Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

105 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ajax
Huistra wil van de Euroborg een vesting maken en hoopt op fanatieke 12e man

Inmiddels bereiken ons diverse (terechte) schrobberingen: waar blijft de gebruikelijke voorbeschouwing met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijke opstelling, alsmede het afbranden van de tegenstander? Welnu, wij genieten van een welverdiende vakantie. Echter, de hieraan verbonden meerkosten (regelen van internetfaciliteit op de knusse camping) nemen we voor lief. Want zondag kan 020 zijn borst natmaken: het dient in de Hel van het Noorden aan te treden.

 

De grootste tegenstander van FC Groningen is de FC zelf: het moet waken voor onderschatting van de tegenstander

 

Een terugblik op het geronsel uit de hoofdstad van de laatste jaren: nee dank u
Voor een tranentrekkende en woede-opwekkende greep uit het schier onuitputtelijke arsenaal van bloed-onder-de-nagels-wegschrapende boevenstreken die op het CV van ajax prijken bedanken wij dit keer feestelijk. Wij verwijzen liever naar een eerder gepubliceerde voorbeschouwing rond een wedstrijd van de Trots van het Noorden tegen het schorriemorrie uit Amsterdam, zie bv. deze.
 
De kern van ons betoog zou toch weer hetzelfde zijn, met dien verstande dat we zelfs aan Luis $alaris geen woorden meer vuil hoeven te maken, hij ontbreekt zondag vanwege een schorsing. Tot zijn eigen verbazing zag hij zijn doodschop tegen een Tukker bestraft worden met een rode prent en aansluitende (naar ons idee te korte) verbanning van de velden. Wellicht dat het wekenlang op een WK verblijven temidden van met vlammende tackles strooiende landgenoten het brein enigszins heeft aangetast, welnu - meneer weet weer wat er conform de Zeister spelregelboekjes geoorloofd is, en wat niet. Hopelijk zijn de heren Bossen en Vink, op FCG Online de onbetwiste zwarte schapen van het vaderlandse arbitersgilde en bij elke confrontatie van de FC die zij dienen te leiden het mikpunt van bijtende en vernietigende commentaren, binnenkort wederom niet in staat zich de spelregeltjes van hun beroep eigen te maken, zodat zij voor onbepaalde tijd van de vaderlandse voetbalvelden geweerd zullen worden en wellicht uitsluiten nog achterafpotjes op Belgische campings mogen fluiten. Zij zakten onlangs immers overtuigend voor de jaarlijkse spelregeltoets, zo kunnen we hier lezen tot onze verbijstering. Tja. Wel Roelof Luinge met pensioen sturen maar bewezen jammerlappen als Bossen en Vink op de loonlijst houden - het grenst aan minachting van de Nederlandse belastingbetaler.
 
Ook aan Bruno S., inmiddels aangesteld tot schoonmaker van de peeskamer van zijn moeder, hoeven we geen woorden meer vuil te maken (uit het oog, uit het hart), en zelfs een optreden van Lindgren, die het opvallend lang weet uit te houden in de naar eigen zeggen drukke randstad die hij zo verafschuwt, a.s. zondag, is twijfelachtig: hij wordt geplaagd door knieklachten. Kortom, als het een beetje meezit ontbreekt overmorgen het voltallige trio geldlustige overlopers. Waarom zouden wij dan, toch al verre van comfortabel schrijvend op een wankel tenttafeltje dat het elk moment lijkt te gaan begeven, verdere worden vuil maken aan S&S&L?
Met de constatering dat zondag naast $uarez ook Vertongen (geschorst, vervanger: Oleguer), Enoh (geblesseerd) en Atouba (ook geprakt) en wellicht dus Lindgren zullen schitteren door afwezigheid aan de kant van de neuzen die hopelijk gehakt lusten sluiten wij de bespiegelingen over onze opponent uit de hoofdstad af.
 
