Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

102 gasten online

Perspraatje Erwin van de Looi: "Gemengde gevoelens over afwezigheid Graziano Pellè"

Hoofdtrainer Erwin van de Looi blikte vanmiddag in zijn wekelijkse perspraatje vooruit op de wedstrijd tegen Feyenoord, een duel waarvoor de losse kaartverkoop zeer goed loopt. Er wordt door FC Groningen op een zeer volle Euroborg gerekend, met een uitvak dat met 1.100 supporters van Feyenoord zal uitpuilen. Van de Looi was, terugkijkend op de wedstrijd tegen SC Cambuur, teleurgesteld over het resultaat. "We willen thuis graag winnen, maar het spel is de laatste weken minder, en de resultaten daardoor ook."


"Mitchell te Vrede vervangt Graziano Pellé; meespelen Daryl Janmaat twijfelachtig"

Volgens Feyenoord-fansite FR12.nl is Mitchell te Vrede zondag de vervanger van Graziano Pellè. Het meespelen van Daryl Janmaat is twijfeklachtijg. Hij trainde vandaag niet mee omdat hij ziek op bed lag. Als hij zondag niet inzetbaar is, dan wordt hij vervangen door Sven van Beek (1, 2)

Volgens de trainer heeft dit te maken met de vorm van spelers, de uitslagen vóór die tijd, lef en durf in het veld en de ondergrond. Op het slechte veld in de Euroborg is meer tijd nodig om de bal te controleren en van A naar B te spelen, een nadeel voor ploegen die willen voetballen. Overigens wil Van de Looi het slechte veld niet als excuus aanvoeren. Zondag zullen de geblesseerde Michael de Leeuw ("die zijn we wel een paar weken kwijt") en de geschorste Maikel Kieftenbeld worden vervangen door Nick van der Velden en Rasmus Lindgren. Yoëll van Nieff is nog een twijfelgeval. Hij heeft last van zijn voet, een blessure die hij deze week op de training heeft opgelopen, maar Van de Looi verwacht dat Van Nieff zondag bij de selectie zal zitten.

 

FC Groningen wil na de winterstop met precies dezelfde intenties spelen als aan het begin van het seizoen, dus o.a. met het thuis zetten van druk. De uitvoering is momenteel echter niet altijd goed. Het begin van de wedstrijd tegen Cambuur was goed, maar daarna werden de ruimtes te groot. Zo speelde de achterhoede te veel achteruit. Er was ook te weinig beweging en de echte wil om de bal te hebben was er niet bij iedereen. Wel bij Tjaronn Chery, die wil altijd de bal hebben, of hij nu op een biljartlaken of in de klei voetbalt. Het spel leek stroperig en langzaam. Spelers die meer lef en durf hebben bewegen ook meer, aldus Van de Looi, die aanvulde dat hij die wedstrijd wel alles had gewisseld om aanvallend te spelen. "Het lukt echter niet altijd even goed." Het verval na de goede openingsfase verklaarde hij met de te grote afstanden. De tegenstander kreeg daardoor het gevoel dat er wat te halen was, FC Groningen gaf ruimtes weg waar Cambuur soms doorheen speelde. De thuisploeg kreeg hierdoor het gevoel dat Cambuur kon meevoetballen en deed, vanwege de mindere lef, een stapje terug.

 

Van de Looi gaf aan dat er elke dag keihard wordt gewerkt om het spel en de spelers beter te maken. "Bij fases is het niet goed genoeg, bij fases echter ook wel." De trainersstaf blijft kritisch en ziet de uitslagen het hele seizoen al niet als maatgevend. Deze week is er op gehamerd om de achterste linie te laten aansluiten; Eric Botteghin en Johan Kappelhof hebben hierin een voortrekkersrol. "Je moet een bal achterin alleen van links naar rechts spelen als er een idee achter zit." Op het middenveld is er een belangrijke rol weggelegd voor Rasmus Lindgren.

