Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

149 gasten online

Voorbeschouwing PEC Zwolle - FC Groningen

Het op het goede moment in de winning mood zijnde FC Groningen mag trachten de groen-witte zegereeks vrijdag een vervolg te geven bij PEC Zwolle, de club die in het restant van de competitie een cruciale rol zal spelen bij het play-off-circus. Doet de nummer negen mee aan de play-offs? Zijn er in de play-offs zelfs twee Europese tickets te behalen?

 

De antwoorden op deze prangende vragen zijn allemaal aan PEC Zwolle gerelateerd, zoals blijkt uit deze uiteenzetting, die de mathematisch minder begaafden overigens beter links kunnen laten liggen.

 

UPDATE donderdag 3 april 2014:

Zieke Nick van der Velden ontbreekt ook op afsluitende training

Lees onderaan de voorbeschouwing voor de laatste info's.

 

Bij PEC Zwolle ontbrak Kamohelo Mokotjo op de afsluitende training, aldus journalist Jeroen Kuiper. Onderaan de voorbeschouwing hebben we nog een aanvulling geplaatst naar aanleiding van het perspraatje van vanmiddag.

Vrijdagavond kunnen deze scenario's echter even de kast in. Het gaat tegen de club van voormalig FC Groningen-coach Ron Jans (zijn naam wordt de laatste dagen veelvuldig in de mond genomen als de recente collega-overloop-verschijnselen uit Leeuwarden worden besproken) om slechts één rekensommetje: meer doelpunten produceren dan de vijand. Hoe, dat doet er niet toe - als de punten maar mee gaan naar Stad en Ommeland.

 

Wij en nog een slordige 450 groen-witte toppers zullen het uitvak onveilig maken en hopelijk net zulke lyrische berichten de ether inslingeren als jl. zaterdag, toen de Eindhovense verdediging andermaal door het ijs zakte en niet bestand bleek tegen de offensieve Groningse dadendrang. Op naar Zwolle, op naar de derde zege op rij - op naar Europees voetbal!

 

 

Uitwedstrijd bij PSV - NAGENIETEN!

Zaterdag waren we getuige van een werkelijk unieke avond. Nog nooit won FC Groningen een uitwedstrijd bij PSV, maar zaterdag viel er op de overwinning werkelijk geen sikkepit af te dingen. Er stond aan de kant van de Trots van het Noorden een hecht collectief, bestaande uit spelers die voor elkaar door het vuur wilden gaan. Een vroege achterstand en een gelijkmaker vlak vóór rust, normaal gesproken spirit-dodende tegenvallers, werden soepel overwonnen, en eigenlijk speelde de FC een wedstrijd die het domweg niet kón verliezen.

 

De slotfase was adembenemend spannend, met situaties waarin een doorsnee thuisfluiter PSV zeker twee maal een strafschop had kunnen geven, maar na 94 minuten konden de armen de lucht in - YES! FC Groningen TV maakte er een heerlijke reportage van:

 

 

Befaamde boeren-levenswijsheden waarin de termen 'zeilen' en 'wind van gisteren' voorkomen, nopen ons echter onze vreugdetaferelen te onderbreken en over te gaan tot de orde van de dag. Vrijdagavond wacht op het foeilelijke kunstgras van PEC de uitwedstrijd tegen een directe concurrent om de achtste plek. Ron Jans benutte de winterstop om zijn 4-3-3 concept overboord te kieperen en in te ruilen voor een opportunistische 4-4-2 variant, maar deze vondst, die tijdens zijn Groningse tijd succesvol bleek, is inmiddels al weer lang en breed overboord gekieperd - opnieuw laat Jans zijn manschappen met een 4-3-3 systeem spelen. Afgelopen weekeind leverde dit op de dito plastieken ondergrond van ADO een 1-1 puntendeling op; in linies speelden de nimmer desespererende Zwollenaren als volgt:

 

