Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

179 gasten online

Vooruitblik NAC - FC Groningen: normale voorbereiding onmogelijk na drama met Holla

We dachten vanavond een lekker stukje te schrijven over de kraker van zaterdagavond tegen het slechts één plaats en één schamel puntje boven de Trots van het Noorden staande NAC, maar wat zich vanmiddag op het trainingsveld heeft afgespeeld is als een mokerslag op spelers, trainersstaf en supporters ingeslagen. Met Danny Holla is wéér een speler voor lange tijd uit de running, ons incasseringsvermogen heeft vanmiddag zijn definitieve grens bereikt. Griep en blessures waren ook nog eens door de selectie die sinds vanmiddag zwaar aangeslagen is. Hoe is de ploeg in vredesnaam scherp te krijgen voor het Avondje NAC?
 

UPDATE training vrijdag 12 maart 2010: Mogelijk met 4-2-3-1 formatie naar Breda
Op het eerste gezicht zomaar een training. Maar na gisteren weten we wel beter. De hoofden van de spelers zullen vanmorgen niet leeg zijn geweest na het drama met Danny Holla. Over Danny het volgende: de eerste berichten zijn dat het iets mee lijkt te vallen. Hij is gisteravond geopereerd aan een kuitbeenbreuk, er is dus geen sprake van een dubbele breuk. Holla moet nu zes weken volledige rust houden met zijn linker been. Daarna gaat de lange pin uit dat been en mag hij al weer vrij snel starten met revalideren.

Het heeft er enige tot alle schijn van dat Ron Jans morgen gaat voor het met een wat behoudender strategie proberen de volle buit binnen te halen. Wij houden het op een 4-2-3-1 concept met de volgende spelers (let op de ";" voor de scheiding van de linies):
luciano; hiariej, sankoh, granqvist, zonneveld; blind, sparv; lovre, pedersen, enevoldsen; matavz

Op de bank hebben we dan nog Van Loo, Femi (verrassend!), Van de Laak (sluit ook eindelijk weer aan), Koç, Kluin, Krohne en Olijve. Geen verdedigers dus, Jans zal òf niet verdedigend willen wisselen, òf het team omgooien als er een extra verdediger nodig is.

De grieperige Granqvist en Matavz waren vanmorgen wel aanwezig. Andreas is al weer een stuk fitter en trainde gewoon mee; Tim liep wat rondjes en hield het om een uurtje of 11 voor gezien. Wij denken dat hij zich nu niet volledig wilde geven maar morgen wel zal opdraven. Omdat het moet!

  

 

De kritische lezer heeft het in de kop al gemerkt: geen voorbeschouwing dit keer, maar slechts een vooruitblik. Het wezenlijke verschil zit 'm bij FCG Online in de lengte en in de graad van al dan niet platte humor. Voorbeschouwingen zijn er om lezers in enige mate te vermaken, in vooruitblikken wordt voornamelijk geïnformeerd. Voor een voorbeschouwing moet je ook een beetje in de stemming zijn. En ik geef toe, er moeten wel hele ingrijpende zaken aan de hand zijn willen we níet in de stemming zijn voor een voorbeschouwing, maar wat zich vanmiddag voor het oog van supporters, trainers en andere spelers heeft afgespeeld heeft momenteel echt zó'n impact op iedereen, dat niemand zit te wachten op pseudo-humoristische stukjes waarin de draak wordt gestoken met bv. een idiote beslissing die het clubbestuur van onze komende tegenstander op 8 maart jl. heeft genomen. Kortom, slechts met een link verwijzen we naar de draconische straf (twee jaar stadionverbod voor drie Bredase supporters), die de Brabantse club (die analoog aan AZ met graagte de witte boorden-criminelen der KNVB in de kont kruipt) heeft verkondigd omdat het drietal ... een beetje bier naar PSV-fans had gegooid. De club heeft klaarblijkelijk het idee dat er een zwaar delict is begaan en dat de gevolgen van het oplopen van een paar spatjes bier met alles en iedereen verdelgend zoutzuur te vergelijken zijn. Immers, NAC spreekt over "een dadergericht beleid om te voorkomen dat alle supporters moeten lijden onder het wangedrag van enkelingen". Hulde, NAC, rooi ze maar uit, deze criminelen die het wagen met wat bier te gooien!

