Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

118 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - De Graafschap: op jacht naar de eerste zege

We mogen dan nog altijd in het rechter rijtje staan, met twee uit twee hebben we vrij aardige zaken gedaan gezien het op papier pittige programma dat we tot nu toe voor de kiezen hebben gekregen. Goed, met name in Alkmaar hadden we bijna de volle buit veroverd, maar voor hetzelfde geld was in de 94e minuut de 2-1 gevallen als Granqvist de bal niet rücksichtslos weggepoeierd zou hebben. Zaterdag telt slechts één ding: het naar huis sturen van De Graafschap met nul punten.

Als het publiek er net zo achter gaat staan als in de eerste thuiswedstrijd, ja dan wordt het een topavond!

Hiariej in de basis - kijk voor een update na de training van vrijdag onderaan de voorbeschouwing!

 

 

Contouren worden duidelijk na twee competitiewedstrijden

Nadat het er in de oefencampagne alle schijn van had dat aanwinst Maikel Kieftenbeld op het middenveld zou gaan spelen en García dicht tegen het eerste aan zou zitten -  na de openingsfase van de competitie, die we prima zijn doorgekomen, ziet het er allemaal net even anders uit. Kieftenbeld wordt toch in het diepe gegooid op de positie waarvoor hij is aangetrokken, rechtsback dus, en García lijkt alweer op een zijspoor beland te zijn.

 

Huistra opteert voor het 4-2-3-1 systeem en begon tegen ajax met het drietal Tadic-Bacuna-Van de laak. Gaandeweg die wedstrijd werd bij een 0-1 stand Bacuna vervangen door Matavz, en nadat het ook nog 0-2 werd kwam Enevoldsen in het veld voor Van de Laak. Het vervolg van die wedstrijd is bekend. In een exploderende Euroborg kwamen we terug tot 2-2 en we konden terugkijken op een heerlijke middag.

 

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Matavz en Enevoldsen tegen AZ in de basis begonnen. Bij 0-0 werd toen Enevoldsen vervangen door Van de Laak en later Matavz door Bacuna, zodat na beide wissels weer de startelf van ajax-thuis op het veld stond. Vervolgens vielen nog de 0-1 en 1-1, maar nu Enevoldsen en Matavz weer voldoende van het WK zijn hersteld en wedstrijdritme op zak hebben kan Pieter Huistra niet meer om hen heen en zal hij de FC, zo bleek uit de training van donderdagochtend (zie trainingsverslag), tegen De Graafschap net zo laten starten als tegen de kaaskoppen uit Alkmaar deed. Of ... zet hij Tom Hiariej, die inmiddels rechtsback-af is en bij invalbeurten op het middenveld wordt geposteerd, naast Tim Sparv controlerend neer, analoog aan de tweede helft van de trainingspartij van donderdag, waardoor Femi het nakijken heeft en op de bank mag plaatsnemen? Uit te sluiten is dit niet, want de één-na-laatste training voorafgaande aan een wedstrijd is altijd een goede indicatie voor de basisopstelling van die wedstrijd. Niet dat Femi tegen ajax en AZ hopeloos door het ijs is gezakt, dus ik zou het niet een zeer voor de hand liggende mutatie vinden, maar kennelijk overweegt Huistra dit wel.

 

Tim Sparv, militair in zijn vrije tijd

 

Tim Sparv, zijn naam viel hierboven al even. Niet meer weg te denken in het controlerende gedeelte van het elftal, en nu al dé man van de precieze passing en het spelinzicht. Het is niet de vraag òf hij speelt maar wie er naast hem als controleur speelt. Wie weet is dat op niet al te lange termijn ene Petter Andersson, die donderdag op de training ook niet te beroerd was om af en toe een balletje te veroveren in de verdediging en best eens naast Sparv zou kunnen spelen. We krijgen dan wel een extreem aanvallend ingespeeld elftal, als we bedenken dat we vóór het duo Sparv-Andersson dan Tadic-Pedersen-Enevoldsen en daarvoor weer Matavz uit de hoge hoed kunnen toveren, maar het lacht ons wel toe om de tegenstander zo eens door de gehaktmolen te draaien. Want wil je Petter op één van de posities neerzetten die nu door Tadic-Pedersen-Enevoldsen worden ingenomen, tja, die beslissing zou ik niet graag willen nemen wie je er dan naast zet. Of gaan we dan terug naar 4-4-2, met één controleur (Sparv), daarvoor Tadic-Enevoldsen, Petter op tien en Pedersen en Matavz in de spits? Hm, klinkt ook kansrijk

