Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

142 gasten online

Voorbeschouwing PSV - FC Groningen

Het begon medio 1971 met Ron Groenewoud. Inmiddels zijn we 17 trainers en 1.563 officiële wedstrijden van de FC verder, waaronder 32 edities van PSV-uit, maar een zege in Eindhoven zat er nimmer in. Ook de jammerlijke doelcijfers van de pot Lichtstad-uit beloven weinig goeds (16 vóór, 100 tegen). Maar er is hoop, en die komt uit IJsland. Niet alleen zorgt het as-inferno voor alleraardigste grappen ("Dear Iceland, we asked you to send cash, can't you read?"), Danny Koevermans lijkt opgesloten in Belgrado.

De paardenplacenta-behandeling van wonderdokter Kovacevic is geslaagd, Servië komt de spits niet meer uit.

Wij ruiken een driepunter!

Kijk voor een UPDATE na de training van zaterdag, met verrassende opstelling, onderaan de voorbeschouwing!


Uit de inleiding rolt zonneklaar de rechtvaardiging van onze beslissing, een diepgaande beschouwing van de statistieken van eerder te Eindhoven gespeelde ontmoetingen te laten voor wat het is. Als er punten zouden worden toegekend aan het succesvol doorkomen van een eerste helft, dan pakken wij terstond de vorige editie van de dag na Sinterklaas 2008 erbij. We konden onze ogen in de rust niet geloven, maar het stond er toch echt: PSV: 0, FC Groningen: 2, met dank aan Marcus Berg (assist García, één van diens schaarse hoogtepunten in zijn te lange carrière bij de FC die vanaf komend seizoen tot onze ontsteltenis nog een vervolg kan krijgen ook) en Goran Lovre, maar wij knoopten aan die 6e december nog een extra dagje Goedheiligman vast en wierpen onze tegenstander in no-time vier doelpunten en daarmee de zege in de schoot. Wat een ontgoocheling toen, in het uitvak, wie erbij was zal dit niet licht vergeten... Met een brede greins liepen we in de rust langs de snacktenten, we irriteerden ons niet eens aan de bioscoop-gong die ons maande op tijd weer de tribune te bestijgen om maar niets van de tweede helft te hoeven missen, maar uiteindelijk beenden we hartgrondig vloekend de bus weer in. Noar hoes, Tony, en gauw as 't kin!

 

(foto's: Trots van het Noorden)

 

PSV-uit, een duel zonder belangen? Bepaald niet!

Her en der worden verwoede pogingen gedaan te doen alsof de wedstrijd van zondag in Eindhoven er niet meer toe doet. "We verliezen daar sowieso, winnen van Sparta en je hebt de play-offs binnen." Het mag dan waar zijn dat een zege op 2 mei, thuis tegen Sparta volstaat om verzekerd te zijn van het felbegeerde toetje op dit seizoen, al ga je met 73-0 de pottenbak in tegen PSV, feit is echter ook dat het halen van één of meer punten in Eindhoven wel degelijk interessant kan zijn. Ik noem zomaar vier redenen. (1) We winnen thuis geregeld niet van Sparta, wij denken bv. aan 19 juni 1999, toen we thuis wel "even" zouden uithalen tegen Sparta om van eredivisievoetbal verzekerd te zijn (de uitslag was echter een bittere 0-3, en de eerste divisie was ons deel), en het zou maar zo kunnen dat het op 2 mei voor Sparta om alles (geen nacompetitie) of niks (wel om handhaving/degradatie strijden) gaat, en de tegenstander van die middag is onder die omstandigheden hoogst onberekenbaar, net als z'n coach, Afkoopsom Aad de Mos. (2) Verder levert een 7e plek op de ranglijst thuisvoordeel op in de play-offs (in zowel de eerste als de tweede ronde uit beginnen en de handel thuis af kunnen maken). (3) Ook schudt het kwalijke instituut, dat KNVB heet, geld uit na afloop van de competitie. En het verschil in donatie aan de club die 7e wordt en de club die het met een 8e plek moet doen is al gauw enkele tonnen. En verder: (4) Er rijden zondag minimaal vier bussen mee naar Eindhoven en ettelijke fans reizen hun club met de auto achterna, dit alleen al moet de FC aanzetten om er met alle mogelijke krachtsinspanningen één of meerdere punten uit te slepen. Je hebt daarna twee weken tijd om bij te komen van dit huzarenstukje, want zoals gezegd wordt de 34e en laatste speelronde pas op 2 mei a.s. gespeeld.

 

Wel restprogramma heeft onze concurrentie nog?

