Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

66 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Go Ahead Eagles

Wij waren afgelopen seizoen blij met de promotie van twee echte volksclubs, te weten SC Cambuur en Go Ahead Eagles, en ruim een half seizoen later hebben we onze mening nog geen spat hoeven bij te stellen. Het kan spoken in de thuishavens van beide no nonsense-clubs, en FC Groningen heeft dit eerder dit seizoen aan den lijve ondervonden.

 

Met name het roodgekleurde spektakelstuk dat we op 25 augustus jl. vanuit een tjokvol uitvak in de Deventer Adelaarshorst meemaakten staat ons nog helder op het netvlies. Met negen man kaapten we een 3-3 gelijkspel weg uit het kolkende stadion, en wat ons betreft wordt de confrontatie zondag een vergelijkbare veldslag. De voormalige grasmat zal hieraan zijn steentje bijdragen. Foeke Booy sprak nota bene op de clubsite van de Eagles over een 'veld waarop je een koe met zwachtels nog niet loslaat', en het zou ons niet verbazen als zondag zo rond de klok van 16:20 uur ook de laatste grasspriet is ontworteld en z'n laatste adem heeft uitgeblazen.

Als dit - figuurlijk gezien - ook van kracht is voor onze al in 1902 onder de naam Be Quick opgerichte tegenstander (de naam moest echter gewijzigd worden omdat er in Groningen ook al een Be Quick was - Go Ahead was geboren), dan kijken we terug op een bewogen week. Een week die via een zeperd tegen Heerenveen en een mooie pot voetbal tegen FC Twente uitmondde in een klinkende zege tegen de geel-rode brigade van Booy. Het moet echter nog wel even gebeuren. In deze knotsgekke Eredivisie krijgt niemand ook maar iets cadeau. Met opgestroopte mouwen naar een krachtenverslindende pot vechtvoetbal in de Euroborg! 

 

 

Het was me het weekje wel. De voorpret in de aanloop naar de kraker tegen Heerenveen was lekker, maar de uiteindelijke uitvoering een ontnuchterend drama. Het was ons een raadsel hoe een ploeg, die zich luttele dagen eerder in de Duivendrechtse grafbak zo goed presenteerde, zich nota bene in zo'n beetje de thuiswedstrijd van het jaar zó gewillig liet afslachten.

 

Een even groot mysterie was de razendsnelle omzetting van de knop die erin resulteerde dat er tegen FC Twente met een prima wedstrijdinstelling een punt werd gehaald, en het waren er drie geweest als de heren De Leeuw, Chery en Zivkovic het vizier iets scherper afgesteld zouden hebben.

 

Wij hopen dat de Trots van het Noorden kan vastknopen aan de wijze waarop woensdag aan het duel is begonnen, want met de ongeorganiseerde Franse slag van jl. zondag tikken zelfs de Eagles ons zonder pardon weg.

 

Marnix Kolder (19 wedstrijden FC, 0 goals; seizoenen 2006-2008)

en Foeke Booy (35 wedstrijden Grunn, 12 goals, seizoen 1987-1988

 

Kijkend naar de Eagles, dan krijgen we te maken met een tegenstander die het qua puntenoogst met name van de thuiswedstrijden moet hebben, al wist het, in tegenstelling tot die andere promovendus, ook buitenshuis al te winnen, twee maal zelfs. Hiertegenover staan twee gelijke spelen en zeven nederlagen, en de doelcijfers 11-19 duiden op een lichte voorliefde voor de eigen veste.

 

De statistieken van eerder gespeelde duels tussen beide regionale giganten mogen vanuit Gronings oogpunt ronduit oogstrelend worden genoemd. Slechts twee maal beet het groen-witte leger in het stof van het Oosterpark (in de Euroborg troffen beide ploegen elkaar nog nimmer). We hebben het over de jammerlijke edities van de seizoenen 1971-1972 (0-1) en 1994-1995 (2-3). Wat echter te zeggen van de schietfestijnen van 12 december 1982 (6-0, met dank aan de scherpschutters Erwin Koeman (3x), Ron Jans (2x) en Jan de Jonge), en die van 28 november 1999, de laatst gespeelde thuiswedstrijd tegen de mannen uit Deventer. Deze mannen presenteerden zich die dag echter als juffertjes en lieten zich als makke schapen met 6-1 naar de slachtbank leiden. Met dank aan FCG Stats even een blik op de opstelling van de FC in deze lekkere pot:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Melchior Schoenmakers, Paul Janssen, Paul Matthijs, Gregoor van Dijk (Ivar van Dinteren), Leonardo Dos Santos Silva, Hugo Alves Velame, Tony Alberda (Abilio Maximiano), Martin Drent, Hans Visser (Pascal Averdijk)

 

De 7.709 toeschouwers kregen de handen op elkaar voor doelpuntenmakers Martin Drent (2x), Melchior Schoenmakers (2x), Tony Alberda en Paul Matthijs, en ook een basis met Leonardo, Hugo en Hans Visser mag wat ons betreft exotisch en onvergetelijk worden genoemd.

 

Martin Drent - held

 

Hoe de Groningse levenswijsheid inzake zeilen op de wind van gisteren luidt moge ons allen echter een begrip zijn. Het heeft weinig zin om ons verlekkerd blind te staren op de klinkende doelcijfers van 36-12 die in de 16 aan de Zaagmuldersweg gespeelde onderlinge krakers tot stand zijn gekomen.

 

Zondag moet het gebeuren! FC Groningen gaat met de volgende opstelling beginnen aan de energievretende clash:

 

Kostic - De Leeuw - Chery

Van Nieff - Adorjan - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Graag hadden we Rasmus Lindgren als ervaren rot met opbouwende capaciteiten centraal achterin naast Eric Botteghin gezien, maar Johan Kappelhof blijft vooralsnog gezegend met het vertrouwen van de trainersstaf. De Amsterdammer zal dit jaar echter snel met presteren moeten aanvangen, want je kunt niet eeuwig op acceptabele prestaties uit 2013 teren.

 

Wij hebben behoorlijk veel zin in de wedstrijd van komende zondag. Verdedigen is GAE vreemd - zij gaan er voor, en zo hoort het. Een loopgravenoorlog zal het zondagmiddag niet worden. Wel rekenen wij op een messcherpe pot voetbal op een ondergrond die na zondag, vanwege een prangend gemis aan gras, daadwerkelijk geen oase meer zal zijn voor Groninger Blaarkoppen en aanverwante viervoetige vrienden.

 

We roepen iedereen op zich zondag naar de Boumaboulevard te vervoegen. Het belooft op voorhand een spectaculaire boudel te worden!

 

Voorbeschouwing van FC Groningen TV:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.