Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

172 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Ajax

(ook verschenen op www.boerenmacht.nl)

Zondag. 020-thuis. Immer beladen, altijd emotie, altijd strijd. En heel vaak legendarische wedstrijden waar lang over wordt nagepraat en die ons jaren van ons leven kosten. We smachten weer naar een succes na het bekerdrama van woensdag en na de recente nederlaag tegen zekere Friezen, laat onze revival en revanche zondag maar eens beginnen! Want we zijn dan wel wat afgezakt naar de zevende plaats, de verschillen zijn klein. De playoffs zijn nog steeds een heel reële doelstelling. Zondag moet daar maar eens een goede basis voor worden gelegd! MET ONS ALS TWAALFDE MAN!

 

 

De zin van het leven na woensdagavond
Op het moment van schrijven van het begin van dit stuk zat uw verslaggever in de trein, de Randstad gelukkig met een aardige vaart latend voor wat hij is, op weg naar het mooie Grunn. Ondanks recente tegenslagen in de competitie en het bekerdrama van woensdagavond liep ik trots met een pracht van een FC Groningen-sjaal rond, en het moet van m'n gezicht af te lezen zijn geweest dat elke lullige opmerking hierover tot een bloedig einde van het vermoedelijk toch al zinloze leven van de brutale hond zou hebben geleid want we registreerden slechts respect over deze nimmer aflatende clubliefde.

Het verschil tussen een lekker gevoel, wat zo broodnodig is na de recente tegenslagen voor de FC, en een werkelijk sinds woensdagavond half 12 ononderbroken gevoel van ellende en zware teleurstelling zat hem in één lullig strafschopje. Of eigenlijk twee. Ranselen Garcia of Lev dat ding gewoon tussen de palen dan staan we in de kwartfinale van de beker maar het mocht niet zo zijn. Deze voorbeschouwing gaat natuurlijk over de clash die de wedstrijd tegen het schorriemorrie uit 020 elk jaar weer is maar slechts de erkende schizofrenen slagen erin het Brabantse beker-echec nu alweer naar de vergetelheid te verdrijven en kunnen overgaan tot de orde van de dag. Ik kan dat nog niet, en of de spelers de knop wel snel kunnen omzetten? Als dit lukt dan getuigt dit van grote klasse bij Ron Jans en zijn discipelen. Want de bekeruitschakeling moet als een mokerslag zijn aangekomen. Niet alleen bij ons, supporters, maar ook bij de FC zelf, neem dat van mij aan. En geloof maar dat García en Lev hun gemiste penal al wel 1000 maal hebben overgenomen, net als de onfortuinlijke Krohne, en dat ze er een verschrikkelijk gevoel aan hebben overgehouden.

Penalty's en de FC, 't is niet anders dan kut met peren. Yuri's misser tegen Partizan was al een dreun van jewelste, en sinds de bewuste dag toen ik in een kolkend uitvak bij Fiorentina zat hoeven ze bij mij ook niet meer aan te komen met strafschoppenseries, en sinds gisteravond lijkt dit zelfs een regelrecht trauma te zijn geworden. Afschaffen die handel, 't lijkt aan ons Groningers niet besteed...

GTPV
Maar met terugkijken schieten we momenteel weinig op, en met al onze negatieve uitingen over Jans en zijn spelers al evenmin. 't Wordt tijd dat we weer getuige worden van het heerlijke type voetbal waar wij allemaal zo van houden, het door Van Halst getypeerde GTPV dat we voorheen zo frequent in de Euroborg mochten toejuichen. Groningen Thuis Pressie Voetbal. Dat ligt ons toch het beste en daar worden de fans toch het warmst van.

Ajax: niet mijn boezemvriend
De gehate neuzen lijken het de laatste jaren tot belangrijkste doelstelling verheven te hebben het uit de regionale clubs weghalen van de angels die tot de beste uitvoering van GTPV en recent TTPV (Twente Thuis Pressie Voetbal) kunnen leiden. Deze doelstelling lijkt nog de enige te zijn die met hun schandalig goed gevulde portemonnee gerealiseerd kan worden. Gebleken is dat geld alleen niet genoeg is om bv. een geolied scoutingapparaat of een goed lopende jeugdopleiding te kunnen runnen. Zelfs de sneaky bij PSV weggekaapte scout Van der Zee heeft weinig tot niks toegevoegd aan de zwaar onrendabele surrogaat scouterij van 020. Dus worden in de winterstop de dragende krachten uit de ploeg van de grootste concurrent geamputeerd. Of ze nu Lindgren, Silva of Wielaart heten, of het leidt tot competitievervalsing of niet - het doet er de Arrogantie uit de randstad niet toe. Het resterende stukje krediet dat de ploeg buiten Amsterdam nog had, bacteriologisch klein en met het blote oog onzichtbaar, is na het gekonkel tussen Wielaart en de neuzen definitief verdwenen en aldaar hoeft men niet op te kijken als de heren waar ook in Nederland met hoongelach en oorverdovende fluitconcerten worden begroet. De tijd dat Stanley Menzo het Oosterpark met welgevulde fruitmanden kon verlaten (hoog bananengehalte) ligt achter ons, we worden door de KNVB inmiddels met microscopische precisie gevolgd na wat gemompel aan het adres van foute lieden als Bossen en al helemaal nadat onze trainer, hoe verschrikkelijk, met een vingertje wapperde, dus laten we de gele lekkernijen maar thuis houden. Ik denk dat de beste remedie voor een goed gevoel zondag het volgende is:

