Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

126 gasten online

Perspraatje Erwin van de Looi: "Als we meegaan in het voetbal, in het tempo en in de strijd, dan winnen we"

Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag ingegaan op de uitwedstrijd die zijn ploeg zondag in en tegen Utrecht zal spelen, en waarvoor 155 fans van FC Groningen zich hebben aangemeld om hun club vanuit het uitvak te supporten. De tegenstander, FC Utrecht, speelt in een systeem dat je volgens Van de Looi nog maar weinig ziet: een 4-4-2 concept. Dit biedt volgens hem mogelijkheden voor FC Groningen. Hij denkt de wedstrijd te gaan winnen als de ploeg meegaat in het voetbal, in het tempo en in de strijd. Nick van der Velden is beschikbaar, maar de beslissing of hij bij de selectie zal zitten is nog niet genomen.

 

Erwin van de Looi ging ook in op Richairo / ajax en op de talentvolle Keziah Veendorp, zie verderop.

Tegenover de feiten dat Nick van der Velden een meerwaarde heeft in een wedstrijd, zowel binnen als buiten het veld belangrijk is, flair en beleving heeft die hij kan overbrengen op het team en hartstikke goed kan voetballen staat het gegeven dat hij 3,5 maanden geleden voor het laatst in competitieverband heeft gespeeld. Is 45 minuten in een oefenwedstrijd van de beloften, jl. dinsdag tegen ACV, voldoende, of moet hij eerst nogmaals wedstrijdritme opdoen, komende maandag bij de beloften? Deze afweging moet volgens Van de Looi nog worden gemaakt.

 

Terugblik op wedstrijd tegen Go Ahead Eagles 

Het feit dat er een overwinning werd geboekt voelt lekker, al was het een moeilijke, lastige wedstrijd, de derde lastige thuiswedstrijd in een week. FC Groningen begon goed aan het duel, maar zette vervolgens te weinig druk op de tegenstander. Na de winterstop heeft de FC in elke wedstrijd maximaal één doelpunt gescoord (maar wel voldoende gecreëerd); je weet dat het dan tot de laatste minuut een wedstrijd blijft. Gelukkig kon het duel tegen de Eagles over de streep getrokken worden, al werd het billenknijpen.

 

Krisztian Adorjan werd op een gegeven moment gewisseld, daar waar het publiek had verwacht dat Michael de Leeuw, die inderdaad minder in de wedstrijd zat dan anders, naar de kant gehaald zou worden. Volgens Van de Looi ligt het grootste verbeterpunt van Adorjan op het fysieke vlak: facetten als inhoud en tempo. Hij heeft al wel vorderingen gemaakt. Zo is hij begonnen aan de rechterkant, maar speelt hij inmiddels op het middenveld, zijn favoriete plek, waar veel meer gelopen moet worden, zoals Tjaronn Chery ook deed toen die daar speelde.

 

In de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zette FC Groningen steeds minder druk, en Adorjan begon wel degelijk vermoeid te raken. De Leeuw heeft als voordeel dat hij goed kan koppen, erg belangrijk gezien het feit dat GA Eagles ca. 25 corners heeft gekregen, veel te veel. Als De Leeuw gewisseld zou zijn, dan had je van tevoren geweten dat Adorjan kort daarna ook naar de kant had gemoeten, en dan had Tom Hiariej gebracht moeten worden. Je speelt dan nog controlerender - iets wat Van de Looi thuis niet wil. Hij heeft meegekregen dat het publiek vraagtekens had over het naar de kant halen van Adorjan, en hij snapte de reactie van de fans, "maar er zit vaak meer achter wissels dan je denkt, we doen niet zomaar wat."

 

Van de Looi ziet wel een stijgende lijn bij de Hongaar, bij wie het kaarsje nog wel regelmatig uitgaat, zeker als je twee keer per week speelt.

 

Yoëll van Nieff had voordat hij naar FC Dordrecht ging ook fysieke problemen, maar heeft in de Jupiler League echt stappen gezet. Bij William Ekong is het juist zo dat die fysiek sterk is, maar de in het veld te maken keuzes nog kan verbeteren.

