Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

204 gasten online


Hoofdtrainer Erwin van de Looi zal zondag met een systeem met twee spitsen de strijd met Excelsior aanbinden, zo gaf hij vanmiddag tijdens zijn perspraatje aan. Van de Looi straalde vanmiddag vertrouwen uit, een groot verschil met het vorige perspraatje, toen hij in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Feyenoord bijzonder gespannen leek. Ook de beloften gaan over op een dergelijk systeem (maar FC Groningen A1 niet), maar van de Looi wilde zich niet uitlaten over de eventuele gevolgen van de systeemwijziging voor de komende transfer window. Denkbaar is o.i. dat het verlanglijstje er in een systeem met twee spitsen anders uitziet dan bij een 433 spelconcept, maar hierover werden we vanmiddag niets wijzer.

FC Groningen kan zondag geen beroep doen op Nick Bakker, Hilal Ben Moussa, Henk Bos, Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof, Martijn van der Laan en Género Zeefuik. Op de geschorste Johan Kappelhof na zijn zij allemaal geblesseerd. Henk Bos heeft in Erfurt een tik tegen zijn enkel opgelopen en haalt de wedstrijd van zondag nét niet; Lorenzo Burnet heeft maandag een verrekking in zijn bovenbeen opgelopen en haalt het duel tegen Excelsior evenmin. Het lijkt erop dat de blessure iets nieuws is, al zit de verrekking wel in hetzelfde been als waaraan hij eerder een heupoperatie heeft ondergaan. De revalidatie van Martijn van der Laan vordert gestaag, en hij kan inmiddels onderdelen hiervan buiten uitvoeren. Género Zeefuik heeft woensdag een liesblessure opgelopen, en ontbrak nadien op het trainingsveld.

Mimoun Mahi zal zondag wel weer bij de selectie aansluiten. Nick van der Velden ontbrak vandaag vanwege privéomstandigheden op het trainingsveld, maar zal er zaterdag en zondag gewoon bij zijn. Hoewel de wedstrijdselectie nog niet is vrijgegeven denken we dat FC Groningen zondag als volgt zal spelen:

De Leeuw - Hoesen
Chery - Van der Velden
Kieftenbeld - Lindgren
Van Nieff - Hiariej - Botteghin - Hateboer
Padt

Bankbezetting:
Van der Vlag, Bijl, Baas, Saban, Mahi, Antonia, Islamovic

Over de tactiek en opstelling wilde Van de Looi weinig kwijt, maar gaf wel aan dat Tom Hiariej als centrale verdediger naast Eric Botteghin zal spelen. "Tom heeft daar veel gespeeld, ook in de jeugd en ook bv. tegen Aston Villa. Ik heb er geen enkele twijfel over dat dat goed gaat." Eerder in de week zijn de opties met Roland Baas en Rasmus Lindgren als centrale verdediger naast Eric Botteghin uitgetest.

Terugblik op uitwedstrijd tegen Feyenoord
Erwin van de Looi was over deze wedstrijd zeer teleurgesteld en niet tevreden. "Om eerlijk te zijn: we zijn al een tijdje minder tevreden over de ontwikkeling van het spel en de uitvoering. Na deze wedstrijd heb ik de beslissing genomen het systeem te wijzigen met mogelijk een andere invulling van spelers", zo verklaarde hij de overgang naar een systeem met twee spitsen.

Tijdens de trip naar Erfurt is de ploeg hiermee aan de slag gegaan. De eerste helft van de wedstrijd tegen Erfurt was goed, al scoorde de FC niet, en in de tweede helft was sprake van een open duel dat uiteindelijk in 1-1 eindigde. "We hebben in Duitsland niet alleen die wedstrijd gespeeld, maar we hebben ook een paar keer bij elkaar gezeten om de speelwijze te bespreken en te evalueren."

Net als in het 433 systeem gaat het er nog steeds om om de tegenstanders voor keuzes te stellen en om ergens een overtalsituatie te creëren."We hebben een systeem gezocht dat past bij de spelers die we hebben, en dat is nu een systeem met twee spitsen. Zo stond onze spits (Danny Hoesen, red.) te vaak alleen. Ik weet niet hoe dit systeem zich zal ontwikkelen, maar dat wisten we bij 433 ook niet."

