Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

193 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Feyenoord - doet Trots van het Noorden aan klantenbinding in volle Euroborg?

Wat ons betreft hebben alle spelers van FC Groningen het interview van het Dagblad van het Noorden met John de Wolf goed in hun hoofden geprent, en nemen ze een voorbeeld aan 's mans nimmer aflatende inzet. Niet dat we propageren dat elk detail van de eerlijke woesteling minutieus gekopieerd dient te worden, want dan gaat dit ledematen en kaarten kosten.

 

Zo reageerde De Wolf ooit eens als volgt op de hem bespugende Prince Polley:

 

"Wie ik bewust heb geraakt is Prince Polley. Hij spuugde mij midden in mijn gezicht. Dat is me niet vaker overkomen. Spugen vind ik het ergste dat er is. Toen was ik er helemaal klaar mee en wilde ik hem zijn been breken. Hij ging alleen op de keeper af en toen nam ik een sliding van achteren. Ik dacht: ik kan nooit meer bij de bal, maar ik ga je wel raken. Hij scoorde, maar had zijn knie kapot en is nooit meer op niveau teruggekomen."

 

John de Wolf, 112 Eredivisieduels FC Groningen; 111 voor Feyenoord

Wij hebben John de Wolf hoog zitten, dat moge duidelijk zijn. Toen wij op 11 mei 2012 de crematie van Renze de Vries bijwoonden, toen troffen we daar ook John de Wolf, daar waar o.a. de inmiddels snoeihard van zijn troon gelazerde Theo Huizinga schitterde door afwezigheid. John de Wolf, vanochtend in het Dagblad van het Noorden over Renze de Vries, de man die hem op een terras in Paterswolde een driejarig contract aanbood, met een salaris van 80.000 gulden in z'n eerste jaar (1985-1986), exclusief premies:

 

"Ik had direct een goed gevoel bij die man en dat goede gevoel is altijd gebleven. Renze was recht door zee. Dit zijn de premies. Dit kun je verdienen. En wat hij beloofde kwam hij na. Voor zo'n man wil je het gras opvreten. Ook in de periode dat hij het moeilijk had, toen hij in de bak zat, ben ik hem blijven steunen en heb ik hem brieven gestuurd. Ik ben een van de weinigen uit mijn tijd bij FC Groningen die op zijn begrafenis is geweest. Misschien hadden andere jongens andere activiteiten, maar niet iedereen. Respectloos dat ze niet zijn gekomen. Renze was een soort tweede vader voor me.

 

Renze de Vries - voor altijd in ons hart

 

De van Sparta overgekomen John de Wolf wist bij FC Groningen hoe je duels in moest gaan. Drie thuiswedstrijden tegen zijn volgende werkgever, Feyenoord, speelde hij in zijn Groningse periode (1985-1989), en van die duels verloor hij geen één. Zo werd er op 25 mei 1986, de slotdag van het seizoen 1985-1986, aangetreden tegen de club uit Rotterdam Zuid. Een fantastisch spelende FC Groningen won met 4-1, en de overwinning was goed voor het binnenhalen van Europees voetbal. De Wolf had een belangrijk aandeel in het goede presteren in dat seizoen.

 

 

Snel door naar FC Groningen en Feyenoord anno 2014

Het mannetjesput-gehalte van het huidige elftal van FC Groningen is beduidend lager dan dat van de jaren 80. Vreemd genoeg hoeft het feit dat er zondag aan de kant van FC Groningen twee spelers ontbreken die het fysieke niet schuwen, geen ramp te zijn, integendeel. Het voetballende vermogen van de beide heren - natuurlijk hebben we het over Maikel Kieftenbeld en Michael de Leeuw- schiet nl. behoorlijk tekort. Hun absentie biedt aan Rasmus Lindgren en Nick van der Velden de mogelijkheid om het vanaf minuut één te gaan proberen, en wij denken dat het sinds de winterstop vaak vierkant draaiende elftal van Erwin van de Looi hierdoor aan kracht heeft gewonnen. Als het resultaat van beide mutaties zondag is dat er achterin minder doelloos heen en weer wordt geschoven, de slag op het middenveld wordt gewonnen en er voorin weer meer voorwaartse druk aan de dag wordt gelegd, dan gaan wij een heerlijke middag tegemoet.

 

Feyenoord-fansite FR12.nl verwoordde het gisteren met een van angst trillend toetsenbord al als volgt: "Feyenoord beleeft bijzonder weinig goede herinneringen aan Euroborg." En de Rotterdammers hebben de roos met deze uitspraak overtuigend getroffen. Sinds de inauguratie van de Euroborg was Feyenoord negen maal te gast aan de Boumaboulevard, en alleen op 28 februari 2010 ging de volle buit mee naar 010. Dat de onvermijdelijke Kevin Blom die dag op het wedstrijdformulier stond was ook toen al van doorslaggevende invloed. Wij citeren uit ons wedstrijdverslag van de 2-3 nederlaag die FC Groningen die middag leed:

 

"Scheidsrechter Blom eiste een negatieve hoofdrol voor zich op door diverse penaltyrijpe situaties niet als zodanig te (willen) beoordelen. ... Nog geen tien minuten later werd de doorgebroken Matavz gevloerd, maar tot ieders stomme verbazing trok de vandaag steeds beroerder fluitende Blom noch een gele, noch een rode kaart voor de Rotterdamse dader. Sterker nog, hij floot niet eens in het voordeel van Matavz. Een onbegrijpelijke beslissing. ... FC Groningen zette alles op alles, aangevuurd door een intens meelevend publiek, en het stapelde kans op kans. Het liet zich niet uit het veld slaan door diverse uitblijvende fluitsignalen van scheidsrechter Blom, die werkelijk elke handsbal of overtreding in het strafschopgebied van Rob van Dijk negeerde. ... Aan de werklust heeft het weer niet gelegen. Blom hoeven we hier echt niet meer te zien."