 

Johan Kappelhof speelde een goede wedstrijd, zijn beste wedstrijd sinds de winterstop. Je kon zien dat als de ploeg met drie man ging opbouwen, dat dit tot een doelpunt en een afgekeurd doelpunt leidde.

 

Van de Looi over FC Utrecht

Utrecht staat lager dan verwacht. De ploeg heeft bepaalde kwaliteiten, maar in deze fase van de competitie sta je waar je staat - de ploeg is voorin meer dan gemiddeld goed, maar heeft ook mindere punten, en daarvan wil Van de Looi gebruik maken.

 

De trainer verwacht dat FC Utrecht een beetje begint zoals AZ dat op 1 februari jl. thuis tegen FC Groningen deed. Zondag is voor FC Utrecht een wedstrijd waarin ze de punten moeten pakken. Hij denkt dat de thuisploeg tot de tanden bewapend zal zijn, fel zal spelen, scherp in de duels. FC Groningen zal het wat dat betreft beter moeten doen dan AZ. Hij wil tegen de ploeg die in 4-4-2 speelt goed voetballen, en je krijgt met die spelstijl ook zelf mogelijkheden om te voetballen.

 

Selectie FC Groningen

De selectie wordt steeds groter, nu ook Nick van der Velden weer beschikbaar is. Als hij zondag meegaat naar Utrecht, dan moet hij ook een bepaalde rol kunnen spelen. Van tevoren weet je dat hij nog geen 90 minuten op het veld kan staan. Zoals uit bovenstaande blijkt moet de beslissing of hij deel uitmaakt van de achttien nog worden genomen.

 

Marco Bizot ontbrak vanochtend vanwege een schouder blessure op het trainingsveld, maar de wedstrijd van zondag is volgens Van de Looi geen probleem voor de keeper.

 

De ploeg vertrekt zondag om half 9, en zal een uur later bij Zwolle iets gaan eten. Het is dan drie uur vóór de wedstrijd, die om half één begint, en er is een gouden regel die zegt dat je drie uur vóór een wedstrijd iets moet eten.

 

Género Zeefuik

De spits speelde dinsdag tegen ACV een goede eerste helft, en een mindere tweede, zoals vele andere spelers ook. Van der Velden speelde de eerste helft, en dat maakte het voor Zeefuik iets makkelijker omdat Van der Velden vrij dicht bij Zeefuik staat.

 

Keziah Veendorp

De 17-jarige rechter centrale verdediger van FC Groningen A1 trainde gisteren mee met het eerste elftal, en Erwin van de Looi overweegt om hem vaker bij het eerste te betrekken. Gisteren deed hij het prima. Van de Looi vindt hem een prima, goede verdediger. Tegen ACV speelde hij ook mee, en deed dat goed. Hij is fysiek sterk en goed in de duels. Het mag allemaal nog iets sneller, maar dat is ook logisch. Veendorp is qua leeftijd nog een B-junior, maar volgens Van de Looi zó talentvol dat hij hem liever met het eerste laat meetrainen dan bij de beloften. Op donderdag kan hij veel leren van de partij elf tegen elf, waarin hij met facetten als weerstand en tactiek te maken heeft. Van de Looi over Keziah Veendorp: "Als je presteert krijg je kansen."

 

Richairo Zivkovic / ajax

Hoewel Van de Looi niet wilde bevestigen dat er momenteel tussen FC Groningen en ajax over Richairo Zivkovic wordt onderhandeld wilde de hoofdtrainer er wel iets in algemene zin over zeggen. Hij is van mening dat iedere speler voor zichzelf moet afwegen of hij zo'n stap moet maken. Wel denkt hij dat Zivkovic eerder speelminuten bij FC Groningen dan bij ajax zal maken. Sommige spelers krijgen energie van een verhuizing naar een andere omgeving, terwijl anderen juist kopje onder gaan.

 

Alles begint volgens Van de Looi met beter worden als speler. Hij heeft geen idee hoe concreet de gesprekken zijn, maar jammer is het wel als een speler weggaat, zeker nu hij nog niet eens basisspeler is. Dat zie je in de voetballerij overigens steeds vaker. Bij een club als FC Groningen gaan echter altijd spelers weg; het is dan zaak te zorgen dat je er een goede prijs voor krijgt.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek