Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

162 gasten online

Voorbeschouwing Vitesse - FC Groningen

Stilstaan bij afgelopen zondag heeft geen zin. De wedstrijd in de arena waarvan de voorpret in schril contrast stond met de clash zelf: uit het hoofd ermee. Wij moeten ons richten op de vijf competitiewedstrijden die vóór ons liggen. Vijf finales die ons de play-offs in moeten loodsen met als ultieme doel Europees voetbal. Wij mogen het Europa nl. niet aandoen om van ons verstoken te blijven, komend seizoen. Zaterdag moet Vitesse ons eerste slachtoffer worden!

Kijk voor een update na de vrijdagtraining onderaan de voorbeschouwing!

 

 

Terugkijken op de afgelopen wedstrijd: no, thanx

We willen het uitsluitend even over onze kanjer Daley Blind hebben. Vandaag prijkt Daley op de cover van de VI. Nu moeten we al jarenlang tandenknarsend constateren dat dat ajacieden en dit seizoen ook tukkers een streepje vóór hebben als het gaat om het behalen van de felbegeerde voorkant van de Voetbal International, het feit dat Blind deze week het blad visueel naar een hoger niveau tilt zien we door de vingers. In het uitgebreide interview doen we een belangrijke constatering: daar waar Daley de boot tot nu toe afhield als het gaat om waar komend seizoen van zijn niet geringe prestaties genoten kan worden, daar gaat hij er nu iets concreter op in. Ik citeer:

 

"Het is geen geheim dat ik graag terugkeer naar Ajax. Maar als mijn toekomst daar onzeker blijft, is nog een jaar FC Groningen wel een logische stap, die uiteindelijk goed voor Ajax en voor mij zou kunnen zijn."

 

Voor het eerst geeft hij aan onder bepaalde omstandigheden ook graag voor Groningen te willen spelen. Ik hoop hier vurig op!

 

Ik denk wel dat er snel duidelijkheid moet komen. De FC moet ook steeds meer invulling gaan geven aan de selectie van komend seizoen, en als we kijken naar de verdedigende linie, dan is het voor geen van de spelers Stenman, Granqvist, Sankoh, Svejdik, Lucius en De Roover ondenkbaar dat ze volgend seizoen NIET meer in Groningen zullen spelen. Het feit of je al dan niet een speler als Daley Blind tot je beschikking hebt scheelt een slok op een borrel bij de beslissing welk onderhandelingstraject je bv. met Sepp de Roover ingaat. Wij hopen dat Nijland snel zaken kan doen met zijn collega, Rick van de Boog, en hierbij aan de onbetrouwbare Martin Jol voorbij kan gaan. Nee, Jol, inpraten op Daley, één dag vóór de wedstrijd tegen ons, zwak!

 

 

De tegenstander van zaterdag: Vitesse

Menigeen die de ins en outs van de geschiedenis niet kent mag verbaasd zijn over de laten we zeggen licht geagiteerde verstandhouding tussen de Trots van het Noorden en onze vorige tegenstander, die we nu niet met name zullen noemen maar in de hoofdstad voetbalt; als we ons eens digitaal verdiepen in de Gelderse broedertwisten dan blijkt al snel dat wij niet bepaald alleen staan in onze kruistochten tegen alles wat krom is. Het wemelt op het internet van de ludieke filmpjes, veelal met een Nijmeegse oorsprong, waarin de vloer wordt aangeveegd met alles wat geel en zwart is. Zojuist trok er een interessant stukje filmmateriaal aan mij voorbij waarbij in een zich openende Gelredome de nodige faecaliën werden gestort, waarna het dak zich weer sloot. Ik zal jullie dit spektakel, wat rond etenstijd overigens geen aanrader is, besparen.

 

Eén van de onschuldigste fragmenten was het logo van Vitesse, dat langzaam maar zeker werd vernietigd om er uiteindelijk na optrekken van de kruitdampen als volgt uit te zien, zie de afbeelding aan de linkerkant.

 

Genoeg hierover, zo rond de tijd van het aanbreken van een pot van de FC tegen NEC zullen wij eens trachten te ontdekken of Arnhemmers hetzelfde voor hun geboren vijand uit Nijmegen in petto hebben.

 

Veel liever ga ik even terug naar de vorige thuiswedstrijd van onze tegenstander. Vitesse speelde de bewuste avond van de 27e maart tegen Willem II. Op zich niets bijzonders, maar de avond had een zeer indrukwekkend aspect. Vier dagen eerder was Dick Velthuizen, de vader van Vitesse-goalie Piet Velthuizen, na een ernstige ziekte overleden. Op de dag van de wedstrijd werd Dick begraven, maar 's avonds keepte Piet op verzoek van z'n vader, en hij speelde een geweldige wedstrijd. Zijn ploeg won met 2-1 en na de doelpunten van Serginho Greene en Santi Kolk renden beide spelers meteen naar de doelman. "Respect", vond Piet. "Als je een echt team bent, dan doe je dat. Dat wij een hecht team zijn bleek daar maar weer eens uit. Gelukkig is de dag geëindigd in een overwinning en ik denk dat het zo had moeten zijn", zo lezen we hier. De spelersopkomst was ook indrukwekkend die avond, en de - zoals altijd schaars aanwezige - supporters in de Gelredome hadden een erg mooi hart-onder-de-riem voor hun keeper voorbereid:

 
 

 

Het maakte Vitesse die avond sterker, en wij gunden het de Arnhemmers van harte.

 

Zaterdag geldt onze sympathie zeker wederom de keeper van onze tegenstander, maar onze spitsen mogen dit niet omzetten in het missen van kansen zoals Tim Matavz dit jl. zondag in Amsterdam helaas wel praktizeerde. Dit soort ballen moeten er zaterdag echt in om aanspraak te kunnen maken op de overwinning!


De mogelijke basisopstelling van FC Groningen

Wie de moeite heeft genomen om eens kritisch door ons trainingsverslag van afgelopen woensdag te fietsen, die weet dat (de woensdag overigens om raadselachtige redenen ontbrekende) Ron Jans (wel op TV te zien trouwens die avond bij Champions League-analyses) mogelijk een paar mutaties zal doorvoeren in zijn elftal. Eentje zal hij, om een reglementaire nederlaag te voorkomen, uit pure noodzaak moeten aanbrengen: Gibril Sankoh is na weer een gele kaart wederom geschorst. Wij denken dat Daley Blind in diens plaats zal worden opgesteld en dus met Andreas Granqvist in het hart van de verdediging zal worden geposteerd. Verder zagen we Koen van de Laak woensdag al snel het trainingsveld verlaten. Hij zag er niet heel geblesseerd uit, en toen we even later Nicklas Pedersen in Plaza Sportiva tegenkwamen, toen kon de Deen ons bevestigen dat de injury van Koen not too bad is, maar Koen herstelt steeds langzamer van blessures en wij zetten met de kennis van vandaag met potlood een streep door zijn naam. Dat maakt het aannemelijk dat diezelfde Pedersen wel eens naast Tim Matavz zal komen te staan in de frontlinie van de FC.

 

Verder wordt Goran Lovre al een tijdje geteisterd door een vormcrisis. Het leek er woensdag verdacht veel op dat hij zijn plek als rechter middenvelder kwijt is, en omdat Leandro Bacuna er al eerder met de voorheen aan Lovre toekomende positie op tien vandoor is gegaan, is de conclusie vermoedelijk: Goran Lovre begint zaterdag op de bank. De volgende opstelling achten wij dan het meest reëel:

 

pedersen - matavz

bacuna

sparv - enevoldsen

femi

stenman - blind - granqvist - hiariej

van loo

 

En het moet gezegd - dit ziet er erg solide uit. Zeker het middenveld lijkt aan daadkracht gewonnen te hebben vergeleken met de opstelling van de laatste weken. Wie Tim Sparv op trainingen, bij de beloften of (te weinig) bij het eerste in actie ziet, die is blij met zijn komst noar Stad. De Fin straalt rust uit, speelt solide, strooit zo nu en dan echter ook met splijtende passes en kan echt in de schoenen staan van Levchenko in zijn beste dagen. Met Evgeniy kunnen we Sparv het beste vergelijken denk ik. Ik ben blij met Tim!

 

't Is maar de vraag of we de afsluitende training op Goede Vrijdag met een bezoekje kunnen vereren. Zo nee, dan moeten jullie het met deze voorbeschouwing doen, zo ja - dan zal hier morgen op enig moment weer een update verschijnen.

 

De onvermijdelijke statistieken

Traditiegetrouw neem ik jullie, steevast met dank aan FCG Stats, even mee naar een hemeltergend slechte in de historie gespeelde wedstrijd tussen beide ploegen, om vervolgens weer in een betere stemming te komen door er een klinkende veegpartij bij te pakken.

