Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

374 gasten online


Hoofdtrainer Erwin van de Looi wilde vanmiddag tijdens het perspraatje nog niet ingaan op het aantrekken van Simon Tibbling (en ook niet op het eventuele contracteren van nog meer spelers) - dit komt later vanmiddag tijdens de presentatie van de jonge Zweed aan de orde. Van de Looi legde de focus op de wedstrijd van zondag tegen FC Twente. "Op basis van alle statistieken zouden we beter thuis kunnen blijven, maar ik vind dat dat nergens op slaat. Wij willen dat zondag omdraaien."

Voor de opstelling van zijn ploeg verwees hij naar de (door de gure wind ijzig koude) training van vanochtend; hieruit bleek dat er wordt vastgehouden aan het elftal dat jl. zondag tegen PSV een goede partij op de mat legde.

Rond Martijn van der Laan lag er een duidelijk plan: het was de bedoeling dat hij afgelopen dinsdag in de wedstrijd van de beloften zoveel mogelijk minuten zou maken. In zijn invalbeurt tegen PSV kreeg hij echter een tik tegen zijn kuit, waardoor hij dinsdag niet kon meespelen. Hij mist nu teveel wedstrijdminuten om zondag in de basis te kunnen starten. Hij komt overigens voor twee posities in aanmerking, aldus Van de Looi. Hij doelt natuurlijk op die van linksback en linker centrale verdediger. 

Dino Islamovic zit zondag opnieuw niet bij de selectie. Afgelopen zondag was hij nog een twijfelgeval, maar kon uiteindelijk niet op het wedstrijdformulier verschijnen vanwege een blessure die hij enkele dagen eerder in de wedstrijd van Zweden Onder 21 tegen Cyprus Onder 21 opliep. Van de Looi: "In die wedstrijd viel er iemand op zijn knie. Er is deze week een scan gemaakt en hieruit is gebleken dat hij een botkneuzing heeft. Een vervelende blessure." Een andere spits, Arjen Hagenauw, is zondag evenmin inzetbaar. Hij liep dinsdag tegen Jong sc Heerenveen een hamstringblessure op en staat een paar weken aan de kant.

Aanvallers die zondag wél bij de selectie kunnen zitten zijn Jafar Arias en Mimoun Mahi. Over Mahi zei Van de Looi het volgende: "Ik ben hartstikke tevreden hoe hij zich ontwikkelt. Het is mooi wat voor bewijsdrang hij heeft; tot nu toe heeft hij zich na een overgang naar een andere club overal op het hogere niveau aangepast." Het moment dat hij in de basis zal starten komt steeds dichterbij; op dit moment lijkt de situatie een beetje op die van Richairo Zivkovic voordat die zich bij FC Groningen in de basis had gespeeld. "Invallen is iets anders dan vanaf het begin beginnen. De wedstrijd ligt vaak open als je in de ploeg wordt gebracht"; hiermee gaf Van de Looi aan dat hij Mahi op dit moment met name bruikbaar vindt als er ruimtes liggen. Van de Looi voegde eraan toe "dat het mooi is dat je als trainer naar rechts kunt kijken en weet dat er iets gaat gebeuren als hij erin komt."

Terugblik FC Groningen - PSV

Van tevoren had Van de Looi gezegd een aantal zware bergritten tegemoet te gaan, en de wedstrijd tegen PSV was inderdaad een zware. "Maar wij hebben ons goed staande gehouden en een goed gevoel aan die wedstrijd overgehouden. We kregen meer ruimte om te voetballen en meer mogelijkheden wat te laten zien. Aan de andere kant was het ook een wedstrijd waarin de tegenstander meer kan brengen."

Vooruitblik FC Twente - FC Groningen 

Zondag tegen FC Twente verwacht de trainer een soortgelijke situatie. "Twente is een sterke ploeg, met name thuis. Wij hebben het daar traditioneel lastig, maar we hebben ze uitgebreid bekeken, en de wedstrijd tegen PSV heeft ons bovendien een zetje gegeven. Ze hebben kritiek gekregen van het eigen publiek, maar ze horen bij de beste ploegen in Nederland, bij de top vier van Nederland. Ze zijn relatief jong en de ploeg heeft weinig zwakke plekken. FC Twente heeft een duidelijk idee van voetballen." Dit idee is echter wel veranderd vergeleken met een aantal seizoen geleden, toen er met drie verdedigers en uitgezakte middenvelders werd gespeeld. Nu wordt eerder Luc Castaignos gezocht, een belangrijke, scorende speler die zich volgens Van de Looi goed ontwikkelt.

Erwin van de Looi was strijdbaar: "Het gaat er nu om om te laten zien of we meer dan regelmatig en zelfs bijna wekelijks een goed niveau kunnen brengen, of incidenteel. Dat bepaalt het verschil. Daar hebben we het deze week ook met de spelers over gehad."

Afwezige spelers

Erwin van de Looi noemde bij de niet-inzetbare spelers alleen Nick Bakker, Hilal Ben Moussa, Henk Bos, Dino Islamovic en Roland Baas van FC Groningen A1. Laatstgenoemde kampt met een schouderblessure. Género Zeefuik is wel inzetbaar, maar zal niet bij de selectuie zitten; er wordt nog gekeken wie van het drietal Martijn van der Laan/Lorenzo Burnet/Nick van der Velden wordt meegenomen naar Enschede.

Trainingskamp Oliva

Het Dagblad van het Noorden meldde vorige week zondagavond dat FC Groningen op 3 januari a.s. voor een trainingskamp van een week naar het Spaanse Oliva vertrekt. Omdat nog niet alle formaliteiten zijn geregeld heeft FC Groningen dit nog niet gecommuniceerd, maar het ligt absoluut in de lijn van de verwachtingen dat de trip naar Oliva doorgaat. Er zullen dan twee oefenwedstrijden worden gespeeld, en wel tegen KAA Gent en OH Leuven. De Koninklijke Atletiek Associatie Gent komt uit op het hoogste Belgische (voetbal-)niveau en staat daar op een derde plaats; Oud-Heverlee Leuven is vorig seizoen gedegradeerd uit de Pro League en staat nu zesde in de Tweede Klasse, de Belgische Jupiler League.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen FC Twente:
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia, Kieftenbeld, Hiariej, Chery; Hoesen, De Leeuw

Bankbezetting:
Van der Vlag, Bijl, Van der Laan, Mahi, Lindgren, Arias, Van der Velden/Burnet/Denkovski

Niet bij de selectie:
Bos, Ben Moussa, Bos, Islamovic, Zeefuik, Burnet/Van der Velden

Voor de volledigheid:
Genoemde basis speelde vanochtend op de training tegen het volgende team:

Denkovski - Arias - Mahi
Lindgren - Bos - Van der Velden
Burnet - Van der Laan - Payne - Bijl
Van der Vlag

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.