Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

334 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Sparta Rotterdam

Sparta-thuis, de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Het zal een beladen middag worden. Niet alleen zal de pot in het teken staan van het behalen van de play-offs, er zal ook gekeken worden naar de andere velden. Wie gaat er met de titel aan de haal? En wie denkt dat we het na 90 minuten gehad hebben, die vergist zich. Het veel besproken afscheid van Jans. Ik citeer Martin Drent in de VI van woensdag: "Ach, ik gun hem alles. Maar niet bij díé club."  Hij en Jeroen de Roo schrijven wat vele FC-supporters denken en voelen.

Ik stel de vraag voor de laatste keer: "Waarom, Ron."

Kijk voor een UPDATE na de training van zaterdag onderaan de voorbeschouwing!

(Naderhand kregen we overigens nog een tip van een insider die het op de volgende opstelling houdt:
luciano, blind, sankoh, granqvist, stenman, sparv, van de laak, enevoldsen, bacuna, lovre, matavz)

 

 

Het belangrijkste van zondag: veiligstellen van deelname aan de play-offs

We kunnen er lang en breed omheen draaien, wijzen op het afscheid van Jans en Libregts en allerlei bespiegelingen gaan wijden aan wat erger is, een kampioensschaal die naar Duivendrecht of naar Enschede gekeild moet worden - feit is dat we komend seizoen, onder leiding van een verse trainersstaf, aan een competitie gaan beginnen, met een hopelijk herboren Petter Andersson die ons eindelijk wil laten zien wat hij in zijn mars heeft, en vooral met hopelijk Europees voetbal in de pocket.

 

Europees voetbal - het blijft voor mij, en vele FC-supporters met mij, een magisch iets. Aan Europese uitwedstrijden heb ik alleen het geweldige spektakel bij Fiorentina meegemaakt, maar thuis sinds Atletico-thuis alles. En wie eenmaal bij Minke in de rij heeft gelegen voor bv. een staanplaats op Zuid voor Inter-thuis, en wie 24 jaar later in Florenz in een onbeschrijflijk cool uitvak heeft gestaan - die wil veel vaker Europa in, die wil dit gevoel van kippenvel terug, de spanning, het ernaar toeleven en het kapot zijn na afloop weer voelen. En we zijn er nu zó dichtbij! Kijk maar eens naar het voor ons relevante deel van de huidige stand:

 

6. Heracles 33 53 50-47
7. Utrecht 33 52 37-31
8. Gron. 33 46 45-46
9. NAC 33 46 42-47
10. Roda 33 44 53-58

 

Nummer tien is eraan voor de moeite, kortom - van de ploegen NAC en Roda JC mag ons maximaal eentje voorbij. Deze concurrenten spelen als volgt: NAC mag het thuis opnemen tegen Twente, een duel dus met grote belangen voor beide clubs, terwijl Roda thuis het nietige Willem II op bezoek krijgt en de jammerlijke Tilburgers ongetwijfeld aan flarden zal schieten.

 

Kortom, Roda zal wel met de volle buit aan de haal gaan en daarmee op 47 punten komen. Wij komen ook op datzelfde aantal als we gelijk spelen tegen Sparta. Ons doelsaldo is nu -1, en dat van Roda, dat vaker dan wij gescoord heeft, -5. Als Roda dus met 4 of meer doelpunten verschil van Willem II wint, en wij spelen maximaal gelijk, dan is Roda ons voorbij. Een link scenario. We halen dan alleen de play-offs als NAC gelijk speelt tegen Twente of van de Tukkers verliest.

 

Zelfs bij een thuisnederlaag tegen Sparta kunnen we de play-offs nog halen, maar dan moet NAC verliezen van Twente, aannemende dat Roda gehakt maakt van zijn nietige tegenstander uit Brabant.

 

Bij een zege tegen Sparta hebben we de play-offs op zeker behaald, dus dit is het meest safe scenario voor de FC.