De intenties zijn nu niet aanvallender dan voorheen, "maar ik hoop op een betere uitvoering, zodat het wel aanvallender lijkt. De doelstelling blijft nl. het creëren van meer kansen en om het publiek te vermaken."

Van de Looi gaf aan dat negatieve berichtgeving niet helpt, en ook vond hij niet dat het team recentelijk lamlendig was en geen passie had. "Maar als je niet goed op het veld staat en steeds te laat bent , dan kom je niet in duel. Dan lijkt het zo alsof je geen passie hebt."

(We kunnen ons helaas nog maar al te goed een thuiswedstrijd voor de beker tegen ajax herinneren, die FC Groningen in het tijdperk onder Robert Maaskant kansloos verloor. Ook toen was de verklaring van de trainer "dat we niet goed stonden en daarom niet in de duels kwamen", maar inzet zou er wel zijn geweest. Een verschil in zienswijze tussen trainers en niet-op-trainersgebied-geschoolden, zoals wij ;-) )

De trainer was tevreden over de manier waarop het nieuwe systeem tot nu toe wordt uitgevoerd. Yoëll van Nieff komt nu, in tegenstelling tot recent, veelvuldig op, "maar dat mocht hij voorheen ook zoveel als hij wilde", aldus Van de Looi. Eerder was hij echter voorzichtig, omdat het ook niet zijn plek is. "Het heeft te maken met een aantal meters, met positie kiezen. Hij moet beseffen dat het voor hemzelf makkelijker wordt als hij wél goed staat."

De trainingsweek begon nog met Lorenzo Burnet als linksback, en volgens Van de Looi zou het niet opportunistisch zijn om te vermoeden dat hij zondag ook gespeeld zou hebben als hij niet geblesseerd zou zijn geraakt. "Ik zei al, we wilden dingen veranderen. Dat heeft met het systeem te maken, maar ook met mensen", hiermee impliciet aangevend dat hij Lorenzo Burnet vermoedelijk zondag al als linksback zou hebben opgesteld, in plaats van Yoëll van Nieff.

Erwin van de Looi over Excelsior
De tegenstander van zondag valt volgens de trainer precies in de categorie van de promovendi van de laatste jaren. "Ze spelen onbevangen, aardig op de aanval en ze hebben een goed idee van voetbal." Maar het doel zondag van FC Groningen is duidelijk: "Als wij thuis spelen, dan moeten wij onze wedstrijden winnen en dat ook uitstralen. Dat heeft niks met Excelsior te maken. Thuis tegen ajax moeten we ook uitstalen dat we willen winnen."

Erwin van de Looi over Glenn Bijl
Onze vraag of Glenn Bijl, één van de twee rechtsbacks van de beloften, zondag net als twee weken geleden tegen Feyenoord op de bank zal zitten wilde Van de Looi niet beantwoorden, omdat de selectie nog niet is vrijgegeven. Afgaande op de zeer positieve kritieken die hij vervolgens over de jonge Groninger losliet denken we van wel. "In Erfurt speelde hij, en hij toonde veel beleving en strijd. Ik heb alle respect voor hem hoe hij aanhaakt. Glenn Bijl bijt zich overal in vast. Dat is het voordeel van het trainen met het eerste elftal. Zijn ontwikkeling lijkt een beetje op die van Hans Hateboer, al is Hans een andere speler."

Erwin van de Looi over proefspeler Taulant Kadrija
Kadrija traint deze week op proef mee met Jong FC Groningen. Volgens Van de Looi speelde hij woensdag een heel behoorlijke wedstrijd tegen FC Emmen, zeker gezien het feit dat hij zijn medespelers toen nog amper kende. "Hij speelde als controleur, en de positie van verdedigende middenvelder is ook zijn favoriete plek, zo vertelde hij. Hij gaat niet heel dynamisch richting het doel, maar is wel fysiek goed, goed in zijn passing en goed in de duels." Van de Looi wilde niet aangeven of zijn stage verlengd wordt. "Daarvoor moet je bij Peter Jeltema zijn. Ik heb wel gezegd wat ik van hem vind."

Fotoreportage training vrijdag 17 oktober 2014 van Wouter Pauwels:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.