Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

217 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Roda JC

De verleiding is groot om ons nu al vol wrok en overgave te storten op de veldslag die we volgende week in de arena gaan leveren en die een gruwelijk einde zal betekenen van de schaarse nog aanwezige titelaspiraties van de plaatselijke bende. Vóór die tijd moeten we echter nog zien af te rekenen met een lastige opponent. De bespeler van het verduitste (bitte, danke) en vooral lelijke Parkstad Limburg Stadion komt langs. Aan gort met die handel!

Kijk voor een update n.a.v. de training van vandaag onderaan de voorbeschouwing!

 

 

De week is natuurlijk nog niet om, dus laten we de loftrompet niet te snel uitsteken, maar het heeft er alle schijn van dat we voor het eerst sinds ettelijke maanden eens een week door lijken te komen waarin er niet bij bosjes spelers afvallen met allerlei scheuringen, breuken of wat voor mankementen ook. Not today! grijnsde coming star Tim Sparv woensdag tijdens de training naar mij (zie ons trainingsverslag van die ochtend waarin wij dit citaat uit de mond van de Finse kanjer optekenden), hij doelde op de afwezigheid van blessures van die dag, en ook nadien hebben ons geen calamiteiten over kwetsuren bereikt (kan ook niet, vandaag was trainingsvrij, maar aan de andere kant - Pedersen en Enevoldsen begaven zich vandaag in de drukke binnenstad en het zou bij het seizoen van de FC passen als ze hierbij door aanstormende Qbuzzen zouden zijn verpletterd, maar nee, 't ging allemaal goed, en aan onze aanwezige collumnist Mlaz beloofden ze plechtig een overwinning, zondag tegen de Duitse Limbo's van Roda).

 

Het uitblijven van rampspoed bij onze spitsen maakt de beslissing die de familie van de qua postuur nietige Serhat Koç heeft getroffen inmiddels meer en meer tot een peilloze diepte-investering. Werd Serhat bij zijn overgang naar het verre Groningen in eerste instantie nog vergezeld door zijn broer die vervolgens bij hem introk om het gewenningsproces te bespoedigen, na een bezoekje van pa en ma Koç aan de ondefineerbare chaos die hun beider zoons van het voormalige propere onderkomen hadden gemaakt werden - op z'n Turks - drastische maatregelen getroffen: het nog jongere broertje van Serhat werd in Eindhoven van school gehaald, zowel de baan van pa Koç als ma Koç werd opgezegd en het drietal toog spoorslags naar Groningen, hun beide zoons c.q. broers achterna. De orde in huize Koç is inmiddels wedergekeerd, alles blinkt weer en de vuile vaat wordt weer dagelijks weggewerkt, maar ja - verder dan nummer drie in de spitsenpikorde komt Serhat nog altijd niet, Matavz is hem inmiddels ver ontstegen en ook aan Pedersen heeft hij een geduchte concurrent. Nordstrand mag dan weer eens afgehaakt te zijn met allerlei fysieke ellende, tot een basisplaats voor de arme Koç heeft dit nog altijd niet geleid. Wedstijden in de beloften blijven vooralsnog zijn deel.

 

 

Wij hebben echter een zwak voor de kleine man. Bij NAC-uit stormde hij dolblij uit de dug-out toen de Trots van het Noorden in de persoon van Femi een fraaie goal scoorde - 's mans enthousiasme is bewonderenswaardig! En dat terwijl hij zich in dit seizoen na drie basisplaatsen in augustus, waarin hij steevast vroegtijdig naar de kant werd gehaald, met zes invalbeurten tevreden moest stellen, en als we het aantal minuten in deze zes potjes optellen komen we in totaal tot exact 92 minuten voetbalinbreng van de kleine Serhat - na bij Eindhoven de grote man te zijn geweest is in Groningen een harde leerschool zijn deel geworden. Zijn carrière alhier lijkt een beetje te stagneren, misschien is een verhuuravontuur een verstandige optie?