De ploegen om ons heen staan als volgt geklasseerd:

 

5. AZ 32 58 60-33
6. Heracles 32 53 50-43
7. Utrecht 32 49 34-31
8. Gron. 32 46 44-43
9. NAC 32 45 42-47
10. Roda 32 41 48-56

 

De play-offs gaan tussen de ploegen die als 6e, 7e, 8e en 9e eindigen. Op dit moment zijn dit Heracles (dat in theorie zelfs nog 5e kan worden en dan, ten koste van AZ, meteen voor Europees voetbal is geplaatst), Utrecht, Grunn en NAC. Met nog twee wedstrijden te spelen kunnen we nog 7e worden (daar staat Utreg nu), hoger lukt niet meer. Zowel NAC als Roda kunnen ons nog voorbij, geheel onmogelijk is dit nog niet, en mocht dit gebeuren dan gaan de play-offs aan onze neus voorbij.

 

Het is dus van belang om te kijken met wie Utrecht, NAC en Roda de degens nog moeten kruisen. Welnu:

 

Utrecht: Sparta-uit, Vitesse-thuis

NAC: Heerenveen-uit, Twente-thuis

Roda JC: Vitesse-uit, Willem II-thuis

 

Het is dus nog niet gespeeld. Voor ons niet, en voor NAC al helemaal niet. Roda ligt vier punten op de ploeg van de gehate Lurling achter, maar kan die gezien het restprogramma zeker nog wel goedmaken. En bij twee zeges van Roda hebben wij echt nog punten nodig, anders gaat NAC ons voorbij mochten zij 1x winnen en wij 0x.

 

Genoeg gespeculeerd. Wij kunnen de play-offs zondag binnenslepen, hiervoor is echter een zege bij PSV noodzakelijk. Mocht dit niet lukken, dan hebben we op 2 mei tegen Sparta een herkansing.

 

Hoe zit het met de huidige vorm van FC Groningen?

Het is al vaker aangehaald, sinds Jans en Libregts de poppetjes wat logischer hebben neergezet is het weer gaan lopen. Het dramatische Willem II werd afgelopen zondag overklast en mocht blij zijn dat het niet tegen een verpletterend 8-0 disaster aanliep, en in Utrecht behaalden we eergisteren een zeer verdiend punt. Er is iemand die in beide wedstrijden van groot belang was voor onze ploeg. En ik noem nu eens voor de verandering niet Daley Blind, die altijd en overal niet gemist kan worden, waar hij ook speelt, maar mijn complimenten gelden deze vent:

 

Nicklas Pedersen, hij lijkt het ineens te hebben. Is dreigend, vormt een prima duo met Tim Matavz wat tegen Willem II rechtstreeks goed was voor twee doelpunten, en tegen Utrecht kon een mindere vorm van Matavz door de Deen worden gecompenseerd, en zijn weergaloze uithaal vlak vóór rust zorgde ervoor dat we daar met een punt weer vandaan gingen.

 

Hoe de Deen er fysiek voorstaat weten we niet, en dat weten zelfs de technische en medische staf niet. Hij speelde dit seizoen tot nu toe 29x, waarvan 17x als basisspeler, en in die 17 wedstrijden maakte hij 14x de 90 minuten niet vol. Zeven doelpunten scoorde hij tot nu toe, en da's voor een echte spits geen geweldig moyenne.

 

 

Maar wij voegen hier meteen aan toe dat Nicklas toen hij werd binnengehaald zeker niet topfit was, en zelfs nu nog heeft hij een aangepast trainingsprogramma nodig. In het DvhN van 12 april 2010, de dag na de veegpartij tegen Willem II, citeert Jan Mennega Ron Jans: "Hij heeft moeite met de belasting die wij de spelers geven tijdens de trainingen. En als hij daarin meegaat en het fysiek niet aankan, raakt hij gedemoraliseerd." Mennega meldt dat de technische staf van de FC de belasting bij de trainingen op Pedersen wat heeft teruggenomen om hem tegemoet te komen. Jans: "Om hem zodoende beter te laten presteren. Wij weten nog niet hoe het met zijn fysiek is, maar hij zal die trainingsbelasting straks wel aan moeten kunnen. En als hij dat kan, is het een geweldige spits." Pedersen zelf is duidelijk in de verklaring van zijn sterk toegenomen vorm en scherpte: "Ik was niet in goede conditie, en als je dat niet bent, kun je ook niet goed spelen. Maar nu is de conditie wel goed."

 

Duidelijk is dat wij het elke tegenstander moeilijk kunnen maken met een goed functionerend spitsenkoppel Matavz-Pedersen, en een middenveld daarachter dat goed gepositioneerd is. Tegen Willem II liep het met Femi (controleur), Enevoldsen en Van de Laak (links en rechts op het middenveld en veelvuldig van positie wisselend) en Bacuna (op tien) prima en hadden we Lovre niet nodig; tegen Utrecht staken zowel Femi als Bacuna in een veel mindere vorm dan zondag en hadden we Sparv en Lovre nodig om de boel weer wat vlot te trekken.

 

 

Hoe starten we zondag in Eindhoven?

