Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Feyenoord

Normaal gesproken al een spektakelstuk van de bovenste plank: FC Groningen tegen Feyenoord. Als vanzelf trilt de Euroborg tijdens wedstrijden tussen beide teams, die het van vechtlust, strijd en passie moeten hebben, op zijn grondvesten, en de punten blijven in de Euroborg steevast daar waar ze horen: de FC scoort 13 uit 5 tegen de Rotterdammers. Vanwege Shocking Monday zullen er zondag nog meer gebalde emoties dan anders door de supporters gieren! 't Wordt een prachtpot!

 

UPDATE vrijdag 26 februari 2010 na training: Lucius en Zonneveld vervangen Sankoh en Bacuna
Zoals we gisteren al dachten worden de geschorste Gribril Sankoh en Leandro Bacuna zondagmiddag vervangen door Theo Lucius en Mike Zonneveld. Laatstgenoemde zal controlerend spelen waardoor Danny Holla doorschuift naar de positie direct achter de spitsen. Ook de rest van de opstelling zal zijn zoals verderop in deze voorbeschouwing valt te lezen.
Van een imponerende bankbezetting moeten we het zondag niet hebben: op meer namen dan Van Loo, Hiariej, Olijve, Koç en Pedersen komen we vooralsnog niet. Of het moeten de vandaag aanwezige Post en Wagenaar zijn, maar het zou ons verbazen als zij zondag bij de selectie zitten. Femi ontbrak vanochtend op het TCN trainingsveld; Koen van de Laak traint nog apart van de groep. Tim Sparv traint wederom alles mee maar zal eerst minuten en ritme bij de beloften moeten opdoen. Wij hopen dat dit a.s. donderdag in de Euroborg kan gebeuren, we zijn erg benieuwd naar zijn kunnen. Op de trainingen laat de boomlange Fin in elk geval zien niet de allersnelste, maar wel een zeer slimme speler met een fantastisch spelinzicht te zijn.

(De FC verklaarde later dat zondag naast Frank Olijve ook de jonkies Danny Menting (middenveld/aanval) en Koos Werkman (verdediging) bij de selectie zullen zitten.)

 

 

 

Spelers en trainers gaan, supporters blijven

Over jl. maandag hebben we op deze site genoeg geschreven. Ik heb m'n mening vrij duidelijk geventileerd, nog altijd beheerst het voor een groot deel de bovenkamer, en het doet me goed dat velen mijn mening delen. (Velen ook niet, zie de tussenstand van onze poll, maar het leeft bij iedereen, zoveel is duidelijk.) HET bericht sloeg in als een bom. Je hebt weer een poosje het teleurgestelde gevoel van een min of meer zekerheidje beroofd te worden, het gevoel dat we nog maar al te goed kennen van de maand januari 2008. De dramatische transfer window van het seizoen 2007-2008 heeft diepe sporen achtergelaten. In mijn optiek lever je niet, als je écht van je club houdt, je contract in en legt er zelfs nog een voor u en voor mij vorstelijke som geld bij om maar naar de wisselbank van een Engelse-club-in-de-marge te kunnen verkassen, en datzelfde geldt voor de langstzittende trainer in het betaalde voetbal. Naar eigen zeggen zó vergroeid zijn met je eigen club trek je een eerder geplaatste stelling ("Ik wil niet de Foppe de Haan van FC Groningen worden") in en geeft aan helemaal bij deze club te horen, je verkondigt zelfs dat je nooit naar Heerenveen zult gaan omdat je dat echt niet kunt maken als steeds meer tot Groninger verwordene, en wat gebeurt er?

(Feitelijk hadden we na zijn eerdere uitspraak ("Ik blijf niet te lang bij de FC") die hij later weer introk al kunnen vaststellen dat de volgende uitspraak ("Ik ga nooit naar Heerenveen") wellicht ook weer ingetrokken zou worden...)

 

Ach, misschien heeft Wim Masker wel gelijk met zijn vandaag in de Groninger Gezinsbode verwoorde visie: "De supporters moeten Ron Jans ook weer niet belangrijker maken dan hij is. Jans is uiteindelijk toch niet meer dan een passant." Masker heeft het vermogen na een halve week alweer te kunnen relativeren, ooit ben ik misschien ook zover.

 

Wat mij vooral deugd deed was te lezen hoe de eensgezindheid onder de supporters van FC Groningen aan het groeien is. Hoe ziedend menigeen ook is, en vast van plan is dit zondag op een niet mis te verstane manier te laten blijken - één ding staat bij hen voorop: vol achter de ploeg blijven, fanatieker dan ooit en vol overgave de Trots van het Noorden naar de drie punten schreeuwen. Als we het niet al lang wisten dan is het bewijs afgelopen week geleverd: de echte supporters van FC Groningen weten weer waar ze voor staan, voor hun club, voor clubliefde en we weten meer dan ooit dat de echte clubliefde alleen maar in de supporters is verankerd, en dan ook zó vast dat niets en niemand dit kan ontmantelen.

 

Wat dit betreft deel ik de mening van Wim Masker niet. Hij zegt dat "misschien in het voordeel van Feyenoord spreekt dat een deel van het Groningse publiek het duel waarschijnlijk zal aangrijpen om zijn afkeer van de Ron Jans-transfer naar Heerenveen te laten blijken, en dat dat ten koste kan gaan van de sfeer en de focus op de wedstrijd." Met het eerste heeft hij gelijk, met het tweede niet. Er zal afkeer zijn, maar het zal de sfeer niet beïnvloeden. Tenminste niet in negatieve zin. Vaak is nl. uitgesproken, tegenover Koen van de Laak en ook tussen de fans onderling, dat de spelers er allemaal niets aan kunnen doen en van protesten niet de dupe mogen worden, en ik geloof dat het allemaal goed zal uitpakken.

 

 

Kortom, we hebben extreem veel zin in zondag, de spanning zal ervan afspatten, en als de voortekenen niet bedriegen dan zal er een echte 12e man aanwezig zijn die aan het volgende rijtje indrukwekkende statistieken van alle in de Euroborg gespeelde ontmoetingen tussen FC Groningen en Feyenoord een passend vervolg gaan geven, en wel met een denderende zege!

 

Datum  
Uitslag Arbitrage  
28-09-2008 ED FC Groningen - Feyenoord 3-1 Blom  
25-11-2007 ED FC Groningen - Feyenoord 3-2 Vink  
10-05-2007 NC FC Groningen - Feyenoord 2-1 Vink  
20-08-2006 ED FC Groningen - Feyenoord 3-0 Temmink  
26-02-2006 ED FC Groningen - Feyenoord 1-1 Jol  

 

En wie de wedstrijdberichtjes van www.fcgstats.nl er even bij pakt, die kan nog even nagenieten van de bijna zonder uitzondering fantastische wedstrijden die beide ploegen het publiek in Groningen weten voor te schotelen:

 

26-02-2006 (uitslag: 1-1, doelpunt: Mark-Jan Fledderus)

FC Groningen pakte in een enerverende wedstrijd een punt tegen de nummer 2 van de Holland Casino Eredivisie. Feyenoord kwam dankzij een gretig Groningen nauwlijks aan combineren toe.

20-08-2006 (uitslag: 3-0, doelpunten: Erik Nevland (54'), Koen van de Laak (61'), Glen Salmon (67'))

FC Groningen heeft het openingsduel van het seizoen 2006/2007 voor eigen publiek met 3-0 gewonnen. In de eerste helft viel er weinig te genieten maar na de 1-0 bleek Feyenoord niet bij machte om het tij te keren.

10-05-2007 (uitslag: 2-1, doelpunten: Erik Nevland (45'), Gibril Sankoh (72'))

Feyenoord, dat na de rode kaart van Guzman zwaar onder druk stond, kwam ondanks de nederlaag toch nog goed weg. Een veel sterker FC Groningen wist de overmacht niet volledig te benutten.

25-11-2007 (uitslag: 3-2, doelpunten: Marcus Berg (73', 94'), Erik Nevland (76'))

FC Groningen startte werkelijk furieus tegen de nummer 2 van de Eredivisie maar ging onterecht met een achterstand de rust in. De FC bleef echter opportunistisch en geconcentreerd voetballen wat in de slotminuten tot een verdiende overwinning leidde.

28-09-2008 (uitslag: 3-1, doelpunten: Sepp De Roover (21'), Marcus Berg (81', 93'))

Speelde de FC in de vorige competitiewedstrijd al snel met 10 man, nu kwam de FC na 10 minuten met een man meer te spelen omdat Hofland rood kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Berg. Ondanks de man meer situatie had de FC het toch moeilijk om de winst binnen te slepen. De 3-1 echter was wel een terechte uitslag.

 

Als we eens trachten een rode draad van al deze vijf ontmoetingen te vlechten, dan pik er de volgende kenmerken uit:

  • bijna alleen maar zeges voor FC Groningen (vier van de vijf maal)
  • verreweg de meeste doelpunten vallen in de tweede helft
  • winnende doelpunt valt vaak laat

Kortom, wie er, zoals ondergetekende, in alle vijf door vechtlust gedomineerde veldslagen bij is geweest, die kijkt ook nu weer reikhalzend uit naar de wedstrijd van a.s. zondag!

 

(Mocht er her en der een verdwaalde meelezende Rotterdammer op deze site zijn neergestreken: in april 2005 werd er in ons vorige bolwerk, het Oosterpark, voor het laatst een overwinning door 010 weggekaapt, na 90 minuten dropen verreweg de meeste van de 12.500 toeschouwers teleurgesteld af. De balans slaat na 33 wedstrijden (incl. nacompetitie en beker) echter door in het voordeel van Stad en Ommeland: 11x een tweetje, edoch 13x een strakke één en de snelle rekenaars weten de resterende 9 gelijke spelen feilloos aan te dragen.)

 

Zelfs ik was er, door biologische oorzaken, niet bij op de 18e mei van 1972. Voor het eerst begroetten we onder de naam FC Groningen de club van Het Legioen aan de Zaagmuldersweg, en de 13.000 toeschouwers zagen ons nog wel met een 1-0 voorsprong de rust in gaan door een goal van wie anders dan Mr. FC Groningen himself, Piet Fransen, maar een helft later was het met 1-3 einde verhaal. De volgende helden traden toen aan in het strijdperk:

 

Jan Nordström, Jan Schipper, Martin Koeman, Frans Guns, Henk Oosterwold, Wim van der Heide (Peter Eimers), Piet Fransen (Klaas Kirchhoff), Hugo Hovenkamp, Jaap Bos, Bjarne Jensen, Bert Oldenburger

 

Terug naar 2010 en de grassprietloze toendra in de Euroborg

Vanochtend heb ik de voormalige grasmat weer eens aan een diepgaand onderzoek onderworpen en tot mijn vreugde kon ik vaststellen dat zelfs de onbetekenende regen van de laatste dagen al niet eens meer geabsorbeerd kon worden: er stonden plassen aan de Zuidzijde. Het veld zelf mag de benaming veld al lang niet meer hebben, en door intensieve trainingsarbeid vertoont de oppervlakte nu echt alle gelijkenissen met een plaggenveld. Ik ben er hoe langer hoe blijer mee. Daar waar Heracles voordeel put uit haar kunstgras, daar spinnen wij van bui tot bui en van sneeuwvlok tot sneeuwvlok meer en meer garen: de ondergrond wordt beroerder en beroerder, modder, bagger en ellende spatten op bij elke lekker ingezette sliding en omdat wij hierop al weken trainen zal dit zwaar in ons voordeel werken. 't Is één van de factoren die hebben geleid tot de wederopstanding van Grunn sinds de winterstop. 'k Ben een echte liefhebber geworden van de barbaarse weersomstandigheden die het grasveld volledig hebben gesloopt! De modderpoel zal tot de zomer nooit en te nimmer meer herstellen en na Feyenoord zullen VVV, Roda, Willem II, Sparta en wat play off-figuranten op een pijnlijke wijze mogen vaststellen wat de combinatie van (1) blubber, (2) vechtlust en passie in het team en (3) een zeldzaam fanatiek meelevend publiek teweeg zal brengen: dood en verderf bij de na afloop jankend met de bus terugkerende opponent, en Europees voetbal, waar we zo naar hunkeren.

 

Kunnen we al iets over de verwachte opstelling roepen?

Jazeker. We weten het allemaal: ten gevolge van de kleur rood, toch al de kleur die we allemaal zo haten, is onze selectie weer eens aardig gedecimeerd. De vraag is niet OF we te maken hebben met schorsingen maar WIE er geschorst zijn. Tegen Feyenoord zijn dit Gibril Sankoh en Leandro Bacuna. De ene donkere vriend is er de week erna weer bij, de andere gebruinde kameraad mag er daarna nog twee weekjes vakantie aan vastplakken, tot onze spijt overigens, hij zal node gemist worden, deze zich als een komeet ontwikkelende ster in de dop.