DRIE PUNTEN, oftewel:

HELEMAAL NIETS IN AMSTERDAM

 

 

Ik weet het, winst zondag is geen zekerheidje. Verlies echter ook niet, zoals sommige lezers op deze site echter wel denken zeker te weten. Hen raad ik aan hun kaart op www.skelpter.nl te koop aan te bieden, wie wil er nou getuige zijn van een zekere nederlaag?

Maar er liggen zondag wel degelijk kansen. Ik zag thuis tegen Heerenveen niet alleen iets terugkomen van vechtlust, tot mijn grote vreugde kwam in die wedstrijd zo rond de eerste goal ook de stemming “van vroeger” terug in het stadion, de opzwepende mensen op Noord waarbij velen zich vanaf de andere tribunes zich aansloten, de 12e man die er in de Hel van het Noorden al zo vaak voor heeft gezorgd dat onze spelers de tegenstander tot kansloze slachtoffers degradeerde c.q. tot gehakt vermaalde. Ook Ajaks heeft dit lot al wel eens ondergaan hier in de Euroborg.

Maar dan moeten we er zondag met z’n allen wel vol voor gaan. Aan twee kampen met negativisten enerzijds en optimisten anderzijds hebben we niks. Als we weer eens één front kunnen vormen, en als het stuivertje nou eens de goede kant opvalt (waarom zou de pech van Heerenveen-thuis (90+5) en NAC-uit (Lev) niet eens de nek omgedraaid kunnen worden?), dan zie ik niet in waarom de punten niet in Groningen zouden kunnen blijven, daar waar ze ook horen.

Of gaan we toegeven aan de arrogantie (in het kwadraat) van de gemiddelde ajacied? Ik citeer nog maar eens van een verderfelijke
site (ik heb de zieke bron bewust opgenomen omdat ik de vorige keer door verschillende mensen gevraagd ben of dit echt iemand had gezegd of dat ik het misschien zelf had bedacht, nou mensen deze haat en verderf zaaiende tekst is echt niet uit mijn brein afkomstig maar uit dat van ene Ron Schiltmans. Bij hem vergeleken zijn de kreten van dhr. Wilders van het alleronschuldigste soort...)

 

De achtergrond van mijn laptop is een beeldvullende foto met de tekst "ik ben Ajacied" gevormd door duizenden toeschouwers met omhooggehouden witte en rode papieren in de ArenA. Daar tussenin hangt een klein spandoek met de tekst: "ik verneder, ik geniet". Dat klinkt arrogant en dat is het eigenlijk ook, maar dat is wél waar wij voor staan. Wij Ajacieden willen de tegenstander domineren en soms zelfs vernederen. Een échte Ajacied heeft zichzelf altijd in de hand en stapt glimlachend over een wanhopig uitgestoken been, dat wéér te laat een sliding inzet. Een knikje en een doordringende blik richting de scheidsrechter is genoeg om duidelijk te maken dat zijn beslissingen kritisch gevolgd worden.

Een Ajacied is zelfverzekerd meester over de situatie en wil maar één ding: de tegenstander van de mat spelen.

 

Dit gelezen hebbend, de maag geleegd en de bek gespoeld of het kan niet anders of we zijn nu tot het uiterste geladen om de Euroborg zondag eindelijk weer eens om te toveren tot een ware hel waar het de ajacieden (overigens zonder Cvitanich en Lindgren, tot zover mijn bijdrage aan de opstelling van de vijand) dun door de broek zal lopen. De Rotterdamse huilebalken van Verbeek kunnen treffend al op de volgende visuele manier beschreven worden:

 

 

Maar laten we er zondag voor zorgen dat er om kwart over 4 's middags helemaal niemand meer achter Van Basten aan kan lopen, dat ze na het laatste fluitsignaal van Jan Wegereef groggy naar de heilige grasmat zijn gezegen, jankend als nooit tevoren, en dat er dagen nodig zijn om de amsterdamse wonden te likken terwijl wij de toekomst weer wat zonniger tegemoet zien.