Geen idee. Door toeval (bedankt, Kees!) kwamen we er net op tijd achter dat de training van vandaag eruit was gegooid, en pas morgenvroeg weten we of Fredrik Stenman en Luciano tegen PSV inzetbaar zullen zijn. Verder weten we niet of Ron Jans vasthoudt aan de startopstelling van zowel Willem II-thuis en Utrecht-uit, dus mét Femi en Van de Laak en zónder Sparv en Lovre, of dat hij bv. Tim Sparv eindelijk een basisplaats zal gunnen.

 

Wij denken van niet, en dan zijn er twee opties:

 

1. Fredrik Stenman is fit

 

pedersen - matavz
bacuna
enevoldsen - van de laak
femi
stenman - granqvist - sankoh - blind
van loo/luciano

 

2. Fredrik Stenman is niet fit

 

pedersen - matavz
bacuna
enevoldsen - van de laak
femi
blind - granqvist - sankoh - hiariej
van loo/luciano

 

Morgen zullen al deze prangende vragen worden beantwoord. De antwoorden zullen vervolgens terstond als update onder dit stuk worden geknald, zodat we goed voorbereid naar Eindhoven kunnen afreizen.


Geen statistieken over PSV-uit, logisch, maar de scheids dan?

Tja, ook hier kunnen we kort over zijn. Niet omdat we onder de bewuste arbiter zelden tot nooit noemenswaardige resultaten boeken, maar omdat de referee van a.s. zondag, dhr. Danny Makkelie, ons pas éénmaal eerder floot. Dat was in de thuiswedstrijd tegen wijlen eredivisionist RKC, op 14 februari van dit jaar, en die wedstrijd werd met een keurige 2-1 overwinning afgesloten. Wij hebben nog te weinig indrukken kunnen opdoen om de stelling dat Makkelie de Messi onder de arbiter is (zie het forum waar dit met droge ogen uit de doeken wordt gedaan) te kunnen onderschrijven, laten we het erop houden dat in het land der blinden éénoog koning is, dit is zeker van toepassing op de armetierige lijst van Nederlandse arbiters. In de regel snappen ze er geen pepernoot van, kunnen buitenspel niet van geen buitenspel onderscheiden en weten zich ook al niet gesteund door onberekenbare losers aan de zijlijn, die de keuze tussen vlaggen en niet vlaggen via kop of munt nemen. Voor de beslissing hands/geen hands wordt de dikke duim gehanteerd. Kortom, een Makkelie die er een beetje van snapt kan zich moeiteloos onderscheiden van zijn sukkels van collega's. Of zal de aanstelling zondag van de tremarijke man Gözübüyük eindelijk eens leiden tot een min of meer acceptabele scheids- en grensrechtersprestatie? Het zou een zegen zijn.

 

Genoeg voor vanavond. Drie wedstrijden in een week betekenen ook drie voorbeschouwingen en drie wedstrijdverslagen, onze lasogen vallen inmiddels dicht en als je met CTRL-ALT-DELETE ook een menselijk lichaam opnieuw zou kunnen opstarten, dan zou ik nu graag op die drie knoppen raggen. Maar 'k heb ze nog niet gevonden

 

Wij wensen alle medereizigers zondag een goede heen- en vooral goede terugreis toe, dat betekent nl. dat de wedstrijd een lekkere is geweest met een dito resultaat.

 

Forza Grunn! En lees morgen onze update nog maar even!

 

UPDATE na de training van zaterdag:

Op een zonovergoten trainingsveld begon de training vanmorgen met 18 spelers. Stenman ging gelijk apart van de groep trainen en is morgen nog niet inzetbaar. De verdeling van de hesjes was weliswaar niet helemaal eentje van basis/niet basis, maar al snel werd duidelijk wat het strijdplan van Ron Jans is, morgen in Eindhoven tegen PSV. Hij kiest voor een meer behoudende opstelling met een sterk middenveld dat bestaat uit twee contoleurs (Sparv en Femi), daarvoor drie aanvallend ingestelde middenvelders (Van de Laak, Lovre en Enevoldsen) en één spits: Tim Matavz. Luciano is weer fit maar moet morgen genoegen nemen met een plekje op de bank. De opstelling tegen PSV ziet er dan ook als volgt uit:

matavz
enevoldsen - lovre - van de laak
sparv - femi
blind - granqvist - sankoh - hiariej
van loo


Pedersen trainde wel mee, maar mocht de training vroegtijdig verlaten. Het aangepaste trainingsschema, waar Jans het in het DvhN over had, werd dus ook vandaag toegepast. In het partijtje van 8 tegen 8 kon team 1 (de 'basis' met Van Loo, Granqvist, Sankoh, Sparv, Femi, Van de Laak, Lovre en Enevoldsen) overtuigen. Femi zal morgen van de twee controleurs de meer aanvallende zijn en scoorde op de training vandaag maar liefst twee van de drie doelpunten. Na afloop van de training bleef Thomas Enevoldsen (met nieuwe, paarse schoenen) nog geruime tijd alleen op het trainingsveld achter om vrije trappen te oefenen. De wil om er morgen iets van te maken was vandaag op de training in ieder geval duidelijk zichtbaar!

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.