 

Het speelschema van de play-offs zullen we hier gaan bespreken zodra dit fel begeerde toetje daadwerkelijk is bereikt. Het komt er op neer dat 6 tegen 9 speelt en 7 tegen 8. De nummers 6 en 7 spelen op donderdag 6 mei eerst uit en vervolgens de return thuis op zondag 9 mei, ware het niet dat de locale autoriteiten in Utrecht hun veto hebben uitgesproken tegen een thuiswedstrijd in de Domstad op 9 mei, aangezien de Giro d'Italia op die dag Utreg aandoet en een play-off wedstrijd kunnen de Utrechtse klabakken er dan niet bijhebben, zo lezen we - met dank aan Gerrit, een trouwe lezer van onze site - hier. Kortom, de tegenstander van Utrecht in de play-offs (dat is bij de huidige stand de Trots van het Noorden) zou eerst met een uitwedstrijd in Utrecht beginnen waarna het de handel in eigen huis, hopelijk de Groene Hel, kan afmaken en de tweede en laatste play-off ronde in rolt.

 

Overigens kan Utrecht ook nog 6e worden, hiervoor moet het Heracles op de ranglijst voorbij zien te vliegen. Het gat tussen beide teams bedraagt één schamel puntje en de doelsaldi zijn +6 voor Heracles en +3 voor Utrecht. Heracles speelt thuis tegen ADO, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft, en hetzelfde geldt voor de tegenstander van Utrecht, het povere Vitesse.

 

Verder speculeren heeft geen zin. Wij moeten  van Sparta zien te winnen en dan zien welke tegenstander we in de play-offs moeten zien te kraken.

 

Sparta, hoe doen die het in de regel in Grunn?

Je zult mij niet horen zeggen: Sparta-thuis, een lekkere tegenstander, dat varkentje wassen we met tien vingers in de neus. Te vaak heb ik in het Oosterpark een zich ingravende Rotterdamse ploeg gezien die er te vaak dankzij een sneaky counter met de volle buit vandoor ging, of met een al even frustrerend punt. Toegegeven, dit zijn wedstrijden geweest uit jaargangen als 1984 (0-1), 1986 (1-1), 1988 (0-0), 1992 (1-2), 1997 (1-2) en 1998 (1-1), maar hét traumatische duel was natuurlijk de 0-3 van 19 juni 1999. Een nacompetitie-duel dat ons door deze nederlaag in de eerste divisie bracht. Aan elke tegengoal kleefde wel een luchtje van buitenspel  en met name Hugo kreeg de mooiste kansen, maar na afloop was een ontluisterende thuisnederlaag ons deel. En ook na de promotie hadden we weer de grootst mogelijk moeite met de Spartanen. Begin 2001: 1-1, eind 2001: 0-0, 2005: 0-1 en verder herinnert zich iedereen nog de 2e Kerstdag van 2006, toen datzelfde Sparta één van de weinige ploegen was die er in de vesting die Euroborg heet(te) in slaagde ons de volle mep te ontfutselen. Kerst 2006 kreeg die middag een zwarte rouwrand door de nederlaag van 0-1 in een wedstrijd die geleid werd door Poedel Wiedemeijer, dezelfde ploert die ons jaren later in Almelo zo schandalig bedroog.

 

Kortom, ik heb het niet op Sparta-thuis. Beter gezegd: de FC loopt zich vaak stuk op een hechte verdediging en loopt wel eens tegen een counter aan, vaak wordt uitgerekend tegen Sparta de stelling Als je ze zelf niet maakt, dan valt hij aan de andere kant met een quod erat demonstrandum besloten.

 

Nou is er recentelijk weinig reden om te doemdenken als de wedstrijd tegen SP-AR-TA zich aandient. De laatste twee thuiswedstrijden werden keurig gewonnen en we hoefden geen enkel tegendoelpunt toe te staan. In september 2007 boekten we een nipte 1-0, maar op 25 oktober 2008 lieten we niets aan duidelijkheid te wensen over en stond er na 90 minuten 3-0 op de borden. Deze stand was al na een half uurtje bereikt, en alle doelpunten waren van Zweedse makelij: Andersson, Andersson, Berg.

 

O Petter wat wil ik jou snel weer zien in het eerste!