 

Ron Jans spreekt vandaag in de voorbeschouwing op de site van de FC de hoop uit dat de wedstrijd van zondag in een fantastische entourage wordt gespeeld waarbij het publiek zich vooral richt op het ondersteunen van de eigen ploeg. Op die manier kunnen we het thuisvoordeel maximaal uitbuiten.

 

En zo is het! Deze oproep is toch niet aan dovemansoren gericht zou ik zeggen!

 

Ik sluit me hier dus van harte bij aan! Dan kunnen we meteen de bij VI heersende opinie logenstraffen dat de Euroborg geen vesting meer is.

 

Exit VI
In het stuk, overigens van abominabel niveau en eigenlijk alleen maar geschikt om er het vuur mee aan te maken [hm, na 13 april jl. wellicht niet mijn meest passende woordspeling], wordt met droge ogen voorspeld dat niet wij maar onze tegenstander met de volle buit aan de haal zal gaan omdat wij geen thuisvoordeel meer hebben en de wil om te winnen bij ons zondag ook niet groter zal zijn dan bij Ajax. Het ongetwijfeld in de nadagen van zijn journalistieke carrière vertoevende heerschap is dan nog wel ingefluisterd dat wij qua fysieke kwaliteiten in het voordeel zijn, maar dit doet niets af aan zijn voorspelling: een strakke 2. Rechtzetten die ellende zou ik zeggen!


Onze selectie voor zondag
Tot mijn grote vreugde is Nicklas Pedersen eindelijk aan de selectie toegevoegd.

 
Tijdens het trainingskamp in het zonovergoten Marbella mocht hij een half uurtje meedoen in de wedstrijd tegen NEC, maar het kan niet anders of dit is toch te vroeg gekomen voor hem, anders had deze balvaste jongen vast en zeker zijn opwachting gemaakt, bv. woensdag in Breda of vorige week zondag in de wedstrijd tegen Sparta, dé club uit Rotterdam. Maar Jans vertelde vlak na het trainingskamp op tv dat Nicklas na elke training nog een behoorlijke terugslag had, zijn meedoen zal de laatste twee wedstrijden nog niet verantwoord zijn geacht. Gelukkig traint hij nu alweer dagen volop mee, met een uitverkiezing in de Trots van het Noorden voor de beladen wedstrijd van zondag als beloning. Wat gun ik hem de winnende treffer! Maar Marcus Berg mag hem ook maken hoor. Dit zal hem goed doen. Vandaag staat er in het Zweedse
Aftonbladet een stuk over hem. Het artikel kopt met de woorden dat hij absoluut GEEN chaos en verwarring wil creëren. Ten eerste is dat zijn stijl niet en ten tweede gaat hij er vanuit (een welkome herhaling van zijn eerder gedane uitlatingen) dat hij bij de FC blijft omdat hij zich hier veilig voelt. Marcus vertelt dit omdat er in diverse media beschamende geluiden te horen waren dat zijn akkefietje met Femi, woensdag op de training, geënsceneerd was om een breuk met de FC te forceren om een overgang naar onze tegenstander van zondag mogelijk te maken. Berg ontkent dit met klem. En het moet gezegd, het Dagblad van het Noorden heeft wel erg tendentieus over het opstootje bericht en de schuld volledig in de voeten van onze topscorer geschoven. Kwalijk om zo te stoken, en dan zo onjuist! Uit zeer betrouwbare bron weet ik precies hoe de vork in de steel zit. Femi ging stevig in op Berg, iets té fors naar de zin van Marcus waarna beide heren niet al te vriendelijk tegen elkaar waren. Maar waar maken we ons druk over, het is eigenlijk het berichten hierover niet waard, maar het DvhN meende er wel een groot drama van te moeten maken en dit zit Marcus niet lekker. Hij zit toch al niet zo lekker in z'n vel (de opleving zo rond de uitwedstrijden tegen PSV en Roda was dus van vrij korte duur), dan kan dit er ook nog wel bij. Hij baalt ervan dat hij de kansen die hij krijgt niet nog beter verzilvert, het is echt een perfectionist, en dit vreet aan hem. Ron Jans is natuurlijk helemaal op de hoogte van de frustraties bij de Zweed. Ron gaat hierover vaak genoeg het gesprek aan met Marcus, dit is ook zijn taak natuurlijk en daar is Jans zich terdege van bewust: "Ik moet mijn middelvinger niet opsteken en jij [Berg, red.] moet je op het voetballen concentreren. Marcus kan heel goed voetballen en hij gaat een mooie toekomst tegemoet. Het komt wel goed met hem, daar ben ik ook voor hè?" Prima Ron! (al was die middelvinger zo erg nog niet :-)