 

Kop d'r veur, Serhat!

 

Kommer en kwel genoeg in Kerkrade en omstreken

Het doet ons deugd om te zien dat Roda, de club waar we werkelijk helemaal niets mee hebben en die we vorig jaar met afgrijzen niet zagen degraderen doordat eerst Feyenoord zich verlaagde tot een onvervalst staaltje competitievervalsing waarna ook Cambuur sneaky en volkomen onverdiend in een allesbeslissende promotie/degradatie-reeks aan de kant werd geschoven, door vrijwel onbegaanbaar vaarwater tegen beter weten in voort te komen. De hoofdsponsor, zorgverzekeraar Aevitae, geeft er na dit seizoen de brui aan omdat de kosten bij lange na niet opwegen tegen de baten, zo interpreteren wij het stuk in De Limburger van een kleine week geleden maar even kernachtig. Gisteren voegde dezelfde krant er hier fijntjes aan toe dat er komend seizoen wederom een miljoen bezuinigd mag worden om een al dan niet op Veendamse wijze sluitend gekregen begroting te kunnen presenteren,en dat terwijl de begroting vorig seizoen al terugging van 14,8 naar 12,7 miljoen en van dure jongens als Meeuwis, Cissé en Oper afscheid genomen moest worden om de toko draaiende te houden. Volgend jaar dus 11,7 miljoen en een selectie die wordt teruggeschroefd van 25 naar 20 man, wie dit lijntje doortrekt komt spoedig uit op de eeuwige jachtvelden waar Haarlem nu bivakkeert. Tja, niet willen samengaan met het vele malen sympathiekere Fortuna Sittard - Fortuna gaat het nu rooien hoor, maar voor Roda vrezen wij het ergste.

 

Wie dan ook nog de selectie van Roda doorneemt en daar diverse persona's non grata signaleert (Hadouir, Kah), een management met aartsleugenaar en bedrieger Van Geel en een trainer Van Veldhoven aan het roer die zelfs in de voor hem zeldzame nuchtere toestand uitsluitend prietpraat en baarlijke nonsens uitslaat - die weet genoeg: wij in Groningen hebben niets, nada, njiente met deze Limbo's. Uitsupporters van de FC worden in Kerkrade steevast agressief benaderd, en bij het loket waar de zo gehate Roda-munten aangeschaft dienen te worden om wat vreterij te kunnen scoren gaat het Oostduits aan toe. Stel je voor: het loket wordt bemand door één mens. Rechts verstrekt de beste man met een zeldzaam chagrijnig gezicht en met grote tegenzin de gewenste etenswaren. Maar o wee als je bij hem die vervloekte Roda-munten wilt kopen. Hij verwijst je dan naar de andere kant van het loket. Als je daarheen loopt, sjauwt hij aan de andere kant van het loket echter met je mee en legt met een uitgestreken gezicht de gevraagde munten op de toonbank. Zal de simpele ziel per meter die hij aflegt betaald krijgen?

 

Er is dit seizoen slechts één aspect wat ons bindt met het gespuis uit Kerkrade:

 

 

Het doet zeer aan de ogen om deze aardige, echte Groninger in een geel shirt te zien rondlopen. Onze Arnold, goed voor 172 wedstrijden voor de FC, exact nul doelpunten in het goede doel en eentje in het verkeerde, en altijd sober en betrouwbaar spelend - hij moet het doen met beperkte verdedigers als De Jong (zondag geschorst, al denkt de VI weer van niet), De Fauw en Saeijs om zich heen. Maar Kruiswijk mokt niet, hij doet zoals we hem kennen zijn werk, en staat in de tussenstand van het spelersklassement van Roda op een keurige derde plaats.

