Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

223 gasten online

Voorbeschouwing FC Utrecht - FC Groningen

Met de kippenvel bezorgende beelden van de play-off wedstrijd van 17 mei 2007 tussen FC Utrecht en FC Groningen (750 man in het uitvak!) op de achtergrond schrijven we deze voorbeschouwing op de tweestrijd tussen beide FC's. Sinds 2007 is jaarlijks bewezen: de Utrechtse Dom is hoger dan de Martinitoren, maar de Trots van het Noorden trekt aan het hoogste eind in de play-offs. Wij snakken naar een herhaling van dit scenario, de komende dagen.

We willen Europa in, we gaan Europa in!

 

 

Op de wind van gisteren kunnen we niet zeilen, maar 't is toch leuk om de opstelling van die gave play-off-pot uit 2007 er even bij te pakken. We speelden toen als volgt in de Galgenwaard:

 

Brian van Loo, Bruno Silva, Gibril Sankoh, Arnold Kruiswijk, Antoine van der Linden, Danny Holla (77' Ondrej Svejdik), Martijn Meerdink, Evgeniy Levchenko, Goran Lovre (46' Mark-Jan Fledderus), Luis Suárez, Erik Nevland

 

Na een 0-0 ruststand gingen we met een prachtige 0-2 uitoverwinning terug noar Stad, waar we drie dagen later alle mogelijk nog met een vergrootglas waarneembare Utrechtse illussies met een 2-1 zege aan barrels schoten. Daar konden de scheidsrechters van dat tweeluik (Van Egmond in de Domstad en Bossen in de Groene Hel, twee van de meest hopeloze afgevaardigden die de Zeister ivoren toren ooit op ons af heeft gestuurd) niets aan veranderen, op eigen kwaliteit sloegen wij dat seizoen de beklagenswaardige tegenstanders van ons af.

 

Wie de beelden van toen nog eens bekijkt ziet met name in die wedstrijd van 17 mei 2007 een potdichte verdediging, een vechtlustig middenveld en een gevaarlijke aanval.

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Als we kijken naar het elftal van een slordige drie jaar later, dan kunnen we ook daar als eigenschappen aan meegeven: prima verdediging (Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman) en een gevaarlijk stel aanvallers (Matavz en Pedersen, aannemende dat de Deen donderdag vanaf minuut één inzetbaar is).

 

Als het ons dan lukt om net als drie jaar geleden een hecht, compact en sliding-bereid middenveld te formeren, dan zou ik niet weten waarom de prestatie van 2007 niet geëvenaard zou kunnen worden. Als we eens kijken naar het middenveld van jl. zondag, toen we met speels gemak het armetierige Sparta van de al even armetierige Aad de Mos aan de kant schoven, dan zag dat er als volgt uit:

 

Sparv, Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna

 

Hierbij moeten we aantekenen, dat de aanval aanvankelijk bestond uit Tim Matavz en Goran Lovre (waarbij Lovre als halve middenvelder en halve aanvaller opereerde), omdat Nicklas Pedersen het eerste uur op de bank begon. Toen hij er echter werd ingebracht, ten koste van Leandro Bacuna, schoof Goran Lovre terug naar het middenveld. Een andere middenvelder, de Nigeriaan Femi, begon op de bank en bleef die de volle 90 minuten warm houden.

 

Aannemende dat we donderdag in Utrecht daadwerkelijk beginnen met het spitsenduo Matavz-Pedersen (eerder dit seizoen, op 23 september 2009, goed voor vier doelpunten in onze galavoorstelling in de KNVB-beker, ook al uit bij Utrecht), en vervolgens de prestaties van Sparv, Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna en Lovre onder de loep nemen om te bepalen wie er in onze ogen net als Femi op de bank mag beginnen, dan komen we toch uit bij Leandro Bacuna. Hij heeft een kleine terugslag na zijn eerder dit seizoen fantastische periode (volkomen normaal, hier loopt elke jeugdige coming star die een stormachtige ontwikkeling doormaakt wel eens tegenaan, kijk maar eens naar ene Arjen Robben, die in het seizoen 2001-2002 op het eind geen schim meer was van de kanjer die hij eerder was, en het is toch redelijk met hem afgelopen), en zijn tijd komt echt nog wel. Maar dit zien we graag bevestigd op de Bevrijdingsdag-training!

 

Inmiddels is het woensdag en dus:

 

Training woensdag 5 mei 2010

Gadegeslagen door wel erg veel toeschouwers (hier zal de vrije Bevrijdingsdag mee te maken hebben en het opeens weer aanwezige zonnetje), en ook door diverse kopstukken van de afd. Communicatie van de FC en het journaille van RTV Noord, Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode, werd een onderhoudende training afgewerkt. We zagen aanvankelijk een groep van 21 spelers op het TCN trainingsveld, maar vanaf het begin trainde de prima revaliderende Sepp de Roover apart, en in zijn buurt voegden zich al vrij snel Theo Lucius en later ook Jeffrey Rijsdijk. De overgebleven 18 helden zullen de selectie vormen van de belangrijke pot die we donderdag in Utrecht hebben af te werken. Bij deze selectie zitten geen verrassingen. En ook de opstelling morgen is voor mij geen verrassende en strookt met de hierboven digitaal neergepende motivatie. Dus inderdaad: Pedersen start vanaf het begin, Lovre, Sparv en Van de Laak ook waardoor Femi en Bacuna naar de bank zullen worden verdreven.

