Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

225 gasten online

 
Voor FC Groningen kent het relatief pittige wedstrijdschema vanavond z'n volgende etappe. In de omgeving van Duivendrecht mag getracht worden de allereerste overwinning ooit uit het vuur te slepen. De Trots van het Noorden gaat dit doen met een opnieuw aangepaste basis, waarin maar liefst zes spelers met een vaag 020-gerelateerd verleden prijken. Hedwiges Maduro heeft er zin in, en stelt zich voor vandaag als doel zijn voormalige werkgever op de pijnbank te leggen. De juiste spirit!

Erwin van de Looi hield gistermiddag weer een perspraatje. De belangrijkste zaken hieruit noemen we graag!

Reactie op bekerloting tegen FC Utrecht
Van de Looi beschouwt het resultaat van de bekerloting als zijnde pittig. "Als je een beschermde status hebt en je loot dan Utrecht uit is dat een pittige wedstrijd. Ik kan er nu verder niets over zeggen, maar we zijn het gewend om de laatste tijd pittige wedstrijden te spelen. Je had ook Berkum kunnen loten zoals Marcel Groninger met zijn HHC. Het had ook Feyenoord-uit kunnen worden zoals ajax. Het mooiste was wel geweest om alles bij elkaar te doen in plaats van loten met beschermde clubs", aldus de trainer, die de loting zelf niet had gezien aangezien hij al lag al te slapen.

Vooruitblik ajax - FC Groningen
"We hebben thuis een goede serie gehad, ondanks de nederlaag tegen Marseille. Nu is het zaak om uit hetzelfde te doen als thuis. Goed aan de wedstrijd beginnen is belangrijk. Met Maduro hebben we er een persoonlijkheid bij. ajax-uit is historisch gezien een lastige wedstrijd voor Groningen, maar dat is allemaal verleden tijd. Er is wel wat commentaar op ajax, maar als je de resultaten bekijkt is dat misschien niet terecht. Ze krijgen weinig goals tegen en winnen hun wedstrijden en hebben ook een herkenbaar idee van voetballen en voor ons is het duidelijk wat ze gaan doen. Aan ons de taak om zelf te gaan voetballen. Vorig jaar hebben we laten zien dat we dat daar uitstekend kunnen. Als je het voor elkaar kunt krijgen om goed te verdedigen en om geen domme goals weg te geven, dan ben ik zeer benieuwd naar morgenavond."

Beschikbaarheid spelers
Iedereen is beschikbaar voor de wedstrijd. Van de Looi hield zich op de vlakte voor wat betreft de basis, maar die is wel duidelijk gaf hij later toe aan FCG Radio. Het zou kunnen dat hij weer jongens aan de kant zet, aldus Van de Looi. "Je kijkt toch allemaal hoe het erop staat, net als de vorige wedstrijd, en of spelers op of over het randje lopen. Daar kijk je iedere keer naar. Sommige jongens hebben al heel veel gespeeld, o.a. Hans Hateboer, want die heeft ook een interlandweekend gehad waar hij twee wedstrijden heeft gespeeld. Hij heeft bovendien gereisd. Je kijkt ook wat er na deze wedstrijd aankomt. Hans zal zeker weer geselecteerd worden, dus het wordt weer een drukke tijd voor hem." Inmiddels is bekend dat hij geselecteerd is voor Jong Oranje.

"Je kijkt wat iedere speler betreft over deze wedstrijd heen, om ervoor te zorgen dat jongens niet over het randje gaan. Misschien zijn sommigen er zelfs al over gegaan. Michael de Leeuw is iemand die bijna over het is randje gegaan. Hij was tegen Twente soms bijna een verdedigende middenvelder. Dat hoort hij niet maar het toont wel de bereidheid dat hij het doet, maar hij moet het niet doen. Al zit hij al zwaar in de verzuring - hij doet het toch en we zijn hem al twee jaar lang een tijd kwijt geweest door een hamstringblessure. Dat wil je dit seizoen liever niet. Als je aan de ene kant zoveel energie in een wedstrijd stopt dan is het niet raar dat hij kansen mist . Ik snap wel dat hij er soms niet is en eens een kans mist. Iedereen wil graag tegen ajax spelen in de Arena en natuurlijk is De Leeuw teleurgesteld, maar hij begrijpt het wel. Hij voelt zijn eigen lichaam ook wel, want tegen AZ gaf hij zelf aan dat hij er doorzat. Hij zei: 'Nog even doorgaan en dan wisselen', maarr toen moest er een ander gewisseld worden en moest hij nog 20 minuten doorgaan. Dan kom je in de gevarenzone."

"Abel Tamata is eenzelfde verhaal. Hij heeft een verleden bij PSV gehad met af en toe blessures en hij speelde ook niet het hele seizoen. Het is wel belangrijk dat jongens rust krijgen. Als we hier hadden gezeten en iemand had zijn hamstring afgescheurd, dan had men gezegd: 'Had hem maar rust gegeven.' " Van de Looi wilde tegen FC Twente het liefst de invallers op de bank houden, maar door het spel en de stand heeft hij dat toch maar niet gedaan.

