Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

513 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Utrecht

Eindelijk, we kunnen weer los. Door interlandgeneuzel waren veel van onze toppers niet in het groen-wit maar in de kleuren van hun land te bewonderen, maar zondag mag het weer losbarsten in de Hel van het Noorden. Het door blessures en schorsingen gekortwiekte FC Utrecht komt langs, zeker het gemis van dhr. Demouge, Koning der Vuile Ellebogen, betreuren wij niet. De arrogante fans uit de Domstad maakt het allemaal niks uit en stoppen hun energie in het  produceren van stuitende T-shirts. Tijd voor een oorwassing!

 

UPDATE zaterdag 11 september 2010:

!! Uit zaterdagtraining blijkt: zondag verrassende opstelling !! Zie verderop in dit stuk.


We krijgen steeds meer zin in de wedstrijd. Zondagochtend tekent FC Groningen-huisjournalist van VI o.a. het volgende uit de mond van Pieter Huistra op: "Het gaat ontzettend goed, en daar moet ik iedereen een compliment voor geven. Je ziet dat wij al een tijdje met deze selectie aan het werk zijn. Dat we snel compleet waren, werpt nu zijn vruchten af." En over de afwezigheid van Dries Mertens van FC Utrecht: "Dat is een topspeler, ook voor hun. Dus ja, dat scheelt. Maar wij moeten van onze eigen kwaliteiten uitgaan. Attractief voetbal is een doel voor mij, zeker in eigen huis moeten we het publiek zien te vermaken." Tip voor Luciano: als je een penal stopt: blijf kijken!

 

 

Utrecht en omstreken: de fans slaan door

Nu het FC Utrecht van Ton du Chatinier voor het eerst sinds mensenheugenis eens niet door FC Groningen uit de play-offs is gekegeld en zowaar een Europees ticket heeft bemachtigd, ja nu ontwaken de glory hunters uit hun winterslaap en halen alles op het gebied van arrogantie, bluf en blaaskakerij uit de kast met de bedoeling om de buitenwereld te tonen hoe geweldig ze zijn, maar in hun zelfoverschatting zijn ze voorbijgegaan aan het relativeringsvermogen van het nuchtere noorden. Ik denk dat een fiks pak slaag, zondag aan de Boumaboulevard, meer dan ooit op z'n plaats is. Niet dat we verwachten dat in dat geval uit de drukpersen, alwaar onderstaande stuitende stukken textiel het kwalijke levenslicht zien, de stekker zal worden getrokken. Immers, nadat Utreg Celtic met duidelijke cijfers versloeg (4-0) werd het luttele dagen later met dezelfde uitslag in Enschede in de pan gehakt, desondanks lijkt de sterk op Amsterdamse zelfverheerlijking lijkende Utrechtse aanbidding van het eigen ego ongebroken, want nog altijd kunnen we intekenen op het volgende, voor een nuchtere maag funest zijnde T-shirt:

 

 

We zijn benieuwd hoe groot de delegatie van het op de hoofden van de fans van de tegenstander zeikende gepeupel is, maar aangezien de helft van het flexibele uitvak alweer genereus is afgestaan verwachten we geen uit de Domstad opdoemende volksstammen. Thousands of reds zullen thuis zitten, als ze al bestaan. Dit is in overeenstemming met een doorsnee-potje in de Galgenwaard, waar de overheersende aanblik veelal die van lege kuipjes is en waar de laatste jaren uitsluitend het uitvak is te horen, tenminste als FC Groningen langskomt. En zelfs voor een intensieve digitale discussie zijn de heren en dames succes-supporters niet te porren. Tot op heden worden er aan het wedstrijditem over FC Groningen - FC Utrecht op het Utregforum zegge en schrijve acht reacties gewijd, veelal onbeduidende oneliners in de trend van 'Demouge geschorst, aaaah geef nie jeuh' en 'wedstrijd tegen celtic was ook zonder mulenga,als asare maar weer mee doet'. Jammer jongens, Jacob Mulenga is er inderdaad niet bij, net als Sander Keller, evenals Mulenga geblesseerd, en de geschorste Dries Mertens en Frank Demouge, maar tot onze vreugde kunnen we ook al een halve streep zetten door de naam van Nana Asare, de offensief ingestelde knaap die net iets beter voetbalt dan zijn meisjesvoornaam doet vermoeden. Hij kon mede het verschil uitmaken tussen een vette overwinning (Celtic-thuis) en een inmaakpartij (Twente-uit). Op de site van onze tegenstander lezen we dat pas vandaag of morgen bekeken wordt of Asare inzetbaar is,

