Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

171 gasten online


Hoofdtrainer Erwin van de Looi was vanmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje duidelijk over een bepaalde facet van het strijdplan waarmee zijn ploeg morgenavond met PEC Zwolle zal moeten afrekenen: Feyenoord dient als voorbeeld. De Rotterdammers wonnen vorige week met 2-0 van PEC Zwolle, en agressie en strijdlust lagen aan de basis van de overwinning. In vergelijking met de wedstrijd van vorig weekend tegen NAC Breda voert Van de Looi één wijziging door in de basis: Danny Hoesen is voldoende hersteld van zijn voetblessure en keert terug in de basis, ten koste van Dino Islamovic."

Mimoun Mahi is op de goede weg, maar de staf wil voorzichtig met hem zijn. "Het was de bedoeling dat hij afgelopen maandag met Jong FC Groningen zou meespelen, maar na zijn invalbeurt van zondag had hij wat klachten. Hierdoor moest hij deze week ook een aantal onderdelen op de training laten schieten, en daardoor hebben we ervoor gekozen om zondag niet met hem te starten. Je zou met hem kunnen starten en zien waar het schip strandt, maar dat is niet handig als je door de week dingen moest laten schieten en weinig minuten bij de beloften hebt gespeeld", zo motiveerde Van de Looi zijn beslissing om Mimoun Mahi opnieuw op de bank te zetten, en vertrouwen te geven aan een aantal spelers dat zondag tegen NAC Breda ook begon. 

De trainer gaf aan dat spelers elkaar moeten opstuwen en dat je met invalbeurten moet laten zien dat je in de basis hoort. "Mimoun begrijpt dat."

Terugblik FC Groningen - NAC Breda

Van de Looi vond dat zijn ploeg goed begonnen was. "We scoorden snel, en hadden in de eerste helft de controle, maar we hebben te weinig kansen gecreëerd. In de tweede helft hebben we te weinig gevoetbald." Volgens hem was er bij de spelers tweespalt tussen het willen consolideren van de 1-0 voorsprong en het willen uitbouwen van die voorsprong. Van de Looi vond dat de ploeg vol voor de tweede optie had moeten gaan, maar dat dat niet lukte had te maken met het feit dat het lang 1-0 bleef. "De tweede goal bleef uit, en we zijn eerder dit seizoen al eens tegen een 1-1 aangelopen nadat we eerst aan de leiding waren gegaan." Duidelijk is dat FC Groningen beter kan voetballen dan het zondag tegen NAC liet zien. "Met het systeem, 433 of 442, had het zondag weinig te maken dat we niet genoeg gecreëerd hebben, meer met lef. We hadden na de 1-0 gewoon door moeten gaan. Uit bij AZ hebben we beter gespeeld."

De drie punten waren uiteindelijk wel belangrijk, "en we staan nu in punten gelijk met PEC, dat is wel okee." Vervolgens heeft FC Groningen een goede week gehad. "Danny Hoesen is weer aangesloten, en Lorenzo Burnet, Martijn van der Laan en Henk Bos zijn regelmatig op het veld. We krijgen weer wat kleur op de wangen, en dat is hartstikke belangrijk, wetende hoe krap de selectie eerst was."

Nick van der Velden
De knie van Van der Velden is inmiddels zover tot rust gekomen dat de routinier vanaf maandag weer buiten zal trainen.

FC Groningen speelt volgende week woensdag een oefenwedstrijd tegen Be Quick 1887, en op dinsdag 18 november a.s., dus na het competitieloze weekeinde, spelen de beloften een oefenwedstrijd tegen Jong ajax. Het is de bedoeling dat Mimoun Mahi en Martijn van der Laan dan zullen spelen. Inzake Henk Bos houdt Erwin van de Looi nog een slag om de arm; Nick van der Velden speelt dan vermoedelijk nog niet.

Kunstgras
De selectie heeft afgelopen week bewust niet op kunstgras getraind. Dit noemde Van de Looi 'voortschrijdend inzicht'. Gebleken is dat spelers aan het trainen op kunstgras vaak kleine klachten aan de gewrichten en de aanhechtingen overhouden, en verder zijn er zoveel soorten kunstgras dat het lastig is om bv. het kunstgras van PEC Zwolle na te bootsen, of dat van Flevo Boys, of dat van Barendrecht (in de aanloop naar beide bekerduels was evenmin op kunstgras getraind). "Als wij op Corpus zouden trainen, en daar zou het kunstgrasveld niet gesproeid zijn, en bij PEC wordt er vervolgens wel gesproeid, dan is dat ook al een heel groot verschil."

Aan de andere kant zal het nu zaterdag in Zwolle bij de warming-up behoorlijk wennen zijn. Uiteindelijk zijn de plussen en de minnen afgewogen en is besloten om deze week niet op kunstgras te trainen.

Wat de mening van Erwin van de Looi over kunstgras is werd duidelijk toen hij als volgt reageerde op het feit dat in Engeland velen zich bij een poll vóór kunstgras uitspraken: "Het maakt nogal verschil of je het aan voetbalmensen of aan financiële mensen vraagt."

Erwin van de Looi over PEC Zwolle
Van de Looi beschouwt PEC als een goed en makkelijk voetballende ploeg, met goede spelers op het middenveld. Het kunstgras helpt hier zeker bij mee. "Heracles is ermee begonnen en had spelers die goed op kunstgras waren. Zonder die spelers doen ze het een stuk minder."

Van de Looi wil PEC Zwolle morgen niet te gemakkelijk laten voetballen. Net als Feyenoord moet er met agressie en strijdlust worden gespeeld. "We moeten durven en willen voetballen. Er zullen ruimtes komen; daarvan moeten we gebruik maken. Ik vind dit een mooie wedstrijd. We kunnen zaterdag goed zien waar we staan. De uitwedstrijd bij AZ heeft ons in elk geval een goed gevoel gegeven.

Ron Jans en Erwin van de Looi gunnen elkaar het beste, "maar in deze wedstrijd niet." Ron Jans heeft deze week tegenover FC Groningen TV verkondigd fan van FC Groningen te zijn. Van de Looi, met een grimas: "Maar ik ben geen fan van PEC."

Internationals FC Groningen
Hristijan Denkovski
was geselecteerd voor Macedonië Onder 21, maar hij heeft maandag bij Jong FC Groningen een rugblessure opgelopen, waardoor hij de interland met pijn in het hart moest afzeggen. Hans Hateboer is geselecteerd voor Jong Oranje en Dino Islamovic voor Jong Zweden (en Keziah Veendorp voor Oranje Onder 18, red.)

Opstelling FC Groningen tegen PEC Zwolle:
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia, Kieftenbeld, Hiariej, Chery; Hoesen, De Leeuw

Bankbezetting:
Van der Vlag, Bijl, Baas, Mahi, Lindgren, Hagenauw, Islamovic

Niet bij de selectie:
Bos, Ben Moussa, Bos, Burnet, Van der Laan, Van der Velden, Zeefuik

Vermoedelijke opsteling PEC Zwolle (bron):
Hahn; Van Polen, Sainsbury, Van der Werff, Van Hintum; Saymak, Rienstra; Lukoki, Drost, Thomas; Necid

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.