 

Maar zover is het nog niet, dus laten we ons nu even tot Tim Sparv beperken. Ron Jans zou zich dood moeten schamen dat hij en zijn Heerenveense managementscollegae met droge ogen gepoogd hebben de afsluitende ceremonie rond de vervulling van de militaire dienstplicht van Mika Väyrynen naar een ander tijdstip te verplaatsen (nee, dit verzin ik niet, lees hier het onthutsende bewijs van de Heerenveense brutaliteit die de Finnen tot op het bot beledigd zal hebben). De Fin is een vaderlandslievend persoon, en als er eenmaal een dergelijke ceremonie op de agenda is geplaatst, dan zal een vermetel verzoek uit een onbeduidend dorp uit Friesland de bazen van het Finse leger niet subiet nopen tot een wijziging van die agenda. Het is daarom volkomen logisch, maar ook respectvol van FC Groningen dat het Tim Sparv donderdag zonder morren liet afreizen naar Finland. En waarom ook niet. Hij zal op tijd terug zijn voor de wedstrijd tegen De Graafschap, en in tegenstelling tot Heerenveen zal de FC niet op een zwarte lijst in Suomi worden gezet.

 

Nog even als toelichting rond het gebeuren waarvoor Sparv naar zijn geboorteland is afgereisd: de FC meldde woensdag op haar site het volgende:

 

In Finland is vrijdag een officiële ceremonie van het Finse leger, waarbij Sparv geacht wordt aanwezig te zijn. In Finland is nog altijd sprake van een verplichte opkomst voor het leger. Voor topsporters is een speciale regeling getroffen. In plaats van een jaar, mocht Sparv zijn militaire dienstplicht in een maand tijd voltooien. De 23-jarige middenvelder deed dit met frisse tegenzin tijdens zijn zomervakantie. “Ik had me een betere vakantie kunnen wensen, maar ik ben er nu vanaf”, sprak Sparv bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen.


Nog niet helemaal dus, want vrijdag wordt hij wederom op het appèl verwacht. “Al tijdens onze eerste dag bij opkomst werd gewezen op de afsluitende ceremonie. Voor het Finse leger is dat een grote dag, heel belangrijk. Ik ga er heen om de eed af te leggen en een certificaat te ontvangen als bewijs dat ik het leger heb gediend. Daarna kan ik het definitief achter mij laten, als het goed is. Het is in de voorbereiding op een wedstrijd niet ideaal, maar het is niet anders.”

 

De door mij vet gemaakte passage is toch het ultieme bewijs van hoe beschamend het is om een mailtje naar de Finse burelen te doen laten uitgaan waarin SC Heerenveen verzoekt om één en ander op de lange baan te schuiven omdat men vindt dat het erg belangrijk is dat ene Mika Väyrynen een competitiewedstrijd in de Mickey Mouse-competitie afwerkt. Te bespottelijk voor woorden.

 

Finnen en oorlog voeren, wat kunnen we daarover melden?

Het voert te ver om hier diep in te gaan op hetgeen zich in de prille oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld, maar feit is wel dat de Finnen veel onrecht is aangedaan en dat veel vijanden dat met een vervroegde gang naar het hiernamaals hebben moeten bekopen. De voorgeschiedenis van de Winteroorlog tussen Rusland en Finland, die op 30 november 1939 in alle hevigheid losbarstte, vinden we op Wikipedia

 

Nadat op 23 augustus 1939 het Duits-Russische niet-aanvalsverdrag, het beruchte Molotov-Ribbentroppact, was gesloten, legde de Sovjet-Unie ‘overeenkomsten voor wederzijdse bijstand’ op aan Estland, Letland en Litouwen. Moskou stelde toen soortgelijke eisen aan Finland. Op 14 oktober 1939 ging de Finse delegatie naar Moskou, waar Stalin, minister van Buitenlandse Zaken Molotov en Potjomkin (de plaatsvervangende commissaris van Buitenlandse Zaken) de eisen aan hen meedeelden.
Deze eisen waren:
  1. Finland zou haar eilanden in de Finse Golf afstaan.
  2. de Finse grens zou opschuiven tot in de Karelische Landengte tussen de Oostzee en het Ladogameer.
  3. de marine- en luchtmachtbasis bij Hanko zou voor dertig jaar van de Sovjet-Unie zijn.
  4. Finland zou het westen van het Vissersschiereiland (Kalastajasaarento, thans: Rybatsji) in Lapland afstaan.
  5. er zou een verdrag worden gesloten ter verdediging van de Finse Golf.
Als vergoeding voor deze offers bood Moskou een ‘rechttrekking’ van de grens bij Karelië aan.
Na overleg tussen de Finse premier Cajander en de Finse maarschalk Mannerheim was Finland bereid om een ander voorstel te doen, maar dit werd afgewezen.

