Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

174 gasten online

Ook zonder achttal internationals pittige training op TCN trainingsveld;

zondag met aangepaste selectie aan de bak tegen KV Mechelen

Wat in het verleden ondenkbaar leek, is door de ook bij FC Groningen doorgevoerde globalisering een normaal verschijnsel geworden: als de kalender streng verkondigt dat er interlands gespeeld moeten worden, neemt een handvol spelers van de FC noodgedwongen de benen. Het zijn nu zelfs bijna twee handenvol: afwezig zijn zeven basisspelers (Enevoldsen, Granqvist, Kieftenbeld, Matavz, Pedersen, Sparv en Tadic) en de recent tot wisselspeler gebombardeerde Femi. Maar wie de training van vanmiddag heeft gadegeslagen weet dat we een brede selectie hebben, die fit is als nooit tevoren. Zondag weten we of dit genoeg is om tegen de Belgen, net als de FC ongeslagen in hun competitie, overeind te blijven.

 

Kijk voor een UPDATE na de training van vrijdag onderaan de voorbeschouwing - Petter is back!

 

Training donderdagmiddag 2 september 2010

We waren benieuwd hoe en door wie er vanmiddag getraind zou worden. Immers, over een paar dagen staat de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen, de vroegere club van Jonas Ivens, op het programma, maar zoals hierboven al gezegd: door interlands op vrijdag en op dinsdag missen we meer dan een half elftal. Het oefenduel is onderdeel van de deal tussen KV Mechelen en FC Groningen met betrekking tot de overgang van Jonas Ivens naar de Trots van het Noorden, en kan komend weekeind gespeeld worden omdat het door de landenwedstrijden in gans Europa een competitieloos weekeind is.

 

Het kan geen toeval zijn dat de aanstelling van Pieter Huistra en diens intensieve en pittige trainingsarbeid hand in hand gaan met een zeldzaam fitte selectie, en een hieruit naar hartelust puttend leger aan bondscoaches. Het zijn nu al acht stuks die Huistra een week moet missen, waar gaat dit heen! Om maar eens één voorbeeld te noemen: wie de Nicklas Pedersen van vorig seizoen vergelijkt met die van dit seizoen, die kan zijn ogen niet geloven. Vorig seizoen werd hij door de technische en medische staf met fluwelen handschoenen behandeld, trainde aangepast en korter dan zijn collega's, maar bleef erg blessuregevoelig. Pieter Huistra gaat anders met hem om. Hij traint sinds de voorbereiding net zo hard als alle anderen, en wat is het gevolg? Hij speelt alle wedstrijden moeiteloos uit en wordt van week tot week fitter. In Oberhausen moest hij even door de knieën na het laatste fluitsignaal, maar tegen ajax maakt hij in de 86e minuut de 2-2, een moment in de wedstrijd dat hij onder Ron Jans zelden heeft mogen meemaken. Kijk maar eens naar het overzicht op FCG Stats van alle tot nu toe gespeelde wedstrijden. En oordeel zelf hoeveel speeltijd hij momenteel krijgt, en hoeveel hij dat onder Jans kreeg. En hoe moeizaam zijn start hier was. Zijn eerste vier wedstrijden waren de volgende:

 

# Datum Co    Thuis - Uit Uitslag  B/I MI  DO KA  
1 25-01-2009                ED    FC Groningen - Ajax      1-0    I 19'   - -  
2 31-01-2009 ED    ADO Den Haag - FC Groningen      0-1    B 45'   - -  
3   12-04-2009 ED    FC Groningen - Vitesse      2-3     I  6'   - -

4 02-08-2009 ED FC Groningen - Ajax 0-2 B 54' - -

 

Het is toch onthutsend om te zien hoeveel tijd er tussen zijn 2e en 3e, en tussen de 3e en 4e wedstrijd zit. En in het nu lopende seizoen speelt hij vier maal achtereen vrijwel alles, en is tussendoor ook internationaal actief geweest!

