Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

122 gasten online

 
Hoofdtrainer Erwin van de Looi heeft vanmiddag tijdens het perspraatje aangegeven uit te kijken naar de wedstrijd tegen sc Heerenveen. "We hebben een prachtige wedstrijd in het vooruitzicht, een duel waar je naar uitkijkt. Het is een derby, en dat dit een hele speciale wedstrijd is merk je bij de supporters en ook bij de spelers. Het is prachtig dat het uitvak vol is. Het zal een totaal andere wedstrijd worden dan het duel tegen Excelsior."
 

Terugblik Excelsior - FC Groningen
Van de Looi maakte vanmiddag niet veel woorden vuil aan de uitwedstrijd bij Excelsior. "Go Ahead Eagles en FC Twente kwamen er in hun wedstrijden tegen Excelsior niet doorheen, en wij ook niet. Al die ploegen hebben niet veel mogelijkheden gehad. Als je de bal een keer verliest moet je bovendien alert zijn op hun counter. Dat hebben wij slecht gedaan. We verloren te vaak de bal." Het leek zo dat FC Groningen met weinig pit speelde tegen de ploeg die heel compact op eigen helft acteerde en twee snelle vleugels had, "maar dat is niet zo. Het leek misschien wel zo dat we met weinig spirit speelden, maar dat kwam omdat we te vaak de bal verloren."

Afwezige spelers en twijfelgevallen
Van de Looi kan zondag sowieso geen beroep doen op Jarchinio Antonia, die tegen Excelsior geblesseerd is geraakt aan zijn enkel, en op Johan Kappelhof. De vader van Johan Kappelhof is dinsdag overleden aan leukemie. Hij was al langer ziek, en het leek de goede kant op te gaan, maar er waren complicaties opgetreden waarna Johans vader vrij snel is overleden. "Ik heb met Johan eerder al afgesproken dat we niks over de ziekte van zijn vader zouden zeggen. Hij wilde zich op FC Groningen concentreren. Wij wisten wel dat de ziekte van zijn vader een belangrijke oorzaak voor zijn mindere spel was, en we hebben overwogen om hem tegen Excelsior niet op te stellen. Er waren echter te weinig alternatieven voorhanden."

Twijfelgevallen voor de wedstrijd van zondag zijn Lorenzo Burnet, Martijn van der Laan en Yoëll van Nieff, toevallig de eerste twee opties voor de positie van linksback en de eerste beoogde vervanger. Burnet heeft nog steeds last van zijn enkel, Van der Laan heeft gekneusde ribben en Van Nieff tobt al langer met zijn hamstring. Morgen wordt er een definitief besluit geveld over de inzetbaarheid van het trio. Voor de positie van linksback is Desevio Payne, rechtsback van Jong FC Groningen, een alternatief, en Rasmus Lindgren voor die van linker centrale verdediger, aldus de hoofdtrainer. Dat er zondag op de bank geen enkele echte verdediger van de A-selectie kan zitten is wel zorgelijk, aldus Van de Looi. "Je trekt spelers aan die op meerdere posities kunnen spelen. Maar nu zijn die spelers geblesseerd."

(Afgaande op de woorden van Van de Looi ( "Wie mee naar Heerenveen gaat moet volle bak kunnen gaan") zetten we al meteen een dikke streep door de naam van Martijn van der Laan, die de hele week niet buiten heeft getraind, en ook een streep door die van Lorenzo Burnet, die donderdag goed kon meetrainen maar een dag later verstek moest laten gaan. Wel denken we dat Yoëll van Nieff bij de selectie zal zitten, maar niet in de basis zal starten. Vandaag speelde Van Nieff de gehele afsluitende partij als linker centrale verdediger bij de reserves, terwijl Rasmus Lindgren in de basis Johan Kappelhof als linker CV verving en Desevio Payne als linksback speelde.)

Vooruitblik sc Heerenveen - FC Groningen
Van de Looi over de personele invulling van het elftal: "Het allerbelangrijkste is niet wie er spelen maar hoe we spelen." Van de Looi heeft gezien hoe de Friezen in hun thuiswedstrijden tegen Vitesse, Feyenoord en PEC Zwolle heel agressief begonnen, hoog druk zetten en binnen een kwartier een 2-0 voorsprong namen. Ook de wedstrijd van Heerenveen tegen Cambuur is geanalyseerd, "en wij weten waar onze mogelijkheden liggen."

Erwin van de Looi over het spelen zonder controleur
Voor Van de Looi is het op dit moment geen optie om zonder controleur, dus zonder Maikel Kieftenbeld, te spelen. Dit komt volgens hem de balans in het elftal niet ten goede. "Simon Tibbling is aan de bal fantastisch, maar vanuit Zweden is hij gewend om in de zone te spelen. Hij is gebaat bij een speler als Kieftenbeld bij hem in de buurt."

Erwin van de Looi over Desevio Payne
De trainer gaf aan dat het niet ideaal is om een rechtsback als linksback te laten spelen, "maar hij weet wat het is om aan de zijkant tegen een snelle buitenspeler te spelen." Van de Looi prees Payne: "Van alle beloftenspelers heeft hij dit seizoen de beste ontwikkeling doorgemaakt. Hij is atletisch, snel en hij kan nu ook duelleren, wat aan het begin van het seizoen nog minder was." Mocht Desevio Payne, die nog geen minuut voor het eerste elftal spelen, juist zondag tegen Heerenveen spelen, dan is dit volgens Van de Looi "een prachtig debuut."


Desevio Payne, geboren d.d. 30-11-1995

Erwin van de Looi over Jafar Arias
Desgevraagd ging Van de Looi ook in op de ontwikkeling van Jafar Arias. "Dat is wisselend. Hij heeft last van teleurstellingen. We proberen hem daarin te sturen, maar hij zou het moeten omdraaien. Hij moet blij zijn dat hij soms mag meedoen en blij zijn met de faciliteiten die hij hier heeft. Hij mag zijn handen dichtknijpen, en zou niet teleurgesteld moeten zijn als hij níet speelt." Eén van de aanwezigen bij het perspraatje noemde een situatie met de vader van Jafar, die onlangs boos reageerde toen hem verteld werd dat zijn zoon niet goed had gespeeld. Van de Looi wilde daar niet op ingaan, maar gaf wel aan dat "de omgeving van Jafar er inderdaad ook iets van vindt."

Erwin van de Looi over Danny Hoesen
Ook de aanvaller kwam weer eens ter sprake. Van de Looi is van mening dat de spits te weinig voor het doel verschijnt. "Daar zijn we hard mee bezig", aldus de trainer, die de vraag of FC Groningen zich op dit vlak (mate van voor de goal komen van Hoesen) heeft verkeken niet wilde bevestigen, maar ook niet wilde ontkennen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Chery - De Leeuw
Mahi - Kieftenbeld - Tibbling - Rusnák
Payne - Lindgren - Botteghin - Hateboer
Padt

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Vlag, Van Nieff, Baas/Bijl, Van der Velden, Saban, Bacuna, Hoesen

Vermoedelijk niet bij de selectie:
Antonia, Bakker, Ben Moussa, Burnet, Hiariej, Islamovic, Kappelhof, Van der Laan

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.