Op 30 november 1939 begonnen de Sovjetstrijdkrachten zonder enige oorlogsverklaring een aanval op Finland.

 

De Finnen vochten als leeuwen, maar de strijd was ongelijk:

 

Toen de aanval begon, waren de strijdkrachten ongelijk verdeeld: 120.000 Finse soldaten moesten het opnemen tegen 300.000 goed bewapende en door 800 vliegtuigen gesteunde Russische soldaten. De Finse luchtmacht had maar ongeveer 100 vliegtuigen. Hun wapens waren ook niet modern, het Suomi-machinepistool werkte goed bij temperaturen onder nul, maar het was geen goed wapen voor de oorlog in het woud. Dat waren de handgranaten van de Finnen al evenmin.

 

Naast de reguliere soldaten, maakten ook 90.000 vrouwen als hulptroepen deel uit van het Finse leger. Zij waren bekend als de lotta’s naar de naam van de vrijwilligersorganisatie, Lotta Svärd.
 
Dankzij een aantal voordelen en technieken slaagden de Finnen erin om stand te houden tegen aanvallers. De uiterst strenge winter bleek in het voordeel van de verdedigers te werken. De Sovjetlegers die deelnamen aan de eerste aanval bleken nauwelijks voorbereid op de koude en de natuurlijke gesteldheid van het gebied. De guerrillatactieken van de Finse troepen bleken succesvol: zo bewogen hele Sovjetdivisies zich in lange colonnes over de Finse boswegen, waarbij een aanval in de flank en een omsingeling relatief makkelijk uit te voeren was. De Finnen maakten ook handig gebruik van hun bekwaamheid op ski's en schroomden niet de tactiek van de verschroeide aarde toe te passen die de Sovjets beroofde van essentiële voorzieningen.
 
 
 
(‘verschroeide aarde’ effectief in de praktijk gebracht door de Finnen)
 
De officiële geschiedschrijving van de Sovjet-Unie gaf de troepen dan ook de schuld: deze zouden te onervaren zijn. Maar eigenlijk lag de schuld eerder bij Molotov, Stalin en hun militaire raadgevers. Zij hadden de vaderlandsliefde, het weerstandsvermogen en de beweeglijkheid van het Finse leger onderschat. Er waren duidelijk blunders gemaakt door het opperbevel van de Sovjets.

 

Uiteindelijk was de ongelijke strijd op 13 maart 1940 ten einde en werd in het voordeel van de Russen beslecht. Voor verdere info's rond deze boeiende geschiedkundige materie verwijs ik graag naar dit stuk en naar dit stuk. Wie zich hierin verdiept kan alleen maar veel, heel veel bewondering krijgen voor de Finnen en hun prachtige land. Goed, in de oorlog deinsden ze nergens voor terug (Op 28 december 1939 werd de Sovjet 163e divisie afgesneden. Op diezelfde dag werd de Sovjet 44e divisie die probeerde terug te trekken, in een hinderlaag gelokt en tot de laatste soldaat door de Finnen vernietigd. De werkelijke Sovjet verliescijfers zijn niet beschikbaar, maar het Rode Leger verloor ongeveer 27.500 man, tegenover een totaalverlies bij de Finse strijdkrachten van 2.700 doden en gewonden. De Finnen maakten 80 tanks en 70 kanonnen buit en hadden 1.600 Sovjet krijgsgevangenen.), maar blijf dan ook van hun land af!

 

de Sovjets bleken, in tegenstelling tot wat ze zelf beweerden, verre van onoverwinnelijk

 

 

Omdat we het nog altijd hebben over een voorbeschouwing op FC Groningen - De Graafschap sluit ik af met het Finse wedstrijdverslag over de wedstrijd AZ - FC Groningen, waarin Tim Sparv op fraaie wijze het Groningse doelpunt voor zijn rekening nam en op passende wijze vierde met een militaire groet:

 

 
Sparv maalasi Hollannin liigassa
Groningenin Tim Sparv teki kauden ensimmäisen suomalaismaalin Hollannin liigassa. Sparv vei joukkueensa johtoon 76. minuutilla Alkmaaria vastaan ottelussa, joka päättyi 1-1-tasapeliin.