 

Schematisch ziet de basis er dan als volgt uit:

 

matavz - pedersen

lovre

enevoldsen - van de laak

sparv

stenman - granqvist - sankoh - blind

luciano

 

En gezien de vorm van de verschillende spelers lijkt me dit logisch. We moeten hierbij wel een kanttekening plaatsen: de laatste weken zijn we wel eens nat gegaan met onze prognose, en werd er uiteindelijk anders aan de wedstrijd begonnen dan er in de aan de wedstrijd voorafgaande trainingssessies getraind werd, dus we moeten een slag om de arm houden. Maar onze centen zetten we op bovenstaande formatie!

 

De groep van 18 werd op een gegeven moment opgesplitst in twee teams:

 

Hesjesloze groep:

Luciano, Sparv, Matavz, Van de Laak, Stenman, Granqvist, Lovre, Pedersen, Enevoldsen

 

Oranje hesjes:

Van Loo, Femi, Bacuna, Blind, Olijve, Koç, Sankoh, Hiariej, Lachman

 

Oftewel een onderverdeling in twee peletons van negen man. De eerste groep betreft allemaal basisspelers, en hierbij zullen donderdag Sankoh en Blind gevoegd worden.

 

Qua stemming was er ook weer weinig verschil met eerdere trainingen. Daley Blind liep ook weer van begin tot eind genietend en breed glimlachend rond, en Andreas Granqvist ontpopt zich meer en meer als Grote Animator van de groep, strooit met melige opmerkingen, scoorde een keer bekeken met een intikkertje waarna hij met beide duimen op de achterkant van z'n shirt wijzend wegrende (juichen op z'n Kezmans), wees de groep met de hesjes erop dat ze bij het uitlopen nog een extra ronde diende af te werken (daar waar hij er zelf voor had gezorgd dat hij en z'n hesjesloze maatjes op tijd klaar waren), en tijdens het strafschop-onderdeel (ook op penalty's werd vandaag getraind, je weet maar nooit hoe we er zondag na 90 minuten voorstaan) was hij de enige die een Panenka'tje uit de hoge, Zweedse hoed wist te toveren. Overigens waren er twee opvallende missers bij de strafschoppen: Thomas Enevoldsen en specialist Koen van de Laak faalden jammerlijk. Beide heren dienen als straf voor het missen 5 euro aan Theo Huizinga te overhandigen, overigens slechts 1/3 van de boete die eerder dit seizoen door Ron Jans aan Sepp de Roover werd opgelegd voor wildplassen in de bosjes. Alle andere pingels werden overtuigend benut, al verweet Van de Laak beide keepers dat ze er, nadat zijn strafschop gestopt, was geen zin meer in hadden ;-)

 

Koen scoorde een keer koppend, erg mooi, hard en zuiver, en het is net of hij aan z'n tweede, derde of vierde jeugd bezig is. De energie spat er vanaf, en hij is ook al weer een aardig tijdje gevrijwaard van blessures. Afgelopen zondag tegen Sparta was hij al opvallend actief en overal aanwezig om de bal op te eisen, in deze vorm is hij nog steeds een erg bruikbare middenvelder. Hoe anders is dat eerder dit seizoen geweest!

 

Afgezien van z'n gemiste strafschop overtuigde Thomas Enevoldsen vandaag weer met een tomeloze inzet, en ook was hij een keer trefzeker. De mooiste goal werd zonder twijfel gemaakt door Andreas Granqvist die een fraaie snoeiharde zweef-kopbal produceerde, Van Loo had het nakijken. Vermeldenswaardig bij het afwerken zijn ook de vuurpijlen die Gibril Sankoh en Fredrik Stenman landeerden. Men is nu nog in de buurt van de Mediacentrale op zoek naar de ballen, of wat er nog van over is.


Tenslotte Hans Nijland en hoe hij het vervoer voor supporters naar uitwedstrijden voor ogen heeft

Uitspraken van onze algemeen directeur worden nog wel eens met een korreltje zout genomen, al liggen hier aan zijn uitspraken vaak ook onderhandelingstechnische grondslagen ten grondslag, maar als het gaat om het beleid wat hij met betrekking tot het vervoer van supporters naar uitwedstrijden nastreeft - daar is hij consequent bezig om uit te voeren wat hij eerder dit seizoen al heeft aangekondigd.

