Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

195 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Vitesse

Tussen alle perikelen over geblesseerde en te huren spelers in dienen wij de focus even te verleggen naar de plek waar het allemaal om draait - het moeras aan de Boumaboulevard waar het op maffioos geld draaiende Vitesse morgen aan gort gezwommen dient te worden. Het veld wordt morgenvroeg nog eventjes gekeurd, want naast sneeuwval worden ook overvloedige hoosbuien door Zeist en omstreken niet getolereerd.

 

Bijna zouden we scanderen dat we Minder, Minder, Minder bemoeienis vanuit het Gooi willen, maar na de vrijspraak voor Eric Botteghin houden we ons dienaangaande eventjes een dag in.

 

Morgenavond 18:45 uur - de kraker tegen Vitesse. De uitwedstrijd verliep uitstekend; FC Groningen knokte zich na rust terug van een 2-0 achterstand en verliet de Gelredome met een verdiend punt op zak. Morgen de return, en wat ons betreft is de pot tegen Vitesse de start van een ommekeer die ons omhoog moet brengen, wie weet waarheen!

Eerst maar eens even de opstellingen van beide ploegen, traditiegetrouw te beginnen met die van onze gasten, om met speaker Wildeman te spreken. Peter Bosz moest noodgedwongen een streep halen door de namen van Ibarra en Van der Heijden - beide heren zijn geschorst. De namen van de vervangers wilde hij niet prijsgeven, maar met dank aan Omroep Gelderland weten we dat de eer op Qazaishvili en Piazón is gevallen. Vejinovic zal naar de verdediging doorschuiven, met de volgende basiself als logisch gevolg: 

 

Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Vejinovic, Achenteh; Qazaishvili, Pröpper, Labyad, Atsu, Havenaar, Piazón

 

 

Onze vriend Frank van der Struijk, die we morgenavond in de Arnhemse verdediging door Filip Kostic dolgedraaid zien worden, is in zijn rijkelijk aanwezige vrije tijd overigens een bevlogen politicus. Helaas lukte het hem deze week echter niet om zijn bevlogenheid over zijn naasten te verspreiden. Naast hem stemden nog 29 ongetwijfeld door hem geronselde anderen op zijn persoontje, waarmee zijn droom, een voorkeurszetel in de gemeente Boxtel voor zijn partij, Balans, aan diggelen werd geslagen. De focus kan weer even op Vitesse. Het  Gelders/Brabantse leven kan keihard zijn.

 

De opstelling van FC Groningen is inmiddels genoegzaam bekend. In plaats van met de punt naar achteren (één controlerende middenvelder, één aanvallende middenvelder, één loper) zal worden gespeeld met de punt naar voren (twee controlerende middenvelder, één aanvallende middenvelder), en wel als volgt:

 

Kostic - Zivkovic - Van der Velden

Lindgren - Chery - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

 

Nóg een blik in de rijke historie van FC Groningen

FC Groningen - Vitesse, afgelopen seizoen verlieten we de Euroborg op 16 september 2012 met een smoak ien bek van n old wief tussen tonen. Man man man wat floot arbiter Nijhuis een ellende bij elkaar. Na een half uur speelde Vitesse al met tien man (exit Van der Heijden), maar de inmiddels jammerlijk geïnvalideerde Theo Janssen pakte eerst geel en had er vervolgens ook nog afgemoeten na weer een overtreding. Maar nee, Nijhuis werd door een aanval van stekeblindheid geteisterd en gaf geel aan een ploeggenoot. Vitesse counterde ons vervolgens drie maal om de oren, met een 0-3 als zwaar geflatteerde eindstand.

 

Om het verloop en geschuif van spelers over de seizoenen heen te illustreren: in genoemde door Robert Maaskant opgestelde basis is Lorenzo Burnet morgenavond de enig overgebleven basisspeler! Bizar. Verder zitten er morgen nog twee spelers van de basis van toen op de bank: Andraz Kirm en Género Zeefuik.

 

Met iets meer plezier kijken we digitaal terug op de allereerste editie van FC Groningen  - Vitesse. Op 3 april 1972 zagen 5.000 toeschouwers die het Oosterpark bevolkten een FC Groningen dat met 1-0 won, door een doelpunt van Henk Oosterwold. De basis van de bewuste pot, met dank aan FCG Stats:

 

Jan Nordström, Jan Schipper, Martin Koeman, Henk Cornelis (Dick van Vlierden), Frans Guns, Henk Oosterwold, Piet Fransen, Hugo Hovenkamp (Jaap Bos), Peter Eimers, Bjarne Jensen, Bert Oldenburger

 

De allerlaatste naam, die van Bert Oldenburger, verdient de nodige aandacht, zelfs meer dan we hier kunnen bieden. Bert speelde na zijn dienstverband met FC Groningen, dat liep van zijn debuut op 15 augustus 1971 tot zijn afscheid op 28 april 1974, voor Emmen en WKE. Bij laatstgenoemde Drenten was hij van 1974 tot 1978 speler/trainer. Nog altijd schrijft ene Bert Oldenburger allerlei stukken op de clubsite van WKE. Het kan toch haast niet anders of het moet hier om dezelfde Bert Oldenburger gaan, hieronder vereeuwigd in zijn FC Groningen-tijd:

 

 

Morgen spelen de tijd van weleer en welke sentimenten dan ook geen rol. Op zes speelrondes voor het einde zal FC Groningen alle zeilen moeten bijzetten om niet in het drijfzand van de verkeerde nacompetitie verzeild te raken, en om nog enigszins die andere play-offs in het oog te kunnen houden. Winst tegen Vitesse zal absolute noodzaak zijn. En waarom zou dit niet kunnen. Het Vitesse van na de winterstop is, net als FC Groningen, van minder allooi dan dat van vóór de kerst, en als de mannen van Van de Looi de aanvallers van Vitesse weten te elimineren, dan blijft er weinig meer dan schroot over, zij het schroot met een hoog irritatiegehalte.

 

De laatste weken valt er ook weer voldoende in de Euroborg te beleven. Als het niet op het veld is dan wel daarbuiten, en dus mag de FC zich weer verantwoorden over een stormpje in een glas water (Cambuur-thuis, bierdouche over beroepsbloed-onder-de-nagels-wegschraper Lukoki) en Feyenoord-thuis (Rotterdams tuig dat aan het provoceren sloeg). Het is niet anders, bij een volksclub horen nu eenmaal supporters die niet met zich laten sollen. En ook morgen kon het er wel eens heet aan toegaan - wat ons betreft in de hand gewerkt door een FC Groningen dat de woorden van Erwin van de Looi ter harte heeft genomen, weet waar het om gaat en dus bevlogen speelt.

 

Bloed, zweet en tranen - veel meer is er echt niet nodig in Groningen om het thuispubliek als één man achter de ploeg te krijgen.

 

Op naar een pot vechtvoetbal, op naar de ontmanteling van de ploeg van het foute Arnhemse grootkapitaal!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.