Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

201 gasten online


Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag ingegaan op de wedstrijd tegen Willem II, op de wedstrijd van komende zondag tegen Feyenoord en op diverse andere onderwerpen. Hij constateerde in het duel tegen de Tilburgers een gebrek aan zelfvertrouwen bij zijn ploeg, hetgeen hem verraste. FC Groningen had immers de vorige wedstrijd met goed spel van Barendrecht gewonnen en dit seizoen in eigen huis ook de beide eerdere wedstrijden winnend afgesloten. Kennelijk hadden de uitnederlagen tegen Cambuur en FC Utrecht veel gedaan met de ploeg. Om niet nog minder vastigheden in de ploeg te hebben wil hij dan ook niet afstappen van het systeem met twee controleurs.

"Het ligt ook niet aan dit systeem, maar aan de uitvoering. De backs moeten meer opkomen, en Nick van der Velden moet zich meer als vierde middenvelder opstellen", aldus Van de Looi.

FC Groningen zal het zondag in De Kuip moeten doen zonder Tom Hiariej. Volgens Erwin van de Looi heeft Tom tegen Willem II een acute hamstringblessure opgelopen en had de verdediger eerder in de wedstrijd geen last gehad. Dit bestrijden wij echter. Voordat hij door Henk Hagenauw verzorgd was, had Hiariej al een fors aantal minuten moeizaam lopend rondgelopen, en voor ons was vanaf de eerste ring op Oost goed waarneembaar dat dat aan zijn hamstring lag. Van de Looi had dit echter niet waargenomen, en ook Hiariej had ontkend dat hij al wat langer last had. 

Afgaande op de wedstrijd van afgelopen zondag en op de trainingen van deze week wordt Tom Hiariej zondag vervangen door Hans Hateboer. Op de bank zal plaats zijn voor Desevio Payne of Glenn Bijl. Deze week werd veelal getraind met Desevio Payne als rechtsback, dus wij denken dat Payne zondag zijn debuut bij de selectie van het eerste elftal gaat maken. Dit is echter nog niet als zodanig gecommuniceerd door staf aan speler. Mocht de keuze op Glenn Bijl vallen, dan betekent dit ook voor hem het debuut bij de selectie van het eerste elftal in een officieel duel.

Of Michael de Leeuw, die griep heeft, zondag inzetbaar is wordt morgen bekeken; er zal alles aan worden gedaan om hem erbij te hebben. De Leeuw had zondag tegen Willem II aangegeven helemaal kapot te zijn; Van de Looi vermoedt dat hij toen al iets onder de ledenen heeft gehad. Wij kunnen ons overigens niet voorstellen dat Michael de Leeuw zondag op het wedstrijdformulier staat. Hij lag gisteravond nog in bed, en heeft de hele week niet getraind. Wij denken dat de voorkeur aan Arjen Hagenauw wordt gegeven. Er zijn deze week nl. geen spelers teruggekeerd van blessures.

Terugblik wedstrijd tegen Willem II

Van de Looi was tevreden met de drie punten, maar niet met de uitvoering. In de eerste helft was er controle over de wedstrijd zonder dat FC Groningen veel creëerde. Het baltempo was te laag en de opbouw verliep niet goed. De backs kwamen niet op; er waren te weinig acties voor de goal. Teveel ballen werden terug gespeeld.

De FC had de wedstrijd in het begin van de tweede helft moeten beslissen, maar liet dit na. Het spel werd daarna minder; Van de Looi gaf aan dat der niet samen verdedigd werd.

De wedstrijd is aan de hand van beelden, die aan de spelers zijn voorgelegd, nabesproken, en hierop is deze week voortgeborduurd.

Vooruitblik Feyenoord - FC Groningen

De ploeg van Fred Rutten is uitgebreid bekeken. Feyenoord heeft op verschillende niveaus gespeeld, maar de opstelling is de laatste weken wat vaster. "We moeten opnieuw goed zijn om een resultaat te boeken", aldus Van de Looi.

Transfer window zomer 2014 en januari 2015

Van de Looi vertelde dat binnen heel FC Groningen op het moment van sluiten van de zomer-transfer window duidelijk was dat de kern goed was, maar dat de selectie ongelofelijk smal was. Er zou niet veel moeten gebeuren met blessures, maar dat gebeurt nu wel.  In de zomer zijn er geen onverantwoorde risico's (die het hele budget opgemaakt zouden hebben) genomen bij het aantrekken van spelers, maar straks in januari is er een half jaar extra tijd geweest "en nu mag het wel gaan lukken. Het is heel reëel om te verwachten dat de selectie in januari versterkt wordt", aldus Van de Looi, die aanvulde dat er niet nu al spelers zijn vastgelegd; ook is er met niemand nu al een mondeling akkoord bereikt. (Johan Larsson, rechtsback van Elfsborg, heeft tegenover de Zweedse pers wél aangegeven in januari naar FC Groningen te vertrekken, red.)

Blessures

Martijn van der Laan heeft verteld dat zijn lichaam goed aanvoelt; het gaat met hem de goede kant op. Wanneer hij weer buiten kan trainen is echter nog niet te zeggen.