 

(NB Bovenstaande is bij nader inzien ietwat kort door de bocht, aangezien Pedersen al niet 100% uit Denemarken in Groningen aankwam en zich vervolgens forceerde.)

 

Terug naar de training van vanmiddag

Naast beide keepers, Luciano en Van Loo, en de twee apart van de rest trainende Holla (zal vanaf volgende week weer volledig meetrainen) en Rijsdijk (herstellend van een onlangs bij de beloften opgelopen blessure) waren de volgende twaalf spelers opgetrommeld die ongetwijfeld ook zullen afreizen naar België:

 

Andersson, Bacuna, García, Hiariej, Ivens, Keurntjes, Kunst, Van de Laak, Mamedov, Metaj, Stenman, Veldmate

 

Opvallende naam in deze groep is eigenlijk alleen de momenteel bij de beloften furore makende Norair Mamedov. Hou hem in de gaten! Deze als een rijpe volwassene ogende beul is toch pas 19 lentes jong, heeft in de beide eerste competitiewedstrijden van Jong FC Groningen gescoord, net als in bv. de laatste oefenwedstrijd daarvoor, die tegen WKE; hij kreeg het voor elkaar om Brian van Loo woest naar hem te laten kijken toen hij in de ogen van de routinier iets te fel inkwam, kortom: een interessante speler!

 

(foto: www.actafotografie.nl, hier jeugdiger ogend dan hij er momenteel uitziet)

 

Na een aantal oefeningen in verschillende groepjes werd er een partij gespeeld. Bij het eerste onderdeel speelden op een gegeven moment drie groepjes van vier spelers samen. Het ging om:

 

Rode hesjes: Bacuna, Keurntjes, Mamedov, Veldmate

Gele hesjes: Andersson, Hiariej, Van de Laak, Stenman

Hesjes-loos: García, Ivens, Kunst, Metaj

 

Het was de bedoeling om in deze rondo-achtige sessie goed en snel samen te spelen om het balbezit zo lang mogelijk te behouden.

 

In de partij daarna werden beide keepers erbij gehaald en werd er zeven tegen zeven gespeeld, met als extra toegevoegde regel: je mag de bal maximaal twee keer raken, dan moet er zijn afgespeeld of op doel zijn geschoten. Het maakte van dit door verzorger Henk Hagenauw geleide spektakel een snel en boeiend schouwspel. Vooraf had Huistra nog verkondigd dat elke beslissing van scheidsrchter Hagenauw sowieso bindend was, hiermee voorkwam hij een hernieuwde discussie van laatst, toen de heren Granqvist en Stenman hun aandacht met name bij een in hun ogen falikant verkeerde beslissing van dezelfde arbiter hielden en in hun drang naar gerechtigheid de verdediging dermate verwaarloosden dat de tegenstander bijna kon scoren.

 

De ploegen waren als volgt samengesteld:

 

Gele hesjes:

Van Loo, Andersson, Bacuna, Ivens, Keurntjes, Metaj, Stenman

 

Hesjesloze ploeg:

Luciano, García, Hiariej, Kunst, Van de Laak, Mamedov, Veldmate

 

Opvallend was weer het feit dat de spelers zich voorafgaande aan de partij naar de zijlijn spoedden om scheenbeschermers om te doen. Huistra waakt voor de gezondheid van zijn spelers en duldt geen spelers die een wedstrijd zonder scheenbeschermers spelen.

 

Het ging er fanatiek aan toe in de partij. Hiariej verscheen vrij voor Van Loo, maar zag zijn poging gestuit worden door onze reserve-goalie, wat Tom hartgrondig een fucking hell! ontlokte. De rebound was voor Mamedov, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd worden door Van Loo. Toen Mamedov bij een volgende poging iets te driest (althans, naar de zin van Van Loo) inkwam op Brian, volgde een vernietigende blik. Niks mis met de inzet van onze jeugdige spits!