 

We hebben Sankoh en Bacuna al eens eerder moeten vervangen, en wel in de vorige thuiswedstrijd, toen we RKC alle hoeken van het veld lieten zien. Sankohs plaats werd toen ingenomen door Theo Lucius, en deze voormalige Feyenoorder zal dit avontuur met graagte nog eens willen aangaan. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Ron Jans anders zal besluiten, Lucius kweet zich nl. met verve van zijn taak, dus vul alvast maar in: centrale verdediging: Lucius en Granqvist.

 

En Bacuna? Op 10 een weergaloos mannetje, die Goran Lovre definitief verdreven lijkt te hebben van die positie waar de Serviër toch vele jaren heeft gestaan. Want zelfs tegen RKC schoof Lovre bij absentie van Bacuna niet door naar de positie direct achter de spitsen, maar bleef gewoon als rechter middenvelder staan, waar hij een prachtig koppel vormt met Daley Blind. Danny Holla schoof door van verdedigende middenvelder naar plek 10, en Mike Zonneveld stroomde in als controleur. En beiden deden dit uitstekend.

 

Kortom, morgen op de training zullen we zien of de volgende elf kanjers de basis zullen gaan vormen tegen Mario Beens niet bijster imponerende meute:

 

matavz - nordstrand

holla

enevoldsen - lovre

zonneveld

stenman - granqvist - lucius - blind

luciano

 

 

Aan bankbezetting kan ik nu al wel de namen Van Loo, Hiariej, Pedersen en Koç invullen, maar graag had ik ook onze Finse topper Tim Sparv bij hen gevoegd. Maar het zal niet zo zijn. De Fin, zo fit als een hoentje en fanatiek meetrainend, snakt naar speelminuten bij de beloften, maar hij wordt strak begeleid en kort gehouden en kreeg vorige week te horen dat hij eerst nog meer volledige trainingen moet absolveren bij de eerste selectie. Dat is deze week gebeurd, dus wellicht mag hij volgende week donderdag zijn debuut gaan maken voor een vertegenwoordigend elftal van FC Groningen. Jong FC Groningen treedt in de Euroborg dan aan tegen de bijna-koploper uit Eindhoven, en als hem dit goed afgaat kan Jans er toch echt niet meer omheen en zal hem dan moeten opnemen in de selectie van de volgende wedstrijd van de hoofdmacht, de thuis-pot tegen de ploeg van EX-Groninger Jan van Dijk, VVV. Ik zeg met nadruk EX-Groninger, lees de VI van deze week maar eens en concludeer met afgrijzen dat Jan van Dijk helemaal niets meer met FC Groningen te maken wil hebben en ook niet meer terug wil naar de mooiste provincie van Nederland. "Ik ben tien jaar weg bij die club en ik vind het prima zo. Mijn warme gevoel bij die club is weg." Wat gebeurt er toch met de wereld om ons heen.

 

Een bankbezetting van vier man is wel wat magertjes, dus wie weet wordt er nog een middenvelder van de beloften bijgetrokken, ik denk dan met name aan Frank Olijve. Wij zullen het zondag zien.

 

Tot slot nog even naar de tegenstander van zondag. We kunnen bv. hier lezen dat de focus in Rotjeknor met name ligt in de textiel-sfeer. Er wordt met man en macht gewerkt aan nieuwe T-shirts voor het komende seizoen, en men denkt op deze manier, dus meer met woorden dan met daden, het lek boven te hebben. Ik citeer: In 2010 is de aandacht van Puma Football gericht op de psychologie van de spelers die onze producten dragen. Het belangrijkste doel van het concept is dat we producten maken die het oerinstinct in de spelers naar boven halen, waardoor ze hun tegenstander angst inboezemen en onoverwinnelijk worden. Hiervan liggen wij vooralsnog niet wakker. Kennelijk wordt er zelfs al jaloers gekeken naar de Groene Hel en zijn met de kleur groen sympathiserende bewoners, ik citeer nl. met graagte ook nog het volgende van de betreffende Rotterdamse auteur: Jammer dat er geen overheersend groen als kleur in het uitshirt zit, maar het zal wel een commercieel doel hebben. (NB De uitshirts van Feyenoord zullen komend seizoen volkomen wit zijn, een foeilelijke outfit als je mij vraagt.)