 

Nóg een prangende gelijkenis met vier jaar geleden heeft te maken met de deerniswekkende ondergrond waarop gespeeld wordt. Een laatste citaat uit ons verslag uit 2010: "'t Is niet de meer de vraag of, maar wanneer de "gras"mat van de Euroborg vervangen zal worden. 't Was weer één grote knollentuin vanmiddag, waarbij de regen van de laatste dagen het veld een extra desolate dimensie gaf." (Inmiddels is er geen regenbui meer nodig om wijlen het veld als zijnde onbespeelbaar te definiëren, maar dit terzijde.)

 

 

Het ALLERmooiste zou zijn als er zondag weer een net zo intens meelevend thuispubliek te horen is als in 2010. Kippenvel krijgen we bij de gedachte aan vroegere wedstrijden waarin de Euroborg op z'n grondvesten trilde. De kracht van de 12e man is onmetelijk groot - wat ons betreft is er daarvan zondag in een volle Euroborg weer een vleugje te bespeuren.

 

FC Groningen kan zondag enorm aan klantenbinding doen, en de toekomstige seizoenkaartverkoop een boost geven. Na de winterstop verloopt het spel van FC Groningen bij vlagen stroperig en langzaam, en de kritische achterban begint te morren. Zondag kan er veel aan eerherstel worden gewonnen. Opgestroopte mouwen en niet alleen de intentie, maar ook het daadwerkelijk aan de dag leggen van pressievoetbal zijn hiervoor onmisbare ingrediënten. Als er dan onverhoopt toch verloren wordt, dan is dit beter verteerbaar dan puntverlies dat zonder bloed, zweet en tranen tot stand komt. Trainers en spelers, knoop dit in je oren!

 

Met de constatering dat we benieuwd zijn hoe Feyenoord het er zonder Graziano Pellè vanaf brengt sluiten we deze voorbeschouwing af. Zondag moeten de vonken ervan af vliegen, en ons gevoel zegt dat dat ook gaat gebeuren. Voor de stand zouden drie punten meer dan welkom zijn, want om zeker te zijn van de play-offs zul je minimaal als achtste dienen te eindigen.

 

 

Om nog een beetje in de stemming te komen bevelen we het aanschouwen van de gebeurtenissen van de legendarische 30e oktober 2011 van harte aan. Een ongekende dadendrang zorgde voor een 6-0 overwinning op een desastreus ploeterend Feyenoord - op de tribunes keken Martin en Erwin Koeman toe. De statistieken van FCG Stats van een onvoorstelbare middag:

 

Brian van Loo, Tom Hiariej, Virgil van Dijk, Jonas Ivens, Lorenzo Burnet, Maikel Kieftenbeld (74' Danny Holla), Tim Sparv, Leandro Bacuna, Petter Andersson (80' Emil Johansson), Dusan Tadic, David Texeira (87' Hyun-Jun Suk)


Doelpunten Dusan Tadic (1'), Maikel Kieftenbeld (16'), Petter Andersson (18'), Leandro Bacuna (57'), Virgil van Dijk (89'), Hyun-Jun Suk (90')

 

Genieten geblazen!

 

 

 

Vermoedelijke basisopstelling FC Groningen:

 

Kostic - Zeefuik - Van der Velden

Hiariej - Lindgren - Chery

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Van der Lei, Adorjan, Kirm, Magnasco, Van Nieff, Wijnaldum, Zivkovic

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Bakker, Ben Moussa, Bos, Kieftenbeld, De Leeuw

 

Wij hopen dat zondag middag ook voor Stichting Kids United (voetbal voor kinderen met een handicap) een succes wordt. Voorafgaand aan het duel is er een collecte bij alle vier ingangen. De Stichting schreef ons:

 

"We hopen op een  mooie opbrengst om het contributievrije lidmaatschap te kunnen continueren, veldhuur te betalen, materialen aan te kunnen schaffen, vervoer naar wedstrijden te bekostigen en zelf een trainingsweekend naar Ameland is een wens van ons. De kids zullen ook de line-up en de shoot-out gaan verzorgen.
 

De shoot-out zal weer een spektakel gaan worden. Dit keer de allerkleinsten.  De 11 meter zal te ver zijn, maar daar wordt creatief mee omgegaan. Mooi voor de kids dat de Z-side, Groningen Fanatics en overige supporters zich altijd laten horen tijdens de shoot-out van onze kids. Kippenvel!"

 


 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.