 

 

Nog wat meer over Sparta

Voor Sparta mag er dan niets meer op het spel staan, 't is toch enigszins bizar, en ook teleurstellend, dat de gerealiseerde vrij vervoer-regeling erin heeft geresulteerd dat er welgeteld één stuks aan Sparta-supporters de verre reis naar Groningen zal aanvaarden. Geen wonder dat we aan deze eenling niet een half uitvak spenderen, kortom - ook vak QQ is de verkoop ingegaan voor groen-witte fans, net als vak PP, het andere deel van het uitvak dat zondag ook al voor Groningers is bestemd. "Bronnen binnen de FC" (op zijn verzoek formuleer ik dit even cryptisch :-) hebben mij verzekerd dat die ene Spartaan met alle egards zal worden ontvangen en een heuse VIP-behandeling zal ondergaan, zoals ook die ene verstokte fan van Roda op 13 maart 2009 tot zijn ongetwijfeld dolle vreugde mocht toucheren. Hierbij dient te worden aangetekend dat het vorig jaar om een vrijdagavond-wedstrijd ging die om 20:45 uur van start ging (op geografische kennis en begrip voor door supporters af te leggen afstanden hebben we de KNVB nog nimmer kunnen betrappen), waarvoor zich aanvankelijk maar liefst vier supporters uit Kerkrade hadden aangemeld. Toen Hans Nijland echter besloot niet van zins te zijn een half uitvak, met een capaciteit van honderden bezoekers, te willen doneren aan een viertal Limbo's, toen verkozen drie van die vier ervoor om thuis te blijven, waarna er één uitsupporter overbleef. Hij werd die avond in de watten gelegd. Door de FC welteverstaan. Niet door zijn eigen ploeg, want de FC won gewoon met 2-0.

 

Sparta heeft echter al meermalen onze sympathie gewonnen. Op diezelfde Tweede Kerstdag, toen wij de dood van een jonge fan herdachten, hebben de meegereisde Sparta-supporters hun steun en deelneming betuigd; op 13 december 2009 (1312 actietijd) waren de Spartanen op onze hand toen het ging om de treinreis naar Rotterdam voor deze wedstrijd waarvoor een absurde vervoersregeling was opgelegd, en ook nu weer kunnen ze een potje bij mij breken door te verklaren hoe ze balen van het dreigende over en uit voor BV Veendam, waar ikzelf ook erg van baal. (Niet voor niets is FCG Online goed voor zowel EUR 100 voor de stickeractie als EUR 100 als gift - alle beetjes helpen, doe mee, red Veendam, klik hier!!!!) Onder de kop Nooit meer naar de Langeleegte is op de Sparta-fansite ITWM een eerlijk stukje verschenen. De Sparta-columnist schrijft daar o.a.:"En nu is Veendam niet de meest aansprekende club van het betaalde voetbal, het is nog wel een club die ‘iets’ heeft; vooral de supporter die trouw uitwedstrijden bezocht toen Sparta eerste divisie speelde heeft aan Veendam vaak nog wel een mooie herinnering of 2. Het totaal historieloze, nietszeggende FC Oss, dat vrijdag nog gedegradeerd was naar de Topklasse, blijft nu opeens behouden voor de Jupiler League. Nog een reden om niet te degraderen, want een uitwedstrijd naar Oss, daar word je niet blij van. Sparta speelde voor het laatst in 2009 (vriendschappelijk) tegen Veendam. Beruchter waren de uitwedstrijden. Een troosteloze bekernederlaag, volle uitvakken in het hoge noorden, en voor de pauperende Spartaan was er cafe De Toeter. Nooit meer De Langeleegte; toch jammer."

 

Er is zelfs nog een fraaie fotoreportage geplaatst van de laatste uitwedstrijd van de Spartanen bij onze vrienden uit Veendam, deze wedstrijd vond in 2004 plaats. Graag plaats ik hier de eerste en de laatste foto uit de betreffende collage, met de onderschriften van de ITWM-site

  

 