 

De opmerking van Du Chatinier klinkt ons als muziek in de oren: 'Het stoort me dat ik niemand hoor over FC Groningen of over een kaartje voor de thuiswedstrijd tegen VVV. We moeten ervoor waken dat als straks het Europese avontuur afgelopen is we niet in het rechterrijtje van de Eredivisie staan. Want dat zou een koude douche zijn.' Maar in het land der blinden is éénoog koning. De wereldvreemde dwazen uit Utrecht hebben Europa in de kop, laten de T-shirtmachines naar lieve lust draaien, en dat ze na vier competitierondes nu al op de laatste plek van het linker rijtje staan en bij een nederlaag in Grunn, wat al weer hun derde klinkende nulpunter zou betekenen, onherroepelijk zouden afglijden naar de kelder van de eredivisie - ach, who cares! (Ach, laat ik er maar over ophouden. Utrechters, Amsterdammers - één pot nat. Ze steken mekaar blind aan volgens mij. Zoals Rene Graeber op een lachwekkend slecht vertaalde site over Self Improvement mompelt: 'Een goed ding over het zelfvertrouwen іѕ dat hij de neiging te infecteren andere. Vaak zelfs maar een zelf-vertrouwen persoon kan veranderen іn de mentaliteit van iedereen іn een kamer.' En wellicht komt daar ook nog een stukje westers junk-DNA bij kijken, ook wel rotzooi-DNA genoemd, geen onbekend begrip in de genetica, zo lezen we hier, waar allerlei voorbeelden van 'energieën die je oppikt van mensen via het zogeheten ‘zesde zintuig’, je ‘intuïtie’ (het innerlijk leren)' worden genoemd. Het niet door de wetenschap verklaarde ‘junk-DNA’ is hiervoor verantwoordelijk. Kortom, slechts door genetische manipulatie en operatief ingrijpen zouden we de grootheidswaanzin van snakkers uit het westen de nek kunnen omdraaien. Maar wat blijft er dan over? Een vegetatieve of hersendode zooi? Het uitproberen zeker waard! 

 

Genoeg over onze tegenstander en zijn weinig benijdenswaardige 'fans' - hoe staat de FC erop?

In één woord: goed. Graag verwijs ik naar ons trainingsverslag van donderdag. 't Is een verademing om vast te stellen hoe breed de selectie van FC Groningen momenteel is. We gingen op grond van de donderdagochtend-training al even in op de vermoedelijke opstelling zondag, en die luidt als volgt:

 

matavz

tadic - pedersen - van de laak

sparv - hiariej

stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld

luciano

 

De keuze van Koen van de Laak voor Thomas Enevoldsen, die in de vorige wedstrijd (Willem II-uit, van ruim twee weken geleden) nog wel in de basis stond, lijkt opmerkelijk, maar is dat niet echt. Enevoldsen worstelt toch wat met zijn vorm, was bovendien afwezig vanwege interlandverplichtingen waardoor zijn concurrent voor de aanvallende rechtsmid-positie, Van de Laak dus, met goede trainingsarbeid aan Pieter Huistra kon laten zien dat hij het nog altijd niet verleerd is. Voeg hierbij het feit dat Koen meer meeverdedigt dan Thomas, wat tegen een toch als vrij sterk ingeschatte tegenstander als Utrecht geen overbodige luxe is vanwege de nog wat onervarenheid van de keihard werkende Kieftenbeld, en de keuze van Huistra voor Van de Laak lijkt geen onlogische. En Huistra kennende wisselt hij niet pas in de 80e minuut mocht de FC wat vierkant zijn gaan lopen en behoefte hebben aan vers bloed. Kijk maar eens naar de thuiswedstrijd tegen ajax. De FC begon met Van de Laak in de basis, we kwamen met 0-2 achter, en Huistra greep tijdig in. Hij wisselde Koen voor Enevoldsen en we weten allemaal met wat voor lekker gevoel we naar huis gingen die middag. Uit bij AZ liep het precies omgekeerd. Enevoldsen speelde vanaf het begin en we deden het aardig, maar pas na de wissel Enevoldsen voor Van de Laak wisten we te scoren en uiteindelijk door een late gelijkmaker met één punt naar Grunn terug te keren. Beide middenvelders maken elkaar momenteel weinig tot niks. Laat ze onderling maar uitvechten wie er aan het langste eind zal trekken. Niks mis mee, een gezonde concurrentie strijd binnen je selectie. Noem het een luxeprobleem, Huistra gaat er goed mee om en maar weinigen zijn bij hem zeker van een basisplaats. Dit blijkt ook uit de training van vanochtend:

 

Training vrijdagochtend 10 september 2010: Huistra geeft signaal af aan Tim Matavz; Tim Sparv weer fit

Wie de training van vanmorgen goed in zich heeft opgenomen, die kan zien dat Pieter Huistra vandaag met name varieerde in de combinatie van spits/tien-positie, naast de plek rechts op het middenveld die zoals gezegd tussen Van de Laak en Enevoldsen gaat.

 

De schrik sloeg ons vanmorgen om het hart toen we Gonzalo García opeens met een hesje zagen rondlopen in de afsluitende partij van 11 tegen 11. De basis zag er in het potje van 10 minuten, waarin niet gescoord werd en kansen Mangelware waren, als volgt uit:

 

luciano; kieftenbeld, ivens, granqvist, stenman; hiariej, sparv; enevoldsen, garcía, tadic; pedersen

 

Petter Andersson speelde overigens bij de tegenstanders van de basis en Tim Keurntjes stond wissel, omdat er maar liefst 23 spelers aanwezig waren en twee maal 11 is nou eenmaal 22.

 

Echter: na 10 minuten blies inmiddels vaste scheidsrechter Henk Hagenauw (overige leden van de medische staf fungeerden, bij gebrek aan geblesseerden en te verlenen acute medische hulp, ombeurten als grensrechter) voor het einde, waarna Huistra zijn bevindingen met de groep deelde. Vervolgens ruilde García zijn hesje met Bacuna, waarna de basis als volgt speelde:


luciano; kieftenbeld, ivens, granqvist, stenman; hiariej, sparv; enevoldsen, bacuna, tadic; pedersen

 

Ook in dit potje van 10 minuten werd niet gescoord. Andersson had plaats gemaakt voor Keurntjes en keek eerst vanaf de bank toe en praatte wat met Henk Veldmate, en daarna pakte hij een bal een ging daarmee wat aanrommelen, omdat hij in het derde en laatste partijtje weer aan de bak mocht, nu in plaats van Danny Holla.

 

De basis speelde toen als volgt:


luciano; kieftenbeld, ivens, granqvist, stenman; hiariej, sparv; van de laak, pedersen, tadic; matavz

 

Inderdaad, Matavz had het shirtje gekregen van Bacuna, die bij de reserves als spits ging spelen en García achter zich op tien wist, en Van de Laak van Enevoldsen. We denken nog steeds dat het vet afgedrukte elftal zondag de basis vormt, maar het moge duidelijk zijn dat Huistra duidelijk aan het uitproberen is hoe het bevalt met Bacuna of García in plaats van Matavz, en verder is het al een tijdje stuivertje wisselen tussen Enevoldsen en Van de Laak.

 

In het derde en laatste wedstrijdje werd eindelijk gescoord, en wel door beide ploegen 1x. Voor de basis was het Nicklas Pedersen die een vrije schop eerst tegen Van Loo knalde, waarna de rebound door hemzelf in het doel werd gepoeierd, en aan de andere kant was het Femi die uit een mooie assist van linksmid Petter Andersson de bal onhoudbaar voor Luciano in het doel schoot. García had ook een goede kans op een doelpunt, maar hij reageerde te traag door een bal, die de slecht uitgekomen Luciano in zijn voeten stompte, eerst mooi te willen aannemen. Zou hij hem in 1x op goal hebben gerost dan had het wellicht 1-2 gestaan. (Hoewel, na de training bleven, zoals onder Huistra gebruikelijk, veel spelers vrijwillig en heel vrolijk 'nahangen'; bij een doelpoging van García belandde de bal bijna bij de Euroborg, hetgeen Holla lachend de opmerking ontlokte That was close).

 

Geen statistieken en geblèr over scheidsrechter Wegereef, maar: FC Groningen volksclub

 

Langzaam maar zeker gaan we weer met FC Groningen de kant op die zowel Hans Nijland als de fanatieke supporters van FC Groningen voor ogen hebben. Geen fixatie op de tegenstander, geen negatieve energie verspillen aan gepeupel uit het westen of oosten, maar kijken wat er goed gaat bij onze club en haar supporters, en wat er beter kan. Van Seumeren en zijn Phanos is al aan het terugkrabbelen met zijn vorstelijke donaties aan zijn Utrecht (hij ziet dat de uitgaven bepaald niet in lijn zijn met de inkomsten en wil eerst dat de clubleiding orde op zaken stelt, sla het stuk van Wim Masker in de Groninger Gezinsbode van donderdag er maar eens op na), het moge duidelijk zijn dat Utreg omvalt mocht ook Phanos dat doen of mocht Van Seumeren het op enig moment allemaal wel best vinden en de geldkraan dichtdraaien. Dit geldt ongetwijfeld ook voor het Vitesse van de mafioos overkomende Merab Jordania, die de schaars overgebleven supporters van de diep gezonken Arnhemse-club-zonder-echt-voetbalstadion opzadelt met allerlei onbekende en onbetekende huurlingen uit Engeland of Georgië.

 

Wat ben ik blij dat we hier Hans Nijland hebben. Bijna wekelijks lezen we in zijn nieuwsbrief of elders op de site van de FC dat er weer iets moois voor de supporters van zijn en ons FC Groningen is gedaan. In de laatste nieuwsbrief , waarin hij aan de naar Mechelen meegereisde supporters ook al zijn waardering uitsprak ('Voor de uitstraling van FC Groningen was het prachtig om te constateren dat zoveel fans de moeite hadden genomen naar België af te reizen') kunnen we onder het kopje supportersbeleid het volgende lezen:

 

'In onze pogingen om het supportersregime voor uitwedstrijden te versoepelen en waarbij wij zelf het beleid hanteren om bezoekende fans gastvrij en klantvriendelijk te ontvangen onder het motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’, hebben we opnieuw succes kunnen boeken. PSV biedt meereizende FC-supporters op zaterdag 25 september veertig procent korting op de prijs. Deze korting geldt al op de wedstrijdkaartjes voor de FanTour, maar nu ook voor de auto-combi. Wij waarderen deze geste van PSV voor onze supporters zeer. We mogen stellen dat ons ingezette beleid om in gezamenlijkheid met de andere clubs tot betere en soepelere voorwaarden voor bezoekende supporters te komen, vruchten begint af te werpen.'

 

Als we eens kijken naar de Groninger Gezinsbode van eerder deze week, ik doel op de editie van dinsdag, dan kunnen we daar lezen dat Nijland als geen ander voor ogen heeft voor de FC de nodige financiën te genereren zonder dat dit ten koste gaat van de het feit dat FC Groningen een volksclub moet blijven waar supporters zich thuisvoelen. Met name door een florerende Energiesociëteit kon het begrote tekort op de begroting wel eens lager uitvallen dan de eerder gevreesde 1,5 miljoen euro, zodat er minder op het eigen vermogen van 2 miljoen euro ingeteerd hoeft te worden en er minder snel spelers verkocht hoeft te worden, om maar eens een ongewenste bezuinigingsmaatregel te noemen. Hetzelfde geldt voor aflopende contracten. Wil je ze verlengen, dan lukt dat alleen met een eigen vermogen groter dan nul. Naast de Energy Valley verwacht de FC ook veel van de bedrijvenbeurs op de omloop van de Euroborg, die eergisteren, woensdag, werd gehouden. Tenslotte zoemt de term 'beleggerssociëiteit' nu rond in de Groene Kathedraal: Nijland wil, zo schrijft Masker, van het Euroborgstadion het grootste zakelijke platform van Noord-Nederland maken, zeker door de week. Maar zoals gezegd: de FC moet in zijn ogen de prachtige volksclub blijven die het altijd is geweest. De prijzen van kaartjes voor wedstrijden van FC Groningen rijzen bepaalt niet de pan uit, we mogen lekker dicht op het veld zitten en we zijn verschoond van hekken, palen en netten. De eerder gemaakte blunder van het plaatsen van camerapalen zal echt nooit weer worden gemaakt.