 

Zijn overgang naar het Belgische Anderlecht had een beter lot verdiend, we hopen dat hij - a.s. zondag uitgezonderd - puike prestaties blijft leveren in het verre Limburg en dat hij de zieltogende meute van Kerkrade snel mag laten voor wat het is en bij Anderlecht alsnog loon naar werken gaat krijgen.

 

Snel naar de wedstrijd van zondag!

In ons trainingsverslag van woensdag lieten we in onze prognose van de opstelling nog in het midden of Femi dan wel de weer speelgerechtigde drieste jongeling Bacuna op tien zal spelen. Vandaag gooien we alle schroom van ons af en denken dat de meer dan prima prestatie van Oluwafemi van jl. zaterdag in Breda gehonoreerd zal worden met wederom een basisplaats op die positie.

 

Het zou dan uitdraaien op de volgende elf helden die vanaf minuut één kunnen proberen de omhooggevallen Limburgers aan puin te spelen:

 

matavz - pedersen

femi

enevoldsen - lovre

sparv

stenman - zonneveld - sankoh - blind

van loo

 

't Is al eerder gezegd - nu Stenman weer fit is en Bacuna weer kan spelen zijn er door Jans en Libregts meer keuzes te maken. Blind kun je overal neerzetten, maar heeft zich als een fantastische rechtsback ontpopt. Wij denken dat hij daar zondag weer staat, met Lovre vóór hem, een duo dat elkaar prima aanvoelt. Wellicht dat Sparv in een grijs verleden ook al eens in het hart van de defensie heeft gestaan, maar wij denken dat Ron Jans hem met een controlerende taak op het middenveld de wei instuurt, en dat Mike Zonneveld de voor één wedstrijd geschorste Andreas Granqvist (die er gelukkig in de oorlog aller oorlogen tegen ajax weer bij zal zijn) zal vervangen.

 

Ja, wei, beste mensen, u leest het goed! 't Zal wennen zijn voor de heren, maar voor het eerst sinds mensenheugenis kan er in de Euroborg op groen gras worden gespeeld in plaats van op een grauwe akker!

 

 

De experts zullen er meer verstand van hebben dan ondergetekende uit de klei getrokken riooljournalist, want wij hadden toen het ambitieuze plan rond de nieuwe grasmat werd uitgerold lichte bedenkingen. Kan een mozaïek, bestaande uit een paar honderd rollen gras, binnen twee weken uitkristalliseren tot een onverwoestbaar veld dat bestand is tegen tackles van fanatieke Groningers? Morgen zullen we het weten, want dan zal er voor het eerst getraind worden op deze boeiend uitziende grasmat. Gisteren is het veld voor het eerst gemaaid, en vandaag zijn de krijtlijnen getrokken - en wie weet is de handel als bij toverslag gereed morgen voor een heuse training. Wij zijn erg benieuwd!

 

Even een blik op de stand

Na een desastreus begin van de competitie zijn we na een werkelijk fantastische inhaalrace opgestoomd naar plek acht op de ranglijst, een plaats die sowieso goed is voor de felbegeerde play-offs, en waarschijnlijk is zelfs plek negen dat. De voorsprong op nummer 10 is inmiddels aangegroeid tot 7 punten, maar aangezien de club die deze plaats inneemt nou net onze tegenstander van a.s. zondag is moge het duidelijk zijn met welke opdracht Ron Jans zijn team het veld instuurt: met schuim op de bek erop, en erover. De punten dienen gewoon hier te blijven, en als de instelling klopt, en dat doet ze het hele jaar 2010 al, dan blijven de punten ook hier. Bij de gewenste tomeloze inzet moeten met name Sankoh en Zonneveld (en Van de Laak, mocht Koen zondag aan speelminuten toekomen) zich bij al hun breekwerk realiseren dat ze er bij een gele kaart aan zijn voor de moeite, en dat kunnen we zondag niet gebruiken, aangezien we in de loopgravenoorlog die we volgende week in de arena willen ontketenen alle krijgers nodig hebben.