Mimoun Mahi had op het trainingsveld een enkelblessure opgelopen, maar is tijdens zijn revalidatie aan zijn knie geblesseerd geraakt. Een vreemd verhaal. Hoe dat is gebeurd is Van de Looi niet duidelijk; ook gaf de trainer aan niet te weten of Mahi aan dezelfde knie geblesseerd is geraakt als de knie die hem eerder dit jaar vier maanden uit de roulatie hield. De klachten zijn nu niet hetzelfde als eerder dit jaar; een operatie wordt niet nodig geacht.

Van de Looi vindt dat het nu al lang duurt met Mahi. "Doodzonde", aldus de trainer, die vertelde dat de blessure van Mahi met de aanhechting te maken heeft. De prognose is niet dat het nog maanden duurt voordat hij terug is.

Met Lorenzo Burnet tenslotte gaat het de goede kant op.

Huidige systeem (433) versus ander systeem (442)

Voor Van de Looi is het frustrerend dat hij het trainen op hard en strak aanspelen in de wedstrijd tegen Willem II niet terug zag. "Wij willen in de wedstrijd hoog staan, maar de spelers vonden het veiliger om terug te spelen. Dat ziet er dan traag uit. Dat heeft met zelfvertrouwen te maken." Kritiek op het publiek dat zijn onvrede soms laat blijken heeft hij niet. "Ik ben zelf ook kritisch en kijk ook kritisch naar de ploeg." Dat zijn ploeg zondag weinig zelfvertrouwen had, verraste Van de Looi zoals gezegd zelf ook.

Met Michael de Leeuw voorin speel je in de ogen van Van de Looi al praktisch 442 (in een kom, en niet in een ruit, red.). Nick van der Velden moet zich meer als vierde middenvelder laten zien dan hij doet. Tjaronn Chery laat zich, in de ogen van Van de Looi geforceerd, terugzakken om de bal op te halen. "Dat doet hij om te willen helpen. Hij ziet dat er minder risico bij de opbouw wordt gelopen en dan denkt hij: 'Ik doe het wel.' Hierdoor komt de spits echter inderdaad geïsoleerd te staan", zo antwoordde hij op onze vraag over het zich laten terugzakken van Chery hieromtrent.

Yoëll van Nieff stond ook te ver naar achteren. Tegen Barendrecht had hij laten zien hoe Van de Looi het graag ziet. Opkomen, vroeg voorzetten op De Leeuw die vervolgens scoort. Dat de rechterkant vaak beter uit de verf komt, komt niet alleen door de wisselwerking Hiariej/Antonia, maar omdat Hiariej vaak meer opkomt. Zondag kwam hij echter ook niet genoeg op.

Ook nu De Leeuw er wellicht niet bij is wil Van de Looi niet tornen aan het systeem met twee controleurs. "Met twee controleurs hebben wij ook al wel attractieve wedstrijden gespeeld." In onze ogen was dat in de tweede helft van het vorige seizoen, toen er een betere aanval stond met Filip Kostic en Richairo Zivkovic, maar Van de Looi wil daarin niet meegaan. "De aanval is nu wel ánders. Van der Velden vult het anders in dan De Leeuw en ook anders dan Kostic." Afstappen van het systeem met twee controleurs zou ten koste gaan van vastigheden. Maar ja. In uitwedstrijden hebben wij niet veel vastigheden gezien, dus was het daarvan nu afstappen in onze optiek wél het juiste moment geweest. Van de Looi deelt deze visie niet. In zijn optiek betekent het nogal wat als je met twee spitsen gaat spelen, omdat je dan een controleur minder moet opstellen. Wel zegt hij net als vele anderen na te denken over de speelwijze. "Is dit het systeem dat we nu moeten spelen, met twee controleurs?" Vooralsnog is het antwoord van de trainersstaf op die vraag 'ja'.

FC Groningen speelt woensdag een oefenwedstrijd tegen het Duitse Erfurt, de huidige nummer negen van de 3. Liga. "Ik denk dat ik iedereen wel nodig zal hebben", aldus Van de Looi. Geblesseerde spelers gaan niet mee: "Zij moeten keihard aan hun herstel werken, en een reisje Erfurt past daar niet bij." De trip naar Duitsland is ook in het kader van de teambuilding belangrijk, zo vertelde Van de Looi.

Maandag speelt Jong FC Groningen een belangrijke wedstrijd tegen Jong N.E.C/FC Oss, "en ook dan wordt het al passen en meten", aldus Van de Looi. Casper Goedkoop kan dan wel een beroep doen op een aantal spelers van SC Cambuur.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Feyenoord:

Van der Velden - Hoesen - Antonia
Kieftenbeld - Chery - Lindgren
Van Nieff - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Vlag, Payne/Bijl (debuut!), Baas, Saban, Bos, Islamovic, Hagenauw

Vermoedelijk niet bij de selectie:
Bakker, Ben Moussa, Burnet, Hiariej, Van der Laan, De Leeuw, Mahi (allen geblesseerd, Zeefuik (gepasseerd)

Fotoreportage training vrijdagochtend van Wouter Pauwels:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.