 

Als we proberen uit bovenstaand 14-tal een opstelling te destilleren, dan lijkt het aannemelijk de namen van Van Loo, Bacuna en García weg te strepen, waarna de basis wel eens de volgende zou kunnen zijn:

 

Mamedov

Keurntjes - Andersson - Van de Laak

Metaj - Hiariej

Stenman - Veldmate - Ivens - Kunst

Luciano

 

Als Huistra met Bacuna in de basis wil starten, wat een terechte beloning zou zijn voor een paar prima invalbeurten van Leandro, dan ziet één en ander er natuurlijk anders uit. Beandro zou dan i.p.v. Mamedov in de spits geposteerd kunnen worden, of rechts op het middenveld, waardoor Van de Laak naar de bank of wellicht naar de linkerkant van het middenveld ten koste van Keurntjes zou verhuizen.

 

(De optie van het in de basis beginnen met García laat ik liever aan mij voorbijgaan.)

 

Uiteraard zal Petter Andersson nog niet een hele wedstrijd gaan spelen, en dus op een bepaald moment, bv. in de rust, of kort daarna, vervangen worden. Bacuna zal er dan wel ingebracht worden. Wellicht worden García en Van Loo ook nog speelminuten gegund, en er zullen vast nog wel een paar spelers meegaan naar België. We zullen het zien. Van belang is het feit dat een dag na KV Mechelen - FC Groningen de competitiewedstrijd Jong FC Groningen - Jong Vitesse/AGOVV wordt gespeeld. Er zal dus niemand 90 minuten spelen en dat de volgende dag nogmaals.

 

Nog een paar fotootjes van de training van vanmiddag:

 

 

 

 

Nog even over Petter Andersson:

 

Wij zijn erg benieuwd naar zijn eigen visie over zijn herstel. We hebben er eens een interview met hem van 30 juli 2010 bijgepakt, dus nog voordat hij speelminuten bij de beloften had meegepikt. In het Zweedse Aftonbladet, dat kopte met zoiets als Ik ben terug en train weer volledig gaat hij in op zijn blessures en zijn gevoelens, en sluit af met een voorzichtige prognose. Hij was toen net begonnen met het weer volop meetrainen en dacht zelf dat hij de maanden augustus en september nog aan zich voorbij zou moeten laten gaan voor wat betreft meespelen in het eerste van FC Groningen. Hij zei toen dat hij hoopte in oktober voor zijn kans te kunnen vechten, al voegt hij eraan toe: Al weet je het nooit bij dit soort blessures.

 

Op 17 augustus jl., hij had zijn eerste minuten bij de beloften inmiddels gemaakt, gaf hij in een ander interview met het Zweedse Folkbladet aan dat hij nu wil genieten, omdat het zo verdomde leuk is om te voetballen (Det är så jäkla kul att spela fotboll så jag ska passa på att njuta nu när jag kan det igen.) En wie hem vandaag zag trainen, gretig en de longen uit zijn lijf rennend, die weet dat hij er alles, maar dan ook alles aan doet om ons te laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft.

 

We zien nu dat hij drie keer zonder terugslag resp. 15, 30 en 45 minuten heeft kunnen spelen bij de beloften en nu (daar zijn we tenminste rotsvast van overtuigd) een deel van de wedstrijd van het (gehavende, dat wel) eerste elftal zal spelen, zondag tegen Mechelen. Vervolgens staan er voor de FC drie competitiewedstrijden in september op de rol, en vijf in oktober, waaronder twee thuiswedstrijden: Heerenveen-thuis op 17 oktober en ADO-thuis op 27 oktober. Aannemende dat men Petter dit seizoen in een thuiswedstrijd in de Hel van het Noorden aan het publiek wil presenteren tip ik voorlopig op de 13e oktober als de dag van zijn rentree. Zou uitgerekend Petter Andersson de illusies van Ron Jans in de Groene Kathedraal een resultaat te halen aan gort schieten? Wat zal ons stadion schudden op z'n grondvesten! Kippenvel, mensen, de gedachte alleen al!