 

Kortom, ga meedogenloos maar bedachtzaam te werk, heren!

 

Aan Sankoh zal deze boodschap zeker besteed zijn, de beste man verkeerd sinds afgelopen weekend in gelukzalige sferen. Niet omdat hem een vorstelijk driejarig contract is voorgehouden door de FC, de al jaren uitgeleerde Sierra Leonees zal niet anders verwacht hebben, maar omdat hij na afgelopen weekeind is ontkomen aan opnieuw een klassering in het prestigieuze Flop ELF klassement. Door in de ogen van ELF Voetbal het cijfer 6,0 verdiend te hebben in de wedstrijd van de FC uit bij NAC heeft hij inmiddels een gemiddeld cijfer van 5,6 behaald en verdwijnt daarmee uit de Flop-voetballersranglijst. Met vreugde zien we dat Ron Jans volgend seizoen zeker niet brodeloos hoeft toe te kijken, aangezien er bij de dit seizoen meest pijnlijk door de mand vallende blunderaars van de eredivisie opvallend veel Friezen te bewonderen zijn. Dingsdag, Svec, Bak Nielsen, Grindheim - na 27 speelrondes staan ze allemaal op zware onvoldoendes. Eigenlijk zou je zeggen - het zwalkend keurkorps van trainer nummero drie van de pompeblèdden heeft zich als eredivisieonwaardig ontpopt en heeft een jaartje Jupiler League verdiend. Uitgesloten is het zeker nog niet dat het die kant opgaat met die lui! Hun voorsprong op de op nacompetitie rechtgevende plek 16 is nl. zegge en schrijve zes punten.

 

Nog wat over de scheidrechter en de statistieken van eerdere potten tegen Roda!

Na diens hemeltergend slechte prestatie, geleverd tijdens de wedstrijd Heracles - FC Groningen van 6 februari jl., stellen we tevreden vast dat dhr. Wiedemeijer niet alleen geen wedstrijd van de FC heeft gekregen, maar zelfs geen één eredivisieduel meer heeft mogen fluiten. Tja, zo gaat het met poedels die er een potje van maken. Ze worden geknipt en geschoren.

 

Zondag maakt dus iemand anders zijn opwachting in het Heilige der Heiligen. We mogen het zondag doen met niemand minder dan Tom van Sighem. Tussen oktober 2004 en februari 2010 floot hij ons 13 maal, en een opvallend hoog aantal van acht van deze duels ging verloren. Wij houden ons hart dus nu al vast. We weten in elk geval dat hij niet schroomt ook ruim na afloop van een wedstrijd nog ruimhartig met kaarten te strooien. Zo kon doelman Pieckenhagen van Heracles begin 2006 een rode kaart in zijn buutse steken, op een moment dat het laatste fluitsignaal al lang en breed had geklonken en het stadion al zowat leeg was gestroomd, omdat hij (citaat FCG Stats) "Buijs na afloop van de wedstrijd een 'bemodderd voorhoofd' bezorgde". Kortom, pas als we het officiële wedstrijdformulier onder ogen krijgen weten we wie er nu weer het slachtoffer zijn geworden van de dadendrang op kaartengebied van Van Sighem.

 

Liever kijken we even naar de tot op heden gespeelde thuiswedstrijden tegen Roda JC. In de Euroborg hebben ze nog nooit potten kunnen breken en staan na drie wedstrijden op welgeteld één punt, en dat ene punt betrof ook nog eens een gestolen punt. Immers, wie herinnert zich niet de inferieure middag van Ruud Bossen, exceptioneel ongetalenteerd, van 3 februari 2008, toen hij Martijn Meerdink volkomen ten onrechte een rode kaart voorhield na een zuivere tackle op de bal van de later overigens in ongenade gevallen Meerdink?