 

 

 

Terug naar de wedstrijd van zaterdag, onze opponent in het bijzonder

Wie gehoopt had dat Tim Sparv zijn tijdens zijn militaire dienstplicht opgedane vaardigheden zaterdagavond in de praktijk zou kunnen brengen om de doodschop van Purrel Fränkel aan het adres van Koen van de Laak te wreken, die moet ik teleurstellen. Het ellendige stuk verdriet, dat tot ieders stomme verbazing nog steeds  op de loonlijst van de Superboeren staat in plaats van in een gesloten afdeling van een TBS-kliniek is vastgebonden, is na een rode kaart vorige week in de 6-0 zeperd tegen PSV voor één duel geschorst en laat dat nou net de pot tegen ons zijn. De onverlaat zal in de basis worden vervangen door Jan-Paul Saeijs, zo meldt Superboeren.nl. En voor wie het allemaal niet meer weet: het verslagje op FCG Stats van dit duel van die gedenkwaardige 28e maart van het jaar 2008 laat aan duidelijkheid niets te wensen over:


FC Groningen kwam deze vrijdagavond in Doetinchem niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het duel werd overschaduwd door een schandalige overtreding op Koen van de Laak door Purrel Fränkel, die mazzel had dat hij er maar met een gele kaart van af kwam. Koen van de Laak lag drie minuten op het veld alvorens hij per brancard werd afgevoerd en direct naar het ziekenhuis werd vervoerd, waar zou blijken dat zijn enkelbanden de aanslag niet hadden doorstaan.

 

Ik was er zelf bij en mijn woede kende pas achteraf geen grenzen meer toen de ernstige gevolgen van de aanslag van Fränkel echt duidelijk waren, en het moet gezegd - mijn sympathie voor de club uit Doetinchem, dat ik tot dat moment echt wel een beetje had, heeft sinds die wedstrijd een stevige deuk opgelopen en zolang PF daar nog onder contract staat heb ik het niet zo op die lui.

 

Laten we daarom ook maar niet terugkijken op het thuisduel van 26 augustus 2007, want dat ging met 0-2 verloren door doelpunten van Donny de Groot en ... Berry Powel. Deze nederlaag leden we nadat De Graafschap een week eerder met 1-8 van het veld werd geveegd door ajax, en de overeenkomsten met de nu lopende competitie zijn opvallend: ook nu krijgen we de promovendus op bezoek nadat die een wedstrijd eerder in de pan zijn gehakt. Kortom, onderschatting mag niet in de ploeg van Pieter Huistra sluipen!

 


Grunn-ajax - Vak G - domein van de Groningen Fanatics

 

De statistieken van eerder in Grunn gespeelde ontmoetingen tussen beide ploegen spreken duidelijke taal: 15x eerder troffen we elkaar in de Hel van het Noorden, en daarvan wonnen wij er negen duels. Slechts drie keer stonden we met lege handen, en waarom zou hier uitgerekend zaterdag een vierde keer aan worden toegevoegd? Een avondwedstrijd heeft altijd wat extra's in de Euroborg, en nu de sfeer ook helemaal terug is in de Groene Kathedraal kan de 12e man weer van doorslaggevende betekenis zijn. En los daarvan, de FC herbergt veel en veel meer kwaliteit dan de ploeg van Darije Kalezic. Laten we de laatst gespeelde ontmoeting er maar even bij pakken, die van 16 november 2008. We lieten de gasten alle hoeken van het veld zien die niet mochten klagen dat alleen Holla, Granqvist en Berg het net wisten te vinden, want een veel hogere score dan 3-0 was toen mogelijk geweest, daar kon ook de recent op spelregelgebied het spoor bijster zijnde scheidsrechter Vink niets aan veranderen.

 

Gelukkig zal de Blinde Vink zaterdag niet aanvliegen aan de Boumaboulevard, we moeten het doen met ons aller heer Liesveld. Hij floot ons pas 6x, maar daarvan wonnen wij vier duels. Dus ook dit is geen reden om met lood in de schoenen naar de wedstrijd van a.s. zaterdag toe te leven.

 

Sterker nog, wij hebben er weer enorm veel zin! Natuurlijk, het spel van FC Groningen is zeker nog voor verbetering vatbaar, maar Pieter Huistra is de eerste om dat te erkennen. Ivens moet zijn man niet meer laten lopen, dit geldt ook voor Kieftenbeld; Enevoldsen mag zich ook wel eens in de verdediging laten zien; Femi moet niet geforceerd willen opbouwen maar dit aan de echte opbouwers overlaten, en Tim Matavz heeft nog niet de vorm van vorig seizoen. Maar alles heeft tijd nodig. Hij is een traject ingegaan, dat moet leiden tot druk zetten, zowel thuis als uit, en hoe vaker dit echt in competitiewedstrijden kan worden uitgeprobeerd en hoe vaker dit er op trainingen wordt ingeslepen, hoe meer automatismen er in de ploeg zullen sluipen. Deze gedurfde tactiek leren gaat niet vanzelf, jezelf ingraven leer je een stuk sneller, maar zowel Huistra als het publiek van de FC willen dat niet: we willen pressievoetbal op de mat brengen, en als dit uiteindelijk tot ieders tevredenheid is gelukt, dan is de Euroborg weer een echte vesting waar niemand buiten Stad en Ommeland graag naartoe gaat.

 

Vermoedelijke opstellingen:

 

FC Groningen:

 

matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-femi/hiariej
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 

De Graafschap (bron Superboeren.nl):

 

Waterman; Muslu, Wormgoor, Saeijs, Buijs; Meijer, Rose, Jungschläger; Bargas, Poepon, Hairemans

 

Wij zijn er klaar voor, en wensen jullie nu alvast heel veel plezier zaterdag! En wie de wedstrijd noodgedwongen voor de buis moet volgen: een probate huiselijke opstelling is de volgende (met excuses voor het rolbevestigende karakter van de prent):

 

 

Morgen vullen we dit epistel nog even aan met de laatste trainingsinfo's. (Het moet worden betwijfeld dat ditzelfde geldt voor de vermaarde Graafschap Zone: dit bolwerk lijkt op zijn hoogtepunt gestopt, en wel na het behalen van het kampioenschap in de eerste divisie, drie jaar geleden...)

 

Tot morgen!


UPDATE NA DE TRAINING VAN VRIJDAG:

De kans dat Femi morgen in de Euroborg aan de aftrap zal verschijnen, lijkt erg klein. Ook tijdens de training van vrijdag bleek uit alles dat Pieter Huistra van plan is morgen met Hiariej als tweede controleur naast Sparv te beginnen. Het trainersduo Huistra/Van de Looi heeft ervoor gekozen deze afsluitende training met slechts 18 spelers af te werken. Tim Sparv was er vanwege zijn verplichtingen in Finland niet bij. Na de warming-up werd de groep in niet-hesjes en hesjes verdeeld. Waar de spelers met hesjes bij Ron Jans mochten rekenen op een basisplaats, is het bij Pieter Huistra juist andersom. Hij koos voor een verdeling 11 tegen 7. De spelersgroep zonder hesjes bestond uit: Luciano - Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman - Hiariej, Metaj - Enevoldsen, Pedersen, Tadic - Matavz. Metaj mocht dus vandaag de plek van Sparv overnemen, hetgeen niet meer dan logisch lijkt. Uiteraard zal de Fin morgen wel in de basis staan en Metaj dus op de bank plaats moeten nemen. De keuze voor Hiariej lijkt nu definitief, al weten we dit natuurlijk pas zeker als Huistra morgen de opstelling bekend gaat maken. Net als Jans laat ook hij tijdens het perspraatje maar weinig los over de wedstrijdelf. Toch bleek tijdens de training vandaag nergens uit dat Huistra misschien nog twijfelt over de keuze die hij heeft tussen Hiariej en Femi. Ook is duidelijk dat Kieftenbeld wederom als rechtsback zal spelen. Een mogelijke inbreng van Hiariej in de basiself zal dus niet tot verdere positiewisselingen in het elftal leiden.

De groep hesjesdragers bestond uit Van Loo, Veldmate, Femi, Van de Laak, Andersson, Bacuna en Garcia. Uiteraard werd er niet een partijtje met 11 tegen 7 gespeeld, maar ging het erom aanvallen op te zetten en de omschakeling bij balverlies. Van Loo en Luciano stonden hierbij beurtelings op doel.

De training werd wel met een partijtje afgesloten, waarbij Hiariej en Metaj van team moesten wisselen om tot een 9 tegen 9 opstelling te komen. Alle spelers maakten hierbij een bijzonder gretige indruk, en als de tegenstander niet onderschat wordt, kan het morgen een zeer vermakelijk avondje Euroborg worden!

 

De opstelling zal er morgen dus als volgt uitzien:

matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-hiariej
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano

 

 

Forza Grunn, en kop d'r veur!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.