 

Tot slot nog een paar woorden over onze tegenstander van zondag: KV Mechelen. We weten niet of ook onze tegenstander de nodige internationals in haar gelederen heeft. Feit is dat de club na vijf competitiewedstrijden nog altijd ongeslagen is. Na vier overwinningen op rij (thuis tegen Lokeren en Lierse en uit tegen Zulte Waregem en Club Brugge) speelde het met 0-0 gelijk tegen Sint Truiden en staat dus op 13 uit 5 en doelcijfers 7 vóór en 2 tegen, een prima score, goed voor een tweede plaats, achter Racing Genk dat uit vijf wedstrijden de volle buit haalde. De Ghanees Abdul-Ganiyu Iddi zal zondag in ieder geval schitteren door afwezigheid, zo lezen we hier. Niet dat hij is opgetrommeld voor een potje in de Afrikaanse rimboe, maar uit een echo van zijn, jawel, bil is gebleken dat daarin een scheur zit, naast de scheur die daar normaliter al inzit, zo nemen wij aan. Gevolg: twee weken 'inactiviteit'. In het betreffende stuk staat dat Mechelen in afwijking van FC Groningen, dat vandaag zowel 's morgens als 's middags trainde, de teugels wat heeft laten vieren: wij citeren: Vandaag werd er overigens maar eenmaal getraind. Normaal gezien stonden er twee oefensessies op het programma, maar Brys beloonde zijn groep voor de zware trainingsweek met een namiddagje bowlen.

 

De transfer window kwamen de Belgen niet helemaal ongeschonden door: Aloys Nong verliet de club en verkaste naar Standard Luik; de omgekeerde weg bewandelde echter Christian Benteke. Benteke zal er tegen de FC trouwens niet bij zijn want hij is Belgisch international en zit vrijdag bij de selectie van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Duitsland.

 

Interessante, typisch Belgische discussie rond het stadion van KV Mechelen

 

Mechelen mag het dan prima doen bij onze oosterburen, het stadion Achter de kazerne staat op het punt in de verkoop gedaan worden, zo lezen wij alhier met opgetrokken wenkbrauwen. Het volgende tekenen we daar op:

 

13-08-2010 - Notaris Dirk Luyten werd door de rechtbank aangesteld als notaris om het stadion openbaar te verkopen. “Een logische stap na het vonnis van eind mei”, zegt clubadvocaat Thierry Lammar. In mei werd immers door de rechtbank beslist dat noch KVM noch Willy Van den Wijngaert meteen het stadion onderhands mochten inkopen. Daarom beval de rechtbank een openbare verkoop. Nu werd door de rechtbank een notaris aangesteld.

“Notaris Dirk Luyten is aangesteld als de notaris die de openbare verkoop moet organiseren”, zegt advocaat van KV Mechelen, Thierry Lammar. “Dit is een logische stap na het vonnis van eind mei. Nu dient de notaris de verkoop binnen de zes maanden te regelen.”

 

Ach, laten we er maar vanuit gaan dat de verkoop van de thuishaven niet vóór komende zondag zijn beslag heeft gekregen en de FC niet voor niets naar België afreist. Immers, wie weet wat een potentiële koper voor ambiteuze plannen met het stadion heeft...

 

Graag wijzen wij de mogelijk in groten getale naar Mechelen afreizende supporters van Grunn nog even op het zgn. Reglement van Inwendige Orde. Iedereen die een thuiswedstrijd van KV Mechelen bezoekt is gebonden zich hieraan te houden. Wij maken hieruit op dat Belgen weliswaar wel van sfeer houden, maar dan wel in zeer beperkte mate. Wij citeren artikel 6:

 

Het is de houders van een toegangsbewijs of van een speciale toelating die zich aanbieden tot de toegang van het stadion alsook de aanwezige personen in het stadion verboden binnen te brengen, te laten binnen brengen of in het bezit te zijn van de volgende voorwerpen:

 
- alcohol, flessen, glazen, blikken, drugs of opwekkende middelen, e.a.
- projectielen of explosieven in vaste, vloeibare of gasachtige toestand
- ontvlambare producten of materialen, spuitbussen
- pyrotechnische voorwerpen zoals Bengaals vuur, ...
- om het even welk wapen of gevaarlijk, snijdend of kneuzend voorwerp dat als dusdanig zou kunnen worden gebruikt (stokken, kettingen, slag-, steek- of stootwapens, e.a.)
- alles als middel om de orde te verstoren, de veiligheid van de menigte in gevaar te brengen en/of schade toe te brengen aan goederen en personen.

 

Kortom, de pyrotechnische of kneuzende voorwerpen maar thuislaten

 

 

UPDATE vrijdag 3 september 2010:

DE FC schrijft op haar site dat naast de in ons verslag genoemde spelers ook Kelvin Bossman wordt opgetrommeld voor de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen, waarin Petter Andersson zijn rentree bij het eerste elftal zal maken en de eerste helft in actie zal komen. Verder keert Maikel Kieftenbeld vandaag terug naar Nederland en zit zondag ook bij de 17-koppige selectie van de FC. Maikel kwam gisteravond met Jong Oranje in actie als wisselspeler (hij loste Daley Blind af) en zag na 11 minuten rood. Volgens het Dagblad van het Noorden was het een door de Spanjaarden aangesmeerde rode kaart.

Als er 17 spelers meereizen naar Mechelen, dan komen we er met de 2x7=14 (partij van gistermiddag), Kieftenbeld en Bossman nog eentje tekort. Wellicht dat Darryl Lachman, gistermiddag afwezig op de training, wel bij de selectie van de wedstrijd tegen 'Malinwa' zit. Aangezien Jeffrey Rijsdijk echter vandaag gewoon weer met de groep mee kon trainen, gaan wij er vooralsnog vanuit dat hij de selectie morgen zal aanvullen.

 

Ook de training van vandaag was er weer eentje om van te genieten. De gretigheid en werklust straalt van de groep af. En hoewel vandaag iedereen, inclusief Gonzalo Garcia, zijn stinkende best deed, sprong er toch weer eentje net een beetje bovenuit - Petter Andersson. Zijn werklust wordt ook beloond, je ziet hem namelijk met de dag vooruitgang boeken. Tijdens het partijtje vandaag kreeg hij loon naar werken en liet hij zien niets van zijn klasse ingeboet te hebben. Hij wist twee keer op fraaie wijze het doel te treffen. Na zijn tweede treffer - een akelig precies ingeschoten balletje dat met een boog in de hoek van het doel belandde - oogstte hij niet alleen applaus van het publiek, ook zijn medespelers gingen hem feliciteren. Ook typisch voor Petter: na de training waren alle ballen al opgeborgen, maar Petter viste er toch nog even eentje uit de ballenzak om voor zichzelf verder te gaan. Balletje hooghouden, nog wat afwerken op doel - hij wil er duidelijk alles aan doen om zo snel mogelijk van waarde te zijn voor FC Groningen!

 

Kennelijk houdt Pieter Huistra ervan om met een kleine groep te trainen, want ook vandaag waren er niet meer spelers dan gisteren op de training te bewonderen. Wel kon Jeffrey Rijsdijk de hele training mee doen, terwijl Danny Holla vandaag nog wel apart trainde. Tegenover het aanschuiven van Rijsdijk stond de afwezigheid van Mamedov. Ondanks de kleine groep was toch vrij duidelijk te zien wie er zondag in Mechelen de basis zal vormen:

 

Bacuna

Andersson - Garcia - Van de Laak

Metaj - Hiariej

Stenman - Veldmate - Ivens - Kunst

Van Loo

 

Wel zou het natuurlijk kunnen dat Kieftenbeld in de basis zal starten ten koste van Kunst en/of Luciano in plaats van Van Loo, maar wij houden het voorlopig op deze elf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petter Andersson gaat na de training gewoon door

 

Wij sluiten ons betoog af en zijn benieuwd naar de wedstrijd van zondag, die om 16 uur begint. Wie naar België afreist: geniet ervan!

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.