 

In de rubriek Bagger in het kwadraat valt het optreden van onze helden van de 29e september 1974. Er moest zelfs een keeperswisseling aan te pas komen maar na 90 minuten stond er desalniettemin een onthutsende uitslag van 6-2 op de borden. De opstelling van die klagelijke vertoning was de volgende:

 

Willy Huberts (Henk Hagenauw), Jan Schipper (Piet Wildschut), Karsten Jensen, Henk Cornelis, Henk Oosterwold, Henk Medik, Wim van der Heide, Hugo Hovenkamp, Peter Eimers, Ab Gritter (1x), Bjarne Jensen (1x)

 

Of de huidige verzorger van FC Groningen, Henk Hagenauw, op die dag bewust naliet de eerste keeper van de FC, Willy Huberts, de hem toekomende medische zorg te verlenen (als keeper was dat zijn taak natuurlijk ook niet maar kennis van het oplappen van de medemens zal hem reeds bij de geboorte zijn meegegeven) zodat Henk zelf onder de lat kon plaatsnemen, of dat Huberts het veld moest ruimen wegens bewezen wanprestaties in die wedstrijd, we weten het niet, feit is dat we na afloop afdropen met welgeteld nul punten in de tas. Overigens zag Henk Hagenauw op 16 september 1955 het levenslicht en was een paar weken vóór die wedstrijd dus net 19 lentes jong geworden.

 

Naar een foto van de sympathieke verzorger van een slordige 36 jaar geleden wordt nog naarstig gezocht.

  

Hoe anders is het de beide laatste ontmoetingen in Arnhem toegegaan! Eind augustus 2008 daverden we in de allereerste competitiewedstrijd van het seizoen 2008-2009 volledig over de zoekgespeelde Arnhemmers heen, die zich uiteindelijk niet mochten beklagen dat wij met een verpletterende 0-4 zege aftaaiden (het moet gezegd, de rode kaart voor Van der Struijk speelde ons wel behoorlijk in de kaart), en op 28 oktober 2009 was het zelfs een wonder dat de bekervictorie voor de FC 'slechts' 1-5 bedroeg, in beide wedstrijden hadden zomaar de dubbele cijfers gehaald kunnen worden. Onvoorstelbaar wat speelden wij drukkend en effectief, en wat speelde de tegenstander bedroevend.

 

Bij 0-4 uit 2008 waren dit de doelpuntenmakers:

 

Sepp de Roover (10'), Koen van de Laak (68'), Marcus Berg (73'), Evgeniy Levchenko (78')

 

en met name de doelpunten van De Roover en Levchenko, twee afstandspoeiers, waren van grote schoonheid. Klik hier nog maar eens om - vanuit het uitvak! - na te genieten van De Roovers beauty (kippenvel!), en hier om zowel Sepps goal als die van Levchenko nog eens in de herinnering te roepen. Wat een avond!

 

Een jaar later waren het weer heel andere doelpuntenmakers:

 

Thomas Enevoldsen (4'), Leandro Bacuna (22'), Fredrik Stenman (29'), Andreas Granqvist (37'), Goran Lovre (72')

 

Voor Stenman betekende dit zijn eerste doelpunt voor de FC in een officiële wedstrijd, inmiddels heeft hij dit aantal weten te verdubbelen en de Zweed staat nu op een moyenne van twee doelpunten in 97 wedstrijden. Statistisch gezien is het dus niet aannemelijk dat hij het komende seizoen wederom zal scoren.

 

Uit de imponerende bekerwedstrijd uit 2009 kunnen we ook nog op arbitraal vlak hoop putten: niemand minder dan Bjorn Kuipers hanteerde die avond de fluit, en laat dit nou net degene zijn die ook a.s. zaterdag is aangesteld door het orakel uit Zeist. En onder zijn leiding gaat het meestal wel goed. Wij tellen 15 ontmoetingen onder diens bezielende leiding en in slechts drie gevallen beten wij in het stof, terwijl we 9x met de volle buit aan de haal gingen. Voorlopig gunnen wij hem het voordeel van de twijfel, en dit is slchts zeer weinige arbiters gegeven. De meesten worden op deze site volkomen terecht tot de grond toe afgebrand en komen daarmee nog goed weg ook.

 

 

Wij sluiten af met een pittig stukje literatuur, zijnde de ins en outs rond de play-offs.