 

Neem nu zijn laatste nieuwsbrief. Nijland vertelt hier:

 

 

Vorige week maandag zijn de clubs, die in aanmerking komen voor het spelen van de play-offs, door de KNVB uitgenodigd in Zeist om te praten over de inrichting en organisatie van de wedstrijden. FC Groningen heeft bij deze gelegenheid een uniek voorstel neergelegd. Wij willen, te beginnen tijdens de play-offs, de supporters van de tegenpartij in Euroborg op klantvriendelijke wijze ontvangen in het gastenvak, waarbij we hen koffie/thee, een broodje en een gratis toegangskaartje aanbieden. Wij doen dit om aan te tonen dat je als club goedwillende voetbalsupporters als een goed gastheer kunt ontvangen en wij fans, die al een hele reis door het land moeten maken, niet op extra kosten willen jagen.


Op onze beurt verwachten wij natuurlijk dat onze supporters op een zelfde gastvrije manier worden ontvangen in het bezoekersvak, evenmin voor hun toegangskaartje hoeven te betalen en zonder omslachtige verplichtingen naar uitwedstrijden kunnen reizen. Helaas zijn we hierbij in het laatste geval afhankelijk van de opstelling van de lokale autoriteiten in de steden waarin we spelen. Onze benadering is een vervolg op de gesprekken die wij eerder dit seizoen voerden met afgevaardigden van onze supporters om te komen tot een versoepeling van het bezoeken van uitwedstrijden.

Het mes snijdt voor onze supporters bovendien aan twee kanten. Als ons voorstel wordt geaccepteerd, betekent dit namelijk dat wij voor de kaartverkoop in eigen stadion geen beperkingen meer hoeven op te leggen. Nu kunnen in het meest gunstige geval maximaal vier extra kaarten per (seizoen)clubcard worden aangeschaft. In bovengenoemde opzet zouden er geen restricties meer zijn en kunnen er voor de thuiswedstrijden onbeperkt extra kaarten worden gekocht. Wij verwachten deze week een reactie van de andere clubs.

 

En dit is toch prachtig om te lezen. Inmiddels is het duidelijk dat de lokale autoriteiten van Utrecht helaas hebben vastgehouden aan een buscombi voor FC Groningen-supporters (in de play-offs geldt (van oudsher) een streng regime waardoor alle duels als ‘risico’-vol kunnen worden aangemerkt, en Utrecht heeft dit prompt gedaan - volkomen onnodig, want kijk naar de uitwedstrijd in Utrecht die we nog geen maand geleden speelden - dit was wel een autocombi, en dit is prima verlopen zonder welk incident dan ook), met eventueel een opstapmogelijkheid op Strand Horst waar de fans van de Trots van het Noorden zelf naartoe kunnen reizen als ze dit liever doen dan al vanaf de Euroborg per bus te reizen. Maar de toegangskaartjes voor zowel Grunn-supporters in Utrecht als Utreg-supporters in Groningen zijn gratis, er hoeft alleen voor de reis betaald te worden. Voor 20 euro kun je dus op en neer naar Utrecht, de prijs van het kaartje is hierbij inbegrepen. Wie nog twijfelt:

KOOP EEN KAARTJE, GA MEE NAAR UTRECHT!

 

(Of zal men in Utrecht bevreesd zijn dat allerlei dames in de auto zullen stappen, met alle fatale inparkeer-gevolen van dien, en is daarom afgezien van een autocombi? Check dit filmpje (When woman drive) en oordeel zelf over de vaardigheden op chauffeursgebied van beide geslachten.)

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Wij zijn heel blij met de initiatieven van het management van FC Groningen en zijn blij dat de FC zijn best doet diverse signalen van de fanatieke supporters ter harte te nemen en hier gericht iets mee te doen.

 

Dit seizoen is bijna over, maar wat zou het mooi zijn als we volgend seizoen met een schone lei kunnen beginnen, een als voorheen fanatieke groep op Noord hebben (hopelijk lukt het ze om wat meer centraal in bv. vak G te staan, ze staan nu noodgedwongen verspreid over de Noord curve), en bij uitwedstrijden volle(re) uitvakken. Het kan niet anders of dit zal ertoe bijdragen dat er (nog) meer punten door ons elftal bijelkaar worden geharkt.

 

Genoeg over de wedstrijd van donderdag! Met de juiste instelling, waarbij ene Dries Mertens van Utrecht, klein maar levensgevaarlijk, ultra-kort gedekt moet worden, moet het mogelijk zijn de vermoedelijk slechts halfvolle Galgenwaard stil te krijgen en de bepaald zwakke verdediging van de thuisploeg ettelijke malen te verrassen. Ik ben niet onder de indruk van die ploeg, ze mogen dan nipt boven ons zijn geëindigd, dit komt vooral door een sterker optreden vóór de winterstop, daar waar wij juist daarna op stoom zijn geraakt. Uit de statistieken van de laatste drie in Utrecht afgewerkte play-offwedstrijden kunnen we ook de nodige moed putten:

 

Datum  
Uitslag Arbitrage  
16-05-2009 NC FC Utrecht - FC Groningen 3-3 Vink  
01-05-2008 NC FC Utrecht - FC Groningen 2-2 van Egmond  
17-05-2007 NC FC Utrecht - FC Groningen 0-2 van Egmond

 

Ik reken op minimaal een punt donderdag, en eigenlijk op een overwinning. Wie net als ik in bus 1 zit: CU tomorrow, have fun!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.