Hij snapt wel dat mensen zeggen dat een voetballer gemakkelijk twee wedstrijden per week moet kunnen spelen, "maar het klopt gewoon niet. Uiteindelijk moet het ook kunnen, maar je moet het wel leren. De echte top kan dat wel maar, er zijn meer die er moeite mee hebben. Het gaat nu eenmaal niet zomaar. Het kan ook makkelijk als je alleen een bekerwedstrijd hebt door de week, maar wij hebben zes of zeven weken achter elkaar met wedstrijden, reizen en een interlandweekend er tussen. Er zijn maar heel weinig clubs die niet wisselen."

Van de Looi bemoeit zich niet met jongens als ze een interland moeten spelen door ze aan te raden niet te gaan, maar het zou wel kunnen om een bondscoach te bellen om te vragen of hij voorzichtig met een bepaalde speler wil zijn door hem bijvoorbeeld één helft te laten spelen, "maar het zijn wel allemaal kwalificatiewedstrijden, dus als ik bondscoach zou zijn zou ik ook zeggen dat ik dat zelf beslis." Hij heeft wel altijd overleg met bondscoaches, maar hij heeft geen invloed op een bondscoach. "Ik kan hooguit wat aangeven, maar als de bondscoach zegt 'ik roep die of die speler op' dan bepaalt hij de opstelling. Al gaat de speler geblesseerd terug naar de club  - heeft de bondscoach maling aan, die hoopt dat hij met twee maanden weer fit is. Het is wel goed dat die gasten die wedstrijden spelen."

"Topsport is balanceren en jongens moeten wennen aan het ritme. Maduro bijvoorbeeld - die voelt zich beter als hij veel wedstrijden speelt, en hij is het gewend, maar ook bij hem moet je uitkijken, want het kan ook de verkeerde kant opslaan." Morgen zijn er geen spelers die op de nominatie staan om gewisseld te worden. Aarzelend gaf Van de Looi toe dat De Leeuw niet meegaat naar Amsterdam. Erwin van de Looi gaf aan dat zoiets als met Zwolle met de keeper FC Groningen niet zal gebeuren, "want wij hebben altijd een derde keeper bij ons. Als wij ook maar iets van twijfel hebben, dan nemen we altijd een extra speler mee, maar als iedereen fit is doen we dat niet." Juninho Bacuna gaat de plaats van De Leeuw in de selectie innemen.

Kasper Larsen zit nog niet bij de selectie omdat men keuzes moet maken, en de keuze valt nog niet op hem, mede omdat Etiënne Reijnen een prima indruk maakte. Het is geen keuze van goed of slecht maar een keuze van goed of beter. "Hij ontwikkelt zich hier prima en als je niet altijd speelt is dat wel iets lastiger, maar hij heeft snel zijn plaats in de hiërarchie gevonden en hij gaat gewoon prima. Hij volgt Nederlandse les en hij gaat met de jongens om en hij is geaccepteerd door de jongens. Iedereen ziet op de training dat hij er zo in kan en een prima niveau heeft."

Tom Hiariej was erg teleurgesteld in zijn eigen spel van de laatste wedstrijd en vond zichzelf niet goed genoeg. Hij vond dat hij niet op zijn niveau speelde en daar baalde hij zelf ook van. Hij snapte wel dat hij gewisseld werd, "want dit was gewoon weer een kans en dat heb ik niet goed gedaan", zo was de reactie van Hiariej. Het kan gebeuren dat iemand een slechte wedstrijd speelt. Vooraf had Van de Looi geen enkele twijfel om hem op te stellen. "Maar niet alleen hij was rijp voor een wissel, ik had er nog wel acht af kunnen halen in de rust. Tom heeft wel bewezen dat hij een goede Eredivisiespeler is. Hij is dus niet op een zijspoor beland. Hij is zelf heel reëel en was pissig op zichzelf."

Hij staat nog steeds achter de keuze die gemaakt is door Linssen, Tibbling en Lindgren op de bank te zetten. "Linssen is een jongen die van Heracles komt, op een hoger niveau gaat spelen, tegen een hoger niveau zoals Marseille en dan ok nog meer wedstrijden. Als je die bij elkaar optelt zijn dat factoren die allemaal blessures kunnen veroorzaken. Als hij iets afgescheurd had in de wedstrijd tegen FC Twente als ik hem had laten starten, dan zou er gezegd zijn 'had hem maar rust gegeven.' "

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

Rusnák - Hoesen - Linssen
Tibbling - Drost - Maduro
Burnet - Lindgren - Reijnen - Kappelhof
Padt

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Vlag, Hateboer, Tamata, Hiariej, Bacuna, Mahi, Antonia

Niet bij de selectie:
Payne, De Leeuw, Larsen, Islamovic

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.