 

 

Dit schema heeft de KNVB in elkaar gedraaid en geeft alle denkbare play-off situaties weer in relatie tot de bekerfinale die binnenkort gespeeld zal worden tussen 010 en 020. Toegegeven, de FC heeft al geconstateerd dat het schema niet geheel foutloos van de drukpersen is gerold, op de laatste regel moeten de cijfers 5, 7 en 8 nl. worden vervangen door 7, 8 en 9, maar voor de rest geeft het een aardig beeld.

 

De conclusie is eigenlijk simpel: om zeker van het behalen van de play-offs te zijn zal FC Groningen 8e moeten worden. Maar hoogst waarschijnlijk volstaat ook de 9e plaats.

 

Genoeg voor vandaag! Wij hebben zin in zaterdag! Wij hopen op een lekker vol uitvak, en op een daverende overwinning!

 

UPDATE NA DE VRIJDAGTRAINING: TIM SPARV IN DE BASIS; GORAN LOVRE OOK

Ron Jans zal de nodige vraagtekens hebben geplaatst bij onze bovenstaande prognose van de opstelling, want hij zal toch een andere ploeg het veld insturen morgenavond. De verre van in topvorm verkerende Goran Lovre bevond zich nl. onder hesjesdragers, en dat zal ongetwijfeld betekenen dat de hesjesloze Nicklas Pedersen zich met een weinig benijdenswaardige plek op de bank tevreden zal moeten stellen, dat Leandro Bacuna weer naast Tim Matavz in de spits zal spelen, dat Femi op tien zal staan en Tim Sparv (inderdaad, de Fin keert terug in de basis!!) de controleur zal zijn.

 

Linie-technisch hebben we het dan over de volgende basis:

 

matavz - bacuna

femi

enevoldsen - lovre

sparv

stenman - blind - granqvist - hiariej

van loo

 

Op de bank zitten dan Nienhuis, Lachman, Werkman, Olijve, Van de Laak (weer inzetbaar), Koç en Pedersen.

 

Zonneveld en Menting trainden overigens apart; de blessure van Mike Zonneveld heeft dus een langere nasleep dan we hadden verwacht.

In onze opstelling heb ik wel wat meer vertrouwen dan in  bovenstaande basis, maar wij zijn slechts een fansite zonder de beschikking te hebben over trainersdiploma's 

 

Een andere mogelijkheid is dat Bacuna zich laat zakken, en Femi ook, zodat de Nigeriaan naast Sparv komt te staan. We hebben het dan over een 4-2-3-1 concept maar hier is de FC al geruime tijd gelegen vanaf gestapt, dus dit zie ik niet zo snel gebeuren.

 

Mijn vrees is een beetje dat het met Bacuna voorin niet optimaal zal lopen, en met Lovre rechts op het middenveld ook niet, en dat er op enig, wellicht laat moment gewisseld gaat worden (Pedersen voor Lovre), maar dan loop je alweer achter de feiten aan.

 

Laten we er het beste van hopen! En waarom ook niet, de sfeer was prima vanmorgen onder zowel trainersstaf, spelers als supporters, wij ruiken het binnenharken van drie punten!

 

Ook Daley Blind speelde overigens zonder hesje, maar dit was uitsluitend om de groepen getalsmatig met elkaar in verhouding te brengen. Last van zijn in Amsterdam opgelopen blessure heeft dit toppertje gelukkig niet meer. Wel kreeg hij een bal hard op het hoofd, maar na enig wrijven kon hij weer optimaal meedoen.

 

Onder de vandaag talrijk aanwezige supporters gonsde het nog van de serieuze en minder serieuze gereuchten. In de categorie betrouwbaar valt de melding dat de FC met een Uruguayaan bezig is; in de rubriek broddelpraat is te plaatsen de stellige mededeling dat de FC zowel met Paulo Henrique, Dingsdag als Woensdag bezig is. Een andere supporter meende BV Veendam spoedig in de eredivisie te mogen begroeten waarna hem werd verweten zijn medicijnen nog niet ingenomen te hebben.

 

Op een bepaald moment knalden Bacuna en Koç hard met de hoofden tegen elkaar. Ex-keeper Hagenauw wist de ergste pijn bij Koç, die wat langer bleef liggen, vakkundig te verdrijven; even later scoorde Serhat op fantastische wijze.

 

Geniet ervan zaterdag, en als vanouds:

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.