 

Kortom, ook Berg is de winnende goal gigantisch gegund! Wat mij betreft gaan we zo naar huis zondag:

 

 

Helaas zit Sepp de Roover weer niet bij de selectie, zijn lies blijft maar opspelen. Omdat Svejdik gepasseerd was tegen NAC zal Hiariej vast en zeker wederom als rechtsback opdraven. Aan de linkerkant kunnen we Fredrik Stenman ook weer bij de selectie begroeten en eigenlijk verwacht ik niks anders dan een basisplek voor hem, Metajs opbouwende kwaliteiten komen toch een stuk minder uit de verf. Stenman en Hiariej kunnen hun borst dus natmaken want $uarez zal wel weer als een wervelwind over alle uithoeken van het veld vliegen. Ik raad de luis wel aan het centrum te mijden, tegen Sankoh en Granqvist zal zondag geen eer te behalen zijn.

 

Over Petter Andersson tenslotte, vorige week vlak vóór de wedstrijd tegen Sparta met buikgriep uitgerancheerd, wordt pas morgen een beslissing genomen. Laten we hopen dat hij van de partij kan zijn, 't is niet voor niks dat hij in Zweden als hét talent wordt beschouwd. Deze kerel heeft echt een portie talent, onvoorstelbaar. Kop op Petter!

 

 

Nog wat statistieken
Ach de cijfers van de thuiswedstrijden tegen Ajax zijn weinig verheffend, de laatste twee potten werden nipt verloren, maar de wedstrijd van 19 maart 2006 had het natuurlijk helemaal in zich. Een vlammend FC speelde de tegenstander bij vlagen zoek en de 3-2 zege was volkomen verdiend. Vele fans zullen nu nog schor zijn van die legendarische wedstrijd waren Nevland, Levchenko en Antoine van der Linden het publiek op de banken bracht. Als we hier nou eens bij aansluiten zondag? Waarom kunnen Pedersen, Berg en wellicht Petter ook niet de nodige staaltjes hogeschoolvoetbal uit de hoge hoed toveren?

 

De scheids: Jan Wegereef mag hier alweer acte de presence geven. Hij was hier al eerder dit seizoen, zo nam hij de fluit ter hand tijdens de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO (toen nog zonder de deze week in VI om zich heen schoppende en ordinair met modder gooiende Powel), dat optreden van de man in het zwart, groen, rood of weet ik welk futuristisch pak hij toen droeg was nog acceptabel maar aan de wedstrijd tegen Twente, vorige maand, bewaar ik toch heel wat beroerdere herinneringen. Kortom, òfwachtn mor weer.

 

Vandaag was er geen training, en gisteren slechts een uitlooptraining, geen prognose van de opstelling dus dit keer, het zou slechts op drijfzand zijn gebaseerd. Het zal weinig afwijken van woensdag, wellicht maar op één plek (Stenman i.p.v. Metaj).

 

Paul Matthijs
Nog even een hart onder de riem voor Matthijs: lees het interview in VI deze week en heb wat respect voor die vent. Zat in Florenz jankend op de tribune omdat hij net als tegen Partizan Belgrado WEER geblesseerd was zo rond de Europa Cup-wedstrijden, geeft Meerdink een veeg uit de pan omdat die weigerde in te vallen, iets wat bij Paul nooit zou opkomen, en in oktober had hij de moeilijkste maand uit z'n leven door te maken omdat zijn vriendin doodziek in het ziekenhuis lag, 't was kantje boord. Had woensdag tegen NAC een schop gekregen en nam dus geen penal, Krohne wilde het heel graag en nam hem dus, 't is niet anders. Paul accepteert zijn rol die hij nu heeft, doet alles wat er van hem wordt verwacht zonder mekkeren en de snelste is hij niet meer en ook nooit geweest, maar geef hem het krediet wat hij verdient, hij is nog wel degelijk belangrijk voor de ploeg, geeft NOOIT op, kan als geen ander de boel op scherp zetten, weet dat we alleen wat kunnen bereiken bij onze FC als de teamspirit perfect is en als iedereen zijn plaats kent, iets waar anderen nog wel eens moeite mee hebben, en er is niemand die vuriger naar Europees voetbal hunkert dan hij (en wij fans natuurlijk).

 

Dan wens ik jullie nu heel veel plezier zondag, ik zie uit naar de wedstrijd, krakers tegen Ajax hebben het altijd in zich, aan strijd ontbreekt het onze spelers dan nooit. En laten wij er mede voor zorgen dat de punten gewoon hier blijven, hier horen ze namelijk! En wie weet worden we vanaf het begin opgezweept door de Fanatics, stiekem hoop ik weer op een geweldige sfeeractie!

 

Forza Grunn!