Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

148 gasten online

  
Daar waar Stad en Ommeland meer en meer in de ban raakt van de Europa League-kraker tussen FC Groningen en Olympique Marseille, daar zullen de Fransen met een op papier verzwakte basis in de stijf uitverkochte Groene Hel opdraven. Afgaande op een vraag en antwoord-sessie tussen Michiel Jongsma, werkzaam bij o.a. OptaJohan en gewaarderd columnist van onze site, en Nicolas Faure, freelance journalist en commentator uit Marseille en daarnaast supporter van  L’OM, zal Marseille de wedstrijd tegen FC Groningen zeker serieus nemen.

Dit seizoen geniet kwalificatie voor de Champions League echter de prioriteit bij onze eerste groepsfase-opponent, die na vijf competitieduels op elfde plaats in de Ligue 1 is terug te vinden. In onderstaand interview wordt dieper ingegaan op de selectie van Olympique Marseille.

Met veel transfers, de opgestapte Marcelo Bielsa en de aanstelling van Michel heeft Marseille een turbulente zomer gehad. Hoe doet het team het momenteel?

De zomer is voor iedereen zwaar geweest, het vertrek van Bielsa was voor iedereen een verrassing,  zelfs voor mij! (Nico was Bielsa’s talk bij de persconferentie waar de Chileense trainer zijn vertrek aankondigde) De fans hielden van hem, dus het bestuur kreeg de schuld van zijn vertrek. President Labrune had heel veel te stellen met het team en de fans. Veel fans hebben nog steeds moeite met de voorzitter en de eigenaar van de club, maar dit is al langer aan de gang.

Met de aanstelling van Michel probeerden ze de lijn van Bielsa voort te zetten, maar er is al veel veranderd. De transferperiode had mooi kunnen zijn, maar werd verpest doordat het huren/kopen van Tottenham Hotspur’s Erik Lamela op het laatste moment afketste. Daarnaast heeft L’OM ‘vergeten’ een spits te kopen. Michy Batshuayi is nu de enige echte nummer negen in de selectie. 

Voor OM is het momenteel belangrijk om geen verlies te maken, maar er is veel transferactiviteit geweest. Veertien spelers zijn aangetrokken, vijftien zijn vertrokken. OM heeft dit seizoen veel geld verdiend, maar weinig uitgegeven en daar zijn de mensen ook wat boos over.

Het team doet het nog niet echt goed. Ook niet raar, er zijn drie verschillende coaches verantwoordelijk geweest bij de eerste drie wedstrijden. Sinds Michel is aangesteld werd er met 6-0 van laagvlieger Troyes gewonnen, met 2-0 verloren bij Guingamp terwijl er afgelopen weekend met 4-1 werd gewonnen van Bastia. Er is aardig gespeeld, maar Marseille heeft nog geen echt sterke tegenstander gehad. De echte test komt komende zondag, tegen Lyon en natuurlijk is een wedstrijd als morgen in Europa ook altijd een grote test.

Wat voor soort voetbal speelt Olympique Marseille? 

Marseille speelt, net als eerder onder Bielsa, erg aanvallend, al is het wat gecontroleerder geworden. Het team wil de bal hebben en speelt veel over de flanken. Ocampos zal morgen waarschijnlijk in de spits beginnen en is wel een speler die houdt om van de ruimte achter de verdediging gebruik te maken. 

De sterkste linie van Marseille is het middenveld, met de indrukwekkende Lassana Diarra (reist niet mee naar Groningen, red.) Real Madrid-huurling Lucas Silva was indrukwekkend tegen Bastia en met het oog op de rest van het seizoen kan hij met Diarra erg belangrijk worden. Elke bal naar voren gaat via Abdel Barrada, maar hij wil het spel nogal eens vertragen.

Marseille lijkt niet met de sterkste elf te beginnen, hoe belangrijk is de Europa League voor L’OM?

Europees voetbal is heel belangrijk, tenminste dat is wat er voor het seizoen gezegd is. Maar het is duidelijk dat kwalificatie voor de Champions League de prioriteit geniet. OM heeft een selectie die in beide competitief moet kunnen zijn. L’OM heeft ook een eer hoog te houden, het is immers de enige Franse club die de Champions League heeft gewonnen. De fans vinden goede prestaties in Europa erg belangrijk.

Hoe leeft de wedstrijd tegen Groningen in Marseille? 

In Marseille kennen ze Groningen niet echt, maar Rekik heeft al gezegd dat de Groningers goed voetbal spelen, dat er over de grond wordt gespeeld en dat Marseille 100 procent moet zijn. ‘Je zult zien dat er een goede sfeer heerst in het stadion’, vertelde hij MSN Sport. Marseille zal de wedstrijd serieus nemen. Bij de fans kan er sprake zijn bij onderschatting, maar bij Michel zal dat niet het geval zijn. L’OM zal goed voor de dag komen.

Welke spelers kunnen tegen Groningen het verschil maken?

Zoals eerder gezegd zijn Lucas Silva en (de afwezige, ed.) Diarra de belangrijkste spelers. Het zou normaal gesproken Batshuayi zijn die het voor het meeste gevaar zou zorgen en hetzelfde geldt voor Alessandrini. Remy Cabella moet nog laten zien wat hij kan en wie weet lukt dat in Europees verband. Waarschijnlijk krijgen een aantal jongelingen ook de kans. Bouna Sarr en Georges-Kévin N’Koudou zijn snelle en  en in het geval van Sarr technische vleugelspelers die nog wel moet laten zien dat hij goed genoeg is voor L’OM. 

Tot slot heeft Javier Manquillo tot dusver indruk gemaakt. De Spaanse rechtsback heeft na de blessure van Dja Djé Djé meteen zijn kans gepakt.

Nicolas Faure is een freelance journalist en commentator uit Marseille en daarnaast supporter van  L’OM. Hij is ook op Twitter te vinden.

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.