Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

163 gasten online

Voorbeschouwing AZ – FC Groningen: “Wat is die Sijbolts stil!”

Het voordeel van de extreem vroege aanvang van de competitie is dat er geen tijd is om de groen-witte sjaals naar mottenballen te doen laten ruiken. Een nadeel is dat ons aller Sijbolts de achtergestelde gebieden van Nederland onveilig maakt met tent en toiletrol onder de arm, en derhalve niet in staat is om een voorbeschouwing op papier te plempen. Gelukkig zijn er nog columnisten die de Groningse provincie niet achter willen laten en bij gebrek aan betere onderwerpen bereid zijn een column om te dopen in een voorbeschouwing.


UPDATE na training vrijdag 13 augustus 2010:

Op grond van de training van vandaag, de eerste trainingssessie sinds ajax-thuis waarin Pieter Huistra weer over een vrijwel voltallige selectie kon beschikken, start de FC morgen in Alkmaar met dezelfde basis als de elf die afgelopen zondag aan de memorabele pot begonnen, dus met Pedersen en Bacuna vanaf het begin (zo werd het eerste deel van de training gespeeld) en met Matavz en Enevoldsen vooralsnog beginnend op de weinig benijdenswaardige bank. In het tweede gedeelte van de training werd vanmorgen gespeeld met de variant die tegen ajax tot scoren kwam, dus met Matavz en Enevoldsen. Huistra bewees in het journalistieke praatje na afloop van de laatste training over wiskundige wijsheden te beschikken. Hij verklaarde nl. dat er drie mogelijkheden zijn: "Het kan zijn dat Huistra met de twee begint, maar evengoed laat hij ze invallen. Beginnen met een van de twee is ook nog een mogelijkheid", zo vatte Wim Masker de weinig verhelderende uitleg van Huistra hier samen. Voor de rest kent de wedstrijdselectie één mutatie: Brian van Loo is hersteld van zijn kuitblessure, waardoor het avontuur van Leonard Nienhuis bij het eerste elftal voorlopig ten einde is.

AZ mist de heren Poulsen (vervanger: Klavan), Schaars, Jonathas, Benschop en Elm.

 

Normaliter kijken we eerst terug naar de zojuist afgewerkte pot maar ik waag mij niet aan het schrijven over die deceptie. Wat valt er te zeggen over puntverlies tegen een modale club vol huilebalken. Urby Emanuelson is de verpersoonlijking van een zilte traan. “Dit kost ons gewoon twee punten,” jammerde Urby, doelend op de gestoorde die over het veld dartelde. Kan het nog jankeriger? Ik stel voor dat de rest van de Eredivisieploegen één minuut na het startsein een drugsverslaafde het veld opjagen zodat Urbi en zijn vriendjes in elk geval in uitwedstrijden geen punt meer halen dit seizoen omdat het zo direct dun door de broek loopt. Als je al onder de indruk raakt van iemand die al huppelend zijn tong uitsteekt naar de scheidsrechter dan heb je geen enkele kans van slagen in het profvoetbal.
 
Laten we dan maar kijken naar onze nieuwe tegenstander. Voorheen een club die ik niet kon luchten met hun klappertjes maar nadat ze Ronald Koeman zonder pardon wegbonjourden hebben ze een ferme dosis goodwill terug gewonnen. Het is een flinke verbetering dat ze nu Rambo in dienst hebben genomen. Zo megalomaan als ex-trainer Louis van Gaal is, zo horkerig is Gertjan Verbeek. En deze twee heerschappen leveren beiden schitterende televisie op. “Ik heb mijn trainersdiploma tenminste niet in België gehaald.” Daar kan je toch geen genoeg van krijgen? Laten we dus hopen dat AZ in de play-offs komt zodat er nog wat extra kansen zijn op zulke subtiele uitlatingen. Met onze derde plaats zijn wij dan overigens al verzekerd van Europees voetbal omdat de punten zaterdag gewoon mee terug gaan naar Groningen.
 
Zonder te slijmen met de klapperbrigade hebben we redelijk wat in gemeen met de Alkmaarders. Zij hebben ook een broertje dood aan ajax en worden ook geregeld leeg gekocht door de zielloze geldverslinders uit amsterdam: Kenneth Perez en Demy de Zeeuw in voorbije jaren en onlangs nog Mounir El Hamdoui. Die spits wiens naam klinkt als wat Loekie de Leeuw vroeger zei voordat een STER-reclameblok begon. En ja natuurlijk zeg ik dit vooral omdat hij zondag twee keer op schitterende wijze Luciano klopte. Had hij alles overgeschoten dan had ik hem voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding maar opportunisme is mij net als de officiële voorbeschouwer niet vreemd.
 
Terug naar AZ. Want er is nog een overeenkomst. Er zijn flink wat internationals uitgevlogen bij de kaashoofden. Moet Pieter Huistra zeven spelers missen deze week (Andy Granqvist, Nicklas Pedersen, Thomas Enevoldsen, Maikel Kieftenbeld, Dusan Tadic, Tim Matavz en Tim Sparv), “Sly” ziet maar liefst een heel elftal mogelijke blessuregevallen terugkeren van nietszeggende potjes voetbal omdat nationale bonden nog wat centen willen meepakken. Waarom begrijpen de bestuurders niet dat de speelkalender overvol zit en dat zulke potjes absoluut nergens voor nodig zijn. Niet alleen zijn de wedstrijden het aangluren veelal niet waard, ze leveren ook niets op. En Bert van Marwijk zich maar verbazen dat Orlando Engelaar zich afmeldt voor de oefeninterland tegen Oekraïne...Hoe dan ook, de internationals brachten het er gisteren wisselend vanaf. Sparv speelde met Finland een hele wedstrijd tegen België en wist dat duel winnend af te sluiten met 1-0; Granqvist was geselecteerd voor het duel tegen Schotland dat met 3-0 door de Zweden aan de kant werd geschoven maar zoals gebruikelijk bleef onze speler 90 minutenlang aan de kant; Pedersen en Enevoldsen startten beide in de basis met de Denen tegen Duitsland en werden voortijdig naar de kant gehaald; ook Matavz stond vanaf de eerste minuut binnen de lijnen toen Slovenië het opnam tegen Australië dat met 1-0 won. De wedstrijd van Kieftenbeld ging voor EK-kwalificatie en zijn wedstrijd had nog zin. Hij debuteerde in het gewonnen kwalificatieduel bij Jong Oranje in de met 3-0 gewonnen wedstrijden tegen Liechtenstein; en tot slot verloor Tadic met Jong Servië en heeft daarmee alleen nog een theoretische kans het EK te halen.
 
Welnu, terug naar meer belangrijke zaken: AZ – FC Groningen. Speculeren over een opstelling is bij voorbaat kansloos. Een training bezoeken is allemaal leuk en aardig maar als zes of zelfs zeven basisspelers niet meedoen heeft dat niet botte veel zin. Mogen we concluderen dat Tim Matavz gewoon in de basis start in Alkmaar? Hij is niet fit genoeg voor een volle negentig minuten maar gaat wel op schoolreisje met Slovenië om tegen Australië te oefenen. Gewoon opstellen, Pieter! Je gaat je toch niet als een Romke Jansma gedragen die Tim Sparv nog niet fit genoeg vond om op de bank te posteren terwijl hij het weekend ervoor in de basis startte bij Finland? Me dunkt dat ook Thomas Enevoldsen gewoon vanaf de eerste minuut mag opdraven om precies dezelfde reden.
 
En met deze twee internationals binnen de lijnen betekent dat ook dat er twee uit moeten want zo hebben we dat met zijn allen afgesproken. Dat Koen van de Laak het veld moet ruimen staat buiten kijf. Hij werkt zich letterlijk het snot voor de ogen en op zijn instelling heeft nog nooit iemand iets afgedongen, maar als de trainer mij op zou stellen beloof ik plechtig ook enorm mijn best te doen en dat houdt niet in dat ik ook maar een bal recht vooruit kan trappen. Hoe goed van de Laak ook zijn best doet, hij komt tekort voor het niveau dat FC Groningen vandaag de dag nastreeft.
 
Het tweede slachtoffer moet Leandro Bacuna zijn naar mijn mening. Op een paar keer dom buitenspel lopen na en een mislukt schopt op doel, heeft hij zondag geen inbreng gehad. Met de komst van Matavz werd het allemaal gevaarlijker en dat kwam niet alleen door de dreiging van de Sloveen maar ook omdat Pedersen achter hem ging spelen. De Deen is meer een speler voor achter de spits of tweede spits in een twee spitsen-systeem zoals bij insiders eigenlijk ook al lang en breed bekend is. Zijn passje op Tadic tegen AFC De Huilers laat zien dat hij naast veel techniek ook een goed overzicht heeft. Wellicht komt hij minder in duels terecht als hij iets verder naar achteren speelt en daar moet hij dan tegen AZ maar de kans voor krijgen.
 
Al met al zo dat moeten resulteren in deze opstelling waarbij ik nogmaals herhaal dat dit niet op trainingen of onderonsjes met Huistra gestaafd is. Wellicht begint hij gewoon met dezelfde basis als tegen ajax. Dat lijkt onwaarschijnlijk maar de bal is nog altijd rond en wat al niet meer.
 
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist (c), Stenman; Ajilore, Sparv; Enevoldsen, Pedersen, Tadic; Matavz.
 
Dat is de conclusie die getrokken moet worden uit een onsamenhangend stukje voorbeschouwing. Volgende keer weer gewoon een column en Forza Grunn!
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.