Begois (46' Ter Wielen (ex-Grunn!); Gravenbeek, Van der Werff, Lachman, Van Hintum; Mokotjo, Drost, Nijland (84' Benson); Narsingh (57' Karagounis), Fernandez, Saymak

 

Wat ons betreft geen team om van wakker te liggen, zeker niet als de organisatie van FC Groningen weer net zo puik staat als de laatste twee wedstrijden. Gravenbeek en Van Hintum lijken ons povere backjes wiens broeken in no-time door de dartelende voorhoede van Grunn een druipende bruine uitslag zullen hebben, en de heren Kappelhof en Botteghin, tegen Vitesse en PSV als veldmaarschalken opererend, zullen Fernandez tot gruis vermalen, zo is onze stellige verwachting.

 

Wat ons betreft stroomt de Grote Markt binnenkort vol!

 

FC Groningen - met of zonder Nick van der Velden?

De trainingssessies van gisteren en vandaag boden een Van der Velden-loze aanblik, en het zou een aderlating van jewelste zijn als de routinier vrijdag geen acte de présence kan geven. We weten niet wat hem mankeert, maar ons voorgevoel zegt dat er door 's mans naam een streep gezet moet worden. Krisztian Adorjan zal in dat geval zonder twijfel de vervanger zijn, en dit lijkt ons voor de achterhoede van PEC Zwolle geen feest. Een armetierige Willems van PSV wist zich al geen raad met een naar binnen trekkende Van der Velden, hoe moet het de verdedigers van PEC wel niet vergaan als Adorjan en Chery het frivool positioneel switchend op hun heupen gaan krijgen?

 

Statistieken PEC-oet: niks mis mee

Een blik op de opnieuw feilloos door FCG Stats opgehoeste statistieken aangaande eerdere in Zwolle gespeelde potten leert ons, dat we het daar vaak bepaald niet onaardig doen. Van de 20 eerder gespeelde ontmoetingen won FC Groningen er tien, terwijl de thuisploeg slechts vijf maal in staat was de volle buit te behalen. De editie van vorig seizoen werd dankzij een heerlijke slotfase met 2-1 door de FC gewonnen, dankzij late doelpunten van Género Zeefuik en Michael de Leeuw. Van de basis van die bewuste 22e september 2012 zullen alleen Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet vrijdag opnieuw van start gaan, terwijl drie andere basisspelers van toen vrijdag tot bankzitten gedoemd zijn (Michael de Leeuw, Andraz Kirm en Género Zeefuik). De overige zes spelers van de basis van vorig seizoen staan inmiddels al niet eens meer onder contract te Grunn (Luciano, Virgil van Dijk, Leandro Bacuna, Tim Sparv, Kees Kwakman en Mitchell Schet). Hoezo verloop...

 

De grootste uitoverwinning ooit bij PEC Zwolle werd op 7 maart 1982 behaald. Door doelpunten van Eddy Bakker, Peter Houtman (2x) en Theo Keukens stond er na afloop een ongekende eindstand van 0-4 op de borden! De opstelling van die onvergetelijke pot:

 

Johan Tukker, Jack van Loon, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Jan van Dijk, Ronald Koeman (Henk Veldmate), Theo Keukens (Hans Boer), Eddy Bakker, Peter Houtman, Steve Goble

 

Theo Keukens

 

Met eerbied nemen we de naam van Theo Keukens, basisspeler en trefzeker bij genoemde 0-4 veegpartij, in de mond. Hij speelde maar liefst 236 officiële wedstrijden voor FC Groningen, scoorde daarin 21 maal en was enige tijd onderdeel van het gevreesde KKK-middenveld, waarin hij samen met de gebroeders Koeman menige veldslag op het middenveld overwon. Via SC Veendam belandde hij bij DIO Groningen, alwaar hij samenspeelde met o.a. Bert Mooibroek, Herman Dijkstra en John Kanon. Theo Keukens: cult!

