Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

318 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Twente: dood of de gladiolen, ondanks de Zeister Betutteling

In het nu al waterkoude Groningen, dat zondag wel eens wit uitgeslagen zou kunnen zijn, maken we ons op voor de kraker tegen FC Twente. De Tukkers vervreemden zich wekelijks meer van zowel vriend als vijand. De eigen Grolsch Veste vertoont steeds meer de verschijnselen van een echoput, en zelfs tegenstanders als Heracles sturen honderden kaarten terug - er was domweg geen belangstelling voor de uitwedstrijd bij FC Twente.

 

Aan FC Groningen de schone taak om de club van de papierloze trainer verder in het volksclubloze moeras te storten. Volle bak gas geven, en spelers als matennaaier Castaignos en logokusser Tadic geen nanometer ruimte geven - dan zien wij de rode meute jankend terugkeren naar Enschede en omstreken. Het wordt ook weer de hoogste tijd om een pak rammel aan de bijna-Duitsers te verstrekken. De poeier van Martijn Meerdink was op 21 oktober 2007 voor de laatste maal goed voor de volle buit. Kortom - vlammen!

 

Training vrijdagochtend: Stefano Magnasco keert terug in elftal; verder geen wijzigingen

Uit de training bleek op deze steenkoude vrijdagochtend opnieuw dat Erwin van de Looi ten opzichte van afgelopen zaterdag één wijziging in zijn ploeg gaat aanbrengen: Stefano Magnasco vervangt de geschorste Hans Hateboer. Door de bivakmutsen waren de tegenstanders niet allemaal te herkennen. Wel viel Stefan van der Lei op met zijn uitstekende spel.

 

Partijspel op de training van vrijdagochtend

Het Grote Onrecht van Waalwijk

Zelden hebben we met zoveel tegenzin teruggekeken op de vorige wedstrijd als nu. FC Groningen speelde tegen RKC met een goed doordacht en dito uitgevoerd tactisch plan een gewonnen wedstrijd, al mag de ploeg het zichzelf aanrekenen dat er slechts één maal werd gescoord. De aan de dag gelegde ineffectiviteit op het gebied van scorend vermogen kwam de ploeg, met een excellerende rechtsback Hans Hateboer, duur te staan - het werd de Higler One Man Show, met alle ellende en frustratie van dien. Hierover is voldoende gezegd, geschreven en gevloekt - vanochtend zal duidelijk worden welke sanctie er uit de foute koker van de tuchtcommissie van de KNVB rolt.

 

FC Twente speelde in een 4-3-3 concept tegen de voormalige rivaal uit Almelo, en de thuisploeg speelde niet eens zo overtuigend. Individuele kwaliteiten bezit de ploeg echter wel, en omdat de Heraclieden hier te weinig tegenover konden zetten en ook qua inzet niet tot het gaatje leken te gaan, stond er na afloop een 3-1 stand op de borden. Twente speelde als volgt:

 

Marsman; Rosales, Bengtsson, Bjelland, Schilder; Ebecilio, Tadic, Gutiérrez; Promes, Castaignos (77' Djordjevic), Mokhtar (71' Corona)

 

Het moge duidelijk zijn dat het grootste gevaar bij de Tukkers in de aanvallend ingestelde spelers ligt, en daarom lijkt ons het vroegtijdig druk zetten naar voren een prima tactiek die de Groningers tentoon kunnen spreiden - op een eiland met Castaignos, Tadic en hun kornuiten! En als er al eens iemand in een rood shirt langskomt - Stefano Magnasco, die zo'n beetje om en om speelt en geschorst is, mag wat ons betreft al z'n Chileense gif en venijn in z'n scheermesacties leggen. En Nars Broekhart gaf het fraai illustratief al aan - wie gaat het Servische onderonsje in z'n voordeel beslechten?

 

 

Prognose opstelling FC Groningen 

Ook gisterochtend was het al kleumen geblazen op het TCN trainingsveld, maar de volgende opstelling was toch duidelijk waarneembaar:

 

Kostic - De Leeuw - Chery

Hiariej - Adorjan - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Magnasco

Bizot

 

Velen denken dat dit ook de opstelling zou zijn geweest als Hans Hateboer inzetbaar zou zijn geweest, maar daar denken wij anders over. Hateboer speelde een solide pot, verdedigde goed en kwam aanvallend goed op - basisplaatswaardig! Maar dankzij de Zeister maffia blijft het voorlopig bij één basisplaats voor de sympathieke Oost-Groninger.

