Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

163 gasten online

Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje ingegaan op de teleurstellend verlopen wedstrijd tegen Excelsior en op het duel dat zijn ploeg morgen in Alkmaar zal spelen. Hij ging bovendien in tactische zin in op het 442 spelsysteem waarbij de middenvelders in een ruit staan opgesteld, een systeem waarvoor de trainers op dit moment niet kiezen. "Met de spelers die op dit moment beschikbaar zijn, is dat systeem niet het beste concept. Het vraagt nogal wat van de buitenste middenvelders, en ook van de achterste middenvelder." Met name de positie van linker middenvelder is op dit moment lastig in een ruit in te vullen.

"Mimoun Mahi is nog niet toe aan een basisplaats, en Yoëll van Nieff zou dat misschien kunnen, maar hij is nu onze eerste optie voor de positie van linksback." Vanmiddag werd duidelijk dat het ontbreken van zowel Lorenzo Burnet als Martijn van der Laan grote gevolgen heeft voor het systeem waarin FC Groningen speelt. Van de Looi vulde echter ook aan dat het niet vreemd is dat hij niet echt de speler voor een 442 in een ruit heeft: "Ze zijn immers geselecteerd op 433."

Terugblik FC Groningen - Excelsior
FC Groningen begon in de thuiswedstrijd tegen Excelsior in een nieuw systeem, en begon met veel goede bedoelingen en elan. De ploeg kreeg een paar kansen, maar liep toen tegen een miraculeus eigen doelpunt op. "Dat deed wel wat met de ploeg, maar we zijn toch doorgegaan. In de tweede helft was het aanvallen, aanvallen, aanvallen, maar de ploeg kwam niet door de compacte linies van Excelsior en de extreem kleine ruimtes heen. We hebben tot de laatste seconde geknokt, en het publiek voelde dat ook aan, want dat heeft ons de hele wedstrijd gesteund", zo blikte Van de Looi terug, op een andere manier dat wij dat zondag na de wedstrijd hebben gedaan. In de tweede helft werd een controleur gewisseld voor Antonia, waarmee hij aangaf dat hij best bereid is aan een systeem met twee controleurs ("al spreek ik liever van middenvelders") te tornen.

Van de Looi was teleurgesteld over het resultaat. "We hebben verdedigend niks weggegeven en we zijn thuis nog steeds ongeslagen, maar we hebben in eigen huis geen 100% score meer."

Het spel was in zijn ogen voor verbetering vatbaar, en hiermee is deze week aan de slag gegaan om het systeem te verbeteren. Gevolg hiervan is dat Rasmus Lindgren op de bank zal moeten plaatsnemen. "Wij denken dat Tom Hiariej en Maikel Kieftenbeld voor de wedstrijd tegen AZ het beste complementaire koppel vormen." Lindgren reageerde teleurgesteld op de beslissing van de staf om hem te passeren, "maar het zou raar zijn als hij níet teleurgesteld zou zijn."

Vooruitblik AZ - FC Groningen
Erwin van de Looi verwacht morgen een andere wedstrijd dan zondag tegen Excelsior. Hij verwacht dat de ruimtes groter zijn, en met Hiariej en Kieftenbeld hoopt hij daar invulling aan te kunnen geven. "Wij gaan naar Alkmaar om een goede wedstrijd te spelen en om een resultaat te pakken."

Binnen het systeem van vorige week worden dus nuances aangebracht ("We konden de ruimtes niet vinden; de afstemming tussen sommige spelers was niet goed. Het ging niet zoals we wilden"), en in algemene zin gaf Van de Looi aan dat dit bijvoorbeeld kan door spelers wat meer naar binnen of buiten te posteren. Met name de linkerkant kwam vorige week niet goed uit de verf, al vond Van de Looi wel dat Tjaronn Chery als linker middenvelder heeft gespeeld.

De laatste keer dat FC Groningen tegen AZ speelde was in de finale van de play-offs. "Beide teams hebben daarna veranderingen ondergaan, en zijn op weg om weer zo'n sterk elftal te worden. Dat gaat met vallen en opstaan."

Ook al is er door FC Groningen pas vandaag op de training met een vast elftal gespeeld, "iedereen weet wat hij moet doen. En gisteren is er eigenlijk maar op twee posities gewisseld." (Antonia/Van der Velden en Hiariej/Kieftenbeld/Lindgren, red.)

Nick van der Velden
Van der Velden haakte gisteren tegen het einde van de training geblesseerd af. "Nick heeft al langer knieklachten, maar tot nu toe hadden we dat in de combinatie trainen/spelen steeds onder controle. Gisteren was die controle er niet." Van der Velden zal in Alkmaar niet bij de selectie zitten. Arjen Hagenauw zal in vergelijking met vorige week op het wedstrijdformulier prijken.

Lorenzo Burnet, Martijn van der Laan en Henk Bos
Van de rechter heup van Burnet, de heup waaraan hij eerder is geopereerd, is deze week een MRI-scan gemaakt. Hieruit blijkt dat er geen nieuwe schade is, "maar met het gebied waar hij geopereerd is, is wel wat aan de hand. Het is geïrriteerd. Lorenzo is voorlopig niet inzetbaar", zo gaf Van de Looi weinig hoop op een snelle rentree, al hoopt hij wel dat Burnet vóór de winterstop nog kan spelen. De huidige blessure staat dus niet los van zijn eerdere operatie.

Het is de verwachting dat Martijn van der Laan volgende week weer delen van de groepstraining kan volgen. De blessure van Henk Bos valt tegen. Hij heeft in de wedstrijd tegen Erfurt een flinke schop tegen zijn enkel gekregen; het kapsel is geïrriteerd. Maandag wordt opnieuw de status van de blessure bekeken.

Mimoun Mahi
Mahi is zondag goed ingevallen, maar volgens Van de Looi was het bijzonder dat hij, zonder dat hij wedstrijdminuten bij de beloften gemaakt had, tegen Excelsior bij de selectie zat. "Het zou wel erg opportunistisch zijn om hem nu al in de basis te zetten." Vol lof over Mahi was de trainer wel: "Hij is een zeer talentvolle speler die tegen Excelsior zijn visitekaartje heeft afgegeven. Maar je moet wel weten van waar hij komt,. Bij zijn eerste training is hij geblesseerd geraakt en was een aantal weken weg. Het is een speler voor de wat langere termijn.

Transferperiode
Veel wilde Van de Looi niet over de komende transferperiode zeggen, "maar misschien moeten we creatief zijn en buitenkansjes pakken", zo gaf hij de moed niet op dat alle wensen in januari vervuld zullen worden. "Iedereen is daar keihard mee bezig."

Vermoedelijke basis FC Groningen:
De Leeuw - Hoesen
Chery - Antonia
Kieftenbeld - Hiariej
Van Nieff - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

Bankbezetting:
Van der Vlag, Bijl, Baas, Lindgren, Mahi, Islamovic, Hagenauw

Niet bij de selectie:
Bakker, Ben Moussa, Bos, Burnet, Van der Laan, Van der Velden, Zeefuik

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.