Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

105 gasten online

Voorbeschouwing RKC Waalwijk - FC Groningen - eindelijk weer los!

Bijna een maand na de spetterende 5-2 overwinning op N.E.C., waarin we en passant getuige waren van het onomstreden doelpunt van het jaar van balvirtuoos Michael de Leeuw, mag FC Groningen in competitieverband eindelijk weer aan de bak. Uitgerekend RKC Waalwijk is onze volgende te vermorzelen opponent. Wie aan RKC denkt, die denkt in één adem aan Erwin, en dus aan Martin Koeman.

 

Hans Nijland memoreerde het overleden clubicoon tijdens de nieuwjaarsreceptie, en vertelde dat Martin Koeman zaterdag ongetwijfeld een wandelingetje gemaakt zou hebben: als FC Groningen tegen de club van één van zijn beide zonen speelde, kon hij geen partij kiezen, aldus Nijland. Het liep allemaal geheel anders - de Trots van het Noorden moet het sinds de 18e december jl. doen zonder de allergrootste vriend van de jeugdopleiding van FC Groningen. Zuur, heel zuur.

 

Het leven gaat door - exact een maand later staat het duel tussen het door Martins oudste zoon getrainde RKC Waalwijk en FC Groningen op de rol. De equipe van Erwin van de Looi gaat met slechts één opdracht naar Brabant: drei punten. In de wetenschap dat de messen na de pot in Wólluk tegen achtereenvolgens FC Twente, AZ, ajax en Heerenveen geslepen zullen zijn is de conclusie kraakhelder - om de jacht op Europees voetbal met een lekker gevoel in te kunnen gaan zal RKC met huid en haar opgevreten dienen te worden. Op naar de derde uitzege van deze competitie!

 

Wie uit bovenstaand groen-wit gekleurd betoog de conclusie trekt dat het door FC Groningen winnen in Waalwijk een appeltje-eitje is hetgeen met de ogen dicht gerealiseerd kan worden, die vergist zich jammerlijk. Een blik op de statistieken van de 20 eerder in het krakkemikkige stadionnetje gespeelde duels leert ons dat het winstpercentage in die 20 ontmoetingen slechts 20,00% bedraagt. Kortom, in slechts vier gevallen vonden de drie punten de bestemming waar ze horen: in Stad en Ommeland. De laatste maal dat de volle buit mee terug ging noar Stad ligt alweer meer dan zeven jaar achter ons. Op de gedenkwaardige 30e december 2006 (toen nog vrij vervoer...) verstierden Koen van de Laak en Erik Nevland de Brabantse jaarwisseling, zo lepelt FCG Stats feilloos op. De 0-2 betekende de eerste overwinning voor de FC sinds 1995, maar ja - sinds 2006 draaiden de uitreizen naar Waalwijk steevast uit op een tranendal dat voor maximaal één punt goed was.

 

Luis Suarez, op 30 december 2006 gewoon wisselspeler; hij komt voor Glenn Salmon,

die zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen speelde, in de ploeg

 

Feest in het uitvak en op het veld (foto's: Trots van het Noorden)

 

Maar er is hoop! Niemand minder dan Dennis Higler is door Zeist tot inquisiteur van de avond benoemd. Het heerschap heeft een absolutistische wijze van leiding geven, schraapt Jan en alleman het bloed onder nagels vandaan en zou liever messcherpe zwaarden en ploertendoders dan gele en rode kaarten hanteren om de alom aanwezige vijand te elimineren.

 

Feit is echter dat FC Groningen onder 's mans veelal deerniswekkend slechte leiding nog nimmer een wedstrijd heeft verloren. Zes maal zagen wij ons met de pas 28-jarige knaap geconfronteerd, en in deze duels werden maar liefst 16 punten behaald. Kortom - moge de captain van RKC zich na afloop over de arbitrage uitlaten als Kenneth Perez op 21 januari 2006 na afloop van AZ - FC Groningen. Wij nodigen jullie uit van harte mee te genieten van de door de Deen vrij duidelijk aan het adres van arbiter Kuipers gerichte kritiek. Een Perez maakt van zijn hart geen moordkuil!