 

Laten we gewoon even terugkijken naar de wedstrijd van  vorig jaar. Op 13 maart 2009 werd er een keurige 2-0 zege geboekt, door vrij late goals van Holla en Matavz. Tim Matavz was er in die wedstrijd pas in de 74e minuut ingekomen, terwijl Pepijn Kluin naast Marcus Berg in de basis stond - je kunt niet zeggen dat Kluin en Matavz het afgelopen jaar een identieke ontwikkeling hebben doorgemaakt!

 

 

Wat mij betreft is Matavz weer het goudhaantje, zondag. Wij hebben zin in de wedstrijd. Roda-thuis is vaak een lastige pot, hij stond al 28x op het programma en tegenover 9 overwinningen staan 8 nederlagen, maar als de FC weer de strijdwijze van de laatste maanden kan opbrengen, gekenmerkt door een hecht collectief met een tomeloze inzet, dan wordt het voor de meereizende Roda-supporters (volgens opgave FC 200, exact 199 meer dan vorig seizoen toen er welgeteld één fan meereisde, hoezo glory hunters) een lange, lange terugreis en wordt het voor ons, trouwe bezoekers van de Groene Hel, een groot feest.

 

Geniet ervan, zondag!

 

Forza Grunn!

 

Update n.a.v. de training van vanmorgen:

Onder grote publieke belangstelling werd vanmorgen voor het eerst op de nieuwe grasmat in de Euroborg getraind. Het veld ligt er prachtig bij en de grasmeester, die vanmorgen speciaal gekomen was om de toestand van het veld te beoordelen, was zeer tevreden. Na de training van vandaag wordt de grasmat voor de laatste keer bewerkt en helemaal klaar gemaakt voor de wedstrijd van zondag. Wat er zondag ook gebeurt, aan het veld zal het deze keer zeker niet liggen!

Verder viel al snel op dat er één grote afwezige was: Luciano. Hij had de hele week al niet meegetraind en was er vanmorgen dus ook nog niet bij. Door zijn naam moeten we voor zondag dus helaas een streep zetten. De groep bestond vanochtend verder louter uit spelers van de eerste selectie (+ keeper Nienhuis), en dat zijn er op dit moment maar 15 veldspelers en twee keepers. Er werden na de warming-up verschillende oefeningen gedaan, en uit al deze oefeningen kwam naar voren dat Ron Jans kennelijk van plan is om Daley Blind zondag op de plek van Granqvist te laten spelen. Daarmee is de rechtsbackpositie vrijgekomen, en die lijkt door Tom Hiariej ingevuld te worden. Door de terugkeer van Stenman, die gelukkig helemaal hersteld is van zijn liesblessure, verhuist Mike Zonneveld naar het middenveld. Verder lijkt het middenveld, vergeleken met de wedstrijd van afgelopen zaterdag in Breda, niet te veranderen. Femi speelt wederom als '10' achter de spitsen, Enevoldsen op links en Lovre op rechts. Naast Tim Sparv, is ook Pedersen zijn basisplaats kwijt geraakt, en wel ten koste van Leandro Bacuna, die na het uitzitten van zijn schorsing gelijk weer aan de aftrap mag verschijnen. Onze voorspelling voor de opstelling ziet er dan ook als volgt uit:

 

matavz - bacuna

femi

enevoldsen - lovre

zonneveld

stenman - blind - sankoh - hiariej

van loo

 

Op de bank mogen de volgende spelers plaatsnemen: Nienhuis, Werkman, Olijve, Sparv, Van de Laak, Koç en Pedersen.

 

Over het buiten de basis houden van Sparv: wij vinden dit onbegrijpelijk. Sparv is een eigen speler die er volgend seizoen toch echt zal moeten staan en het tegen NAC gewoon goed gedaan heeft. Zonneveld is een gehuurde speler, die aan het einde van het seizoen weer geruisloos zal verdwijnen. Waarom Jans de voorkeur geeft aan hem, en dan ook nog op zo'n belangrijke positie, is ons echt een raadsel. Gewoon een slechte zaak.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.