Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

155 gasten online

Perspraatje Erwin van de Looi: "Wij geven zondag vol gas tegen Heerenveen; publiek kan ons laatste zetje geven"

FC Groningen heeft er na het gisteravond verloren duel bij ajax slechts één training opzitten, maar door de Engelse weken kan de ploeg niet te lang bij gisteravond stilstaan. Zondag wacht immers de volgende opponent: FC Groningen ontvangt dan de rivaal uit Heerenveen. De wedstrijd begint om 16:30 uur en is zeker nog niet uitverkocht; voor de kaartverkoop gelden geen restricties. Hoofdtrainer Erwin van de Looi blikte vanmiddag tijdens het perspraatje vanzelfsprekend terug op de wedstrijd van gisteren, maar keek ook vooruit naar zondag. Hij is blij dat zijn ploeg zondag een thuiswedstrijd speelt, al maakt hij zich zorgen over de grasmat:

 

"Gisteravond was het prima, maar het veld in de Euroborg is niet best. Wij willen zelf opbouwen en het spel maken; dan is zo'n grasmat niet in ons voordeel." De groep is ervan doordrongen dat de wedstrijd tegen Heerenveen in Groningen een speciale is, en zijn team zal vol gas geven. Van de Looi denkt dat het publiek de ploeg, die veel energie in de wedstrijd wil stoppen, het laatste zetje kan geven. "Wij hebben er vertrouwen in."

De groep is vrij fit uit Amsterdam teruggekeerd. Alleen de gisteren goed ingevallen Género Zeefuik ("Er gebeurde wel iets toen hij in de ploeg kwam")  is een twijfelgeval. Hij werd gisteravond tijdens een actie van Moisander in z'n rug gelopen en viel op z'n knie. 

 

Morgen wordt bekeken wie er zondag op het wedstrijdformulier zullen staan. Dat Hans Hateboer aansluit bij de groep lijkt zeer waarschijnlijk, aangezien Van de Looi aangaf dat hij een reële optie voor de basis is, en dat de jonge verdediger tegen RKC zijn visitekaartje had afgegeven. Lorenzo Burnet deed het gisteravond heel behoorlijk als rechtsback, maar draaide als linkspoot op rechts soms net verkeerd. De afweging zal gemaakt worden tussen een rechtsbenige rechtsback die beter opbouwt (Hateboer) en het rekening houden met de tegenstander (Lurling speelt linksbuiten), waardoor Burnet wellicht wordt opgesteld. Wij zetten ons geld op Hateboer ;-)

 

Terugblik op wedstrijd tegen ajax

Van de Looi baalde nog steeds van de nederlaag, zeker door de manier waarop die tot stand kwam. Zijn ploeg had gisteravond kansen om te winnen, maar dit geeft hem ook een dubbel gevoel: het goede gevoel is gelegen in de manier van spelen in met name de tweede helft. Zijn team is groeiende, maar nog niet goed genoeg om tegen ajax bij 1-1 de 1-2 te maken en om tegen RKC na de 0-1 de 0-2 en de 0-3 te maken. Dat zal verbeterd moeten worden.

 

De keus voor Andraz Kirm op links en Filip Kostic op rechts was ingegeven door de verwachting dat de FC minder dominant zou spelen en minder op de helft van de tegenstander zou spelen, en minder voorzetten vanaf de zijkant zou geven. Er zou meer gedribbeld worden in een kleine ruimte, zo werd vooraf verwacht. Beiden spelen overigens bij voorkeur aan de linkerkant. Kirm speelde aan de bal wat ongelukkig, aldus Van de Looi; de taakuitvoering van de Sloveen was goed. Over Kostic was hij erg tevreden. "Hij kan heel belangrijk zijn, en je zag dat hij heel goed kan voetballen. Riedewald was gisteravond (de linksback vanb ajax, red.) niet blij."

 

FC Groningen had gisteren een aardig aantal kansen, maar er waren meer 'kansen op kansen' geweest. In de eerste helft zetten Michael de Leeuw en Tjaronn Chery wel druk naar voren, maar Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld sloten niet bij. Dit ging in de tweede helft veel beter, waardoor er steeds hoger druk gezet kon worden. ajax had het duel in het eerste kwartier na de 0-1 overigens kunnen beslissen; toen stond het bij FC Groningen niet goed.

 

De trainer vindt dat FC Groningen dit seizoen teveel penalty's ("die van gisteravond vond ik erg makkelijk gegeven, wij hadden hem absoluut niet gekregen, en opvallend dat wij drie gele kaarten kregen en ajax nul; Blind had er zeker ook eentje mogen krijgen") en relatief onbenullige doelpunten tegen krijgt; dit is echt een verbeterpunt. De 1-2 viel gisteravond toen ajax de bal terugkreeg uit een ingooi. "Wij stonden op acht meter van ons doel. Als je vijf meter naar voren gaat staan, dan sta je op 13 meter, en dan kopt Sigthorsson hem niet in." De IJSlander kreeg van Johan Kappelhof ook teveel ruimte om in te koppen. "Ik heb liever dat iemand hem van 20 meter stijf in de kruising schiet, dan dat we zo'n tegendoelpunt krijgen."

 

Bij FC Groningen waren er gisteren overigens drie spelers die voor het eerst in de arena speelden: Bizot ("die staat op het moment goed te keepen"), Van Nieff en Kostic.

 

Vooruitblik op wedstrijd tegen Heerenveen

Van de Looi verwacht dat zijn ploeg zondag meer de bal heeft dan tegen ajax. Hij vindt Heerenveen gevaarlijk in de counter, "maar wij moeten gewoon winnen." Van de Looi en Lukkien hebben de Friezen woensdag tegen FC Twente bekeken. De ploeg heeft specifieke kwaliteiten, een goede spelbepaler en een dodelijke spits.

 

"Het allerbelangrijkste zal zondag zijn: hoe staan we aan de aftrap? Wij willen veel energie in de wedstrijd stoppen en uitsralen dat we het duel willen winnen."

 

Erwin van de Looi over Yoëll van Nieff

Van de Looi vond dat Van Nieff al met al okee speelde, net als tegen AZ. Hij durft te spelen, en is best slim. De afstand tussen hem en Kieftenbeld was gisteren goed. "Klaassen, Serero en Blind hebben we gisteren niet gezien. Ons middenveld stond aardig." Van Nieff heeft iets meer dynamiek dan Hiariej, en een goed linkerbeen. Yoëll kijkt ook al diep als hij de bal krijgt. De afstemming met Giliano Wijnaldum kan nog beter, al kwam die gisteravond in de tweede helft al beter uit de verf dan in de eerste helft. Bij FC Dordrecht speelde hijk vaker één op één, en ook op een andere positie.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.