 

De roemruchte historie tussen FC Groningen en FC Twente

FC Groningen boekte de eerste thuiszege op FC Twente op 14 maart 1982; er waren tegen de ploeg uit Enschede vier puntloze exercities aan vooraf gegaan. Peter Houtman, Ronald Koeman en Henk Veldmate zorgden voor een heerlijke 3-0 overwinning. Een seizoen later werd zelfs de grootste overwinning uit de historie op de Tukkers geboekt: onze door Theo Verlangen getrainde helden hadden een 6-1 pak slaag in petto voor de tegenstanders die alle hoeken van het veld te zien kregen (en de vijandelijke supporters in het park); de Eerste Divisie was het seizoen daarna de even logische als terechte beloning voor Enschede en omstreken. Erwin Koeman, Ron Jans, Rob McDonald (2x), Ronald Koeman en Walter Waalderbos schoten op de bewuste 7e mei 1983 met scherp; zij maakten deel uit van het volgende elftal, dat op Rob McDonald na uitsluitend uit Nederlanders bestond, zo weet FCG Stats:

 

Johan Tukker, Jan van Dijk, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Ronald Koeman, Erwin Koeman, Theo Keukens, Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans

 

Jack van Loon, in 1982 nog wel van de partij, had in mei 1983 zijn laatste wedstrijd voor de FC al gespeeld. Hij speelde maar liefst 216 officiële wedstrijden voor FC Groningen, bezorgde uw verslaggever in de jaren 70 zijn eerste kaartje voor een thuiswedstrijd van FC Groningen, maar is al jaren niet meer onder ons. Zijn leven eindigde op verdrietige wijze; vorig jaar zou hij 60 jaar zijn geworden.

 

Elftalfoto FC Groningen, seizoen 1980-1981

Boven v.l.n.r.: Sip Bloemberg - Theo Keukens - Jouke Faber - Jack van Loon - Dick Bults - Karel Hiddink - Walter Waalderbos - Dick Ploeger
Midden v.l.n.r.: Wubbo de Boer (elftalleider) - Renze de Vries (voorzitter) - Azing Griever - Eddy Bakker - Henk Veldmate - Peter Houtman - Leen Swanenburg - Herman Dijkstra - Hans Boer - Theo Verlangen (trainer) - John Visser (verzorger)
Onder v.l.n.r.: Anne Mulder - Jan Brouwer - Ronald Koeman - Bert Hendriks - Bert Wiebing - Ludwig Timisela - Jan van Dijk
Op de foto ontbreken: Johan Tukker, Martin Koops

 

Wij spoeden ons naar de bitter koude vrijdagochtendtraining, om te kijken of Erwin van de Looi her en der een verrassing voor ons in petto heeft. Inmiddels is duidelijk dat de door de aanklager voorgestelde idiote schorsing voor Hans Hateboer door de tuchtcommissie van de KNVB gehandhaafd blijft - meer en meer is men in Zeist bezig de lol weg te halen bij de echte voetballiefhebber. Faire slidings en tackles op de bal - uit den boze. Ballet wil men zien!

 

Ook zondag zullen er wel weer talloze acties te zien zijn die volgens de tot op het hemeltergend betuttelende aangepaste regelwerk goed zullen zijn voor donkerrood - we zijn benieuwd hoe Richard Liesveld beide ploegen zal decimeren. We houden ons hart vast, want wekelijks lijken er meer scheidsrechters geïndoctrineerd te zijn door hun opperbazen. Wij hopen dat spelers en supporters daar zondag schijt aan hebben. Wedstrijden tussen aartsvijanden behoren tot op het scherpst van de snede uitgevochten te worden. Fysiek op het veld; verbaal daarbuiten! Onze vrienden uit Finland wisten tijdens de Winteroorlog wel raad met de vijand uit Rusland. Goed voorbeeld doet goed volgen!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.