Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

206 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - SC Cambuur

Goed beschouwd kunnen we ons opmaken voor een wedstrijd waarin er voor FC Groningen op voorhand niets te winnen lijkt. De buitenwacht verwacht een simpele overwinning voor de equipe van Erwin van de Looi, en elk resultaat dat afwijkt van een klinkende driepunter voor de FC zal de toch al om zich heengrijpende eigen spelers-uitfluit-ziekte alleen nog maar versterken.

 

Kijkend naar de eerder dit seizoen gespeelde uitwedstrijd in Leeuwarden, naar de recente resultaten van FC Groningen (vier uit vijf) en die van SC Cambuur (zeven uit vijf) en tenslotte naar de onvoorspelbare 'gras'mat is de conclusie is - FC Groningen zal vol aan de bak moeten om de punten in eigen huis te houden, ook al won SC Cambuur dit seizoen - als enige Eredivisieclub - nog geen enkele uitwedstrijd. Met een tomeloze inzet en het beoogde lanceren van meer spelers in de zestien moet dat mogelijk zijn. Op naar een pot hartverwarmend vechtvoetbal!

 

De historie van eerder gespeelde ontmoetingen tussen FC Groningen en SC Cambuur is overzichtelijk. In de Euroborg konden we de ploeg in het geheel nog niet begroeten, en in het Oosterpark werden sinds 1971 ook maar 10 potjes tussen beide ploegen, die het opstropen van de mouwen niet schuwen, gespeeld. Kijkend naar de Eredivisiekrakers tussen beide teams - dan moeten we jammerlijk constateren dat FC Groningen de Friezen, die met Friesland overigens niets te maken willen hebben, nimmer wist te verslaan. Op 2 mei 1993 stond er na afloop een 0-1 eindstand op de borden, en op 30 januari 1994 werden de punten gedeeld. Ronald Hamming en Jos Roossien waren weliswaar trefzeker, maar good old Bas Roorda moest twee maal vissen.

 

Onze blik gaat even uit naar de allereerste pot die in het Oosterpark tussen beide ploegen werd gespeeld. Waar zouden we zijn zonder FCG Stats? De opstelling die trainer Ron Groenewoud op de betreffende 1e september 1974 de wei instuurde:

 

Willy Huberts, Jan Schipper, Karsten Jensen, Henk Cornelis, Henk Oosterwold, Henk Medik (Joop Koel), Wim van der Heide, Hugo Hovenkamp (Reini Timmermans), Ab Gritter, Bjarne Jensen, Peter Eimers

 

De 5.000 toeschouwers die op het eerste divisieduel waren afgekomen waren getuige van een 3-0 overwinning, dankzij de trefzekere Peter Eimers en Reini Timmermans. Henk van der Vlag was zo vriendelijk namens Cambuur een loepzuiver eigen doelpunt te fabriceren.

 

Joop Koel

 

De aanval begint echter bij de verdediging, en vandaar dat we de bij niet iedereen een begrip zijnde naam van Joop Koel even onder de aandacht willen brengen. Joop Koel viel die middag, hij was 22 lentes jong, in voor Henk Medik, en speelde alleen in het seizoen 1974-1975 voor FC Groningen. Hij was net overgenomen van Germanicus uit Coevorden, maar bij de plaatselijke C.V.V. lag kennelijk toch zijn hart, want een seizoen later was hij alweer in Coevorden neergestreken. Germanicus vierde in 2011 het 100-jarig bestaan, en in het Elftal van de Eeuw dat toen het levenslicht zag prijkt ook onze Joop Koel:

 

 

Of er heimwee ten grondslag lag aan zijn terugkeer naar Germanicus, onvrede met trainer Ron Groenwoud (de man die veel vrienden, maar minstens zoveel vijanden had) of wat dan ook - wie weet wordt dit ooit nog opgehelderd. Feit is dat niemand het Joop Koel zal afnemen dat hij op de prachtige elftalfoto van het seizoen 1974-1975 prijkt:

 

Boven v.l.n.r.: Ab Gritter - Henk Cornelis - Wim van der Heide - Luuk Buls - Bjarne Jensen - Henk Oosterwold - Henk Hagenauw - Piet Wildschut - Ron Groenewoud (trainer)
Onder v.l.n.r.: Willy Huberts - Hugo Hovenkamp - Sip Bloemberg - Jan Schipper - Joop Koel - Reini Timmermans
Op de foto ontbreken: Peter Eimers, Henk Medik, Karsten Jensen, Herman Dijkstra, Roelof Pots, Dolf Kraan

 

Snel door naar FC Groningen anno 2014

FC Groningen is beroerd aan de tweede seizoenshelft begonnen, dat moge duidelijk zijn. Door de slechts vijf punten die in zeven wedstrijden bij elkaar werden geschraapt bevindt de Trots van het Noorden zich op de grens van plaatsing voor de play-offs. De nummers vijf t/m acht doen normaal gesproken aan dit felbegeerde extraatje mee. In slechts één situatie mag ook de nummer negen in de eindstand na 34 wedstrijden zich hierop verheugen: als de bekerwinnaar eindigt op plek 5 t/m 8 in de reguliere competitie, dan doet zij niet mee aan de play-offs. De vrijgekomen plaats wordt dan ingenomen door de nummer 9 van de ranglijst. De halve finales voor de KNVB-beker worden overigens gespeeld tussen AZ en ajax, en PEC Zwolle en N.E.C. Alleen AZ en PEC schatten wij in als zijnde ploegen die als vijfde, zesde, zevende of achtste zouden kunnen eindigen. Kortom - laten zij hun halve finales maar winnen.

 

 

FC Groningen zal absoluut moeten winnen om niet nog verder weg te glijden. De ploeg van Dwight Lodeweges komt bij een zege zelfs op gelijke hoogte met FC Groningen - een scenario waar we niet aan moeten denken, hoezeer we Cambuur ook een succesvol seizoen gunnen.

 

Vermoedelijke opstellingen beiden ploegen

 

Op grond van de trainingen van de laatste dagen konden zondagmiddag om 14:30 uur wel eens de volgende elftallen aan de aftrap staan, zij aan zij met ons aller Kevin Blom, met wie we nog menig appeltje - sterker nog, menige appelgaard - te schillen hebben:

 

FC Groningen:


Kostic - De Leeuw - Zeefuik - Chery

Hiariej - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot


SC Cambuur (bron: Henk Albers):

Nienhuis; Droste, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; El Makrini, Ritzmaier, Van Moorsel; Lukoki, Barto, Manu

 

De keuze van Erwin van de Looi voor Género Zeefuik is niet zo verrassend, die voor Tom Hiariej voor velen wel. De verguisde jeugdspeler, die al 143 maal het shirt van FC Groningen doen, kan bij veel te veel supporters niets goeds doen. Dat Tom dit seizoen bv. uit bij Vitesse, thuis tegen PEC, thuis tegen RKC prima wedstrijden speelde doet er even niet toe - dit wordt voor het gemak vergeten. Wij denken echter dat hij tegen Cambuur zeker een toegevoegde waarde kan hebben ... al zouden Yoëll van Nieff of Krisztian Adorjan dat ook gehad hebben. Zij hadden er van ons niet allebei uit gehoeven.

 

Hoe negatief de sfeer rond FC Groningen bij grote delen van het publiek momenteel ook is - FC Groningen - SC Cambuur is gewoon een geweldig affiche. Twee ploegen die tot het uiterste zullen moeten gaan om een acceptabel resultaat te kunnen boeken - wij hebben zin in zondag! Kop d'r veur!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.