 

Mario Been, die zijn team vorige week in de thuiswedstrijd tegen ADO werkelijk dramatisch zag spelen, heeft inmiddels wel twee slachtoffers benoemd: de vijandelijke trainer gunt Sekou Cissé en Jonathan de Guzman komend weekeinde in het duel met FC Groningen een plaats op de weinig benijdenswaardige bank, zo lezen we hier. De site voegt eraan toe: "Diego Biseswar lijkt de positie van de Ivoriaan in te nemen. Jon Dahl Tomasson zal als aanvallende middenvelder gaan spelen, waardoor de spitspositie vrijkomt." Voorin zal het dan gaan tussen Roy Makaay en Luc Castaignos. Wie het ook wordt - Theo Lucius en Andreas Granqvist zullen hem zonder mededogen opvreten. (Volgens Radio Rijnmond zal oudgediende Makaay worden klaargestoomd voor een basisplaats en zal zijn 17 (!) jaar jongere spitscollega Castaignos richting bank doorschuiven.)

 

Wij gaan er een eind aan breien. Zondag moet het gaan gebeuren. Mijn hoop is dat de fans zich inderdaad vierkant achter de ploeg gaan stellen, met een wat mij betreft zo oorverdovend mogelijke herrie, dan gaan we een gave wedstrijd tegemoet! En gaan we dan na dit seizoen Europa weer bestormen?

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Tot zondag!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

PS

Trots van het Noorden is niet te beroerd om Ron Jans een handje te helpen bij het zich eigen maken van de duistere hiërogliefen die tezamen het Friese dialect vormen. Geniaal, Harris! Wij citeren:

 

Daarom speciaal voor Ron een lesje Fries met handige woorden en zinnen, die ongetwijfeld spoedig van pas zullen komen. Dit alles overzichtelijk gerangschikt per onderwerp, met de Friese vertaling erachter, zodat Ron zich snel in elke situatie kan redden:

 

Prestaties van het elftal    
Verliezen : Ferlieze
Degraderen : Degradearje
Grapjasserij : Grapjeierij
Middelvinger : Midsfingersein
Heeft sc Heerenveen nou alweer verloren? : Had sc Hearrenfean alwer ferlern?
Nee, 4 punten uit 20 wedstrijden is niet veel, maar het komt allemaal goed. : Nee hear, fjouwer pûnten út tweintich wetstriden is net safolle, maer it komt allegearre wol goed.
Onze keeper is wel een prutser zeg. : Us kyper is wol in griemer.
Dat kan gebeuren, met 7-1 verliezen. : Dat kin barren, mei sân-ien ferlieze.
Natuurlijk staan wij nog achter de trainer... : Fansels, steane wy efter de trainer...
Ik heb mijn middelvinger helemaal niet opgestoken! : Ik ha myn midsfingersein hielendal net omhegens stutsen!
Zal ik nog een grapje maken op de persconferentie, of is de stemming daar niet naar? : Sil ik dochs in grapke meitsje op é parsekonferinsje, of soe it sin dêr net nei wêze?
     
Rondom het veld    
Toeschouwers : Taskôgers
Koffiekan : Kofjekanne
Wie zijn eigenlijk die zingende kleuters achter het doel? : Wa binne eins dy sjongende beukers efter it doel?
Wie is eigenlijk die tweeling met die Beerenburg? : Wa is eins dy twilling mei dy Bearenboarch?
Verkoopt u ook spuuglelijke poncho's? : Ferkeapje jo ek poncho's mei pompeblêden?
Mag ik ook een zwaaivlaggetje? : Mei ik ek in flage hawwe om mei te wiuwen?
Goh, het lijkt hier net Thialf. : Nou, it liket hjir krekt Thialf.
     
Tellen bij thuiswedstrijden    
0-1 : Nul-Ien
0-2 : Nul-Twa
0-3 : Nul-Trije
0-4 : Nul-Fjouwer
0-5 : Nul-Viif
     
Tellen bij uitwedstrijden    
6-0 : Seis-Nul
7-0 : Sân-Nul
8-0 : Acht-Nul
9-0 : Njoggen-Nul
10-0 : Tsien-Nul