 

Eigenlijk is dit bericht al voldoende om ons verder niet meer te bekommeren om de sfeer en beleving die in een grijs verleden toch onlosmakelijk aan een Avondje NAC was verbonden. De beenbreuk van Danny Holla heeft de beslissing om snel over te gaan naar de keiharde realiteit van Gronings profvoetbal wel erg makkelijk gemaakt.

 

Danny Holla, wat zal hij momenteel in de put zitten. De FC spreekt over een gecompliceerde beenbreuk. Wij nemen aan dat dit de in medische contreien gebezigde term is, waarover een operatiezaalverpleegkundige op Gezondheidsplein het volgende vertelt:

 

Een gecompliceerde beenbreuk is een zéér ernstig op te vatten iets.
Het grootste gevaar (complicatie) is het grote infectiegevaar. Ook na een zware antibioticakuur kan er nog steeds een infectie optreden ter hoogte van de breuk.
Ik weet niet of het gaat om een femurfractuur (bovenbeen) of om een tibiabreuk.
De behandeling bij een femurbreuk bestaat meestal uit het plaatsen van een nagel (een pin die door het been heen wordt aangebracht).
Bij een tibiabreuk (scheenbeen) wordt er vaak een externe fixator aangebracht (een systeem van nagels en pinnen en schroeven die uitwendig kunnen worden bijgesteld).
De operatie zal met zeer grote steriliteit moeten worden uitgevoerd wegens het grote infectiegevaar.
De revalidatie - nogmaals, het is afhankelijk van de aard en de plaats van de breuk - maar je moet toch zeker op zes maanden inactiviteit rekenen.

 

Wij weten dat het gaat om een onderbeenfractuur. Hierover wordt in bovenstaand stukje ook iets gezegd. Duidelijk is in elk geval dat de beenbreuk van Danny Holla niet te vergelijken is met die van Theo Lucius. Holla zijn we maandenlang kwijt, daar moeten we helaas vanuit gaan. Ron Jans zal hem nooit meer kunnen opstellen.

 

Danny, vanaf deze plek wensen we je een zeer voorspoedig herstel toe. Kop d'r veur, kerel, dat je onder Pieter Huistra maar weer zo prachtig mag juichen!

 

Inzetbaarheid overige spelers FC Groningen

Daar waar we gisteren op de training nog twijfelden over de inzetbaarheid van Danny Holla, Fredrik Stenman en Andreas Granqvist, daar zijn de vooruitzichten op snelle rentrees van kwakkelende spekers vandaag bepaald niet vergroot. Net als gisteren kon Granqvist ook vandaag niet trainen wegens griep, en hij lijkt Tim Matavz te hebben aangestoken. Ook hij was er vanmiddag niet bij op de training die op zo gruwelijke wijze vroegtijdig moest worden afgebroken. Zowel Granqvist als Matavz waren vandaag op de club om een kuur in ontvangst te nemen, maar in mijn beleving helpen kuren tegen bacteriële infecties en niet tegen virale ellende zoals griep. Desondanks zullen de medici van de FC wel weten wat ze doen, en omdat we Granqvist en Matavz gewoon niet kunnen missen, moeten ze zaterdag gewoon spelen.

 

Voor de rest is er weinig reden om af te wijken van de prognose die we gisteren al hebben gelanceerd aangaande de wedstrijd van morgen in Breda. Die prognose kwam hier op neer:

 

matavz - pedersen

blind

enevoldsen - lovre

femi

zonneveld - granqvist - sankoh - hiariej

luciano

 

ECHTER: de wonderen zijn  de wereld nog niet uit. Het is niet bepaald des Ron Jans om nieuwe spelers snel te brengen, en zeker Tim Sparv wordt tot nu toe opvallend gespaard. De Finse bondscoach, Stuart Baxter, was vorige week echter iets minder zachtzinnig en stelde de boomlange Sparv gewoon op in het Finse nationale elftal. Hij heeft de eerste helft probleemloos en fit meegedaan en werd toen gewisseld, en plotsklaps zat hij tegen VVV voor het eerst bij de selectie van onze naar de Friezen overlopende trainer en mocht zelfs invallen.

 

Afgelopen dinsdag speelde hij wederom een helft, in een oefenpotje van de beloften tegen Gronitas, en daar wist Sparv zelfs te scoren, iets wat hem in Noorwegen waar hij in het verleden speelde zelden tot nooit is gelukt: in 51 duels die hij voor Halmstads BK speelde wist hij welgeteld één maal het net te vinden.