 

 

Ter zake!

 

Zowel RKC als FC Groningen hebben Nederland in de winterstop verlaten om in beoogd warmere oorden in retraite te gaan om in de tweede seizoenshelft goed beslagen ten ijs te komen. De selectie van FC Groningen werkte in Spanje hard, verloor beide oefenduels maar is tot de slotsom gekomen dat Tjaronn Chery en Krisztian Adorjan uitstekend in één elftal passen, en afgaande op de training van vanochtend belooft de speelwijze een zeer aanvallende te worden.

 

RKC Waalwijk verbleef in Turkije, zag in de enige oefenwedstrijd (die tegen Bursaspor) Frank van Mosselveld naar eigen zeggen de vernieling ingetrapt worden, en het blessurespook lijkt inmiddels definitief in Waalwijk neergestreken te zijn. Bijna dagelijks lezen we namen van geïnvalideerde spelers. Zo is Romeo Castelen inmiddels op medische hulp in Hamburg aangewezen - de vaderlandse medici kunnen kennelijk niets meer voor hem betekenen.

 

Kortom, het is maar zeer de vraag in hoeverre de basis die Erwin Koeman zaterdag de wei instuurt lijkt op die van de laatste competitieronde. In een 4-4-2 concept werden de punten met FC Twente gedeeld, en de Tukkers hadden het lastig met de (citaat VI) 'gedisciplineerde tactiek met veel inzet en kracht'.

 

Wij focussen ons liever op ons eigen elftal. Hans Hateboer uit Beerta, volgens zijn vader 'de goedkoopste speler van Nederland', zo lezen we in Menterwolde.info, zal zijn debuut maken in het eerste elftal van FC Groningen. Stefano Magnasco, de Chileen met een gevreesde optie in zijn contract - ja, ook hij ... - , moet na een ruime handvol gele kaarten geschorst toekijken; als zijn vervanger is een contractloze doch zeer getalenteerde speler van Jong FC Groningen aangewezen. Het gehele seizoen wekt hij op zijn trainers al een uitstekende indruk, en een aanbieden van een groen-wit contract is wat ons betreft een kwestie van tijd.

 

Hans Hateboer, ras-Groninger en zaterdag trotse debutant (foto: Albert Uilenberg)

 

Verder zal Andraz Kirm in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd (NEC-thuis) uit de basis verdwijnen, waardoor Tom Hiariej in het team zal terugkeren. Tjaronn Chery mag het aan de rechter buitenkant proberen; Krisztian Adorjan mag zijn formidabele techniek en spelinzicht achter de spits etaleren. Vandaag bleken Adorjan en Michael de Leeuw elkaar vrij aardig aan te voelen - ze namen de gehele productie in het trainingspotje voor hun rekening. Morgenochtend zullen bij de afsluitende training nog even de puntjes op de i gezet moeten worden, en dan kan de trip naar de Mandemakers Fietsenstalling losbarsten!

 

Hoe ziet de actuele stand er ook alweer uit?

 

 

 

Als bovenstaande stand de eindstand zou zijn, dan zou FC Groningen zich met verve plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Dit sluitstuk van het seizoen wordt gespeeld tussen de nummers vier t/m zeven (nu Nederland door her en der wat Europees gestuntel een ticket moest inleveren), en het zal een hele kluif worden om deze serie van vier wedstrijden winnend af te sluiten. Verder komen in het bekertoernooi zou wel erg lekker zijn geweest, maar ja ...

 

Het voert net even te ver om nu al fanatiek een rekensom te lanceren, en scenario's voor te spiegelen die linksom of rechtsom voorzien in een spetterend feest op de Grote Markt. Wij leven liever van week tot week en tellen naderhand onze zegeningen. Zaterdag is RKC de eerste horde die genomen moet worden. Daarna wacht zoals gezegd een reeks opponenten om u tegen te zeggen. Aanpakken die handel, te beginnen met de Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk!

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

 

Kostic - De Leeuw - Chery

Hiariej - Adorjan - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.