Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

166 gasten online

Voorbeschouwing Feyenoord - FC Groningen - met bloed, zweet en tranen naar de overwinning!

We gaven even terug naar de gedenkwaardige 2e mei van het jaar 2004. FC Groningen had van de laatste 10 wedstrijden slechts eentje gewonnen, en toog met lood in de schoenen naar De Kuip. Wat anders dan een jammerlijke afslachting zou er behaald kunnen worden? Het gemiddeld genomen weinig memorabele seizoen kreeg dankzij supersub Martin Drent echter een gouden randje.

 

Training vrijdag 13 december 2013:

Basisplaatsen voor Stefano Magnasco en Michael de Leeuw

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de koude training van vrijdagochtend!

 

Vrijdagtraining Feyenoord:

Opbouw van achteruit; zo lang mogelijk uitstellen van vrije bal op Graziano Pellè

Ook Feyenoord bereidde zich al trainenderwijs voor op de topper tussen de nummers vier en vijf van de Eredivisie. Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een aantal tactische wetenswaardigheden omtrent het mistige trainingsspektakel!

Als vervanger van Paul Matthijs wist hij twee keer te scoren, en na afloop stond er een vooraf niet voor mogelijk gehouden 1-2 eindstand op de borden. Na 25 vruchteloze pogingen was de eerste overwinning in een officiële uitwedstrijd tegen Feyenoord een feit; de formidabele teamprestatie werd beloond met een gave driepunter; 300 meegereisde groen-witte helden (auto, bus of trein, het kon toen allemaal nog) waren getuige geweest van een legendarische zege. 

 

Een dikke negen jaar later is het gevoel vooraf rondom de kraker in De Kuip weinig anders. FC Groningen is weliswaar op een vijfde stek terug te vinden, maar er zijn maar weinig supporters die een cent geven voor de kansen van de Trots van het Noorden. Uit bovenstaande duik in de geschiedenis moge blijken dat dit wat ons betreft niet de juiste insteek is. Op naar een lekkere middag in Rotjeknor. Halfstok met de vlag van de foute burgervader Aboutaleb!

 

Dankzij Trots van het Noorden kunnen we ook visueel nog even nagenieten van deze overwinning, die bijdroeg aan het lijfsbehoud in de Eredivisie: 

 

 

Snel door naar de koude decembermaand anno 2013!

 

Over de zeperd van afgelopen zondag tegen ADO hoeven we niet lang na te praten. Het liep vanaf het begin niet bij de equipe van Erwin van de Looi, dat in niets leek op het team, dat de supporters eerder in het seizoen met name thuis al zo geregeld een lekkere pot voetbal had voorgeschoteld. De trainersstaf zal de vinger afgelopen week op de zere plek(ken) hebben gelegd, en het resultaat zal tegen Feyenoord, maar zeker ook in de minstens zo belangrijke tweeluik tegen N.E.C., zichtbaar moeten zijn. In De Kuip moet er natuurlijk niet perse worden gewonnen, er zal in elk geval wél een team moeten staan dat onverzettelijkheid en de wil om te winnen uitstraalt.

 

Afgaande op de training van donderdagochtend zal dit moeten geschieden met een op twee posities gewijzigde ploeg. De tegen de Hagenezen nog geschorste Stefano Magnasco zal terugkeren in de basis ten koste van Timo Letschert, en Richairo Zivkovic mag na een vijftal basisplaatsen weer even terugkeren in de relatieve luwte van de bank, en kan zich zondag als pinchhitter wellicht onsterfelijk maken. Bij gebrek aan andere spitsen (op Género Zeefuik en Nick van der Velden kan nog altijd geen beroep worden gedaan) mag Michael de Leeuw het als meest vooruitgeschoven aanvaller gaan proberen - aan hem de eer om de heren Mathijsen en Van Beek dol te draaien.

 

Aan de andere kant kunnen Stefano Magnasco en Giliano Wijnaldum zich wellicht gaan opmaken voor een heet middagje, want Boëtius en Schaken behoren niet tot de langzaamste spelers van de Eredivisie; en slagen Johan Kappelhof en Eric Botteghin erin om Pellè tot een ongevaarlijk hoopje ellende te degraderen?

 

De Z-Side tijdens het onvergetelijke afscheid van het Oosterpark

 

Wat dat betreft is het jammer dat er in noodgevallen mogelijk geen beroep op Lorenzo Burnet kan worden gedaan. De kleine Amsterdammer raakte maandag vroeg in de wedstrijd van Jong FC Groningen aan zijn enkel geblesseerd, speelde tot de rust, dus 40 minuten lang, met een pijnlijk gewricht en werd in de rust gewisseld. Gisteren trainde hij niet mee. Mocht de trainersstaf naast William Ekong en Timo Letschert nóg een verdediger (een echte back) mee willen nemen naar De Kuip (hier gaan we overigens niet van uit), dan komen hiervoor uitsluitend beloften in aanmerking. Te denken valt aan Ron Janzen, Hans Hateboer en cultheld Angelo Cijntje.