 

Maar nu: op naar vrijdag!

 

 

 

Alle FC-gerelateerde seinen staan opeens, na even mooie en verdiende als onverwachte overwinningen tegen Vitesse (volgens Sjoerd Mossou terecht als groepsverkrachtingsbolwerk omschreven) en PSV, op groen. De achtste plaats is ingenomen, daar waar door suïcidalen nog niet zo lang geleden al wanhopig aan de verkeerde play-offs werd gedacht. In het ideale scenario worden achtereenvolgens PEC en NAC over de knie gelegd, waarna FC Groningen in Kerkrade hoogst persoonlijk zorgt voor het storten van Roda JC in de poel des verderfs die Jupiler League heet. Heel Nederland, spaarzame delen van Limburg wellicht uitgezonderd, kijkt al jarenlang reikhalzend uit naar de degradatie van die foute Duitse club, maar het heeft er alle schijn van dat het feest dit seizoen eindelijk kan losbarsten, nadat de Limbo's door verkochte wedstrijden bij Feyenoord en Cambuur eerder miraculeus aan verwijdering uit de Eredivisie ontsnapten. Dit jaar gaat het gebeuren. Weg ermee. Auf Wiedersehen!

 

Maar zover is het nog niet. Een heet potje bij PEC wacht ons overmorgen. Wij zien ernaar uit, het belooft een meeslepend spektakel te worden. Laat maar komen, die Europese zomer! Voor de agendahouders: noteert u alvast maar met potlood: tweede voorronde Europa League: 17 en 24 juli 2014; derde voorronde 31 juli en 7 augustus 2014. Al zal er dan eerst in de play-offs met een drietal pittige tegenstanders afgerekend moeten worden. Maar met de strijdlust en collectieve dadendrang van de laatste weken belooft het restant van de competitie nog veel spanning, sensatie en kippenvel!

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:


Kostic - Zivkovic - Adorjan

Lindgren - Chery - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Forza Grunn!

 

UPDATE donderdag 3 april 2014:

Zieke Nick van der Velden ontbreekt ook op afsluitende training

FC Groningen moet het morgenavond in Zwolle vermoedelijk zonder Nick van der Velden doen. De routinier, erg belangrijk voor het elftal, ontbrak nl. vanochtend bij de afsluitende training, zoals hij ook al de sessies van dinsdag en woensdag moest laten schieten. Volgens RTV Noord is Nick van der Velden ziek. Erwin van de Looi sprak vanmorgen enige tijd met zijn vermoedelijke vervanger, Krisztian Adorjan.

 

Op basis van de training van gisteren en vanochtend zal FC Groningen morgen tegen PEC als volgt spelen:

 

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Adorjan, Zivkovic, Kostic

 

Bankbezetting: Van der Lei, Cijntje, Van Nieff, Hiariej, Kirm, Zeefuik en Hagenauw

 

Aanvulling naar aanleiding van het perspraatje van vanmiddag

Erwin van de Looi lichtte tijdens het perspraatje toe wat er met Nick van der Velden aan de hand is. Hij was eigenlijk afgelopen weekend al ziek, maar werd voor de wedstrijd tegen PSV met medicijnen klaargestoomd om wel te kunnen spelen. Hij voelde zich na afloop niet goed, ook al omdat hij heel diep was gegaan. Na thuiskomst is hij nog zieker geworden en hij is nu nog niet fit. Ook is hij een aantal kilo's kwijtgeraakt.

 

Erwin van de Looi vertelde verder met een knipoog dat hij toch al een keer had gewonnen van PSV. Vorig seizoen was het Robert Maaskant die weg werd gestuurd, waardoor Erwin van de Looi voor de tweede helft de coaching over nam. Na een desastreuze eerste helft, waarin de pleog maar liefst vijf tegendoelpunt moest incasseren, werd de tweede helft, met Van de Looi als coach, met 2-0 gewonnen!

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.