 

Er lijkt nu geen enkele reden meer om nog te dubben over het vanaf de eerste minuut inzetten van de Fin. Als ook Jans tot deze inzichten komt, dan dendert hij in bovenstaande opstelling als linkshalf binnen. Enevoldsen schuift dan door naar de rechterkant van het middenveld, Goran Lovre wordt dan onze nr. 10 en Daley Blind mag dan weer als rechtsback opdraven. Met Hiariej hebben we dan de ervarendste veldspeler op de bank zitten. Want naast Brian Van Loo en Serhat Koç hebben we zaterdag uitsluitend beloften in de aanbieding om de bank warm te houden. Mocht Sparv dus daadwerkelijk spelen, dan wordt dit de basisopstelling:

 

matavz - pedersen

lovre

sparv - enevoldsen

femi

zonneveld - granqvist - sankoh - blind

luciano

 

Op dit moment heb ik overigens meer vertrouwen in de eerste opstelling dan in de tweede. Niet omdat ik geen fan van Sparv ben, integendeel, maar omdat ik Enevoldsen op links en Lovre op rechts goed uit de verf vind komen. Lovre gaf na afloop van VVV-thuis ook aan dat in die variant meer automatismen zijn geslepen dan in de optie met Love op 10. Ga zelf maar na: na wat omzettingen in de rust liep het in de tweede helft toch stukken beter tegen VVV dan in de eerste helft. In de eerste helft speelde Lovre op 10; in tweede helft speelde Enevoldsen op links en Lovre op rechts.

 

Maar goed, nu is ook Stenman wellicht niet inzetbaar en komt de optie met Zonneveld als controleur te vervallen, dus de situatie is nu toch weer anders.

 

(Aanvulling: Stenman is zaterdag zeker niet inzetbaar tegen NAC, zo verklaarde hij vanavond in Sport om toavel voor de camera's van RTV Noord, hij heeft nog teveel last van zijn tegen VVV opgelopen liesblessure (kleine verrekking, herstelduur 7-10 dagen, NAC komt dus net te vroeg) en wil niks forceren. Ook gaf hij daar overigens aan sowieso niet naar Heerenveen te gaan, hij vindt dat je dit als speler van FC Groningen niet kunt maken. Klasse, Fredrik!)

 

En wat als Granqvist en Matavz toch niet kunnen spelen?

Mocht het inderdaad tot deze escalatie op het gebied van fitheid komen, dan is Pedersen dus onze enige fitte min of meer basiswaardige spits. Hij zal het dan met Koç, Kluin of Menting naast zich moeten doen. De plek van Sankok wordt in dat geval overgenomen door Blind of Hiariej, en rechtsback is dan Hiariej of Blind. Het in die casus meenemen van drie punten uit Breda grenst aan hondsdolheid.

 

Morgen weten we meer, als we toch maar even gaan kijken op de laatste training voorafgaand aan NAC-uit. Het zal een hele toer worden om de spelers weer scherp te krijgen, hen klaar te stomen om de duels weer fel in te kunnen en durven gaan, wat toch echt nodig is om NAC te kunnen verslaan. NAC mag  Lurling en Edwin de Graaf dan missen, zeker thuis blijven er dan nog wel wat opponenten over die bereid zullen zijn de mouwen eens flink op te stropen. Dat is FC Groningen sinds de winterstop ook, het legt wekelijks een ongekende hoeveelheid passie en strijd op de mat, maar geloof me - het gebeurene van vandaag met Holla zal een diepe, diepe indruk op de overige spelers hebben gemaakt. Toen Danny het uitkermde van de pijn stroomden ze natuurlijk meteen toe, maar de aanblik van Danny's fractuur moet zó gruwelijk zijn geweest dat vele spelers het niet konden opbrengen lang toe te kijken, met tranen in de ogen liepen ze weg, en ook Ron Jans was erg emotioneel.

 

Is het onder deze omstandigheden mogelijk twee dagen later scherp genoeg op het veld te staan om te proberen NAC te verslaan?

 

Ik kan hierop geen zinnig antwoord geven. Misschien zijn de spelers van Jans nóg gedrevener dan anders, uit respect naar Holla toe, misschien staan ze echter ook angstig of bijna apatisch op het veld, nog te veel onder de indruk van de ellende van vandaag, en hebben in dat geval geen schijn van kans.

 

Morgen weten we misschien al een beetje meer hoe de vlag ervoor hangt. Tot dan!

 

We sluiten nu af met onze vriend met wie we dit stuk ook zijn begonnen. Wat hebben we met je te doen, kerel.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.