 

Al deze positieve signalen worden door de Groningen Fanatics opgepikt. Bekijk hun site met prachtige fotoreportages maar eens, en lees hier waarom ze dit seizoen actief zijn teruggekeerd. En wie er thuis tegen ajax en De Graafschap bij was, die weet hoe fantastisch het is om weer een echte twaalfde man te hebben.

 

(foto: site Groningen Fanatics)

 

Dit lijkt me een mooie afsluiting van dit stukkie. We hebben weer veel zin in een gave voetbalpot in de Hel van het Noorden. We staan nu al vierde, zijn nog altijd ongeslagen ondanks het bepaald niet gemakkelijke programma dat we dit seizoen tot nu toe hebben gehad. En Petter Andersson, vandaag weer gretig en fel en helemaal niet zo angstig als gisteren, zit eraan te komen en zal zijn rentree in een officieel duel vermoedelijk op 22 september maken, in de bekerwedstrijd tegen Haaglandia. Wat voor seizoen gaat dit worden? Alles is mogelijk, de verschillen zijn klein. Geniet van de dit seizoen ingezette ontwikkeling naar iets moois!

 

UPDATE na de zaterdagtraining van 11 september 2010:

Enevoldsen en Bacuna in de basis; Van de Laak en Matavz op de bank

Als het voor Pieter Huistra al een nieuwe ervaring is om te werken met een volledig fitte selectie met weinig onderlinge verschillen, dan is het voor een fansite al helemáál lastig om de vermoedelijke opstelling goed in te schatten. Dachten we woensdag en donderdag nog aan een basisplek voor Koen van de Laak ten koste van Thomas Enevoldsen, na de training van vandaag, zaterdag, komen we daarop terug. Uit alles bleek vanochtend dat Pieter Huistra morgen met de opstelling begint die in het tweede partijtje gisteren de basis vormde, oftewel de volgende spelers:

 

pedersen

tadic - bacuna - enevoldsen

sparv - hiariej

stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld

luciano

 

Duidelijk is dat de selectie momenteel breed is en dat het ook niet zo is dat binnen de groep middenvelders en aanvallers sommigen er ver bovenuit steken. Zo deed Bacuna het vandaag prima op tien, en Pedersen was een goede diepe spits. De partij eindigde in 1-1, doelpunten: basis: Hiariej (verwoestende afstandspoeier); reserves: ... Matavz.

 

De wissels morgen lijken voor de hand te liggen: Van de Laak zal vast wel zijn minuten gaan krijgen ten koste van Enevoldsen, en ook Matavz zal ongetwijfeld niet 90 minuten lang de bank warm houden maar op enig moment Bacuna aflossen. Pedersen kan zich dan een linie laten terugzakken en Matavz is dan de diepste spits.

 

Nog iets over Petter Andersson:

Hij trainde vandaag niet mee, puur omdat hem even rust is gegund. Hij traint morgen mee met de beloften en zal ook weer wedstrijdritme opdoen bij Jong FC Groningen dat maandag een uitwedstrijd bij De Graafschap speelt. Hij zit zondag tegen Utrecht dus nog niet bij de wedstrijdselectie. Haaglandia-uit, op 22 september a.s., kon wel eens zijn eerste officiële duel worden sinds 25 januari 2009, of maakt hij zijn rentree stiekem volgende week zaterdagavond al, thuis tegen Excelsior? Volgende week zullen we het weten!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.