 

Het aantal blessuregevallen in dit seizoen staat overigens in schril contrast met dat van de vorige jaargang. Het team van Robert Maaskant mocht dan weinig sprankelend voetbal tentoongespreid hebben (ook mede de oorzaak van zijn snelle einde bij Dinamo Minsk), de ploeg was van begin tot eind van het seizoen fit en de medische staf kon grote delen van het jaar werkloos toekijken. Hoe anders is dat dit seizoen. Hier mag intern wat ons betreft wel eens een analyse op los worden gelaten. Ligt het aan de voorbereiding op dit seizoen? Wordt er heel anders getraind, binnen en buiten? Zijn de velden momenteel nóg harder en slechter dan vorig jaar?Dat laatste ongetwijfeld zeker niet.

 

Feyenoord won vorige week van Van Bastens Friese provincialen, en op de overwinning was vrij wenig af te dingen. Ronald Koeman stuurde de volgende ploeg (4-3-3) binnen de gehate Heerenveense lijnen:

 

Mulder; Janmaat, Van Beek, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena (81' Bakkal); Schaken (74' Verhoek), Pellè, Boëtius

 

Wat ons betreft lijkt aanval de beste verdediging. De aanvalslinie met Ruben Schaken, Graziano Pellè en Jean-Paul Boëtius zal geïsoleerd moeten worden en dat kan alleen als de Groningers vroegtijdig druk zetten. Laat je je teveel inzakken, dan roep je het randstedelijke onheil over je af, de 1-0 valt dan toch wel.

 

 

Melchior Schoenmaker kreeg rood op 2 mei 2004, de dag van de

heroïsche 1-2 zege van FC Groningen in De Kuip.

Momenteel is hij assistent-trainer bij Go Ahead Kampen;

volgend seizoen wil hij als hoofdtrainer aan de slag

 

Wij stappen zondagochtend de bus in en zijn benieuwd hoe strijdbaar onze helden later die middag aan de veldslag gaan beginnen. Zit het goed in de koppies, dan is een prachtig resultaat absoluut haalbaar; het zal dan stil zijn in De Kuip, het uitvak natuurlijk uitgezonderd. Kan het elftal van Van de Looi en Lukkien echter opnieuw als een vierkant spelend team zonder over-mijn-lijk mentaliteit gekenschetst worden, dan is het doelsaldo, nu nog +2, de langste tijd positief geweest, en beginnen de Noordelingen met een beroerd gevoel aan de o zo belangrijke bekerpot tegen N.E.C.

 

Kortom - tegen Feyenoord zal het echt om instelling draaien, en om de bereidheid voor elkaar door het vuur. De meelezende spelers kunnen dit gerust in hun oren knopen ;-) Bloed, zweet en trainen - steevast dé sleutel tot succes voor FC Groningen!

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen op grond van training donderdagochtend:

 

Basis:


Kirm - De Leeuw - Kostic

Hiariej - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot


Vermoedelijke bankbezetting:

Luciano, Adorjan, Burnet/Ben Moussa, Ekong, Letschert, Lindgren, Texeira

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Bakker, Ben Moussa/Burnet, Bos, Johansson, Van der Velden, Zeefuik 

 

Training vrijdag 13 december 2013:

Basisplaatsen voor Stefano Magnasco en Michael de Leeuw

Start van de training op vrijdagochtend

 

Aan de training op deze vrijdag de 13e, de voorlaatste in de aanloop naar de wedstrijd van zondag, deden in tegenstelling tot gisteren ook Lorenzo Burnet, Emil Johansson en Género Zeefuik mee; Nick van der Velden ontbrak wederom. Na de warming-up werd de groep veldspelers in tweeën gesplitst. Bij de basisgroep zagen we Stefano Magnasco en Michael de Leeuw.

 

Bij de hesjesverdeling bleek de opstelling van gisteren te zijn doorgetrokken naar vandaag:

 

Opstelling FC Groningen:

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Kieftenbeld, Chery, Hiariej; Kirm, De Leeuw, Kostic

 

Net als gisteren speelde Andraz Kirm aan de linkerkant en Filip Kostic rechts. Bij de tegenstanders viel de multifunctionele Emil Johansson op met een plaats als rechtsback. Género Zeefuik was bij de tegenstanders van de basis de diepe spits; hij lijkt echt op de weg terug!

 

Op het eind van het partijspel is er nog een variant uitgeprobeerd met Krisztian Adorjan als diepe spits, in plaats van Michael de Leeuw. Wij denken dat de keuze zondag op Michael de Leeuw zal vallen.

 

Vrijdagtraining Feyenoord:

Opbouw van achteruit; zo lang mogelijk uitstellen van vrije bal op Graziano Pellè

AD.nl berichtte over de vrijdagtraining van Feyenoord, en schreef ondermeer het volgende:

 

"En weer trainde Ronald Koeman gisterochtend uitgebreid op de opbouw van achteruit. Stefan de Vrij en Joris Mathijsen die voortdurend bleven zoeken naar vormgever Jordy Clasie en vrije man Bruno Martins Indi. Om vooral die eindeloze lange bal op spits Graziano Pellè maar zo lang mogelijk uit te stellen."

 

Ronald Koeman over FC Groningen: "Daar win je niet zomaar even van hoor. Ze hebben met Kostic een speler die in het oog springt met een fantastische voorzet."

 

Trainingsfoto's, met dank aan Feyenoordtraining.nl:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.