Dit Spartaans vehikel rijdt door Rotterdam met nul nummerborden, “ideaal tegen flitspalen”, aldus de eigenaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een deel van dit bord hangt inmiddels in Rotterdam. Nadat de paparazzi fotograaf op weg naar huis de ‘leners’ van dit bord op heterdaad betrapte, wilde hij uiteraard 1 1 2 bellen, maar een ieder heeft zijn prijs. Na het overhandigen van grof zwijggeld, zullen de daders in anonimiteit verder kunnen leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genoeg hierover. Het huidige Sparta is een matige tot bedroevende tegenstander, hieraan heeft de Koning van de Afkoopsommen, de irritante blaaskaak Aad de Mos, niets kunnen veranderen. Hij zette Erik Falkenburg, in de regel toch één van de betere Spartanen in z'n hemd door hem onlangs in het duel tegen Utrecht al na 23 minuten te wisselen (hieraan lag geen blessure ten grondslag, d.w.z. geen fysiek euvel bij Falkenburg, mogelijk wel een geestelijk defect bij De Mos), waarna Falkenburg helemaal klaar is bij de roemruchte club uit 010: "Je kunt zeggen dat de omstandigheden van de laatste weken bij de club me niet hebben gestimuleerd om toch te blijven. Ik sta open voor een vertrek naar een betere club. Reken maar dat ik intern mijn zegje heb gedaan. Binnenskamers, tegenover alle drie de trainers. Ik ben in elk geval niet blij met wat er is gebeurd", zo lezen we hier. Ja, De Mos - bij elk dienstverband, dat toch nooit langer dan een week of wat duurt want dan heeft hij zijn congé alweer te pakken, maakt hij vrienden, de janker.


Dan nu: aandacht voor de FC, het wordt tijd!

 

 

Laten we eerst eens kijken naar de fitheid van de selectie. Dinsdag waren we bij de training, zie ons verslagje van dit spektakel, en daar moesten we constateren dat Leandro Bacuna ontbrak en dat Nicklas Pedersen een deel van de training niet samen met de groep mee kon doen. Wij zagen in het deels apart trainen van de Deen toen nog niets zorgwekkends, zoals bekend traint hij vaker op aangepaste wijze omdat hij fysiek nog altijd niet topfit is maar dit seizoen nog wel een aantal wedstrijden hard nodig is. Bij het niet-halen van de play-offs geldt de wiskundige gelijkheid N = 1, maar laten we ervan uitgaan dat het seizoen er na zondag niet op zit voor de FC. Twee dagen na dinsdag is de situatie echter als volgt: Pedersen trainde vanmiddag wederom niet met de groep mee, en werd apart onder handen genomen, samen met Petter Andersson en Mike Zonneveld. Dit belooft in mijn ogen niet veel goeds voor de inzetbaarheid van Pedersen met betrekking tot het duel tegen Sparta. Vrijdag wordt er niet getraind, dus we moeten tot zaterdag afwachten voordat we meer nieuws over de breekbare spits kunnen melden.

 

Wel inzetbaar lijkt zondag Bacuna, aangezien de jonge middenvelder (gehaald als spits maar ik noem hem maar gewoon een middenvelder) vandaag lekker meedeed.

 

Ook aanwezig vanmiddag op het trainingsveld was Danny Holla, maar dan nog wel in gips gehuld en op krukken. Vandaag was de eerste gelegenheid dat hij zijn neus kon laten zien op de training en hij heeft deze gelegenheid met beide handen aangegrepen. Maar zijn seizoen zit erop, na de zomer wordt er pas weer een beroep op hem gedaan.

 

Omdat we na PSV-uit nog geen enkele training hebben gezien met een normale partijvorm dan wel een hesjesverdeling waaruit de opstelling voor Sparta-thuis kan worden afgelezen is het nu wel erg speculatief om hier een prognose van de opstelling neer te kalken, maar laten we het toch maar doen. De startopstelling van de uitwedstrijd in Eindhoven was de volgende:

 

Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind; Sparv, Van de Laak, Enevoldsen, Ajilore (59' Lovre); Bacuna (70' Pedersen), Matavz.

 

Ik denk echter dat het tijdperk Luciano weer nieuw leven wordt ingeblazen. Waarom? Welnu. De Braziliaan is fit en traint weer goed mee. Van Loo mag het als stand-in goed hebben gedaan, het getuigt van weinig visie om aan het begin van het seizoen een eerste (Luciano) en een tweede doelman (Van Loo) aan te wijzen, waarna de tweede doelman na een blessure van de eerste doelman in de basis mag blijven staan alleen vanwege het feit dat hij de eerste doelman goed heeft vervangen. Als dat laatste je beleid is, dan moet je niet een eerste en een tweede doelman aanwijzen, maar zeggen: we hebben twee gelijkwaardige keepers, we beginnen met Luciano en gaan daarna door met Van Loo mocht Luciano geblesseerd raken.

 

Dus da's de eerste wijziging t.o.v. PSV-uit die ik verwacht: Luciano i.p.v. van Loo.

 

Verder is Fredrik Stenman weer fit en da's onze beste linksback, beter dan Daley Blind, dus Stenman zie ik terugkeren op z'n vertrouwde stek linksachter. Daley Blind is echter rechtsachter enkele klassen beter dan Tom Hiariej, dus Blind zie ik Hiariej verdrijven op de positie rechtsback.

 

Tja dan het middenveld. Tegen PSV liep dit niet al te denderend. Op papier speelden we toen in een 4-4-2 concept, maar de tweede spits naast Matavz was Bacuna en het had toen soms meer weg van een 4-2-3-1 speelstijl. Tegen Sparta lijkt het echter niet aannemelijk om zo te gaan spelen. Mogelijk wordt van de Laak weer eens naast Matavz geposteerd, mocht Pedersen inderdaad niet kunnen spelen, en dan zal het ervan afhangen of Sparv of Lovre op de bank begint. Tegen PSV begon Sparv (die dan weer op de bank begint, dan weer in de basis start, er is geen peil op te trekken) in de basis en hield Lovre aanvankelijk de bank warm. Laten we eens aannemen dat dit zondag weer zo is, dan konden we wel eens zó gaan beginnen:


matavz - van de laak

bacuna

sparv - enevoldsen

femi

stenman - granqvist - sankoh - blind

luciano

 

Maar nogmaals, deze opstelling heeft meer dan ooit een hoog gok-gehalte, dus check onze site zaterdagochtend na de laatste training voor de laatste updates!

 

 

Tja, dan tot slot: het onvermijdelijke...

 

Afscheid van Jans

Ik heb er lang over nagedacht hoe ik dit onderwerp in deze voorbeschouwing ga insteken. Eigenlijk had ik het hele onderwerp ook gevoegelijk kunnen skippen, want Jans zelf verklaarde in de VI letterlijk dat het afscheid hem gestolen kan worden. (Bepaald niet zijn meest sympathieke uitspraak richting de supporters die wel graag afscheid van hém willen nemen, maar dit terzijde.)

 

Desondanks ga ik er wel even op in, al is het voor mij net als het schrijven over Erik Nevland bepaald niet gemakkelijk. Toen Ron Jans zijn vertrek aankondigde was ik teleurgesteld: van mij had hij niet weg hoeven te gaan. Hij is mede (niet alléén) verantwoordelijk geweest voor de opmars die we de laatste jaren hebben meegemaakt. Van een ploeg die onderin de eredivisie meespeelde naar een ploeg die jaarlijks meedoet aan de play-offs en recentelijk een paar maal Europees voetbal heeft gehaald. Hij was een bestendige factor in een bestendig management dat een langere termijn-visie ontplooide dan welke andere eredivisieclub dan ook. Hij liet zich tot Groninger van het Jaar kiezen en deze eretitel gunden we hem van harte.

 

Ik was teleurgesteld toen hij verklaarde dat dit zijn laatste seizoen was, maar kon zijn besluit begrijpen. Bijna acht jaar bij een vereniging werken is lang, hij gaf aan toe te zijn aan een nieuwe ervaring, dit was te begrijpen. Ik zag hem komend seizoen naar een 1e of 2e Bundesligaclub verkassen, het leek me voor hem een prachtige uitdaging en ik had daar vrede mee kunnen hebben, en een prachtig afscheid zou zijn deel geweest zijn, zondag tegen Sparta. Er zou geen wanklank zijn geweest. Wie nam het Marcus Berg kwalijk dat hij naar HSV is gegaan? Niemand.

 

Toen de verbijsterende beslissing van hem om naar onze aartsrivaal uit Friesland te verkassen publiekelijk werd gemaakt is mijn gevoel van teleurstelling vergroot en er is boosheid bijgekomen. Ik schreef er een column over met de titel Overstap Ron Jans naar 'het verkeerde buitenland' voelt als verraad. Zo voelde het, en zo voelt het nog steeds. Waarom in godsnaam naar Heerenveen? Dat doe je toch niet, als je jarenlang hebt uitgedragen bij FC Groningen te horen. Aanvankelijk vertelde hij hier dat hij in Groningen niet de Foppe de Haan van Heerenveen wilde worden, dit trok hij later echter in en verlengde zijn contract met FC Groningen met twee jaar "omdat ik verknocht ben aan deze club". Ook de uitspraak dat hij nooit naar Heerenveen zou gaan hebben we meermalen uit zijn mond mogen optekenen.

 

Maar wat gebeurde er? We weten het allemaal. Toch naar Heerenveen. Onze rivaal. Hij zal in onze vijver gaan vissen als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers, hij zal Heerenveen beter willen maken en onze concurrent worden, hij heeft zich hiermee tegen de FC gekeerd. En denk niet dat er alleen hier in Groningen zo over wordt gedacht. Graag citeer ik de fansite PSV Zuipsite: Na de wedstrijd tegen PSV sluit FC Groningen de reguliere competitie af met een thuisduel tegen Sparta Rotterdam. In dat duel zal ook afscheid worden genomen van trainer Ron Jans, die na dit seizoen zal vertrekken naar SC Heerenveen. Daarmee komt een einde aan een lange periode waarin Jans onder andere samen met algemeen directeur Hans Nijland de club heeft opgebouwd tot waar het nu staat. Het vertrek naar de rivaal is niet door iedereen in het noorden gewaardeerd. Veel supporters waren vol onbegrip en woede toen bekend werd gemaakt dat Jans de gevoelige overstap maakte. Iets wat wij goed kunnen voorstellen. Je gaat als echte PSV’er toch ook niet voor die club uit De Bijlmer voetballen?

 

Helemaal bovenin verwees ik al even naar de column van Jeroen de Roo, één van de organisatoren van 1312 actietijd, en iemand die heel goed kan verwoorden wat er z'n hoofd omgaat, en ik nodig jullie van harte uit dit stuk eens te lezen. Martin Drent heeft deze week in de VI zijn mening over de overstap van Jans naar Heerenveen geventileerd, en de woorden van mijn naamgenoot zijn me zó uit het hart gegrepen dat ik ze hier met alle liefde woordelijk overneem. Ik had het niet beter kunnen zeggen:

 

"Ik vind het echt onbegrijpelijk, en dat weet hij ook. Ik neem het hem ook echt kwalijk. Van Groningen naar Heerenveen, en dan ook nog eens als boegbeeld, dat kan niet. Ooit speelden we daar en vroeg Riemer van der Velde mij of Heerenveen niets voor mij zou zijn. Waarop ik antwoordde: Nooit! Voor geen enkel bedrag. Ron vond dat mooi en zei zelf ook nooit daarheen te zullen gaan, wat hij vaak heeft herhaald. Helaas, dat bleek weinig waard. Ach, ik gun hem alles. Maar niet bij díé club. Met of zonder Ron Jans als trainer, ik hoop van harte dat Heerenveen volgend jaar degradeert."

 

Bedankt Martin, jij bent een échte Groninger! Iemand die Een man een man, een woord een woord hoog in het vaandel heeft staan!

 

 

En last but not least er nemen zondag na de wedstrijd ook spelers afscheid!

Sinds vandaag weten we definitief dat Mike Zonneveld na dit seizoen geen Groninger meer zal zijn. Dit geldt ook voor Goran Lovre en Morten Nordstrand. Onzeker is nog de toekomst van Ondrej Svejdik (al verwacht ik over hem vóór zondag ook nog het bericht dat de FC niet met hem verder wil), Sepp de Roover, Gibril Sankoh, Theo Lucius en Daley Blind. We zullen zien van wie we zondag écht afscheid gaan nemen. Blijft het bij Zonneveld, Lovre en Nordstrand, of gaan we ook de vertrekkende beloften Mart Dijkstra, Frank Olijve en Dennis Krohne in het zonnetje zetten? Nog even geduld, er zijn nog een paar dagen te gaan tot zondag!

 

Genoeg voor deze voorbeschouwing, behoudens de update die we zaterdag meteen na de training nog gaan plaatsen. Het wordt hoe dan ook een beladen middag. Laten we vooral hopen op het op eigen kracht, dus met een overwinning, binnenhalen van een plek in de play-offs, onder een hopelijk eindelijk weer eens op z'n grondvesten trillende Euroborg!

 

UPDATE training zaterdag 1 mei 2010: Luciano keert terug onder de lat; Nicklas Pedersen inzetbaar

Een lekkere, pittige training vanochtend op het TCN trainingsveld. Er waren 19 man opgetrommeld voor de belangrijke wedstrijd van morgen tegen Sparta, dit zal te maken hebben gehad met de ongewisheid rond de fitheid van Nicklas Pedersen, waardoor een extra aanvaller, Danny Menting uit de beloften, bij de groep was gehaald.

 

Nicklas Pedersen leek vandaag echter niet gehinderd door zijn rugklachten die hem de laatste dagen wel parten hebben gespeeld. In het afsluitende partijtje van 9 tegen 10 speelde hij samen met Tim Matavz voorin en dit ging prima. Matavz was betrokken bij twee prachtige doelpunten. De eerste kwam op naam van Pedersen maar de assist werd verzorgd door de jonge Sloveen; het tweede doelpunt werd fraai ingeleid door Daley Blind waarna Matavz zelf de trekker overhaalde en genadeloos toesloeg. Bij beide doelpunten lanceerde de fanatieke Van Loo een aardige vloekpartij.

 

Aanvankelijk namen Ron Jans en Raymond Libregts ieder een groep onder hun handen. Die groepjes waren als volgt samengesteld:

 

Groep Jans:

Luciano, Van de Laak, Lovre, Blind, Granqvist, Sparv, Matavz, Stenman, Enevoldsen

 

Groep Libregts:

Van Loo, Olijve, Menting, Koç, Lachman, Bacuna, Sankoh, Femi, Hiariej, Pedersen

 

In de partij werden deze groepen echter weer deels uit elkaar gehaald:

 

Niet-hesjes in de partij:

Van Loo, Van de Laak, Lovre, Granqvist, Sparv, Stenman, Enevoldsen, Sankoh, Femi

 

Hesjes in de partij:

Luciano, Blind, Matavz, Olijve, Menting, Koç, Lachman, Bacuna, Hiariej, Pedersen

 

Er werd dus een bescheiden rooksluier gelegd rond de vermoedelijke opstelling van morgen. Ik denk echter dat de bovenstaande Groep Jans (negen man sterk) zeker is van een basisplaats, dus mét Luciano (dit bevestigde de Braziliaan later tegenover mij, met het aan duidelijkheid niets te wensen overlatende "Eindelijk!!"), maar ook met Lovre. Dit zou ten koste gaan van Leandro Bacuna. Hierbij wil ik graag aantekenen dat het er in de laatste training voorafgaand aan PSV-uit net zo uit zag, maar toen bleek Bacuna toch opeens in de basis te staan. Bacuna speelde die wedstrijd echter niet goed en werd vervangen door Lovre, ik hou het nu op een basisplaats voor Lovre.

 

Bij die negen moeten we nog twee man stoppen omdat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met 11 spelers tegen De Mos' voor een punt komende bende zullen beginnen. Dit zullen ongetwijfeld Sankoh en Femi zijn.

 

Eén en ander zou betekenen dat Nicklas Pedersen op de bank zou moeten beginnen en dat we met gelegenheidsspits Koen van de Laak gaan beginnen. De opstelling lijkt dan aardig op bovenstaande prognose van donderdag, met één mutatie: Lovre i.p.v. Bacuna.

 

In linies wedergegeven:

 

matavz - van de laak

lovre

sparv - enevoldsen

femi

stenman - granqvist - sankoh - blind

luciano

 

Mogelijk is overigens ook dat morgenvroeg alsnog wordt gekeken hoe fit Pedersen dan is, en op het laatste moment zal doorstomen naar de basis. Aangezien alles er vandaag echter op wees dat Tim Sparv morgen in de basis zal starten, ook door het afsluitende één-op-één gesprek van Jans met Sparv waarin Sparv werd aangeraden vaker te schieten, denken we dat Pedersen op de bank start. Immers, een Pedersen in de spits betekent een Van de Laak op het middenveld (omdat Jans zijn aanvoerder niet aan de kant zet), en dan komt Sparvs plekje in het gedrang omdat Enevoldsen dan doorschuift naar links.

 

De sfeer was vanmorgen overigens weer prima. De vrolijkheid en meligheid van met name Granqvist is heerlijk om te zien, en ook bij Daley Blind is de smile niet van z'n gezicht te krijgen. Die vent heeft het hier prima naar z'n zin!

 

Lucius en Zonneveld tenslotte trainden apart, en ook Petter Andersson was weer present en werkt hard aan z'n herstel.

Kop d'r veur Petter!

 

Genoeg vooraf-geneuzel. Enjoy it tomorrow!!!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.