Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

133 gasten online

Voorbeschouwing ajax - FC Groningen

De Trots van het Noorden wist vrij recentelijk nog bij ajax te winnen (het betrof het afscheidsduel van Stefan Pettersson, gespeeld op 3 mei 1994 in De Meer, dus nog geen 20 jaar geleden), en in deze eeuw wist de FC zelfs het net te vinden in de arena. Marcus Berg smaakte de eer om op de bewuste 2e september 2007 de verbouwereerde hoofdstedelijke doelman tot twee maal toe te verschalken.

 

De vijf ontmoetingen nadien mondden voor FC Groningen uit in sneue nederlagen waarbij in al die jammerlijk verloren ontmoetingen door domme pech geen enkele keer werd gescoord, en ook de 11 potjes vóór de heroïsche 2-2 eindigden vanuit Gronings oogpunt bezien puntloos. Kortom, de hoogste tijd voor een hernieuwd pak rammel, zodat de heren Ronald Hamming en Harris Huizingh uit de stoffige boeken gestreept kunnen worden als zijnde de voor de laatste uitzege verantwoordelijke goalgettende helden!

Erwin van de Looi heeft de bezem door zijn elftal gehaald, en het opgefriste FC Groningen kon de vermeende titelkandidaat nummer één wel eens versteld doen laten staan. Tot op heden hebben 48 hondstrouwen de moeite genomen een entreebiljet voor het afzichtelijke uitvak in de al even afzichtelijke grafbak aan te schaffen, en dit zal morgenavond derhalve een overzichtelijk schouwspel in het betreffende hok op de tweede ring opleveren. Hulde aan deze toppers - dolgraag gunnen we jullie drie met passie en strijd bij elkaar geschopte punten!

  

De rijke historie van FC Groningen zal ongetwijfeld maar bar weinig spelers herbergen die kunnen bogen op een 100% winstscore in uitduels tegen ajax, maar Berthil ter Avest is één van hen.

 

 

Ter Avest, geboren op 19 november 1970 in Wierden, speelde alleen in het seizoen 1993-1994 in Groningen, en deed dat als huurling van Roda JC. Hij deed het niet eens zo gek, speelde dat seizoen 28 wedstrijden waarin hij zes maal scoorde, en was zoals gezegd één van de smaakmakers van de laatste overwinning die FC Groningen bij ajax boekte. Voor de volledigheid, met dank aan FCG Stats, de volledige opstelling van deze opzienbarende ontmoeting:

 

Patrick Lodewijks, Ulrich Wilson, Edwin Olde Riekerink, Claus Boekweg, Ernest Faber, Joop Gall, Arjan Ebbinge, Michael Reiziger, Berthil ter Avest, Peter Brinks (Ronald Hamming), Harris Huizingh

 

Berthil heeft ook bij FC Twente, Borussia Mönchengladbach en De Graafschap op de loonlijst gestaan, en is sinds 2003 voetballer-af.

 

De op Eerste Kerstdag 1973 geboren Peter Brinks was op 3 mei 1994 ook al een basisklant, en deze relatief onbekende Groninger heeft slechts vijf streepjes kunnen zetten op zijn FC Groningen -wedstrijdenpalmares. Hij debuteerde op 10 april 1994 in het heilige groen-wit om amper een maand later tegen ajax alweer afscheid te nemen - dit schreeuwt om een nadere recherche. Hierbij komen wij t.z.t. terug!

 

 

Snel door naar het FC Groningen van nu

FC Groningen bakte er afgelopen zaterdag in Alkmaar in de eerste helft helemaal niets van, en aan het excuus van 'AZ speelde goed' hebben we niet zo gek veel boodschap. Een dag later zagen we ajax fysiek door FC Utrecht kapotgebeukt worden en dat is wat ons betreft toch dé strijdwijze om om het even welke clubs mores te leren als je op papier de mindere bent. Ook morgen in de arena lijkt ons het erin kleunen een uitstekend plan. De vraag is echter of de huidige selectie het op kan brengen om de heren ajacieden met geslepen messen tegemoet te treden. Nick van der Velden en Stefano Magnasco zouden hier hun hand wellicht niet voor omdraaien, maar de één is geblesseerd en de ander, een verdediger, is het verdedigen verleerd en speelt om die reden niet. Of een speler als Lorenzo Burnet zijn voormalige werkgever pijn kan dan wel wil doen valt te bezien. En zal zijn telefoon dit keer wel aan staan?

 

Ook Erwin van de Looi verschuilde zich niet volledig achter het excuus dat FC Groningen met AZ een niet te kloppen tegenstander voor de kiezen kreeg. Gevolg: drie basisklanten van Alkmaar zijn een halve week later bankzitters in de grafbak. Stefano Magnasco, Tom Hiariej en Krisztian Adorjan worden bedankt voor meer of minder bewezen diensten en ingeruild voor Lorenzo Burnet, Yoëll van Nieff en Andraz Kirm. Het is dat Hans Hateboer ten gevolge van een draconische straf van de Zeister inquisitie voor de laatste maal niet speelgerechtigd is, anders zou wellicht ook door de naam van Giliano Wijnaldum, in Alkmaar eveneens door de gehaktmolen gespeeld, een streep gezet zijn. Burnet had dan op links kunnen spelen, en Hateboer op rechts. Wellicht een optie, komende zondag als de gehate Friese dorpelingen oostwaarts de grens oversteken om zich in de Euroborg te vervoegen? We zullen het later deze week zien!

 

Afgaande op de afsluitende training van hedenmorgen verwachten we morgenavond om 20:45 uur de volgende startelf van FC Groningen:

 

Kirm - De Leeuw - Kostic

Van Nieff - Chery - Kieftenbeld

Wijnaldum - Kappelhof - Botteghin - Burnet

Bizot

 

Het duel staat onder de respectvolle leiding van Serdar Gözübüyük, en als dit heerschap zijn oogkleppen iets verder openzet dan zijn collega, dhr. Liesveld, dan konden de juiste mensen wel eens een gele kaart voorgeschoteld krijgen. Door plotseling optredende stekeblindheid bij Richard L. ontsprong de op scherp staande Daley Blind de dans en mag morgenavond dus gewoon opdraven, in plaats van dat hij zich geschorst in één of andere skybox moet nestelen.

 

Wij gaan snel over tot de orde van de dag. Wat ons betreft heeft FC Groningen morgenavond alles te winnen. Het boeken van een resultaat zou geweldig zijn, en een prima gevoel geven richting de komende vijf wedstrijden, waarin vier maal een thuiswedstrijd in de Euroborg op het programma staat, gesteld dat KNVB, burgemeesters of wie dan niet ook opnieuw hele speelrondes uit het programma mieteren. Uitgesloten is het niet - afgelasten en inhalen op een dinsdagmiddag - hier in Nederland kan het!

 

We sluiten af met een laatste blik op de stand, waaruit blijkt dat de gaatjes naar onderen toch wat kleiner zijn geworden - een reden temeer om morgen alle schroom te elimineren en er vanaf minuut één in een onvervalste neuzenjacht vol in te kletsen - daar houden de Amsterdamse juffertjes nl. niet van!

 

 

Wij wensen iedereen morgenavond heel veel succes toe. We zullen op Twitter live berichten over het spektakel!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.