 

Krisztian Adorjan

De Hongaar zat afgelopen zondag niet bij de selectie. "Een keuze uit luxe. Soms moet je keiharde beslissingen nemen", aldus Van de Looi. De staf kijkt steeds wat je voor wedstrijd verwacht en hoe fit iedereen is, en hoe de posities het beste ingevuld kunnen worden. Bij voorkeur heeft Van de Looi twee aanvallers op de bank, maar vaak zitten er drie aanvallers bij de wisselspelers. Tegen Cambuur kon hij vooraf zelfs kiezen uit vier aanvallers (Adorjan, Kirm, Van der Velden, Zivkovic). Besloten was om Adorjan niet bij de groep van 18 spelers te halen, "maar dit betekent absoluut niet dat ik niet tevreden over hem ben." Waarschijnlijk zit Krisztian Adorjan zondag wel weer bij de selectie.

 

Vooruitblik op wedstrijd tegen Feyenoord

Van de Looi vindt de wedstrijd van zondag een hartstikke mooi affiche; "we kijken ernaar uit. We willen zondag laten zien wat we kunnen."

 

Voor Nick van der Velden wordt het de eerste basisplaats sinds begin november 2013. "Hij is er nog niet, maar hij is wel heel belangrijk voor ons", aldus Erwin van de Looi. Van der Velden kan wat extra's brengen, iets waar het nu bij sommigen aan schort. Lef en de bal willen hebben bijvoorbeeld.

 

Van de Looi beschouwt Feyenoord niet meer als een titelkandidaat, maar wel als een kandidaat voor de tweede plaats en sowieso voor de plaatsen twee t/m vier, die goed zijn voor directe plaatsing voor Europees voetbal. De Rotterdammers zijn dus zeker nog niet uitgespeeld.

 

Afwezigheid Graziano Pellè

Van de Looi heeft gemengde gevoelens over de afwezigheid van Graziano Pellè, de belangrijkste speler van Feyenoord. Met de Italiaan in de ploeg speelt Feyenoord heel duidelijk; het zou bovendien een grote uitdaging voor FC Groningen zijn geweest tegen hem te spelen. Zonder Pellè is het echter minder duidelijk hoe de ploeg zal spelen. Andere jongens zullen zich daar willen laten zien, "maar ook Groningen gaat er zondag voor." (In de vier wedstrijden die Feyenoord dit seizoen zonder Pellè speelde werden zeven punten behaald, red.)

 

Internationals FC Groningen

Uit de selectie van FC Groningen waren deze week drie spelers opgeroepen voor interlands. Van de Looi vindt dit heel goed voor zijn spelers. Filip Kostic won met Jong Servië met 3-0 bij Jong België; Kostic was goed voor twee assists. Andraz Kirm verloor met Slovenië met 2-0 in Algerije, en Richairo Zivkovic won met Oranje Onder 19 met 2-1 van Spanje Onder 19, een wedstrijd waarin Zivkovic één keer scoorde.

 

Gewenste versterkingen komend seizoen

Erwin van de Looi heeft voor ogen welke wensen hij met betrekking tot de selectie heeft, maar concreet wil hij zich daarover niet uitlaten. Hij wil zich eerst concentreren op de rest van het seizoen. "Wij gaan voor de play-offs."

 

André Krul

Vandaag is André Krul aangetrokken als keeper voor FC Groningen. Op dit moment zijn er maar twee fitte keepers voor de eerste selectie en de B-kern (Luciano is vertrokken, en Joey Potveer is geblesseerd), en hierdoor wordt Wieger Sietsma, keeper van FC Groningen A1, er vaak bij gehaald. De belasting wordt voor de fitte keepers te groot ("Sietsma trainde gisteren twee keer, vandaag twee keer en we verwachten ook nog dat hij morgen met A1 een wereldpot keept tegen Heerenveen A1 - niet reëel"), vandaar dat voor het transfervrij aantrekken van André Krul is gekozen. In principe blijft Stefan van der Lei tweede keeper achter Marco Bizot en speelt Krul met Potveer om de rol van derde keeper, "maar als blijkt dat Krul de beste keeper is, dan speelt hij."

 

Vermoedelijke basisopstelling FC Groningen:

 

Kostic - Zeefuik - Van der Velden

Hiariej - Lindgren - Chery

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Van der Lei, Adorjan, Kirm, Magnasco, Van Nieff, Wijnaldum, Zivkovic

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Bakker, Ben Moussa, Bos, Kieftenbeld, De Leeuw

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek