Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

235 gasten online

 
Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vanmiddag tijdens het perspraatje ingegaan op de wedstrijd die zijn ploeg vrijdagavond tegen ajax zal spelen, een duel waarvoor tweevoudige historie geschreven kan worden: nog nooit won FC Groningen in de arena, en nog nooit won FC Groningen in Eredivisieverband twee maal in één seizoen van de Amsterdammers. Van de Looi wilde de opstelling vanmiddag niet bekend maken, en ging ook niet in op zijn tactiek. "Frank de Boer heeft mij zijn strijdplan ook nog niet verteld."

Vooruitblik ajax-uit
Erwin van de Looi beschouwt het duel als een prachtige wedstrijd om mee te beginnen. "We zijn heel benieuwd waar en hoe we staan. In de laatste serie vóór de winterstop zijn we gegroeid, we hebben niet verloren, al speelden we te vaak gelijk. Vóór de winterstop hebben we wel eens niet goed maar 'gewoon' gespeeld, maar ook toen had het team wel spirit en stond er een ploeg - 'Win daar maar eens van.' Vervolgens hebben we met twee nieuwe spelers een kwaliteitsimpuls gekregen."

Volgens de trainer is er in Spanje keihard gewerkt aan de nieuwe puzzel. Er is niet alleen aan het fysieke aspect gewerkt, maar ook aan de nieuwe ploeg. "Iedereen heeft er heel veel zin in. De wedstrijd tegen ajax zorgt voor prikkels."

Fitheid selectie
Van de 23-koppige A-selectie zijn slechts drie spelers niet inzetbaar: Nick Bakker (knie), Tom Hiariej (armbreuk) en Hilal Ben Moussa (niet wedstrijdfit). Dit betekent dat er bij de groep van achttien morgen alleen eerste elftalspelers zullen zitten, en dat twee spelers noodgedwongen op de tribune moeten plaatsnemen. De keuze is gevallen op Dino Islamovic en Henk Bos. Over 'Henkie' bevestigde Van de Looi dat deze in aanmerking komt voor verhuur, het komende halve jaar. "Dat is beter voor zijn ontwikkeling. Hij speelt hier al een aantal jaren en is toe aan een hoger niveau, een andere uitdaging met meer druk." Voor Dino Islamovic ligt dit anders. Verhuur van hem is volgens Van de Looi niet logisch. "Bij hem zit er nog genoeg rek in. Hij moet gewoon hier blijven trainen."

Henk Bos is komend seizoen overigens te oud voor Jong FC Groningen, en mag dan alleen als dispensatiespeler meedoen. Iets wat volgens Van de Looi niet logisch is. "In de beloften wil je graag zoveel mogelijk jonge spelers. Het is niet voor niets dat Juninho Bacuna maandag meespeelt bij Jong FC Groningen."

Erwin van de Looi over Juninho Bacuna
Van de Looi ontkende ons bericht over de belangstelling van ajax voor Juninho Bacuna niet (hij bevestigde het evenmin), maar deed er luchtig over. "Het is niet de eerste keer dat een speler van ons met ajax in verband wordt gebracht, en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Maar Juninho wil hier graag spelen. Die jongen gaat daar nooit naartoe. Hij laat zich de kop ook niet gek maken. Hij komt uit een familie die met Leandro al meer hebben meegemaakt."

De trainer had Juninho meegenomen naar het trainingskamp als aanmoediging, en ook om te kijken hoe hij de groep zijn aanwezigheid zou oppikken. Volgens Van de Looi ligt Juninho heel goed in de groep, beweegt hij zich gemakkelijk onder de andere spelers en heeft hij een gezonde brutaliteit. Qua positie ziet Erwin van de Looi hem niet sec als spits. "Hij kan ook aan de zijkanten spelen en 'op tien'. En toen het nodig was speelde hij in Spanje ook een keer als rechtsback."

Doordat de groep groot is, is er ook meer concurrentie en moeten er af en toe vervelende beslissingen worden genomen. Naast het passeren van Dino Islamovic en Henk Bos lijkt dit ook te gelden voor Danny Hoesen, al wilde Erwin van de Looi niet bevestigen dat de aanvaller morgen op de bank moet beginnen. "De opstelling is nog niet bekend en heb ik ook nog niet gemeld aan de groep", zo liet Van de Looi bepaald niet het achterste van zijn tong zien.

Erwin van de Looi over Danny Hoesen
Van de Looi wilde over Hoesen kwijt dat FC Groningen relatief weinig heeft gescoord (alleen de nummers 17 en 18, NAC Breda en FC Dordrecht, scoorden minder vaak, red.), maar dat dit onterecht wordt vastgepind op Danny Hoesen. "We hadden gehoopt dat hij meer goals zou scoren, hijzelf ook, maar we hebben als team weinig gescoord. Voetballend heeft hij zijn steentje bijgedragen aan waar we staan, en Michael de Leeuw heeft mede door hem veel kunnen scoren." Volgens Erwin van de Looi moeten we ons niet zo spitsen op Danny Hoesen, maar gaat het om het team.

Erwin van de Looi over ajax
Veel wilde de trainer niet kwijt over de komende tegenstander. "Zij zijn viervoudig kampioen, en hebben veel variatie in hoe ze opbouwen en druk zetten." Hij had ajax in de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 zien spelen. Met het weinigzeggende "Wij hebben een plan bedacht, en dat heeft Frank de Boer ook bedacht. Ons plan vertel ik nu niet. Frank heeft mij zijn plan ook nog niet verteld" sloot hij de beschouwing over de tegenstander van vrijdag af.

Voorbereiding FC Groningen
Van de Looi moest constateren dat het na terugkomst uit Spanje alleen maar keihard heeft gewaaid, en ook vaak geregend, "en het is best irritant dat je de laatste twee keer op kunstgras moet trainen." FC Groningen had geprobeerd elders op gewoon gras te mogen trainen, "maar je komt in de hele provincie nergens op. Overal is het onbespeelbaar." Feit is dat FC Groningen op het eigen trainingsveld amper heeft kunnen trainen omdat het veld daar heel slecht is. Maar hij wilde er verder weinig woorden aan vuil maken. "Daar moet je niet over zeuren. Gewoon spelen."

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Antonia - De Leeuw
Chery - Kieftenbeld - Tibbling - Rusnák
Burnet - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Vlag, Van Nieff, Van der Laan, Lindgren, Mahi, Van der Velden, Hoesen

Niet bij de selectie:
Bakker, Ben Moussa, Bos, Hiariej, Islamovic

Selectie ajax (bron):
Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Niklas Moisander, Mike van der Hoorn, Kolbeinn Sigthórsson, Davy Klaassen, Ricardo Kishna, Jairo Riedewald, Lucas Andersen, Arek Milik, Lasse Schöne, Anwar El Ghazi, Kenny Tete, Thulani Serero, Nick Viergever, Riechedly Bazoer, Niki Zimling, Diederik Boer

Geblesseerd: Viktor Fischer, Nicolai Boilesen, Joël Veltman
Gepasseerd: Richairo Zivkovic (mag met Jong ajax naar Telstar)


Ogenschijnlijk lag het veld in de Euroborg er vanmiddag goed bij

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.