 
Hoe staat de FC erop?
Welnu, we hebben bijna alle oefenpotjes mogen meemaken, incl. de laatste in Oberhausen, en de FC is lange tijd zoekende geweest naar de ideale opstelling. Feitelijk gezien weet Pieter Huistra nog steeds niet welke kwaliteiten zijn selectie nu werkelijk heeft, want de heren Enevoldsen, Bacuna en Matavz zijn pas recent aangesloten bij de FC vanwege diverse interlandverplichtingen. Dit gaat ongetwijfeld betekenen dat Nicklas Pedersen de komende tijd de voorkeur krijgt boven Matavz als spits in de 4-2-3-1 formatie waar Huistra graag aan wil vasthouden, want hij heeft Matavz domweg naar maar heel kort aan het werk gezien. Nu het vertrek van Jans samen lijkt te vallen met een veel en veel fitter optreden van de Deen die haast niet meer door blessureleed geplaagd wordt en geregeld in de oefenpotjes heeft weten te scoren en de conclusie is helder en logisch - Matavz moet zich vooralsnog schikken met een bijrol, nl. die van pinchhitter. Maar zijn tijd komt nog wel.
 
De samenstelling van de linie direct achter Pedersen is er eentje die FCG Online iets anders zou hebben ingevuld. Niet dat we ontevreden zijn met Dusan Tadic, verre van dat: deze kanjer gaat dit seizoen vriend en vijand verrassen en het zal niet lang duren voordat er een buitenlands mafioos uitziend heerschap aanklopt bij het kantoor van Hans Nijland en uit zijn louche binnenzak het gelimiteerde transferbedrag voor deze grootheid-in-wording op tafel dumpt waarna de FC het nakijken heeft, het begrotingstekort verdwijnt echter samen met Tadic en zijn louche zaakwaarnemers, kortom - elk nadeel heb zijn voordeel.
 
Echter, wij denken dat Thomas Enevoldsen op tien zal starten, net als in de eerste helft van de laatste oefenpot in Oberhausen, en daar zijn we minder happy mee. Dolgraag zien we de Deen op de flanken zodat hij met Tadic naar hartelust van positie kan wisselen en de vijandelijke backs dol kan spelen, maar Huistra houdt vast aan een basisplaats voor zijn aanvoerder, Koen van de Laak. En omdat Koens ideale positie nu eenmaal de rechter kant van het middenveld is zal de Brabander daar geposteerd worden, zolang hij fit is. Dan heb je voor de positie op tien de keuze tussen García (afwezig in Oberhausen), Enevoldsen en Bacuna, en omdat de Deen in de eerste helft in de basis stond denken we dat hij dat zondag ook doet. Dit liep echter verre van optimaal, waarna Enevoldsen in de rust in de kleedkamer mocht achterblijven. Bacuna werd de wei ingestuurd en scoorde prompt twee maal en was ook degene die een penalty wist te versieren, kortom - bij weer een minder optreden van Enevoldsen op tien (wat we verwachten, want hij is een echte flankspeler) zal Huistra vast en zeker ingrijpen. Thomas zal dan niet naar de positie rechtsmid doorschuiven maar het veld moeten verlaten, zoals Ron Jans hem ook al zo vaak heeft geslachtofferd omdat hij aan Van de Laak wilde vasthouden, en Bacuna zal dan achter Pedersen mogen schitteren. Niks tegen Koen van de Laak beste mensen, maar we vinden dat de beste linie achter spits Pedersen Tadic-Bacuna-Enevoldsen is (bij afwezigheid van Petter Andersson) en niet Tadic-Enevoldsen-Van de Laak.
 
(García mag het dan aardig in de oefencampagne hebben gedaan, wij zijn dermate door allerlei hopeloze optredens van de knaap beschadigd dat we hem het liefste verhuurd of het allerliefste verkocht zien, hetgeen de ontwikkeling van Bacuna ook nog eens ten goede zal komen.)
 
Genoeg hierover. Achter het drietal Tadic-Enevoldsen-Van de Laak verwachten we Sparv en Femi. De keuze voor de Fin is volkomen logisch omdat hij in een blakende vorm steekt en ook niet rouwig zal zijn dat er een andere trainer voor de groep staat, en Maikel Kieftenbeld is nodig als rechtsachter omdat Tom Hiariej daar in de voorbereiding zóveel steken heeft laten vallen dat er tegen 020 onmogelijk een beroep op hem gedaan kan worden in de basis. Er blijft dan maar één man over die naast Sparv controlerend kan spelen nu Danny Holla nog niet inzetbaar is: Femi. Niks mis mee.
 
 
De invulling van de rest van de ploeg is kinderspel. Fredrik Stenman is met afstand onze beste linksback, de centrale verdediging zal worden gevormd door Granqvist (nog altijd Groninger, hopelijk gaat dit niet en koste van zijn concentratie en scherpte [ik zeg dit omdat hij aan het begin van het vorige seizoen wél teleurgesteld was over het uitblijven van een transfer en daardoor duidelijk minder presteerde]) en Ivens (coachend alsof hij al jaren in de defensie heerst), en het verhaal rechtsback heb ik hierboven al genoemd. Kieftenbeld speelde er vóór zijn aanstelling bij de FC nog nimmer, maar ook tot mijn verbazing zal hij daar toch vermoedelijk gaan spelen zolang we nog niet kunnen beschikken over bv. Daley Blind. We denken echter dat Blind nog wel wordt binnengehengeld, FC Groningen zal ook de exorbitante huurprijs van vier ton op tafel willen leggen en Jol wil niet dat huurlingen uitkomen tegen hun werkgever - kortom, na ajax-thuis worden er wellicht zaken gedaan, alle tijdens de Open Dag en persdag gedane uitlatingen (‘selectie is rond’) ten spijt. Tenminste. dat verwacht ik.
 
Luciano is natuurlijk onze onomstreden goalie en dat betekent dat de opstelling onze inziens de volgende zal zijn zondag in de kraker tegen ajax:
 
pedersen
tadic-enevoldsen-van de laak
sparv-femi
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
UPDATE, meteen na schrijven van bovenstaande:
Volgens RTV Noord is Enevoldsen net als Matavz niet fysiek in orde, en speelt Bacuna op de plaats waar ik Enevoldsen heb neergezet. Wij willen dit echter graag met eigen ogen zien zondag.
 
Goal.com: een echte aanrader vandaag
Niet omdat we door jullie te wijzen op Robin van Gelder en zijn collega’s van deze site een vorstelijk tipgeld opstrijken, geenszins, maar de kop van hun artikel smaak naar meer: "FC Groningen verrast vriend en vijand in openingsweekend". Het komt erop neer dat middels een poll gecheckt is welke club (te kiezen uit alle eredivisieclubs behoudens de klassieke topdrie (Feyenoord, PSV en ajax) en de kampioenen van de laatste twee jaren (Twente en AZ)) in het openingsweeken zal gaan verrassen. De verstokte FC Groningen-fan zal zeggen „elk ander resultaat dan een klinkende zege van de FC op ajax is een daverende verrassing“, en onze site- waarin alles vanuit een groen-witte bril wordt bezien, gaat daar helemaal in mee, maar bij goal.com geldt de grondgedachte dat een overwinning van genoemde vijf clubs niet als verrassing geldt en dus werden die uit de poll gestreept. En wat blijkt? FC Groningen wordt met overweldigende meerderheid naar de eerste positie gestemd, maar liefst 25,29% van alle stemmers kiest overtuigd op de Trots van het Noorden. Wij wensen hen een vooruitziende blik toe en dichten hen helderziende gaven toe.
 
Pieter Huistra: strijdbaar!
Onze nieuwe trainer slaat zich tot nu toe met verve door zijn nieuwe klus heen. Natuurlijk, de competitie moet beginnen en mochten we door ajax en volgende week in Alkmaar van het veld geveegd worden dan zullen er andere geluiden klinken in de voetballerij die wordt geregeerd door de waan van de dag, maar wie de vele stukken over Huistra en interviews met deze nuchtere vent leest, die kan niet anders dan concluderen dat hij zinnig en duidelijk over voetbal praat, een duidelijke visie heeft, gedreven is en heel erg graag ziet dat de Euroborg weer het kolkende bolwerk van de jaren 2006-2007 wordt, waarin Groningen-uit voor elke ploeg een kansloze missie was en waarin de Noordcurve de ploeg vaak tot ongekende hoogtes wist op te zwepen. In de aanloop naar ajax-thuis nemen we dan ook volgaarne de volgende volzinnen van Huistra mee: “Met name de nieuwe spelers en ikzelf zien er enorm naar uit om voor de eerste keer voor eigen publiek te spelen. Het is in dat opzicht een echte vuurdoop. Van Euroborg willen we een vesting maken. We gaan trachten het publiek mee te voeren en hopen op een vruchtbare samenwerking met de twaalfde man!”
 
 
Historie ajax-thuis
Ook vorig jaar zijn we de competitie met een thuiswedstrijd tegen ajax begonnen en we dropen af met een 0-2 nederlaag. Maar als je voorin naast Pedersen Koç hebt, die op een gegeven moment in de spits wordt vervangen door niet-spits García, ja dan weet je dat het een lastig verhaal wordt. Neen, veel liever kijken we terug op die gave bekerontmoeting van 15 maart 1989, als ik me goed herinner werd die pot op een woensdagmiddag gespeeld. De volgende helden kraakten toen hun jankende Amsterdamse collega’s met 3-0:
 
Johan Tukker, Jan van Dijk, John de Wolf, Wim Koevermans (Harry Sinkgraven), Claus Boekweg, Jos Roossien, Edwin Olde Riekerink, Theo ten Caat, Eric Groeleken, Henny Meijer, René Eykelkamp
 
De conclusie is dat we met 11 uit Nederland afkomstige basisspelers indertijd moeiteloos voor de 6-5 regel geslaagd zouden zijn, en wat zijn de tijden veranderd - nu moeten we het doen met zegge en schrijven twee Dutchy’s in de startelf (Kieftenbeld en Van de Laak).
 
Dat het opstellen van hele bakken Nederlanders ook in het verleden echter niet zaligmakend was blijk uit uit de volgende opstelling, van vijf jaartjes eerder:
 
Harry Schellekens, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Jos Roossien, Adri van Tiggelen, Erwin Koeman, Jan van Dijk (Anne Mulder), Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans
 
Het doelpunt van Karel Hiddink was op die inktzwarte maartdag van het jaar 1984 net niet voldoende voor de volle buit, getuige de uitslag van 1-5...
 
Genoeg over de statistieken. Zonne(bank)koning Nijhuis mag de handel zondag fluiten, en wij voorspellen dat hij na afloop met toetende oren van het veld gaat, zoals wij na afloop doof van het lawaai naar huis gaan (c.q. terug naar de camping). Het zal zondag tekeer gaan mensen, de Groningen Fanatics hebben er zin in, wij hebben er zin en volgens mij snakt iedereen die de Trots van het Noorden een warm hart toedraagt naar het gelijk van Pieter Huistra: de Euroborg als vesting, de Groene Hel die voor elke tegenstander een martelgang is. Er waait weer een nieuwe, frisse wind door FC Groningen en zijn fantastische aanhang. Het begin van een mooie tijd!
 
Wij zeggen: tot zondag, geniet ervan en schreeuw de longen uit je lijf, de FC heeft het nodig!
 
 
Forza Grunn!
 
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.