Nederlands kunnen betrappen.

 

 

In een interview met BN De Stem verklaart Eric Botteghin, onze rots in de centrale verdediging, het volgende: "Bij NAC kwam er niemand terug als er een speler was verkocht. Ze hadden het geld hard nodig. Hier wordt wel geïnvesteerd. De club groeit en Groningen speelt altijd wel in het linkerrijtje. Helemaal nu de competitie leuker is geworden doordat de topteams minder sterk zijn dan de laatste jaren." Over zijn leidersrol in de defensie: "Bij NAC speelde ik tussen veel oudere jongens. In Groningen ben ik zelf een oudere speler, dan mag daar ook wat van verwacht worden. Het heeft vooral met ervaring te maken. Bij jeugdteams in Brazilië was ik wel een leiderstype, maar als je dan in Nederland komt, heb je een andere status. De taal was in het begin ook een probleem. Dan probeer je alles zelf op te lossen en praat je minder in het veld."

 

Otto Halmingh - respect

Eén van de spelers uit het basiselftal dat in 1982 voor het eerst in Breda won was Otto Halmingh. Bovenstaande wedstrijd was de enige keer dat Otto in de basis van FC Groningen werd geposteerd. Hij boekte ook nog zes invalbeurten, maar verder is er bij velen maar weinig bekend over deze op 1 september 1983 geboren speler. Ook fotomateriaal uit die tijd is schaars. We komen hem tegen op de elftalfoto uit het seizoen 1982-1983 (bovenste rij, tweede van rechts):

 

 

Boven v.l.n.r.: Ronald Koeman - Henk de Haan - Rob McDonald - Wim Schokker - Otto Halmingh -Walter Waalderbos
Midden v.l.n.r.: Theo Verlangen (trainer) - Karel Hiddink - Erwin Koeman - Ronald Steenge - Ron Jans - Jan van Dijk - John Visser (verzorger)
Onder v.l.n.r.: Theo Keukens - Anne Mulder - Rob de Blois - Pieter Beuzenberg - Johan Tukker -Steve Goble - Herman Dieterman
Op de foto ontbreken Henk Nienhuis (assistent), Bud Brocken, Jan de Jonge, Ernst Söllner, Harry van Beusekom

 

Anno 2012 ziet Otto Halmingh er als volgt uit (foto met dank aan de ZuidOosthoeker):

 

 

We zien hem hier als trainer van het Drentse Klazienaveen, waar hij drie jaar voor de groep stond, met als hoogtepunt het kampioenschap in de vierde klasse. Otto heeft een hele beroerde tijd achter de rug. Hij verloor in 2011 zijn vrouw Inge die op 44-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overleed, maar hij heeft het vizier omhoog gericht en wil graag verder in de voetballerij. Of, zoals hij het zelf tegenover de ZuidOosthoeker omschreef: "Langzaam maar zeker klim ik weer uit het dal, de zon schijnt regelmatig. Wat is gebeurd, heb ik een plek kunnen geven. Ik moet verder met mijn (voetbal)leven. Dat is ook wat Inge vlak voor haar overlijden tegen me heeft gezegd."

 

Hij mag zelfs een Topklasser trainen (hij beschikt over het diploma Oefenmeester 1), en is zeker in voor een stapje omhoog, maar dan wel graag bij een club die op zaterdag speelt. "De zondag wil ik graag reserveren voor mijn familie. Bovendien wil ik niet uren achter het stuur zitten. Ik wil geen hoofdtrainer worden van een club, omdat ik persé weer trainer wil worden. Er moet natuurlijk wel een klik zijn, een goed gevoel. Ik zoek een vereniging met een ambitieuze doelstelling voor de komende jaren, waar ik als opbouwtrainer de gelegenheid krijg om door middel van mijn manier van werken de spelers nóg beter te maken."

 

Otto Halmingh, voor wie wij veel bewondering hebben, lijkt ons uit bijzonder goed hout gesneden en verdient ten volle een plekje in deze verder onbeduidende voorbeschouwing ;-)

 

De afsluitende training in het natte Grunn gaat beginnen, wij gaan bekijken wat Van de Looi en Lukkien voor ons in petto hebben! Tot straks na onze gebruikelijke updates!

 

Begin van de afsluitende training op vrijdagochtend 29 november 2013

 

Afsluitende training vrijdag 29 november 2013: Tjaronn Chery en Nick van der Velden ontbreken; Michael de Leeuw tegen NAC in de basis

Net als gisteren en eergisteren konden we niet anders dan constateren dat Tjaronn Chery en Nick van der Velden absent waren op het TCN trainingsveld. Wij zetten een streep door hun beider namen en lanceren de volgende prognose van de basisopstelling, die ook bleek uit de hesjesverdeling:

 

Kostic - Zivkovic - Kirm

Hiariej - De Leeuw - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Opstelling van FC Groningen, fraai weergegeven door shirtontwerper Sceafa

 

René Eijkelkamp kan onderhand een tweede huis in Groningen gaan zoeken, want de zaakwaarnemer van Maikel Kieftenbeld was vandaag opnieuw één van de bezoekers van de training. Het contract van Kieftenbeld loopt af, en we zijn benieuwd waar zijn toekomst ligt.

 

René Eijkelkamp, ook vrijdag weer present

 

De basis speelde vrijdag tegen het volgende elftal:

 

Saban - Texeira - Hagenauw

Ben Moussa - Adorjan - Lindgren

Burnet - Ekong - Letschert - Cijntje

Luciano

 

Over de training en over het partijtje valt verder weinig te melden. Emil Johansson en Hans Hateboer ontbraken vanwege blessures. Filip Kostic had bepaald niet zijn dag, maar Michael de Leeuw trainde vrij goed. Hij vult zijn rol achter de spitsen heel anders in dan Tjaronn Chery, en dus kunnen we in Breda een geheel anders spelend FC Groningen verwachten. Drei punten!


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_0003
DSC_0007
DSC_0011
DSC_0016
DSC_0017
DSC_0020
DSC_0023
DSC_0031
DSC_0036
DSC_0039
DSC_0061
DSC_0068
DSC_0078
01/13 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.